Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1232426282959

Komentáře

• upraveno 19. července 2010
    vidíš sere. pár nápoved a je to tu :D
  • upraveno 20. července 2010
    Já začínám zjišťovat, že se už v některých podrobnostech ságy docela ztrácím. Muaím se k tomu vrátit.
  • upraveno 20. července 2010
    Teď jsem dočetl trojku...konečně umírají i ti co nevnímám zrovna pozitivně..:)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 20. července 2010
    Ve trojce ovšem umírají začasto právě ti nejlepší...
  • upraveno 21. července 2010
    ...a na docela zajímavých místech.... :)
    ...hrdinská smrt popírající legendy :)
    upraveno 21. července 2010
    Legendy jsou plné padlých hrdinů. Tristan, Artuš, Sigurd (Siegfried), Achilles, Herakles...
    Flanker: měl jsem na mysli spíše legendu o drahém kovu :)
    Á, tahle smrt, no tu legendu bych spíš nazval urban (King's Landing) legend.
    Je tam jistá podobnost s pověstí o Blaníku. :D (kdo viděl/slyšel Cimrmanovu hru Blaník, pochopí)
    Ano, ano...nicméně si nejsem jistý, jestli byl Martin na premiéře :)
    Třeba si ji stáhl u Uložto. :-D
    teraz som sa stratil. a to hru o Blaníku poznám takmer doslova. legenda o drahém kovu? joff? či skřetova reťaz?
    sarven: otec a syn...pobočník a pobočník...:)
    Teď mě napadlo, že jsem do tohohle tématu vlastně nikdy nadal k dobru svůj pohled na věc. Rozdělovat postavy na oblíbené a neoblíbené by mohlo trošku zavádět směrem k morálnímu hodnocení, takže uvádím pouze ty, o kterých rád čtu, nebo mi přijdou obzvláště dobře vykreslené. Abych se omezil nějakým číslem, protože - jen si to přizneme - oni jsou zábavní a skvělí všichni, stanovím si desítku.

Pět mužských:

1. Jaime Lannister - a vlastně celý Lannisterovic vrh (Jaime, Tyrion i Cersei pravidelně patří k těm nejzábavnějším kapitolám)

2. Peter Baeliš aka Malíček

3. Brynden Tully aka Černá Ryba

4. Sandor Clegane aka Ohař

5. Varys (ehm, jaké je vlastně jeho rodové jméno - případně barva očí a vlasů, když si je nechá odrůst?)

A trošku pozitivní diskriminace:

1. Arya Stark

2. Meera Reed (a potažmo celé Branovo komando)

3. Catelyn Tully (ano, není to překlep)

4. Daenerys Targaryen

5. Alayne Baeliš (méně už Sansa Stark :)

A ještě na okraj pár okrajových postav, na zmínky o nichž pořád s napětím čekám (takže rozhodně jde o Oblíbené postavy .):

Rhaegar Targaryen, Lyanna Stark, Arthur Dayne, Joanna Lannister, Howland Reed, Euron Greyjoy, Illyrio Mopatis, Marwyn Mág.
    Sarven: Je v tom nějaké kadidlo, které samo vydělá...
    sarven píše:
    teraz som sa stratil. a to hru o Blaníku poznám takmer doslova. legenda o drahém kovu? joff? či skřetova reťaz?

Přece legenda o tom, že se v Blaníku nejen koňský trus mění ve zlato. Učitel Václav Poustka si tam jeden valounek vyseděl. :-D

Rasberne píše:
    Rasberne

A kde si zapomněl Jona Sněha? :D Chápu, že je to takovej ten typickej fantasy hrdina, takže to některým může v Písni připadat, jako pěst na oko v porovnání ostatních postav, ale i tak. :)
    aha! vďaka. tak to by ma veru nenapadlo, že ste mali na mysli posledné stretnutie T. a T. Lanisterovic. paralela k Blaníku je úplne jasná.

2 Eddard (sorry za staré návyky): zaujímavé rozdelenie. btw kde je tvoj menovec? :)

súhlasím s rozdelením na zaujímavé a menej zaujímavé. Žial Ceresei nečítam rád. napriek tomu, že ako postava je veľmi zaujímavá. viac ma však zaujímav čo všetko spôsobí ako samotný priebeh toho ako sa to deje.

Jon, Tyrion, Marwyn, Jaimie, exEddard/robb

Arya, Danny, Melisandra, Meeraa, Aša

veľmi veľmi by ma zaujímal pohľad na vec očami Marwyna, Howlanda Reeda a Varysa. to by asi zdvihlo pokrievku nad hrncom :)
    sarven píše:
    to by asi zdvihlo pokrievku nad hrncom

Právě proto se o postavách jako Varys, magistr Illyrio apod. dozvídáme jen zprostředkovaně, skrze pohled někoho jiného.

Zato že je Cersei mrcha (a navíc i docela hloupá nebo spíš neschopná v odhadu užitečnosti ostatních) bylo jasný dávno, její úhel pohledu to moc nezměnil. Tam si myslim, že bych radši viděl události v Králově přístavišti skrze někoho jiného.
    Zajímavé

Jon, Tyrion, Danny (ne v prvním díle), Jaime, Bran, Arya (když cestovala s Ohařem)

Docela zajímavé

Greyjoyovci, Davos, Sam, Arianne, Hotah

Nuda

Cersei, Brienne, Cat, Sansa
    Chmur: Ke Cat jako postavě mám neutrální vztah, ale nemyslím si, že by její kapitoly byly nuda - Edmurova svatba, setkání s Walderem Freyem, cesta do Údolí, setkání Stannise a Renlyho, Renlyho smrt, válka v Říčních krajinách...
    A na Sansu nám a hlavně headovi nesahej :))

BTW teď jsem sumírovaů Brienne a rozhodně se o jejích kapitolách nedá říct, že jsou nudné. naopak mě je dost sympatická.
    Merlin píše:
    otec a syn...pobočník a pobočník...:)

a nočník :-)

Flanker.27 píše:
    A na Sansu nám a hlavně headovi nesahej :))

Hlavně na ní nešmatlejte vy, malíčci :-)
    Alek píše:
    Hlavně na ní nešmatlejte vy, malíčci :-)

Lakomče, chceš jí jen pro sebe? :)
    Otázka: O kterých z vašich oblíbených postav si myslíte, že se dožijí konce ságy? :D
    Žádná. Celá sága skončí kreveprolitím...

EDIT: Ani moje oblíbená RL postava (George R. R. Martin) se zřejmě nedožije konce ságy...
    S Martinem nestraš! :D

Ještě k tomu konci - docela drsný by bylo, kdyby to skončilo v okamžiku, porážky. Jiní by se převalili přes Zeď a dál na jih. Přeživší (pár) by se ukryli na jihu v horách a nastala by nová Dlouhá noc, a Azor Ahai by měl povstat až teď. Celý poslední díl by se vlastně stal velice ponurým čtením, jak se všichni v předchozích bojích oslabili a teď je jednoho po druhém Jiní zabíjeli. A celá sága by skončila tím, že by se narodil (někomu, neptejte se mě komu) princ, jenž byl přislíben. Chápu, je to plný klišé, jen mě napadlo, jak by to mohlo skončit. Přece jen nikdo od Martina neočekává, že si všichni na konci podají ruce a budou žít šťastně až do konce.
    Mě by spíš zajímalo, kdo ještě do konce ságy stihne zemřít a znovu obživnout.
    Brienne?
    Martin? :))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.