Oblíbená postava?
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Pocit nadřazenosti u Daenerys nepramení jen z výchovy bratrem. Má to prostě v krvi. A čím bude starší, tím to bude sílit.
Alek píše:
Eddard by imo nic neudělal do chvíle, než by Dany skutečně hrozila nějakou invazí.
Jop, souhlasím. Jakmile by byla skutečnou hrozbou, nedělalo by mu potíže zabít ji (osobně).
Hm, a Tyrion je IMHO asi jediný (z dosud mnou poznaných postav), který by dokázal dát království do pořádku.
Chmur píše:
Dany je vyvolená, musíte se s tím smířit. Jako jediná po mnoha desítkách let a neúspěšných pokusů přivolala draky a s draky přišla i magie.
Ale, ale. Magie byla i před draky a dávno. Jsou její součástí, nikoliv její jedinou nebo hlavní složkou.
Chmur píše:
Uvědomujete si, že Eddard byl v podstatě zrádce? Zradil svého krále.
Z určitého úhlu pohledu jistě. Ale třeba to můžeme brát i tak, že po mnoha generacích osvobodil rod od uchvatitelů svého trůnu :o)
Chmur píše:
Jinak si nemyslím, že by něco viděl. Jeho čestnost byla tak velká, že mu zakrývala zrak.
Přílišné lpění na cti mu svazovalo ruce, ale slepý, ani hloupý nebyl.
Chmur píše:
A co jako? To má být nějaká norma? Ano, v podstatě je to norma.
Olorin píše:
A kdo jiný vládl Sedmi královstvím než dobyvatelé, akorát si potvrdila, co jsem napsal. :-)
Třeba jiný dobyvatel :o))
Olorin píše:
To samé se dá říct i o Stannisově možném nástupu na trůn.
Ano, i tady souhlasím. Stannis taky není nejvhodnější král. On je v té knize asi těžko někdo úplně ideální..
Moc realisticky? Když to budeme brát stylem je to fuk, protože je to jen kniha, tak se nemusíme bavit vůbec, ne? Samozřejmě do války proti sobě nepůjdeme ;o)
Já to s tou realističností myslel tak, že někteří úplně zanedbávají tu mystickou stránku věci - draci, kometa, magie atd. A ta přichází hlavně s Dany.
Nevada píše:
Jop, souhlasím. Jakmile by byla skutečnou hrozbou, nedělalo by mu potíže zabít ji (osobně).
Uff, to pochybuju. Možná stětí po poražení její armády, možná.
Nevada píše:
Hm, a Tyrion je IMHO asi jediný (z dosud mnou poznaných postav), který by dokázal dát království do pořádku.
To si někteří z nás myslí taky a proto fandí Dany - bohužel tady bych ti zase spoileřil Bouři mečů, tak už budu mlčet. :-)
Ale, ale. Magie byla i před draky a dávno. Jsou její součástí, nikoliv její jedinou nebo hlavní složkou.
To přeci nevíme. Staří Valyríjci draky pouze "zkrotili" a navíc pouhý fakt, že když draci vymřeli, tak magie hoooodně zeslábla, ba by se dalo dokonce říct, že pomalu zanikala, tak tady nějaká důležitá návaznost je. Je dokonce možné, že nezanikla úplně, jen díky tomu, že existovali dračí vejce (to je pouze moje teorie).
Nevada píše:
Nemyslím si, že by Ned bezmyšlenkovitě vraždil. Válku vedl pouze proti Šílenému králi, který byl zodpovědný za smrt jeho otce a bratra, proti zbytku královské rodiny neměl nic a pravděpodobně by je nechal žít (pozn. tady nevíme jak to skutečně bylo s princem Rhaegarem a Nedovou sestrou - v každem případě se mi zdá, že Ned by ctil právo odsouzeného na odchod k Hlídce), možná dokonce i samotného krále (nebo by ho při nejmenším alespoň zabil důstojněji (v osobním souboji) než to udělal Jaime, to už byl hold takový Ned). Dany by podle mě taky nezabil, na to je moc čestný. Kdyby nebyl, nebyl by ani mrtvý. Důkaz místo slibů. :-)
Z určitého úhlu pohledu jistě. Ale třeba to můžeme brát i tak, že po mnoha generacích osvobodil rod od uchvatitelů svého trůnu :o)
V tom případě hlasuji, aby sedmi Království vládli děti lesa:-)
Píše:
Magie se však s vymřením draků zřejmě z velké části ztratila a když se draci objevili, tak najednou ožívá např. pyromancerům v Králově přístavišti začínají fungovat staré magické postupy, svítí svíčky z dračího skla atd.
Píše:
Přílišné lpění na cti mu svazovalo ruce, ale slepý, ani hloupý nebyl.
Souhlasím. Eddard byl čestný a milosrdný a proto umřel.
V tom případě hlasuji, aby sedmi Království vládli děti lesa:-)
A kdoví, co tam žilo před nimi. :-)
V tom případě hlasuji, aby sedmi Království vládli děti lesa
A stojí o to? Zatím jsem je ve frontě na trůn neviděl.
Tak probudila draky. A co? Oppenheimer zkonstruoval atomovku.
Oppenhaimer žil v reálném světě. K jejímu sestrojení potřeboval mnoho znalostí a vytrvalosti. Dany žije ve fantasy světě, k vyvolání draků potřebovala něco co je nad člověkem (magii či boží zásah na tom nezáleží). To, že se jí to povedlo jistě není náhoda. Dany je vyvolená v mých očích, neboť vlastní nejúčinější známou zbraň proti jiným a jiní, na tom se snad shodnem, představují největší nebezpečí pro živé tvory.
Píše:
Stejně tak by mohl u nás vládnout někdo jen proto, že má smečku bojových psů.
Draci a psi jsou rozdíl, jinak by aspirantem na trůn byl šílený lovec:-)
Píše:
A ti draci jsou hodně dvousečná zbraň a uvolněná Danyina kapitola z Tance přesně vyjadřuje to, k čemu to povede.
Nerozumím. Prosím o vysvětlení.
A stojí o to? Zatím jsem je ve frontě na trůn neviděl.
To jsem samozřejmě myslel s nadsázkou. Chtěl jsem tím říct, že i Eddard je potomek dobyvatelů. Takže je dost těžké rozlišit dobyvatele a původního vlastníka přednostních práv na trůn:-)
Píše:
A ti draci jsou hodně dvousečná zbraň a uvolněná Danyina kapitola z Tance přesně vyjadřuje to, k čemu to povede.
Nerozumím. Prosím o vysvětlení.
POZOR SPOILER!!!!!
Je to v tý přeložený kapitole od Léta, jak tam na konci před Dany nějakej farmář přinese kosti svého dítěte, které sežral jeden z jejích draků, když byl na "lovu".
KONEC SPOILERU!!!!!
POZOR SPOILER!!!!!
Je to v tý přeložený kapitole od Léta, jak tam na konci před Dany nějakej farmář přinese kosti svého dítěte, které sežral jeden z jejích draků, když byl na "lovu".
KONEC SPOILERU!!!!!
Jasně. Známe ale jen jednu kapitolu a vůbec netušíme, jak se k tomu dany postaví (nebo ano?)
Dany žije ve fantasy světě, k vyvolání draků potřebovala něco co je nad člověkem (magii či boží zásah na tom nezáleží). To, že se jí to povedlo jistě není náhoda.
Možná ano, možná ne. Ale kde je psáno, že pán/paní draků = oprávněný vládce Západozemí? Či dokonce schpný vládce? Či dokonce vládce, kterého říše přijme? Tedy dobrovolně. Jak se říká, nikde nemají rádi ozbrojené misionáře a když Targaryeni přišli poprvé, říše se s tím zrovna snadno nesmiřovala (nějací ti mrtví). Proč by to podruhé mělo být jiné? Dany sice žije ve fantasy světě, ale ten svět má velice reálná pravidla. Proto vládce přesvědčený, že jeho kroky řídí boží prozřetelnost, je tady nebezpečný úplně stejně jako u nás.
Jak se k tomu postaví? A záleží na tom? Dá tomu sedlákovi nový dítě?
A kometu že přivolali draci? Pche..
Děti lesa především trůn neměli - alespoň si zmínku o tom, že by měli krále nevybavuji.
Alek píše:
Uff, to pochybuju. Možná stětí po poražení její armády, možná. Takhle jsem to myslela, blbě se vyjadřuju.
A to všechno možná proto, že zima se blíží! ;o)
Flanker.27 - Dany má tu výhodu oproti Dobyvateli, že se v Západozemí najde pár docela vlivných lidí, kteří by jí na trůně rádi viděli, ale to je relativní. Mám takový pocit, že proroctví neříká nic o oprávnění vládnout, ale pouze o vyvoleném, který znovu porazí Jiné. Ale samozřejmě to trochu zvyšuje váhu jejího nároku na trůn. Kdo by nechtěl mít za krále vyvoleného? :-D
Jak se k tomu postaví? A záleží na tom? Dá tomu sedlákovi nový dítě?
Velmi na tom záleží. Uvidíme, jak se popere s následky problémůl způsobených draky. Dítě to sedlákovi nevratí, ale jsou i jiní sedláci s dětmi.
Píše:
Možná ano, možná ne. Ale kde je psáno, že pán/paní draků = oprávněný vládce Západozemí? Či dokonce schpný vládce?
Nikde. Já jen tvrdím, že Dany je pro mě nejlepší volba. Pro někoho je to Stannis pro jiného Sansa.
Píše:
když Targaryeni přišli poprvé, říše se s tím zrovna snadno nesmiřovala (nějací ti mrtví). Proč by to podruhé mělo být jiné?
Protože říše se nachází v úplně jiné situaci. Všude vládne chaos a se změnou přichází naděje. Navíc, pokud vím, mnoho rodů bojovalo za Aeryse, tak proč ne za Dany?
To samé se dá říct i o Stannisově možném nástupu na trůn. Každý z nich by si se svými protivníky nejprve vyřídil účty.
Kdyby tak po svém nástupu na trůn učinil Robert a vyřídil si to s Lannistery, Tyrelly či Aerysovými rádci (Pycellem, Varysem)a dalšími, mohla jeho vláda dopadnout mnohem lépe.
A kometu že přivolali draci? Pche..
Aaa, pardon, je to přece symbol Joffreyho vlády. Nebo ještě lépe, je to Tullyjská ryba :-) Ne, vážně, ta časová souvislost je snad zřejmá. Nebo ne?
Flanker.27 píše:
Proč by to podruhé mělo být jiné?
Protože to za Targaryenů v součtu za těch necelých pár set let pořád bylo pro Západozemí lepší, než za necelých 20 let Baratheonů a spol.? :-) Rody závislé vzájemně na sobě (Baratheon na Lannisterském zlatě, Lannister na Tyrellech)), to je mor a stačí jedna ambiciózní blbka a zhroutí se to. Kdepak, Západozemí potřebuje silnou nezávislou vládkyni. :-)
Alek píše:
Aaa, pardon, je to přece symbol Joffreyho vlády. Nebo ještě lépe, je to Tullyjská ryba :-) Ne, vážně, ta časová souvislost je snad zřejmá. Nebo ne? Pro pověrčivý lid to může být cokoliv. Třeba jen znamení o tom, že přicházejí změny - což je asi to jediné na čem se shodneme všichni :o)
= ne, čas bere autor stejně jako vzdálenost - dost volnostylově, a tudíž nesouhlasím.
Kdyby tak po svém nástupu na trůn učinil Robert a vyřídil si to s Lannistery, Tyrelly či Aerysovými rádci (Pycellem, Varysem)a dalšími, mohla jeho vláda dopadnout mnohem lépe.
Proč s Tyrelly? Ti bojovali za svého krále. Proč s Lannistery? Za to že zradili krále, kterého zradil i on sám?
Proč s Tyrelly? Ti bojovali za svého krále. Proč s Lannistery? Za to že zradili krále, kterého zradil i on sám?
Tyrellové byly Targaryenští loajalisté, kteří bojovali proti Robertovi a tudíž od nich hrozil potencionálně odboj (jak se ukázalo, když podpořili Renlyho proti Joffreymu), každý normální monarcha by minimálně změnšil jejich moc (pro Martelly ostatně platí to samé), Tywin Lannister by je nejspíš vyhladil a nechal o tom složit podmanivou píseň. S Lannistery proto, že se držely stranou války, aby získaly výhody, proto, jak brutálně si počínali v Králově přístavišti.
Ááá, ač fanda Starků
Na základě tvého nicku bych tě tipoval na nějaký horkokrevnější rod např. Martelly
Já nefandím vyloženě žádnému rodu pouze jednotlivcům.
Greyjoyové - Aša, Victarion (doufám, že oddělí Euronovi hlavu od krku); Lannisterové - Jaimme; Starkové - Bran, Jon; Martellové - no u těch jsou mi sympatičtí snad všichni:-)což trochu popírá nepreferenci žádného mocného rodu.
Aaa, pardon, je to přece symbol Joffreyho vlády. Nebo ještě lépe, je to Tullyjská ryba :-) Ne, vážně, ta časová souvislost je snad zřejmá. Nebo ne?
Z proroctví o příchodu Azora Azaie a oživení draků (myslím, že je v Davosově kapitole) je podle mě možná ještě jedna interpretace, tj. že kometu nepřivolali draci, ale teprve když se objevila kometa, mohli být draci oživeni z kamene (kdybych věřil na horoskopy, řekl bych, že musela nastat vhodná konstelace).
Tywin Lannister by je nejspíš vyhladil
S tím nesouhlasím viz. rozhovor Tywina a Joffryho po korunovaci.
Nejlepší by bylo kdyby Rhaegar porazil Roberta:-))OHEŇ A KREV:-)
Nejlepší by bylo kdyby Rhaegar porazil Roberta:-))OHEŇ A KREV:-)
Jak by se asi v tom případě zachoval Ned? Rhaegar přeci stále držel Lyannu. Každopádně by byla v Západozemí o hodně větší nuda. :-D
JimJam píše:
Tyrellové byly Targaryenští loajalisté, kteří bojovali proti Robertovi a tudíž od nich hrozil potencionálně odboj (jak se ukázalo, když podpořili Renlyho proti Joffreymu), každý normální monarcha by minimálně změnšil jejich moc (pro Martelly ostatně platí to samé), Tywin Lannister by je nejspíš vyhladil a nechal o tom složit podmanivou píseň. S Lannistery proto, že se držely stranou války, aby získaly výhody, proto, jak brutálně si počínali v Králově přístavišti.
Takhle by mohl vyhladit polovinu Sedmi království. K čemu by to bylo? Naopak by taková řezničina akorát vzbudila odpor a přeživší by ho raději svrhli, protože by si nemohli být jistí, že je v budoucnu taky nezabije.
Chmur píše:
Chmur píše:
Na základě tvého nicku bych tě tipoval na nějaký horkokrevnější rod...
:o))
Kdybych si vybírala nick podle ságy, tak by to byla Arya nebo možná podle jejího zlovlka Nymeria. Nevada je nick, který používám na několika webových fórech a pár lidí mi tak říká i místo jména. Už jsem na něj zvyklá a loguju se s ním automaticky všude :o)