Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1272830323359

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. srpna 2010
    Jasně, případný budoucí koalice rozhodně nejsou nalinkovaný, všichni hrajou svojí vlastní hru a dopředu je to dost nepředvídatelný. Což je BTW jeden z hlavních kladů ságy a důvod, proč nemám rád třeba Dunu. Tam jsou všechny ty plány v plánech vždycky tak propočítaný a když něco nevyjde je to zas jen proto že s je to v plánu někoho dalšího a to je zas v plánu dalšího a těch úrovní plánů v plánech už je pak tolik, že to odporuje zdravýmu rozumu.

Tyrellové jsou velcí prospěcháři, jejich postoj je rozhodně na vážkách. Ale nějakýmu pevnýmu spojenectví s Dorny fakt nevěřim, ostatně právě Tyrellů se Doran bojí nejvíc a právě před nimi se má nejvíc na pozoru. To je to co říkám, Dany na jednotící prvek nevypadá, maximálně na další drolení. Její síla je pro západozemí aalespoň zatím mizivá a kdyby se ji někdo rozhodl podpořit proti ostatním, jeho postavení by bylo velice vratké.

Takové zásahy zvenčí mají málokdy úspěch a každému, kdo se o něco takového pokusí, bych doporučil si prostudovat Napoleonovo tažení do Egypta pod prapory ideálů.
  • upraveno 17. srpna 2010
    JimJam píše:
    Ono problém legitimizování je vůbec ožehavý i ke vztahu k Robertovým bastardům. Bylo řečeno, že kdyby k tomu došlo, měli by nárok na trůn před Stannisem. Kdo je ale může legitimizovat?

Nejlepší legitimizaci provádí dav. Takže stačí, aby se bastard postavil do čela zachránců, okouzlil slečny svou krásou, muže svou odvahou a je to. Jon Sníh už v čele takového davu zachránců vlastně je. Přihoďte k tomu špetku dračí krve a je na úspěch zaděláno. Nikdo neříká, že by se Jon měl vzdát Noční hlídky. Ale co když vůlí lidu bude, aby Noční hlídka vládla Západozemí a nikdy se tak již nemohlo stát, že by Noční hlídka byla v takovém stavu jako dnes.

Flanker.27 píše:
    Částečně ti odpověděl i Alek. A jak jsem psal, i kdyby Dany na trůn usedla a i kdyby draci nevyplenili půl Západozemí, co bude po její smrti?

Neodpověděl, já řekl, že jim tu bohyni možná dává, ale sama se tak necítí. A co bude po ní? No nastoupí prostě následovník, jak to bývá. Buď její potomek či někdo, kdo bude další v linii. Nezapomínej, že Dornové mají pravděpodobně trumf v záloze.

Flanker.27 píše:
    Aha, to je vskutku zaznamenáníhodný argument :))))

Když myslíš :-) Já tím prostě chtěl říct, že to celé je divadlo. Chová se tak, jak je třeba v dané situaci. To je přirozené pro většinu lidí.
    No vida, už i Alek říká, že je to komediantka. :-)
    Alek píše:
    Nejlepší legitimizaci provádí dav.

Jak jsem napsal, v určité situaci může být úplně jedno kdo je bastard a kdo ne a koneckonců, jiné je stát se králem a jiné být za něj akceptován ostatními. Flanker.27 píše:
    Tyrellové jsou velcí prospěcháři, jejich postoj je rozhodně na vážkách.

Pro mě jsou spíše nečitelní. Mace je oficiální hlava rodu, ale ostatní si ho moc neváží. Garlan je takový nenápadný, Willas stojí kdesi v pozadí a zatím o něm mnoho nevíme. Je dokonce možné, že o odstranění Joffreyho nerozhodl ani Mace ani Willas. Nevím, zda v takové situaci vůbec dokáží Tyrellové efektivně intrikovat, aby jedna ruka věděla co dělá druhá.
    heavy_head píše:
    No vida, už i Alek říká, že je to komediantka. :-)

Zase ňákej spammer, to je mor :-)
    Aby Noční hlídka vládla Západozemí? To by to tedy vypadalo. Spíš je možný, že se stávající mocenská struktura úplně zhroutí. Stejně tak jako vznikla Hlídka po první válce s Jinými, tak teď může zaniknout. Stejně tak je možné, že se do popředí dostanou úplně nové síly. Ostatně to vidíme už teď. Stárkové jsou prakticky vyřízeni mocensky, zatímco hvězdná hodina Boltonů strmě stoupá, stejný to je v případě Freyů, zatímco Tullyové jsou na tom teď skoro stejně jako Starkové.
    No dobře, s tím větším zapojením Noční hlídky to byl jen takovej okamžitej nápad :-)
    Vzhledem k typu lidí, kteří v Hlídce jsou (bastardi, násilníci, zloději, vrazi, zoufalci a asi tak 1% čestných), by její vláda v mnohém připomínala naši parlamentní demokracii. :-D
    Píše:
    Dany je páaní draka a je za něj plně zodpovědná.

Jistě. Jen jsem se snažil Dany zbavit nespravedlivé aury vražedkyně.

Píše:
    A já samozřejmě podporuju jediného pravého krále Stannise.

Na základě čeho? Čím si to zasloužil? Že je příbuzný Roberta? Dany je potomek předchozík několika generací vládců. Že má svítící meč? Vždyť ani nevydává teplo. Proti jiným mu bude platný asi jako mrtvému zimník. Snad kvůli té čarodějce z východu, která chce kvůli vyvolání DRAKA obětovat dětský život a používá temnou magii (aspoň stíny které zabíjí lidi jsou pro mě temnou magií)?

Kvůli tomu že se pro vítězství vzdal víry svých předků i zákonů (odpouští těm, které potřebuje; snaží se zbavit Jona úřadu velitele Noční hlídky).

Kvůli tomu, že má charisma asi jako Kousač? Král nemusí být popová hvězda, ale měl by aspoň něco pozitivního vyzařovat.

Dany má tady rozhodně víc předností než Stannis.

Píše:
    Její poslední kapitoly v Bouři mečů a kapitola z Tance jsou podle mě zcela jednoznačné. Částečně ti odpověděl i Alek. A jak jsem psal, i kdyby Dany na trůn usedla a i kdyby draci nevyplenili půl Západozemí, co bude po její smrti?

V poslední kapitole Bouře mečů se ukazuje pouze schopnost Dany přiznat si, že dělá chyby a její schopnost odpouštět. Zůstává v Meerenu, aby se učila vládnout, aby neopakovala další chyby. Radši si tu kapitolu ještě jednou přečti.

Dornové a Tyrellové se možná nesnáší. I když hlavní brzdou je Mace. Jeho dědici tento problém nemají. Willas a Oberyn měli poměrně dobré vztahy, jak se píše v Bouři mečů. Možná se oba rody ještě rádi spojí proti Lannisterům a dosadí na trůn někoho, kdo nebude ani jednomu vadit.
    Chmur píše:
    Že má svítící meč? Vždyť ani nevydává teplo.

Stannisův meč je očividně Melisandřin trik. Nemůžu si ale teď rychle vzpomenout: je v knize někde řečeno, že by pravý meč měl vydávat teplo? Aemon o tom byl přesvědčen, ale to ještě nemusí být rozhodujícíChmur píše:
    Dornové a Tyrellové se možná nesnáší. I když hlavní brzdou je Mace. Jeho dědici tento problém nemají.
    .

Já myslím, že vše záleží na vztahu Lannisterů a Tyrellů, který je nahnutý. Pokud jejich aliance skončí, Tyrellové po smrti Renlyho nemají nikoho, koho by podpořili jako krále, protože Stannise nechtějí. Daenerys by pro ně mohla být přijatelnou volbou a navíc je vedle Stannise jediná, o kom se dá říci že má určitý legitimní nárok na trůn.

Chmur píše:
    Na základě čeho? Čím si to zasloužil?

Zaprvé je to právoplatný dědic předchozího krále (nebudeme se tady bavit o legálnosti Robertovy vlády). Za druhé je po smrti Eddarda, Tywina či Robba z osob v Západozemí zdaleka nejschopnější vladař (konkurovat by mu mohli snad jedině Doran a Kevan), kvalitní válečník a člověk, který ví, že král má své povinnosti (což by zbylé Lannistery či Tyrelly nikdy nenapadlo).
    Píše:
    Nemůžu si ale teď rychle vzpomenout: je v knize někde řečeno, že by pravý meč měl vydávat teplo? Aemon o tom byl přesvědčen, ale to ještě nemusí být rozhodující

Zvláštní ovšem je, že ohnivý meč Berika teplo vydával. O čemž se přesvědčil i chudák Ohař.

Píše:
    zdaleka nejschopnější vladař (konkurovat by mu mohli snad jedině Doran a Kevan), kvalitní válečník a člověk, který ví, že král má své povinnosti (což by zbylé Lannistery či Tyrelly nikdy nenapadlo).

Kvalitní válečník? Renlyho porazil temnou magii, takže ho spíše porazila Melisandra. Bouřlivý konec dobyla Melisandra. Pokud vím, jedinou bitvu bez Melisandry projel na celé čáře (bitva o Královo přístaviště). Jeho pověst válečníka, aspoň co vím, se opírá o udržení Dračího kamene před dvaceti lety, kde ho z krachu vytáhl Davos Mořský. Bez Davose a Melisandry by Stannis nebyl vůbec nic. Nikdo ho nechtěl. Nikoho nepřesvědčil.

Nejschopnější vladař? Kdy ty schopnosti jako projevil?

Ano, Davos ho přiměl k zodpovědnosti. To uznávám.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. srpna 2010
    Chmur píše:
    Zvláštní ovšem je, že ohnivý meč Berika teplo vydával. O čemž se přesvědčil i chudák Ohař.

Jeho meč imho nehřál, ale prostě hořel. Stejně jako Thorosův při turnajích. Kněz měl zřejmě zásobu té hořící substance.
    Chmur píše:
    Kvalitní válečník? Renlyho porazil temnou magii, takže ho spíše porazila Melisandra. Bouřlivý konec dobyla Melisandra. Pokud vím, jedinou bitvu bez Melisandry projel na celé čáře (bitva o Královo přístaviště). Jeho pověst válečníka, aspoň co vím, se opírá o udržení Dračího kamene před dvaceti lety, kde ho z krachu vytáhl Davos Mořský. Bez Davose a Melisandry by Stannis nebyl vůbec nic. Nikdo ho nechtěl. Nikoho nepřesvědčil.

Nejschopnější vladař? Kdy ty schopnosti jako projevil?

Šlo o obléhání Bouřlivého konce (ne Dračího kamene) a udržet se tam po celý rok svědčí hodně o schopnostech velitele. Na konci války pak Stannis dobyl Dračí kámen a vyznamenal se i při rebelii Greyjoyů (vedl flotilu a porazil myslím Victariona). Po dobu Robertovy vlády byl členem Rady a jak bylo řečeno, významně pomáhal pobočníku Jonu Arrynovi ve výkonu jeho pravomocí místo svého vlády neschopného bratra. Je pravda, že Renlyho porazil díky magii, ale s počtem mužů co měl, byla odvaha vůbec to, že se přesile postavil a nezůstal na Dračím kameni.
    upraveno 17. srpna 2010
    Alek píše:
    Buď její potomek či někdo, kdo bude další v linii. Nezapomínej, že Dornové mají pravděpodobně trumf v záloze.

Takže máme spoléhat na nějaký mlhavý nástupnictví kohosi, který asi vůbec neexistuje. Oh, to je opravdu jistota a tradice. Spíš snaha prosadit Dany za každou cenu :)), stejně (ne)pravděpodobný je že Melisandra má pravdu.

heavy_head píše:
    No vida, už i Alek říká, že je to komediantka.

Asi tak. Budiž, nemusí chtít na trůně někoho tak bezelstného jako Eddard, ale jistá morální integrita by snad neškodila. :)

Chmur píše:
    Na základě čeho? Čím si to zasloužil? Že je příbuzný Roberta? Dany je potomek předchozík několika generací vládců. Že má svítící meč?

JimJam píše:
    Zaprvé je to právoplatný dědic předchozího krále (nebudeme se tady bavit o legálnosti Robertovy vlády). Za druhé je po smrti Eddarda, Tywina či Robba z osob v Západozemí zdaleka nejschopnější vladař (konkurovat by mu mohli snad jedině Doran a Kevan), kvalitní válečník a člověk, který ví, že král má své povinnosti (což by zbylé Lannistery či Tyrelly nikdy nenapadlo).

JimJam odpověděl tak, že nemá smysl moc dodávat. Jen to, že ty planoucí meče a podobný obezličky jsou možná ta schopnost kompromisu (schopnost získat spojence), kterou mu upíráte. Kromě toho byl řadu let členem královy rady, tudíž je politicky zkušený a ne nějaký nedochůdče, který zná Západozemí z vyprávění pár pochybných jednotlivců (kromě Barristana).

Chmur píše:
    Kvůli tomu že se pro vítězství vzdal víry svých předků i zákonů (odpouští těm, které potřebuje; snaží se zbavit Jona úřadu velitele Noční hlídky

Zatímco Dany horlivě vyznává Sedm že? Prozatím na východě uzavírá podezřelá spojenectví a má podezřelou zálibu v mužích s povahou pirátů. Uvidíme, kam ji to dovede, ale zatím tedy schopnost učit se z chyb nevidím, ostatně je hezké mít tuhle šanci reloadu, zatímco oběti těch chyb bohužel tuhle možnost nemají. Toť to co jsem si z té kapitoly odnesl já. Co se týče Jona, Stannis ho rozhodně nenutí s mečem v ruce a zatím v tomto směru neudělal nic, co by bylo morálně nepřijatelné. Je vůbec zajímavá ta argumentace: "Dany možná dělá chyby a chová se orientálně, ale my VÍME, že se zlepší a že bude skvělá rálovna a že se bude chovat dle zvyků Západozemí. Stannis možná říši posloužil, ale my VÍME, že jeho neústupnost zabrání klidu v říši a slunci v duši."
    Flanker.27 píše:
    Takže máme spoléhat na nějaký mlhavý nástupnictví kohosi, který asi vůbec neexistuje.

A proč by jako nikdo neexistoval? Předpokládejme, že Dany by se stala královnou, jistě pojme někoho za manžela. OK, je možný, že nebudou moc mít děti. Dany nemá žijící příbuzné. To přece není konec. Já se v nástupnických liniích moc nevyznám, ale předpokládal bych, že se nástupce bude hledat v linii jejího manžela. V případě Martellů je těch možností hafo. :-) Navíc Stannis na tom není s nástipnickou linií o mnoho líp.

Flanker.27 píše:
    Kromě toho byl řadu let členem královy rady, tudíž je politicky zkušený a ne nějaký nedochůdče, který zná Západozemí z vyprávění pár pochybných jednotlivců (kromě Barristana).

Ano, Stannis je zkušený, jenže všichni víme, že de facto vládne Malá rada a pobočník. Bojím se, že Davos by to celé neutáh a Mel by ho stejně odstranila. A Stannis by lidi typu Tyriona v radě nestrpěl. Kdežto u Dany je ohromný potenciál na skvělé rádce - uznávám, že je to nejistá budoucnost, ale na tom je postavena celá idea královny Dany. Ona je pro mě spíš prostředek, jak by mohlo mít Západozemí ideální vládu. Jestli se dá něco zpochybňovat, pak pravděpodobnost, že se to stane tak, jak jsme si vysnili. Ale samotný sen je dokonalý, no uznejte, nebo shořte! :-)

Ale jo, je zajímavý, že těch zastánců Stannise je víc, než jsem se domníval. Donutilo mě to nad tou variantou víc přemýšlet. Povězte, jak by to vypadalo ideálně se Stannisem? Kdo by měli být jeho nejbližší spojenci, kdo by měl být v Radě? Jak by to vypadalo s vírou v Sedm? Co celý cech mistrů? Byl by rozprášen, kdyby se nepodrobil Mel?
    Alek píše:
    Ale jo, je zajímavý, že těch zastánců Stannise je víc, než jsem se domníval. Donutilo mě to nad tou variantou víc přemýšlet. Povězte, jak by to vypadalo ideálně se Stannisem? Kdo by měli být jeho nejbližší spojenci, kdo by měl být v Radě? Jak by to vypadalo s vírou v Sedm? Co celý cech mistrů? Byl by rozprášen, kdyby se nepodrobil Mel?

Propagoval jsem jen názor, že Stannnis je v zemi po všech těch mrtvých králech a pobočnících nejschopnější vladař. Přiznejme si ale, že jeho vláda by pravděpodobně skončila fiaskem. Možná by se nikomu nemstil, ale vnucoval by jim cizí víru (kterou nevnutil ani mnoha svým přívržencům). Jeho přívrženci by byli asi lordi Bouřlivého konce, pravděpodobně Seveřané (Stannis by jim mohl pomoci proti Boltonům), možná Údolí a Říční krajiny, Florentové. Proti by však rozhodně byli Tyrellové, Lannisterové a Martellové. Osobně bych na to, že se stane králem nevsadil ani cent.

Alek píše:
    Bojím se, že Davos by to celé neutáh a Mel by ho stejně odstranila.

Já nemám ten dojem, že by Mel chtěla Davose odstranit, spíš se ho snaží získat na svou stranu (podobně jako Jona). Můžeme spekulovat, že i ona ví něco podobného jako "drak má tři hlavy" a že Stannis jako údajný prorokovaný hrdina potřebuje spolubojovníky. Proto se snažila Davose přesvědčit, aby se přidal k přívržencům Rhllora.
    Píše:
    Jeho meč imho nehřál, ale prostě hořel. Stejně jako Thorosův při turnajích.

To je úplně něco jiného. Thoros využíval divoký oheň u Berika se jednalo o magii. U Stannise se jedná o jakýsi podvod (aspoň pro mě)

Píše:
    Zatímco Dany horlivě vyznává Sedm že? Prozatím na východě uzavírá podezřelá spojenectví a má podezřelou zálibu v mužích s povahou pirátů.

Právě na východě. Stannis a Dany se nachází v naprosto odlišném kulturním prostředí, kterému se musí přizpůsobit. Já nevyčítám Stannisovi, že nevyznává sedm, ale že byl schopný nechat Melisandru kvůli víře svých předků upalovat.

Píše:
    je politicky zkušený a ne nějaký nedochůdče

Zatím však nic velkého v bitvách a politice o železný trůn nedokázal. Doposavad nejdůležitější bitvu o železný trůn projel na celé čáře. Dany je mlaďounká, ale přesto se chová poměrně zkušeně a hlavně, je v ní velký potenciál. Dále Stannis měl aspoň nějakou armádu a po smrti Renlyho dokonce jednu z největších armád Západozemí.Dany začínala s několika bojovníky a třemi malými dráčaty. Kdo svůj potenciál znásobil? Nedochůdče.

Píše:
    je hezké mít tuhle šanci reloadu, zatímco oběti těch chyb bohužel tuhle možnost nemají.

To platí i u Stannise. Co třeba takový Davos, který kvůli jeho špatnému vedení přišel o dva syny?
    Píše:
    Jeho přívrženci by byli asi lordi Bouřlivého konce, pravděpodobně Seveřané (Stannis by jim mohl pomoci proti Boltonům), možná Údolí a Říční krajiny, Florentové.

Nevěřím, že by se seveřané jen kvůli pomoci proti Boltonům přidali na stranu Stannise. Proto také tlačí Stannis na Jona.

Údolí? Tam je Malíček. To je všehoschopný lišák a brilantní politik. Mohl by třeba oženit malého Arryna se Shiren:-)I když on ho asi spíš nechá umřít.

Říční krajiny? Proč by to dělaly? Z nenávisti k Lannisterům?

Píše:

Já navrhuji Stannise jako pobočníka Dany. V malé radě by s ním mohli sedět Tyrion, Doran, Malíček, Euron a Olenna. To by bylo něco. Mohli bysme uzavírat sázky, kdo koho zprovodí ze světa:-)
    Chmur píše:
    Nevěřím, že by se seveřané jen kvůli pomoci proti Boltonům přidali na stranu Stannise. Proto také tlačí Stannis na Jona.

Údolí? Tam je Malíček. To je všehoschopný lišák a brilantní politik. Mohl by třeba oženit malého Arryna se Shiren:-)I když on ho asi spíš nechá umřít.

Říční krajiny? Proč by to dělaly? Z nenávisti k Lannisterům?

Bavíme se přeci čistě hypoteticky. Kdyby Lannisterové ztratili svoje posavení, nevidím nereálně, že by se Říční krajiny a Sever přidali ke Stannisovi. Už když Robba volili králem tam zaznělo, že ze všech kandidátů má Stannis nejlepší nárok. Ke komu by se asi přidali, sami by žádného kandidáta nevygenerovali. Stannis navíc už na severu je. Co se týče Údolí, už proti Lysině vyčkávající politice tam byla opozice, myslím že Malíček nemá rozhodně Údolí pod naprostou kontrolou, vždycky pro mnoho tamní šlechty bude přivandrovalec.
    Píše:
    Kdyby Lannisterové ztratili svoje posavení, nevidím nereálně, že by se Říční krajiny a Sever přidali ke Stannisovi.

To je možné. Lannisterové navíc kvůli Cersei své postavení ztrácí.

Píše:
    Co se týče Údolí, už proti Lysině vyčkávající politice tam byla opozice, myslím že Malíček nemá rozhodně Údolí pod naprostou kontrolou, vždycky pro mnoho tamní šlechty bude přivandrovalec.

Jenže malíček je genius a podle mně už většinu údolí ovládá. Nedivil bych se, kdyby jednou na trůn dosedl on sám, i když na to je asi moc chytrý.
    upraveno 17. srpna 2010
    Alek píše:
    Kdežto u Dany je ohromný potenciál na skvělé rádce - uznávám, že je to nejistá budoucnost, ale na tom je postavena celá idea královny Dany.

Zase předjímání toho co možná bude. Zatím jediný rádce Dany, který pro Západozemí má nějakou cenu je Barristan. Co bude až se Dany potká s Tyrionem, Quentynem, Euronem a kdoví kým ještě se teda hádat neodvažuju. BTW vzhleden k jejím sexuálním preferencím mi její spojení se s Euronem připadá docela reálný. To by byla ideální dvojka co?

Alek píše:
    Povězte, jak by to vypadalo ideálně se Stannisem?

Koho by si vybral kromě Davose (otázka je jak to s Davosem bude) se přiznám moc neodhadnu. Pokud by jeho okolí zůstalo nepříliš pozměněný, musel by rozhodně zohlednit Florenty, možná i Lysénský spojence. Co s Mel? Tak nějak si myslim, že bude následovat tu ženskou, co si nechala Azorem Trhejem probodnout srdce.

Chmur píše:
    Dany začínala s několika bojovníky a třemi malými dráčaty. Kdo svůj potenciál znásobil? Nedochůdče.

Když někomu nahraje do karet to, že náhodou má nejcennější věc na světě, to se to zmnožuje. To je jako kdybych měl o sestavení armády soupeřit s Paris Hilton :)) Žádná zásluha, prostě za cenu draka koupí armádu, kupce povraždí a má armádu. i draka. To bych uměl taky, kdybych byl dostatečně morálně flexibilní (ne že by si to ti otrokáři nezasloužili, ale trochu se to pak vymklo z rukou...). Oproti tomu Stannis o Armádu přišel nikoli chybou ale podvodem (u kterýho bych teda nečekal že bude tak účinnej) :)

JimJam píše:
    Kdyby Lannisterové ztratili svoje posavení, nevidím nereálně, že by se Říční krajiny a Sever přidali ke Stannisovi.

To si myslím i já. Nakonec bude záležet na tomto:

1. Zda se Kevanovi a asi Jaimemu povede stabilizovat centrum a uchovat zatím moc nad říší Lannisterům.

2. Jak se zachovají Tyrellové jakožto nejlidnatější část říše (pokud Lannisterové zůstanou silní a zároveň bude odstavena Cersei, nevěřím, že by se od nich oddělili).

3. Jak dalece se podaří Boltonovi ovládnout sever a většina severu Boltona přijme (Bolton si asi dokáže získat trvalejší přízeň severu pouze pokud z něj vykope Železné).

4. Co má v plánu (resp. jak uspěje) Euron.

5. V případě selhání bodu jedna je možné spojení (nejen) severu se Stannisem.

6. Malíček. Jak sám řekl, jeho plány jsou často tak složité, že si není někdy jist, kam vlastně vedou.Ten je zatím potenciálně schopen podpořit kohokoli, otázka je, jestli prostě bude zpozdilým lordem Malíčkem co se přidá k vítězi nebo sám přímo zasáhne silou (a jestli je to v jeho moci - viz Chmur a JimJam).
  • upraveno 18. srpna 2010
    Píše:
    Oproti tomu Stannis o Armádu přišel nikoli chybou ale podvodem (u kterýho bych teda nečekal že bude tak účinnej) :)

Stannis za prvé v bitvě o Královo přístaviště nevyužil kvůli hloupým skrupulím své největší eso - Melisandru a za druhé kvůli stejným skrupulím svěřil vedení neschopným a zbrklým velitelům. Navíc nevím jaký podvod ho připravil o armádu (myslíš Skřetův řetěz?).

Píše:
    BTW vzhleden k jejím sexuálním preferencím mi její spojení se s Euronem připadá docela reálný. To by byla ideální dvojka co?

Pořád tu vytahuješ ty sexuální preference. Co je na tom, že se jí líbí nebezpečný muž. Nevidím na tom nic nenormálního. Většina přitažlivých mužů v Západozemí je nebezpečná. Ženám se líbí dravci ne ovečky (ty jsou maximálně roztomilý:-)Spojení s Euronem je nereálné už kvůli Victarionovi, který ji chce uzmout pro sebe.

Píše:
    Když někomu nahraje do karet to, že náhodou má nejcennější věc na světě, to se to zmnožuje. To je jako kdybych měl o sestavení armády soupeřit s Paris Hilton :)) Žádná zásluha, prostě za cenu draka koupí armádu, kupce povraždí a má armádu. i draka. To bych uměl taky, kdybych byl dostatečně morálně flexibilní

Na náhody nevěřím, takže v mých očích se o náhodu nejednalo. Dany byla minimálně chytrá v tom, že ji napadlo jak získat armádu bez ztráty draka a pak odvážná když to zkusila. Opět opakuji, že je jí asi šestnáct nebo sedmnáct. Samozřejmě, všichni dokážou postavit vejce na špičku pokud se jim to ukáže:-)

Morálně flexibilní? Stannis získal armádu bratrovraždou, takže v tom taky nevidím nic čestného a morálního.
    Boltony bych jako pány Severu nadlouho neviděl. Jejich nárok se opírá jenom o sňatek s (falešnou) Aryou Stark. Proti nim hrají dva faktory, jednak jsou to zrádci a všichni to vědí (za těchto okolností by snimi měli táhnou za jeden provaz Karstarkové, ale ti se přidali ke Stannisovi), a za druhé je jen otázkou času, kdy se ten podvod s Aryou provalí (pokud vůbec kdy dorazí na sever). A až se vynoří někde Rickon, nebo vznese nárok Sansa, která je pokud se nepletu starší než Arya, tak se můžou jít Boltoni klouzat.

Chmur píše:
    Morálně flexibilní? Stannis získal armádu bratrovraždou, takže v tom taky nevidím nic čestného a morálního.

Stannis se řídí tou svojí "spravedlností", kdy se pouze zaměřil na svůj nárok na trůn a názory ostatních ho nezajímají. Netvrdím, že to je špatně, ale Stannis absolutně neovládá hru o trůny, je v tomhle ohledu stejný jako Ned.
    Stannis vidí sám sebe jako spasitele a spasitelům se musí lecos prominout, protože jim jde o vyšší cíle. Podobně se zřejmě vidí i Dany.

Já myslím, že Stannis i Dany mají přes obrovské rozdíly společné to, že cítí aspoň nějakou zodpovědnost vůči lidem pod sebou. Tím se liší od Cersei, Eurona a jim podobných.

Stannis a Ned neovládali hru o trůny. Každy však z úplně jiných důvodů. Ned byl prostě příliš čestný. Stannis teda v mých očích rozhodně čestný není. Nechci tím však říct, že je to nějaký amorální člověk jako Cersei nebo Malíček. Jen to, že se často řídí heslem účel světí prostředky.

Já ho vidím především jako muže trpícího sebelítostí. Žil celá léta ve stínu svých bratrů a uvěřil stejně jako napr. Flanker tomu, že je jediná správná volba pro Západozemí:-)). Já zas uvěřil tomu, že je to Dany. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne (pokud to tedy Martin dopíše, což se asi nestane). No snad aspoń ten Tanec s draky výjde a my budem o něco moudřejší:-)
    Taky doufám. Mezitím si dočtu celou Malazskou knihu padlých, to mi snad čekání ukrátí. Já věřím v návrat Starků jako ochránců Severu, a ve spravedlivý trest pro Boltony a Freye. :-)
    JimJam píše:
    Já nemám ten dojem, že by Mel chtěla Davose odstranit, spíš se ho snaží získat na svou stranu (podobně jako Jona).

jj, ale myslím, že Davose nezlomí a proto by jí nezbylo, než se ho zbavit.

Chmur píše:
    Já navrhuji Stannise jako pobočníka Dany. V malé radě by s ním mohli sedět Tyrion, Doran, Malíček, Euron a Olenna.

Hmm, nechtěl bych být Stannisovým zubařem. :-) Jinak by to bylo pěkný, to jo. I když já bych za pobočníka radši Dorana a po jeho smrti Tyriona. BTW, Stannis by byl ideální lord velitel Noční hlídky (další z okamžitejch nápadů :-)

Flanker.27 píše:
    Zase předjímání toho co možná bude. Zatím jediný rádce Dany, který pro Západozemí má nějakou cenu je Barristan. Co bude až se Dany potká s Tyrionem, Quentynem, Euronem a kdoví kým ještě se teda hádat neodvažuju.

Co bude? A není to už? Spojovník Dany, Tyriona, Dorana, Quentyna, Joraha a Barristana zdá se existuje - Varys. Bylo by překvapením, kdyby měl Varys pod palcem i Eurona?
    upraveno 18. srpna 2010
    Chmur píše:
    Navíc nevím jaký podvod ho připravil o armádu

Zelené brnění ti nic neříká? Příslušnou pasáž si zopakuj především ty.

Cmur píše:
    Ženám se líbí dravci ne ovečky

S tím souhlasím. Jenže tady nejde o lovce. To bys za lovce mohl prohlásit Horu.

Chmur píše:
    Spojení s Euronem je nereálné už kvůli Victarionovi, který ji chce uzmout pro sebe.

Tak tohle už je vážně absolutní pitomost, co tomu jako má bránit?

Chmur píše:
    Na náhody nevěřím, takže v mých očích se o náhodu nejednalo.

Kde prosímtě jsem užil slova náhoda? Konkrétní citaci prosím. Čteš vůbec co píšu? Moje chemikářka na gymplu vždycky polopaticky opakovala pro "méně chápavé". Tedy polopaticky: Že získala armádu nebyl akt nějakého nebývalého umu. Prostě měla cennou věc za kterou si armádu koupila. Co je na tom za politické schopnosti, to dokáže každý. A ne nemluvím o náhodě. Ještě jednou. Nemluvím o náhodě a ještě jednou! Nemluvím o náhodě.

Chmur píše:
    Žil celá léta ve stínu svých bratrů a uvěřil stejně jako napr. Flanker tomu, že je jediná správná volba pro Západozemí

To je ten paradox věřícího. On věří a myslí že ateismus je víra. Náboženství z toho prosím vynechme :)) Stannis JE legitimní král, v tom má naprostou pravdu. Ještě jsi kromě mnoha zbytečných slov neřekl jedinou relevantní věc, která by to vyvracela. Stannis zatím jako jediný z uchazečů pro říši skutečně něco udělal. Král není popová hvězda, aby sbíral popularitu vzhledem a úsměvy. Dosud jsem vážně nezaznamenal jedinou věc, která by dokázala Dany na trůnu legitimizovat či podle které bych mohl soudit, že dokáže říši sjednotit.

Proč nejsem Danyistou:

Dany ví naprstý kulový o napětí mezi Tyrelly a Dorny, ví naprostý kulový o vztahu Freyů a Tullyů, ví naprostý kulový o poměrech v údolí Arryn, ví naprostý kulový i o tom, jaký postavení má v Západozemí král oproti východu, ví naprostý kulový o postavení církve a nejvyššího septona, ví naprostý kulový o hospodářským zřízení (feudalismu), vztahu pán - rolník. Ví naprostý kulový o poměrech v říši, o způsobu života. Dosud vyrůstala v naprosto jiném prostředí s úplně jiným postavením vládce a poddaných. Dosud kromě Dornů nevidím relevantní sílu, o kterou by její příchod podpořila (nějaký možná a snad na mě neplatí, takhle se může spekulovat do alelujá). Jediný co by jí mohlo legitimizovat je opravdu rozsáhlá podpora a přijetí podstatnou částí Západozemí (nikoli dočasná nadšená podpora jako pro Tyrelly v Králově přístavišti), pak samozřejmě nelze nic namítat, každej má vládu jakou si zaslouží :)) Co se týče argumentů pro ni, dosud jsem vpodstatě zaznamenal jedině tohle: Dany je vyvolená takže všechno co jsem vyjmenoval zvládne, a protože všechno zvládne tak je vyvolená, tečka. Páni, to i Kristus pán musel vykonat nějaký ty zázraky aby si vysloužil nějakou tu víru v sebe :))
    upraveno 18. srpna 2010
    Chmur píše:
    Já myslím, že Stannis i Dany mají přes obrovské rozdíly společné to, že cítí aspoň nějakou zodpovědnost vůči lidem pod sebou. Tím se liší od Cersei, Eurona a jim podobných.

S tím bych i souhlasil a Stannis jako rádce Dany by možná nebylo úplně špatný řešení, ale muselo by dojít i k tomu, co jsem psal v předchozím vstupu, to jest musela by k tomu bejt "široká politická shoda".

Alek píše:
    jj, ale myslím, že Davose nezlomí a proto by jí nezbylo, než se ho zbavit.

Uvidíme, kdo se koho zbaví. A třeba je ten pán světla co ho hlásá Melisandra ve skutečnosti drak :))

Alek píše:
    Co bude? A není to už? Spojovník Dany, Tyriona, Dorana, Quentyna, Joraha a Barristana zdá se existuje - Varys. Bylo by překvapením, kdyby měl Varys pod palcem i Eurona?

Možný je všechno. tedy i tohle. Tedy i opak. A nezapomeňme, že Varys musel uprchnout z KP (alespoň veřejně se neukazuje, možná užívá některého ze svých proslulých převleků typu Švanda dudák), a i když nepochybně nějaký vliv má, přímo teď asi působit na významné činitele nedokáže.
    Flanker.27 píše:
    Tak tohle už je vážně absolutní pitomost, co tomu jako má bránit?

No vzhledem k tomu, že za Dany míří Victarion a ne Euron, tak to v nejbližší době s nějakým spojenectvím vidím bledě. Leda, že by se tam vypravil sám a nebo by v nejbližší době Dany zamířila na Západ, což je taky dost nereálný. Ale po setkání s vyslanci ze Západu může udělat cokoliv, to je pravda.

Flanker.27 píše:
    Proč nejsem Danyistou:

Tak takhle obeznámený není nikdo, snad s výjimkou Varyse a Malíčka. Je ale fakt, že Stannis je místní, a proto toho o zdejší situaci ví víc než někdo na druhé straně světa, to souhlasím.
    Flanker.27 píše:
    Proč nejsem Danyistou:

A já vesměs se vším souhlasím. Až tedy na to silové vyznění doporučuji trochu zklidnit vášně, než tu začnou létat pomeranče. :-)

Je to pravda. Stannis je podle současného práva (necelých 20 let) legitimní a Dany (legitimní dle práva původního starého necelých 300 let) není na vládu ještě připravena - sama si to uvědomuje a proto zůstává na východě. Já hledám ideálního vládce, takže opomíjím výklady práva - už proto, že těžko lze potvrdit nelegitimnost dětí Roberta. Máme tu dva horké kandidáty - Dany, Stannis. Jak jste tu naznačili, Stannis bude horko těžko tvořit nějaké mosty mezi znesvářenými rody (i když nemožné to není). Kdežto Dany je nezatížená tou blízkou minulostí, staré křivdy jsou zapomenuty, ona má prostě největší potenciál usmířit Západozemí. Jednoduše, je tu spousta neznámých, každý si za ně dosazuje jinak, ale nemá smysl se do krve hádat

Flanker.27 píše:
    Varys musel uprchnout z KP (alespoň veřejně se neukazuje, možná užívá některého ze svých proslulých převleků typu Švanda dudák), a i když nepochybně nějaký vliv má, přímo teď asi působit na významné činitele nedokáže.

Na činitele v KP asi vliv nemá, ale on je mooc chytrej a ví, že o Západozemí se teď bude rozhodovat někde úplně jinde, proto už se nemá cenu tam zdržovat.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.