Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

18283858788144

Komentáře

• upraveno 30. června 2013
    Dočetl jsem poslední desátou knihu padlých.
    Když bych měl porovnat neporovnatelné tak Písen jsou belgické pralinky (asi budou chutnat skoro všem) a Malaz (uzený vepřový jazyk - pro mnohé naprosto luxusní pochoutka, ale pro jiné něco nepoživatelného).
    Plusy:
    - asi nejoriginálnější fantasy svět poslední dekády - žádné rádoby šokující variace elfů, trpaslíků a barbarů Conanů (podobně originální je snad Mieville, ale ten nemá tak propracovanou mytologii)
    - pošušňání pro milovníky epických postav, které však nejsou neporazitelné a nepřekonatelné
    - zajímavý děj, kde začne všechno do sebe zapadat asi tak od pátého dílu (může být ovšem bráno i jako negativum)
    - dokonalé závěry knih
    Mínusy:
    - Erikson neumí ve čtenáři vyvolat tak silné emoce jako Martin nebo Sapkowski
    - občas zdlouhavě rozvleklé
    - je to psané takovou "kostrbatou" formou (možná částečně chyba překladu)
    - aby si to člověk vychutnal, musí si celou sérii přečíst víckrát a zapamatovat si spoustu postav, událostí a všimnout různých detailů (může být bráno i jako plus:-)
    - spousta podivného filozofování, které aspoň na mě působilo dost otravně

Na Eriksonovi si velmi cením, že dokázal celou sérii napsat během asi dvanácti let a přesto to nepůsobí jako rychlokvaška. V tomhle by se mohl Martin hodně učit.
    Každopádně abych poznal, jestli mě Steven neopil rohlíkem a ve skutečnosti je tam spousta logických nesrovnalostí a nesmyslů, musel bych si celou sérii přečíst znovu. Myslím, že než Martin dopíše další díl Písně, hravě to stihnu i naprosto šnečím tempem:-(
  • Já právě čtu Sillmarilion od Tolkiena :-D
  • @M1on s čím povedomé? Neviem... Príbeh je super, postavy tiež a inkvizítor Glokta, je lahôdka :)

K Erikssonovi. Malaz je dobrý, ale strašne, strašne rozvláčny... Poriadny drajv chytí vždy až ku koncu knihy...
  • @Connor Glotka + Tyrion = dva mrzáci co zachrání město
    Jezal+ Jaime = dva namyšlenci, kteří přijdou k ujmě a oba se změní
  • @M1on jáj takto :) Takto som nad tým nerozmýšlal :)
  • Dnes mi došlo A feast for Crows... takže po prológu a prvých dvoch kapitolách musím povedať, že George sa nechystá nič ukončiť ale naopak ešte viac zamotať :) to sa mi lúbi...
  • @FireAndBlood Počkaj si na prvú Brienninu kapitolu, to nadšenie ťa rýchlo prejde. :D
  • @Arutha2321 akurát som dočítal Brienne a stále sa mi to lúbi... stále oddaná svojmu slubu voči Catelyn :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Arutha2321 napsal(a):

@FireAndBlood Počkaj si na prvú Brienninu kapitolu, to nadšenie ťa rýchlo prejde. :D

They see me Briennin'
    They hatin'
    FireAndBlood napsal(a):

@Branislav_Gepeto nerozumiem :D

Skoro nikto nemá rád Briennine kapitoly. Mnoho ľudí ich považuje za najnudnejšie. Tak, neboli zrovna najzáživnejšie, ale nebola to ani žiadne trhanie žíl. A ak tam bolo niečo nudné, za to nemôže Brienne ale GRRM, Aryine kapitoly sa mi, nezvyčajne, zdali tiež nudnejšie a to som od tej jej témy toľko čakal.
  • tak ževraj každý považuje 4. diel za najnudnejší...
  • a 5. diel to ževraj tiež nevyhral :D
  • Mňa 4ka bavila , Cersei bola pre mňa zaujímavá POV postava, konečne človek zistil ako zmýšľa.
    JoeGyry napsal(a):

Mňa 4ka bavila , Cersei bola pre mňa zaujímavá POV postava, konečne človek zistil ako zmýšľa.

Presne. Mňa Cersei baví :D Ona je taká divná zmiešanina paranoje, predvídateľnosti, hlúposti, vychytralosti, je to taký drobný protagonista v antagonistovi, aspoň pre mňa.

Je paranoidná, ale v tom mori šialenstva niekedy, ani sama nevedúc ako, predvída šialené okolnosti, ktoré tak celkom nie sú pravda, ale majú základ pravdivý.
    Ako Varysovo zjavenie z uličiek či Tyrellovský plán.

Robí často blbosti, ktorými ničí celú ríšu kvôli sebeckosti, ale svojím spôsobom je vychytralá a keď chce intrigánčiť, vie zhruba kde. Hoci jej to na konci moc nevychádza, ale z počiatku pohne s udalosťami.

Je to zákerná postava, ale jej zákernosť by sa dala použiť proti tým, ktorým želám škaredý osud - Mace Tyrell, napríklad.
  • Tak mne po dvoch kapitolach prijde Cersei taka ze najradsej by kazdeho vyzabijala aby v zamku ostala iba ona, Jaime a Tommen :D
    @FireAndBlood
    Yops a potom by si vzala zbroj a statočne ich všetkých ochraňovala vlastným telom a určite by to zvládla lepšie ako celá Stannisova armáda :D Cersei strašne rada opakuje ako sú všetci ostatní nechopní.
  • Co si myslíte o Kole času? Boris Hokr kdesi napsal, že by bez něj nikdy nevznikla Píseň... No, začala jsem to číst, až jak to teď Fantom print vydává jako 1 knihu v pevné vazbě (ze stejného důvodu jsem nečetla Píseň před seriálem) a musím říct, že se mi to hodně líbí. Je to na jednu stranu klasické fantasy, na druhou je tam dost takových temnějších, často až Martinovštějších tónů :-) Dost mě teda děsí ten počet dílů, vůbec nevím, o čem dalších 10 bude, ale snad to nějak zvládnou :-)
  • @esed chystal som sa to prečítať no veľa recenzií odsudzuje posledné diely ktoré už nenapísal originálny autor (ktorý zomrel), potom daj vedieť aké boli tie posledné diely :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Zrovna začínám číst povídky.
  • Též. I když jsem viděl ty kvanta textu tak jsem se zalekl.
  • No, myslím, že poslední díly vyjdou česky asi tak stejně jako poslední Martin :-) Ale třeba se hodně překonám a přečtu to dřív na Kindlovi :-)
  • upraveno 8. července 2013
    Vsetci sa proti mne spikli a z kazdej strany tento tyzden narazam na knihu Mladi v hajzlu. Oplati sa precitat 31-rocnej a so zavazkami? :)
  • upraveno 8. července 2013
    Mě to hodně bavilo, ale už je to delší dobu, co jsem to četla... Momentálně mám půjčený poslední díl, tak uvidíme :-)
  • Četla jsem před sedmi, osmi lety a první díl paráda, pak klesající tendence. Teď už asi dva roky přemýšlím nad rozečtením ?pětky? a zatím jsem vždy měla něco zajímavějšího. :)
  • Občas se u toho zasměješ, není to podle mě totální odpad, má to docela nápad a žádné vyloženě nudné pasáže...aspoň co si pamatuju, ale četla jsem to tak před 5 lety :D (v 15ti)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Tak jsem právě dočetla Abercrombieho První zákon. Hrozně mi to trvalo, páč jsem neměla čas, jsem ostuda. Moc mě to bavilo a chystám se na jeho další knihy.
    Ale teda z toho konce mám pěknou depku. Téměř všichni dopadli dost bídně (malá výjimka jsou Glokta + Ardee, aspoň ti mi udělali trochu radost). Dost mě nakrklo, že umřel West. Sice by mě nakrklo, kdyby umřle kdokoli z hlavních postav, teda kromě Bayaze, ale West byl z nich v podstatě nejkladnější. Taky mě nakrklo, že Bayaz je ve skutečnosti pěknej šmejd. A nesnáším otevřené konce!!!
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Tak jsem rozečetla Abercrombieho "Nejlépe chutná za studena" a mám takový pocit, že se autor vyžívá v mrzácích a má něco proti ultimátním klaďasům (zatím jsem v jeho knihách nenarazila ani na jednoho). Jsem lehce před půlkou a už teď vím, že se hned po tomto vrhnu na jeho další knihu "Hrdinové" a těším se, až vyjde "Rudá země".
  • dočítal som A feast for crows a ide sa na Cuckoo´s calling !!!
  • esed napsal(a):

Co si myslíte o Kole času? Boris Hokr kdesi napsal, že by bez něj nikdy nevznikla Píseň... No, začala jsem to číst, až jak to teď Fantom print vydává jako 1 knihu v pevné vazbě (ze stejného důvodu jsem nečetla Píseň před seriálem) a musím říct, že se mi to hodně líbí. Je to na jednu stranu klasické fantasy, na druhou je tam dost takových temnějších, často až Martinovštějších tónů :-) Dost mě teda děsí ten počet dílů, vůbec nevím, o čem dalších 10 bude, ale snad to nějak zvládnou :-)

Kolo času jsem dočetl před pár dny (všech 14 dílů) a líbilo se mi to víc než Píseň. Je pravda, že v prostředku to trochu zpomalí, ale ty čtyři poslední díly už jsou zase v cajku.
    Jinak ten poslední díl byl docela masakr. Kam se hrabe Martin a to myslím vážně. Martin zabijí akorát postavy, které jsou v knize nové + nějaké výjimky.
    Tohle už mě štve delší dobu, všichni říkají, jak je Martin nepředvídatelný a zabijí svoje postavy a přitom v pětce se nestane skoro nic nečekaného a
    Jon to beztak přežije.
    Zkuste si přečíst Malazskou knihu padlých, tam se autor nebojí likvidovat postavy.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.