Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Když bych měl porovnat neporovnatelné tak Písen jsou belgické pralinky (asi budou chutnat skoro všem) a Malaz (uzený vepřový jazyk - pro mnohé naprosto luxusní pochoutka, ale pro jiné něco nepoživatelného).
Plusy:
- asi nejoriginálnější fantasy svět poslední dekády - žádné rádoby šokující variace elfů, trpaslíků a barbarů Conanů (podobně originální je snad Mieville, ale ten nemá tak propracovanou mytologii)
- pošušňání pro milovníky epických postav, které však nejsou neporazitelné a nepřekonatelné
- zajímavý děj, kde začne všechno do sebe zapadat asi tak od pátého dílu (může být ovšem bráno i jako negativum)
- dokonalé závěry knih
Mínusy:
- Erikson neumí ve čtenáři vyvolat tak silné emoce jako Martin nebo Sapkowski
- občas zdlouhavě rozvleklé
- je to psané takovou "kostrbatou" formou (možná částečně chyba překladu)
- aby si to člověk vychutnal, musí si celou sérii přečíst víckrát a zapamatovat si spoustu postav, událostí a všimnout různých detailů (může být bráno i jako plus:-)
- spousta podivného filozofování, které aspoň na mě působilo dost otravně
Na Eriksonovi si velmi cením, že dokázal celou sérii napsat během asi dvanácti let a přesto to nepůsobí jako rychlokvaška. V tomhle by se mohl Martin hodně učit.
Každopádně abych poznal, jestli mě Steven neopil rohlíkem a ve skutečnosti je tam spousta logických nesrovnalostí a nesmyslů, musel bych si celou sérii přečíst znovu. Myslím, že než Martin dopíše další díl Písně, hravě to stihnu i naprosto šnečím tempem:-(
K Erikssonovi. Malaz je dobrý, ale strašne, strašne rozvláčny... Poriadny drajv chytí vždy až ku koncu knihy...
Jezal+ Jaime = dva namyšlenci, kteří přijdou k ujmě a oba se změní
They hatin'
Je paranoidná, ale v tom mori šialenstva niekedy, ani sama nevedúc ako, predvída šialené okolnosti, ktoré tak celkom nie sú pravda, ale majú základ pravdivý.
Robí často blbosti, ktorými ničí celú ríšu kvôli sebeckosti, ale svojím spôsobom je vychytralá a keď chce intrigánčiť, vie zhruba kde. Hoci jej to na konci moc nevychádza, ale z počiatku pohne s udalosťami.
Je to zákerná postava, ale jej zákernosť by sa dala použiť proti tým, ktorým želám škaredý osud - Mace Tyrell, napríklad.
Yops a potom by si vzala zbroj a statočne ich všetkých ochraňovala vlastným telom a určite by to zvládla lepšie ako celá Stannisova armáda :D Cersei strašne rada opakuje ako sú všetci ostatní nechopní.
Jinak ten poslední díl byl docela masakr. Kam se hrabe Martin a to myslím vážně. Martin zabijí akorát postavy, které jsou v knize nové + nějaké výjimky.
Tohle už mě štve delší dobu, všichni říkají, jak je Martin nepředvídatelný a zabijí svoje postavy a přitom v pětce se nestane skoro nic nečekaného a