Diskuze s překladatelkou

upraveno 1. června 2010 v Píseň ledu a ohně
Vyjádření k překladům v Hostině pro vrány a následná diskuze o všem možném s Hanou Březákovou, překladatelkou Písně ledu a ohně.
Několik let staré, spíše pro archivní účely.

„Mea culpa, mea maxima culpa“ aneb SLOVO PŘEKLADATELE

„Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly,” bylo mi řečeno na mou obhajobu, že jsem to udělala s dobrým úmyslem. Bylo mi to řečeno zoufalým panem nakladatelem, který o mém...

Číst celý článek zde
245678

Komentáře

• upraveno 5. září 2010
    Je to tak, pravopisných chyb jsem si ani tak nevšiml jako několika zaměněných jmen postav. Např. jednou je zaměněn Gregor za Sandora, podruhé je tam zas nějaký Robert Stark a nikoli Ned.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. září 2010
    Jj, těch chyb jsem si všimla taky a to jsem teprve na začátku. Musím se přiznat, že jak jsem se do Hostiny pustila, tak jsem ji na pár dní vztekle odhodila pryč, protože ta změna jmen mě dost rozladila - a to jsem na ni byla odtud připravená.. Absolutně se nemůžu vyznat v tom, kdo je kdo.

Čímž tady nechci rozpoutávat debatu, která už několikrát proběhla. Byl to jen povzdech. Už jsem zaťala zuby a ve čtení pokračuju.
  • upraveno 5. září 2010
    Hostina je zatím nejslabším dílem ságy (i když pořád vysoce nadprůměrné fantasy) a změny v překladu tomu moc nepomáhají. Nezbývá než doufat, že příští díl (i jeho překlad) naváže na předchozí knihy.
  • upraveno 5. září 2010
    Akorát je teda podivné to vyznění ankety, z diskuzí bych řekl, že hlasů pro překládání je mnohem míň...

Olorin píše:
    Hostina je zatím nejslabším dílem ságy

Já teď čtu čistě jen kapitoly Jaimeho a Cersei a to je úplně jiný zážitek. A výlety do Dorne a na Ostrovy jsou taky fajn. Vyvozuju si z toho, že hlavním problémem Hostiny je chudák Brienne. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. září 2010
    Já jí sumíroval a vůbec si nestěžuju. Popravdě Železní, který jsem sumíroval teď, mě dělali větí problémy.
  • upraveno 5. září 2010
    Píše:
    Hostina je zatím nejslabším dílem ságy

Naprostý souhlas. Kapitoly s Brienne jsou úplně o ničem. Navíc mě stresovali náhle se vyrojivší náboženští fanatici.

Nevím, z celé Hostiny jsem měl špatný pocit. Možná jsem byl příliš rozmlsaný předchozími díly.
  • upraveno 7. září 2010
    tiež som to videl jednak u brienne a čiastočne aj u Sansy. pri Sanse to je aspoň budovanie političky, aj keď dosť pomalé, ale Brienne sa proste "nezmyselne" túla krajinou a skončí na špagáte.
    upraveno 7. září 2010
    Řekl bych, že Brienniny kapitoly měly hlavně dotvářet atmosféru a vylíčit dopady války na zemi a obyvatele, než pro posunutí děje. A to se mi líbilo.
  • upraveno 7. září 2010
    Hostina měla poloviční účinek, pochopitelně. Nebyli v ní Tyrion, Dany, Jon ani Bran.
  • upraveno 7. září 2010
    To taky, a mě ještě přišlo, že se v ní postavy chovaly v mnohém o dost jinak, než v předchozím díle. Vím, že každý prochází změnou, ale to čím se stala třeba Cersei mě dost zklamalo, čekal jsem zkrátka od ní víc. Taky Brienne měla do té ženské, která si získala Jaimeho respekt dost daleko. A samozřejmě ten náhlý výskyt vrabčáků v obrovských počtech...jeden by řekl, že se objevili doslova odnikud a okamžitě.
  • upraveno 7. září 2010
    Sice jsme se od překladu jmen dostali dost daleko, ale budiž. Nejprve řeknu, že překlad mě rozladil jednak proto, že začít v polovině série dělat něco, co se předtím nedělalo a jde přitom o dost podstatnou změnu je blbost, zadruhé proto, že některá jména mi přišla přeložena dost násilně (tj. raději přeložena divně, než vůbec).

Co se týče úrovně, přestože mám velmi rád kapitoly Jona, Tyriona a Catelyn, překvapivě mi více chyběla Arya a Davos. Od každé POV se nám dostává jiného stylu nazírání na věc, jednání, situací atd. Např. místo Tyriona jsem si docela dobře zvykl na Jaimeho. Brienino putování mi však nedokázalo nahradit Aryu a chyběl mi i odpovídající ekvivalent k Davosovi (a scénám Stannis vs. Davos vs. Melisandra).
  • upraveno 7. září 2010
    JimJam: A četl jsi určitě Hostinu? Protože Arya tam své kapitoly má, ledaže bych měl nějaké špatné vydání =).

Upřímně taky jsem byl překvpaný jak Brienne skončila a ano, chyběl mi Jon, ale i tak jsem spokojený, ačkoliv je pravda, že Hostina je zatím nejslabší (ale stále velmi kvalitní) díl série.

Docela mě mrzí, jak v Bouři skončil Oberyn, neb toho jsem si velmi rychle oblíbil a těšil se na pěkné kapitoly Rudé Zmije =).
  • upraveno 7. září 2010
    Píše:
    Taky Brienne měla do té ženské, která si získala Jaimeho respekt dost daleko. A samozřejmě ten náhlý výskyt vrabčáků v obrovských počtech...jeden by řekl, že se objevili doslova odnikud a okamžitě.

Naprostý souhlas. Mně prostě Hostina přišla jako kniha s úplně jinou atmosférou než ostatní díly. Předchozí knihy měly atmosféru středověku s temným ale zároveň romantickým oparem, nutili k zasnění. Hostina je prostě až na některé kapitoly temná a sychravá. Chybí jí něco, co jsem doposavad nacházel ve všech Martinových knihách - schopnost vyvolat příjmené ..takové sladkobolné pocity...neumím to slovy přesně popsat
  • upraveno 7. září 2010
    Jarilo píše:
    JimJam: A četl jsi určitě Hostinu? Protože Arya tam své kapitoly má, ledaže bych měl nějaké špatné vydání =).

No dobře, nevyjádřil jsem se přesně. Ale vždyť Arya tam má asi 3 kapitoly, nemá prostě takový prostor jako v předešlých dílech, vedle Jaimeho, Brienne či Sama je spíše okrajová. A navíc, její kapitoly už se neodehrávají v Západozemí. Já osobně nemám rád kapitoly Daenerys, mj. i proto, že mi jiné země nepřijdou tak zajímavé. V tomhle smyslu po Arye zůstala z mého pohledu ve 4. díle díra, kterou Brienne nezaplnila.
  • upraveno 7. září 2010
    Jasné, chápu. Je to prostě o individuálním vkusu každého čtenáře =).
    upraveno 8. září 2010
    Chmur píše:
    Hostina je prostě až na některé kapitoly temná a sychravá.

A to se mi právě líbí. Taková předzvěst Vichrů zimy.
  • upraveno 8. září 2010
    Píše:
    Chmur píše:

Hostina je prostě až na některé kapitoly temná a sychravá.

A to se mi právě líbí. Taková předzvěst Vichrů zimy.

Záleží na vkusu, to je jasný. Hostina na mě trochu zapůsobila jako film Tahle země není pro starý....splín, deka...nic co by ve mně vyvolalo pěkné pocity, žádný hrdina s kterým bych se mohl ztotožnit (až na Jaimeho, Hotaha, Victariona, Samwella...sakra, ono jich je docela dost:-)...pro mě zklamání. Nedosáhla ani náhodou kvality předchozích dílů (aspoň pro mě)
  • upraveno 8. září 2010
    Chmur píše:
    Hostina na mě trochu zapůsobila jako film Tahle země není pro starý....

Moc pěkné přirovnání a ne od věci. Když jsem ale zmíněný film viděl, říkal jsem si jak skvěle je natočen, scénář funguje, herci výborni...ALE emocionálně mě nechal naprosto chladným.
  • upraveno 8. září 2010
    Je tady asi vážně problém v tom, že v knize chyby hlavní tahouni předchozích příběhů (Jon, Tyrio, Davos) a ti ostatní, kteří zbyli (Arya), buď nic moc nedělají, nebo (Jaime) to sami neutáhnou. Jaime je fajn i v Hostině, bohužel byly jeho kapitoly, s výjimkou kapitol z Dorne, jediné na které jsem se vyloženě těšil, což je docela slabota. Samozřejmě jsem si užil i ostatní (s výjimkou Brianne), ale už to nebylo takové to: "jé kapitola s Tyrionem, a jé hned po ní Jon a pak zase Jaime, no to je paráda!". Takhle to bylo jen: "Super, Jaime, ok Cersei, ok Sansa...". :-D Samozřejmě přeháním, ale takhle to prostě bylo.
  • upraveno 8. září 2010
    Přeci jenom hodně dělá postava, která kapitolu vidí svýma očima, tím spíš, když jsme si za 3 díly na postavy a jejich povahy a zvláštnosti zvykli. Nemůžu třeba ale říci, že by se mi nelíbili kapitoly z Železných ostrovů a Dorne (Aeron zdravící příchozí "Přijeli jste, abyste se nechali utopit, moji pánové?" byl cool), naopak jsem si říkal, že Dorne a Osrovům mohl být dán prostor už v předchozích dílech.
    upraveno 8. září 2010
    Železné ostrovy mě těžce nebaví a už jsem se párkrát přistihla, že během čtení jejich kapitoly listuju dopředu kolik to má ještě stran. U Brienne to mám podobně.
  • MIlMIl
    upraveno 8. září 2010
    Když jste zmínili Jamieho, nemůžu si pomoct, ale jeho kapitoly z Hostiny mi přišly mnohem nudnější než kapitoly z Bouře, kde se mi líbil moc.
  • upraveno 9. září 2010
    To jo, ale pořád se mi jeho kapitoly líbily víc než ten zbytek (s výjimkou kapitol z Dorne, ale to bylo tím, že šlo o exotické prostředí).
  • upraveno 11. září 2010
    Hodný Jaime je prostě slabší než zlý Jaime, tak to na světě chodí.
  • upraveno 11. září 2010
    Hodný - Jaime, zlý - Euron, ošklivý - Tyrion :-D

Spaghetti Wester(n)os od Sergia (G. R. R. Martina) Leoneho. :-D
  • upraveno 11. září 2010
    Mám raději Tenkrát v Západozemí. ;-)
    upraveno 11. září 2010
    LOL!

Ale Jaime mi nikdy nepřipadal vyloženě zlý. Spíš takový arogantní floutek, "princátko" z mocného rodu, přesvědčený o své výjimečnosti, který nikdy nemusel čelit tvrdé životní realitě - i když si zažil dost - a tak neměl důvod dělat věci aspoň trochu správně.

Nicméně je fakt, že Jaime prostě vyměkl a jeho kapitoly v Hostině (aspoň zatím) jsou slabší.
    upraveno 11. září 2010
    Když jsme u těch westernů, dal bych si Souboj u El Řekotočí...
  • upraveno 11. září 2010
    Mně připadal Jaime vyloženě zlý vždycky, když si začal mumlat pod fousy "co za věci to dělám pro lásku".
  • upraveno 11. září 2010
    Nebo Pro hrst zlaťáků (Pro hrst dolarů) a Kapsy plné citronových zákusků (Kapsy plné dynamitu) :-D

Tanec se zlovlky, Butch Tyrion a Sundance Jaime. :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.