Diskuze s překladatelkou
Vyjádření k překladům v Hostině pro vrány a následná diskuze o všem možném s Hanou Březákovou, překladatelkou Písně ledu a ohně.
Několik let staré, spíše pro archivní účely.
„Mea culpa, mea maxima culpa“ aneb SLOVO PŘEKLADATELE
„Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly,” bylo mi řečeno na mou obhajobu, že jsem to udělala s dobrým úmyslem. Bylo mi to řečeno zoufalým panem nakladatelem, který o mém...
Číst celý článek zde
Několik let staré, spíše pro archivní účely.
„Mea culpa, mea maxima culpa“ aneb SLOVO PŘEKLADATELE
„Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly,” bylo mi řečeno na mou obhajobu, že jsem to udělala s dobrým úmyslem. Bylo mi to řečeno zoufalým panem nakladatelem, který o mém...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Čímž tady nechci rozpoutávat debatu, která už několikrát proběhla. Byl to jen povzdech. Už jsem zaťala zuby a ve čtení pokračuju.
Olorin píše:
Hostina je zatím nejslabším dílem ságy
Já teď čtu čistě jen kapitoly Jaimeho a Cersei a to je úplně jiný zážitek. A výlety do Dorne a na Ostrovy jsou taky fajn. Vyvozuju si z toho, že hlavním problémem Hostiny je chudák Brienne. :-)
Hostina je zatím nejslabším dílem ságy
Naprostý souhlas. Kapitoly s Brienne jsou úplně o ničem. Navíc mě stresovali náhle se vyrojivší náboženští fanatici.
Nevím, z celé Hostiny jsem měl špatný pocit. Možná jsem byl příliš rozmlsaný předchozími díly.
Co se týče úrovně, přestože mám velmi rád kapitoly Jona, Tyriona a Catelyn, překvapivě mi více chyběla Arya a Davos. Od každé POV se nám dostává jiného stylu nazírání na věc, jednání, situací atd. Např. místo Tyriona jsem si docela dobře zvykl na Jaimeho. Brienino putování mi však nedokázalo nahradit Aryu a chyběl mi i odpovídající ekvivalent k Davosovi (a scénám Stannis vs. Davos vs. Melisandra).
Upřímně taky jsem byl překvpaný jak Brienne skončila a ano, chyběl mi Jon, ale i tak jsem spokojený, ačkoliv je pravda, že Hostina je zatím nejslabší (ale stále velmi kvalitní) díl série.
Docela mě mrzí, jak v Bouři skončil Oberyn, neb toho jsem si velmi rychle oblíbil a těšil se na pěkné kapitoly Rudé Zmije =).
Taky Brienne měla do té ženské, která si získala Jaimeho respekt dost daleko. A samozřejmě ten náhlý výskyt vrabčáků v obrovských počtech...jeden by řekl, že se objevili doslova odnikud a okamžitě.
Naprostý souhlas. Mně prostě Hostina přišla jako kniha s úplně jinou atmosférou než ostatní díly. Předchozí knihy měly atmosféru středověku s temným ale zároveň romantickým oparem, nutili k zasnění. Hostina je prostě až na některé kapitoly temná a sychravá. Chybí jí něco, co jsem doposavad nacházel ve všech Martinových knihách - schopnost vyvolat příjmené ..takové sladkobolné pocity...neumím to slovy přesně popsat
JimJam: A četl jsi určitě Hostinu? Protože Arya tam své kapitoly má, ledaže bych měl nějaké špatné vydání =).
No dobře, nevyjádřil jsem se přesně. Ale vždyť Arya tam má asi 3 kapitoly, nemá prostě takový prostor jako v předešlých dílech, vedle Jaimeho, Brienne či Sama je spíše okrajová. A navíc, její kapitoly už se neodehrávají v Západozemí. Já osobně nemám rád kapitoly Daenerys, mj. i proto, že mi jiné země nepřijdou tak zajímavé. V tomhle smyslu po Arye zůstala z mého pohledu ve 4. díle díra, kterou Brienne nezaplnila.
Hostina je prostě až na některé kapitoly temná a sychravá.
A to se mi právě líbí. Taková předzvěst Vichrů zimy.
Chmur píše:
Hostina je prostě až na některé kapitoly temná a sychravá.
A to se mi právě líbí. Taková předzvěst Vichrů zimy.
Záleží na vkusu, to je jasný. Hostina na mě trochu zapůsobila jako film Tahle země není pro starý....splín, deka...nic co by ve mně vyvolalo pěkné pocity, žádný hrdina s kterým bych se mohl ztotožnit (až na Jaimeho, Hotaha, Victariona, Samwella...sakra, ono jich je docela dost:-)...pro mě zklamání. Nedosáhla ani náhodou kvality předchozích dílů (aspoň pro mě)
Hostina na mě trochu zapůsobila jako film Tahle země není pro starý....
Moc pěkné přirovnání a ne od věci. Když jsem ale zmíněný film viděl, říkal jsem si jak skvěle je natočen, scénář funguje, herci výborni...ALE emocionálně mě nechal naprosto chladným.
Spaghetti Wester(n)os od Sergia (G. R. R. Martina) Leoneho. :-D
Ale Jaime mi nikdy nepřipadal vyloženě zlý. Spíš takový arogantní floutek, "princátko" z mocného rodu, přesvědčený o své výjimečnosti, který nikdy nemusel čelit tvrdé životní realitě - i když si zažil dost - a tak neměl důvod dělat věci aspoň trochu správně.
Nicméně je fakt, že Jaime prostě vyměkl a jeho kapitoly v Hostině (aspoň zatím) jsou slabší.
Tanec se zlovlky, Butch Tyrion a Sundance Jaime. :-D