Hra o trůny 4x06 - Zákony bohů a lidí - Ice & Fire
Hra o trůny 4x06 - Zákony bohů a lidí - Ice & Fire
Stannis a Davos vyplouvají s novou strategií, Daenerys přijímá prosebníky, Tyrion čelí svému otci. Šestou epizodu režíroval Alik Sakharov, scénář tentokrát obstaral Bryan Cogman.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Logicky bych usuzoval, že jde o moře někde mezi Deepwood Motte a Pyke. Jenže pokud vezmu v úvahu po jaké řece by se mohli plavit, napadá mě jedině úžina, kterou využil v knížce Victarion k útoku na Moat Cailin a i odtamtud je to dost štreka. Z toho mi vychází, že se v seriálu rozhodli přemístit Dreadfort někam blíže k západnímu pobřeží, zaměnit ho třeba s Barrowtownem.
Možno keby sme skusili zadať do vvhľadávača obsah ďalších dielov, tak sa vygugli aj to.
Jsem čtenář neviditelného písemnictví na NU v Ankh Morporku :-)
problém je, HBO na mapě ukazuje něco jiného než ve skutečnosti udělali...
http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/season-4/episode-6/map
ja ten serial sleduju protoze me to tema bavi a zajima me to jak se s tim D&D poperou, jako stesti to neberu bylo to mysleno s nadsazkou
neni treba se chytat slovicek;)
@up_er To si práve ty v obhajobe spravil, tak som šiel ohňom proti ohňu.
Pokud vím tak Euron se plavil na západ a zjevně se dostal na druhou stranu :)
Ak sa pozrieš na zemeguľu a mapu sveta, nájdeš tam veľké rozdiely. Mapa sveta je rotiahnutá (ako by náš svet možno vyzeral plocho) zatiaľčo v skutočnosti keď sa to zaguľatí, tak sa kontinenty vedia divne vykriviť - nie žeby sa niečo zmenilo, len ten pohľad je iný.
Intro prvých troch sérií vyzeralo na plochú zem. Avšak toštvrté už využíva taký štýl točenia pre Braavos a Mereen, že to vyzerá guľato. Raz som si topustil a pomaly pozoroval. Keď išla kamera do Meeree Západozemie sa obrátilo, takže človek videl Dorne hore nohami. Naľavo od obráteného Dorne (teda normálne napravo) bol vstup do Essosu. Namiesto aby kamera šla práve naľavo za Meerenom,išla dole, pretože Essos len na roztiahnutých mapách vyzerá "rovný", na guľatom pohľade bol d oblúka a teda Meeren bol teoreticky na juhu od Dorne (minimálne opticky). Preto šli dole a tam bol Meereen. Také zakrivenie dokáže vytvriť len guľatá zem.
Viem, že Intro mohlo byť také pre efekt, ale dalo by sa z tohovychdzať. Ostatne sa tu bavíme o seriály a guľatosť by nebol jediný rozdiel od knihy. Napokon takisto treba dodať, že Marek si robí srandu - asisi tú iróniu necítil/a.
Našel jsem informaci "The world is round. And it is slightly larger than Earth. This has been confirmed by Martin himself." - asoiaf.westeros.org/index.php/topic/61674-world-flat-or-round/
Pokud ti tohle nestačí a budeš po mě chtít kde to vysloveně píše, tak na tebe prdím :P
:king:
Gepeto: neber to až tak vážně, je to jen smyšlený příběh i když moc dobrej. jak vidíš čtu pozorně a neignoruji. Ale musiš uznat že ve fantasy světě je to založené na fantasii autora a ne na faktech o astronomii. Když bude autor chtít tak bude místo zeměkoule třeba čočkozemě slovensky šošoviczema :D
Na závěr má velké omluva a uznání Vašeho důkazního materiálu. :-?
Also, do the Westerosi have the concept of a round world, or do they think it's flat (maybe the maesters know this...)?
Interesting question. I suspect the maesters and more educated classes realize the world is round, but the common folk may still believe in a flat world.