Hra o trůny 4x06 - Zákony bohů a lidí - Ice & Fire

upraveno 12. května 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x06 - Zákony bohů a lidí - Ice & Fire

Stannis a Davos vyplouvají s novou strategií, Daenerys přijímá prosebníky, Tyrion čelí svému otci. Šestou epizodu režíroval Alik Sakharov, scénář tentokrát obstaral Bryan Cogman.

Read the full story here

2456789

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    BRAN, ARYA, SANSA, JON, EDDARD, CATLYN - Absent.

TYRION
    "Budu hádat, byl jsem omilostěn" vtipné, pobavilo. Súd skvelo spravený. Cersei jedovatá zmyja. Zlomená, ale pekne manipuluje. Trant skvelý. Varys sa mi v tomto nepáčil. V knihe som to bral tak, že len chladne povedal záznamy, neprikrášlenú pravdu, z ktorej len vybral to horšie pre osobné účely. A možno trocha vytrhol z kontextu. V seriály to bolo vysloveneprikrášlené, účelové a navyše aj drobná lož. To mi nesadlo. Varys je sebecko rozumný, nie sviňa.

Šae je zložitejšia kapitola. Na jednu stranu bola lepšia knižná, ktorá plakala a dôvody mohli byť rôzne. Na inú stranu v seriály viac sedela pomstychtivá. Ale proste mi nesedela. Zahrabávajú nás debilnou romancou. Ak teda Šae miluje Tyriona, tak by ho takto nezradila. Bez štipky ľútosti, čistá pomsta. Možno som príliš romantický, ale ak by ma takto vyhostila milovaná osoba, so zmiešaninou pochopenia a hnevu by som odišiel rozzúrený, že raz - v tomto prípade keď Tywin otrčí kopytá - sa vráti a len budemna danúosobu chvíľu urazený, aby mi to vynahradila. Ale toto bola účelová pomsta s výsledkom smrti. To je asi láska podľa DíDí. Povedzme teda, že ho nemilovala, len s ním manipulovala a prišla lepšia ponuka. To sme potom fakt museli trpieť tú trápnoromantick zmeteninu predtým? Povedzme, že aj keď ho možno miluje, bola donútená. Potom je to fakt dobrá herečka - postavovo - a aj tak to potrebuje riadnu motiváciu
    - nie len "Hups, I kind of happened in Tywin's bed... Lol swag.."

Napriek tomu bolatá gradácia dobrá, že sa Tyrionovi za reakciu netreba diviť. Navyše to bolo perfektne zahrané. A napísané. Ako fakt, Peter hrá dobre furt, ale človek si na to časom zvykne a nevníma, a takáto facka je skvelým prebudením, ž jeho hranice sú ešte v nedohľadne. To bolojednoducho spojenie herca a postavy, výraz tváre, spôsob mluvy a ten hnev. To si zaslúži celý vlastný odstavec. A nezaháľal ani pisateľ, scenár tohto monológu dobre spísaný.

DAENERYS
    Scéna s drakom skvelá. Aj graficky, aj spracovaním. Akotodievčatko hádzalo kamene. Pekne spravené. Hoci si to mohlo nechať prejednu vec neskôr, keď už tam dali toľko hororu, no aj tak skvelé. Dany dobr zahraná aj scenár prevedený ako Trápenia našej kráľovnej.

Hizdahr mi nesadol. On má byť slizúň, čo sa líška Dany. Neverím, že by ho vzala smrť jeho otca - veď dedil. Mohol to tak zahrať, ale nie dosť dobre a bolo by vidieť, že sa len s Dany hrá. Takto je Hizdahr sympatický- taký Východniarsky Lannister. Chudáčik. Ale páči sa mi, ako ukázali druhú stranu mince s ukrižovaním.

THEON
    Vyslovene kravina. Yara sa tam s desiatkou dovalí, aby porazila celé úbohé osadenstvo Dreadfortu. A potom vyzlečený Ramsay. Ale iste, nohavice si stihol dať,ale triko už nie. Len vyslovený debil by šiel do takéto melee bez zbroje. Vyslovený blb a DíDí. A potom tá ich homoerotika naprieč touto linkou. HBO sa neodváži nechať ich si to rozdať, tak to robia ako divnú uchýlárňu? Nabudúce bude robiť Theon s Myrandou pre Ramsaya doublestriptýz. A aký zmysel tam Yara mala? Ide do boja proti obzrojeným mužom, ale zeserie sa z kopy psov. Fokázala zabiť muža v zbroji, ale zaseknúť mečdo suky by jej vadilo? Je snáď citlivá? Zmysel tejto linyk temer nulový. A ona vyslovene vycúvala, povedala, že jej brat je mŕtvy. Toto je jeden z najväčších kiksov série a možno aj seriálu v tej iste epke s najlepšou vecou zo seriálu.

K DAVOS, JAIME... sa dostanem neskôr...
  • @Rybba ...and I rest my case 8-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. května 2014
    Ještě se mi osobně nelíbil herecký výkon od Šae (Sibel Kekilli), ale to je o vkusu.
    @Rybba Musíš se podívat na zbytek její tvorby =D
  • @Gepeto "A potom tá ich homoerotika naprieč touto linkou. HBO sa neodváži nechať ich si to rozdať, tak to robia ako divnú uchýlárňu? Nabudúce bude robiť Theon s Myrandou pre Ramsaya doublestriptýz. " Seriously? :roll: Snad aby ses raději k ničemu neskoro nedostával... :-?
  • Everett_Young napsal(a):

Ještě se mi osobně nelíbil herecký výkon od Šae (Sibel Kekilli), ale to je o vkusu.
    @Rybba Musíš se podívat na zbytek její tvorby =D
    To se mi zase líbilo až moc, to já už koukal. Ale tajně a po očku. :-$ :oops:
    Nitpicker napsal(a):

@Rybba ...and I rest my case 8-)

Cože? Ještě jsem na českých stránkách doufám. :king:
  • @Nitpicker Theona hodit psům, a Myranda může dělat striptýz třeba celou epizodu, přitáhlo by to víc diváků, a můj rýpavý rozbor by byl hned mnohem pozitivnější :D
  • @Rybba Pardon. Rád se vyjadřuji co nejstřídměji a tahle fráze je dost dobře nepřeložitelná. I když přesně pro takovéhle situace.

"I rest my case.
    2. Fig. What you just heard sums up my point of view. Your remark just supported my position! I rest my case."
    http://idioms.thefreedictionary.com/I+rest+my+case

@Nitpicker Theona hodit psům, a Myranda může dělat striptýz třeba celou epizodu, přitáhlo by to víc diváků, a můj rýpavý rozbor by byl hned mnohem pozitivnější :D

:applause:

Gepeto - ty kamínky házel kluk. Ale taky jsem čekal trošku jinačí závěr tý scény, škoda, tak třeba příště. :king:
  • upraveno 12. května 2014
    Nitpicker napsal(a):

@Rybba Pardon. Rád se vyjadřuji co nejstřídměji a tahle fráze je dost dobře nepřeložitelná. I když přesně pro takovéhle situace.

"I rest my case.
    2. Fig. What you just heard sums up my point of view. Your remark just supported my position! I rest my case."
    http://idioms.thefreedictionary.com/I+rest+my+case

Super, jednu anglickou větu doplníš dalšími čtyřma. Stéjně ti to nepomůže, ich verstehe nicht! :D Ale jinak, všechno jde, když se chce, takže musíš chtít a určitě to přeložíš, snad k tomu máš dostatečnou slovní zásobu v mateřském jazyce. :king: Ale budu si myslet, že to znamená něco v tom smyslu, že jsem si odpověděl sám na svoji otázku. :-k
  • @Rybba Tak nějak. Chtěl jsem se vyhnout oslovení, protože jsem si nemohl vybavit jestli jsi on nebo ona. Takže ano, odpověděl jsi si na svojí otázku sám.
  • Nitpicker napsal(a):

@Rybba Tak nějak. Chtěl jsem se vyhnout oslovení, protože jsem si nemohl vybavit jestli jsi on nebo ona. Takže ano, odpověděl jsi si na svojí otázku sám.

Tak jsem to tipl dobře. A vidíš, jak se to dá jednoduše přeložit. :dance: Jinak teda ještě, abych neodbíhal, tak v průběhu sledování seriálu jsem měl dost podivné pocity, půlka se mi zdála hrozná, ale druhá polovina to zachránila. A na Myrandinu "jinou" tvorbu bych se velmi rád podíval. :king:

A jak se jmenuje ta Aša v anglických knížkách vlastně?
  • @Rybba Asha

@Rybba Asha

:wall: Tak to fakt nepochopím. :-k
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. května 2014
    @Rybba Co? Proč jí přejmenovali na "Yara"? Protože HBO :-D Nebo proč není ani z 1/10 tak hezká jako v knize? :-D

@Rybba Co? Proč jí přejmenovali na "Yara"? Protože HBO :-D Nebo proč není ani z 1/10 tak hezká jako v knize? :-D

No když o tom tak píšeš, tak asi obojí. Měla být hezká? Asi železní jsou oškliví všichni, zatím tak vypadaj. Možná problém s výslovností? Nebo chyba v Matrixu. :king:
  • @Rybba Theon mal byť najkrajším chlapcom na Zimohrade, s dlhými čiernymi vlasmi. Ale tak že tam nie je pekný chlap mi nevadí. Asha ale mala ukojovať moje chúťky na krátko vlasé dievčatá, ale potom som dostal Yaru.
    Aša - mám ten dojem - byla přejmenována kvůli Oše, aby se divákům děvčata nepletla.
  • Však som nebol jediný kto dúfal,
    že namiesto kozy bude na večeru ten chlapček :D
    ... možno nabudúce.
  • Čo sa týka Šae, tak v knihe a ešte viac v seriály som mala dojem, že je tam nastrčená ( možno Tywinom ) aby sledovala Tyriona. Lebo dostala sa k nemu v otcovom tábore a potom mu otec vyslovene zakázal zobrať ju zo sebou do KP, takže si tým poistil že ju tam Tyrion vezme. Je to len taká moja teória o tom, že Šae bola špeh, pretože mi je hrozne nesympatická. Veď na tom súde povedala - som děvka, čo podľa mňa znamená: robím to za čo mi zaplatili. A tým sa vlastne netajila celý čas, celý čas vravela som zaplatená. Len či ju neplatil aj niekto iný ako Tyrion. Veď napokon vieme v čijej posteli skončila.
  • @Carne To je známo.
  • @M1on Ju, jen reaguji na debatu výše.
  • Dinklage - jak jinak, špatně to zahrát nemohl. Být jím, vyžití v tom nalezne každý, když je mu pravděpodobně ta role moc blízká. Těším se na dabing a
    v budoucnu taky na WC scénku, kde určitě zažijeme skvělé podání obou dvou herců :D
    :)
    @Nitpicker Ako vravím, mne vadí to divné spracovanie, akoby bol Ramsay gay. A bolo to bez pointy. Nekritizujem tam, že si nejaká žena odhalila rameno a už je to amorálne. To by asi trebalo si to riadne prečítať.
  • @Gepeto "Nekritizujem tam, že si nejaká žena odhalila rameno a už je to amorálne. To by asi trebalo si to riadne prečítať. " Tak nějak vůbec nechápu jaký je smysl těchto vět.
    @Nitpicker S prevrátenými očami si podotkol, že pri mojich komentároch na Ramsay-Theon vzťah by som sa mal vyhýbať niečomu, čo beží neskoro. No ja hovorím, že pointa mojej poznámky bola úplne inde, nie v tom, že by som to považoval za "neprístupné".
    DAVOS
    Na začiatku som nerozumel, prečo brali loď vertikálne, potom brali Stannisa a potom znova loď na pohľad Braavosu. Skôr by som sa snažil vytvoriť ilúziu kamery vychádzajúcej z vody, následne záber priamo k Stannisovi a potom by šla kamera hore a už pohľad na Braavos. Ale asi sa im nechcelo s tým prplať, čož. To je len detail.

Mycroft Lazarus Nestoris bol skvelý, aj jeho scenár bravúrne napísaný. Páčilo sa mi Davosovo "Pobavte mě" a jeho presviedčanie. Len mierne mi vadilo, že Stannis tam len stál a Davos ho bránil ako panenskú princeznú. Takisto Napoleonský vtípek a najmä essoská peňaženka na mince boli zujímavé. Všetko dobre zahrané.

Tu mi však skvelý pocit rušili dve veci. O jednej napíšem nižšie. Tá druhá. Nuž týka sa Tanca a len jemnučko (skoro vôbec) Vichrov, tak radšej do spoilerboxu.
    V knihe bol pre mňa extrémne významný fakt, že Tycho šiel za Stannisom osobne. Preplavil more, šiel do Castleblacku, aby zistil, že tam Stannis nie je, následne prekonal zimu a Sever, aby sa dostal do stredu oka búrky nadchádzajúceho boja a to všetko kvôli jednej zmluve. Možno pretože to bol len nejaký sluha. Ale beztak pre mňa toto malo veľký význam, ako vážne berú svoju robotu. Žiadne keci "Ten kto dlží banke je v riti, blah blah, je to najmocnejšia vec aj keď sme o nej doteraz nepočuli blah blah..." to nevynahradia. Scéna presviedčania bola pekná, ale na jednu stranu, to je teda na prd banka, ak jej to nenapadlo samej. Vojaci, lode a jedlo majú zmysel, ak sa s nimi dá zaobchádzať. KL hladuje tak by ma zaujímalo, koľko žranice vyrobia oni? Mala to byť banka, čo sama skalkulovala, že je pre nich strategicky lepšie podpísať zmuluvu aj so Stannisom. Ak Stannis zgegne vo vojne, nuž, žiadna zmulva, Tyrellovia zaplatia. Ak vyhrá, nuž peniaze budú mať tak či tak. A možno to dokonca beztak vymámia aj od Tyrennisterovcov. To proste vytvorilo seriózny obraz o tej banke. Takto je to stále dobré, ale len polovičné.

Inak Braavos perfektný. Hoci som si tam predstavoval viac ostrovov a kanálov po štýle "Mesta na tisícich ostrovoch", ale rozhodne mesto, kam by som neváhal sa odsťahovať. Dokonca aj v Intre to bolo skvelé.

JAIME
    SSkvelo zahrané aj zo strany Leny, Charlesa aj Nikolaja. Jeho diskusia s Tywinom mala jediný problém. Tywin jedol. Uch... Ani som nebol hladný, ale keď som videl, ako Tywin sype to korenie a soľ na to jedlo... Rovnako keď Ramsay korenil klobásu... Asi som zaťažený na korenie (no keď si robím praženicu, tiež si tam natrepem veľa vegety a dakedy aj korenie, ktoré mi padne do ruky - raz aj červené, nie zrovna najlepší nápad)... Ale to je detail. Veľmi pekné.

A teraz z iného súdoku
    Hoci vôbec nie som módne ladený, začína mi liezť hore krkom nepredstavivosť crewu - teda pokiaľ nejde o účesy v tvare psích hovienok, tie im idú...

Zrazu mám pocit, že majú jediný návrh kostýmu a tomu len menia farby a látku. Koľko ešte ľudí tam bude nosiť dornské župany? A strašne mi chýba divný fialový kostým s fialovým cylindrom pre Tycha. Ono to nie sú detaily, pretože sú to činitele rozonania.

Chorvátsko začína byť zlou voľbou pre KL. Chodia tam značne obnažení a zrazu z epky na epku to bude hádam zasnežené a všetci v kožušinách. Pána deka, veď už je jeseň. KL som si predstavoval tak stredoveky, že aj cez leto tam majú voľnejšie, no celejšie oblečenie. Za stredoveku byť až moc obnažený nebolo moc v poriadku. Ale v tom istom čase to bolo v pohode na oriente. Pretože tam bol hic. Takže KL som si predstavoval oblečenejšie, v jeseni podľa kostýmu Ramsaya (nie toho z tejto epizódy) a v zime už kožuchy. Prečo je to významné? S takýmto štýlom obliekania, aký je sakra rozdiel medzi Dorne, KL a Meereenom? Žiaden. No a kecajte komusi o tom, že sú to tri rôzne destinácie. Mohli sa s kultúrou tých oblastí pohrať. Župan u Dorne beriem, potom ale v Meereene mali vytvoriť čosi onakvejšie, na štýl Aladinských viest skombinovaných s inými vecami. Snáď len izraelský kostým pastiera bol iný.

Takisto mi naozaj chýba fialový kostým Tycha. Ako si majú ľudia predstaviť Braavos ako čosi iné? Hrady ako v Západozemí, kostými ako v Západozemí. Tam sa dali použiť výraznejšie prvky.

A keď ide o rozoznanie postáv, tak to veru detaily nie sú...
  • @Gepeto Tak to jsme se nepochopili. Já jsem se nebál, že by tvoje dálší poznámky byly "věku nepřístupné", já se bál, že budou následovat podobné hovadiny jako v tom původním příspěvku. Takže ještě jednou. "A potom tá ich homoerotika naprieč touto linkou. HBO sa neodváži nechať ich si to rozdať, tak to robia ako divnú uchýlárňu?" ... Na podobnou pitomost jsem zde vážně ještě nenarazil.
    Peter Dinklage se umí tvářit opravdu zlotřile! :evil: Být jedním z diváků soudu, vůbec neposlouchám, co ho tak naštvalo, a jenom se bojím, přesvědčená, že to byl on, když vypadá tak hrozivě. (toto je obdiv, nikoli výtka)
    Leci napsal(a):

Mne sa Theonova scéna zdala v pohode. Vykreslili to že je načisto na dne a je na tom tak psychicky zle, že neverí nikomu a ničomu. Ani sám sebe a vo všetkom hľadá len ďalšie týranie.

Jo, až jsem se divila, že vlezl do té vany - čekala jsem něco jako "ale dyť jsi říkal, že se koupat nesmim" (matně si vybavuji něco takého z knihy).
    Gepeto napsal(a):

potom ale v Meereene mali vytvoriť čosi onakvejšie, na štýl Aladinských viest skombinovaných s inými vecami. Snáď len izraelský kostým pastiera bol iný.
    Takisto mi naozaj chýba fialový kostým Tycha. Ako si majú ľudia predstaviť Braavos ako čosi iné? Hrady ako v Západozemí, kostými ako v Západozemí. Tam sa dali použiť výraznejšie prvky.

Není modrá na fousy, není ani fialová na cylindr. Taky mě to mrzí :( Stejně jako chybějící srandovní Meerenské účesy.
    Asi se to snaží udělat všecko strašně vážné a pochmurné, tak na nás jdou s šedými místnostmi a hnědými Tychy.
  • Škoda, že celá epizoda nebyla soud, to by byla naprostá bomba, Tywin, Oberyn, Jaime a Tyrion byli perfektní. A ta scéna, že je Jaime ochotný se stát pánem Casterly Rock výměnou za Tyrionův život. Hmmm...
    snad zcela určitě smrt Oberyna a Tywina obrečím, ti dva herci mi budou hrozně chybět. A vůbec si nedovedu představit Tywina, že by si strčil Šae do postele, to mi k němu vůbec nepasuje.

Linka s Dany, tady mám trošku problém, že je mi Hizdar poněkud sympatičtější než Dany. Pěkně ji to natřel.
    Braavos pěkný, až na Stannise Psí Čumák Baratheona. Ježkovo oko, ten je jak
    osina v prdeli.

Že to Asha obrátila mi nevadilo tolik, jako fakt, že s několika chlapy klidně vlezla až do dreadfortského psince. A nemůžu si pomoc, Ramsay mi připomíná Tomaše Kluse (logiku v tom nehledejte žádnou :evil: ). :applause:
    @CervenKa No to je tiež pravda, že taký fialový Tycho by pokazil atmosféru danej scénky :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.