Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
13132343637126

Komentáře

• @pavel fandit FRANCOUZŮM? 8-O fuj, to nikdy. Francouzi prohrávají ve chvíli kdy jim nepřítel vyřadí z činnosti továrnu na bílé vlajky =D
  • A víte jak vypadá Italská válečná zástava?
    Bíle orámované bílé pole. :o)
  • @Jay s tím Shettinim je to svatá pravda :D
    @Everett_Young já mám právě pocit, že oni to tam mají nějak naopak, že když jim hraje všechno do karet, tak to proserou a pak v zoufalství jedou vabank.. Crécy, Poitiers, Azincourt, tam všude měli jasnou výhodou a prohráli to vlastní debilitou. Za to osvobození Orleánsu byl takový zoufalý kop umírající krávy..
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
  • Po ekonomické stránce určitě. A zachránila je ženská co jezdila na koni a jmenovala se Mila Jovovich :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. května 2014
    Středověk mám rád a Francouzi jsou náhodou dobrý vojáci, ovšem jen když se jim chce :D

taková bitva u Auerstadtu, 20 000 Francouzů pod velením Davouta porazilo 60 000 Prusů, to byl nářez... Mimochodem to vyvrací onu hypotézu, že Francouzi bojují dobře, jen když jim nevelí Francouz. Podobně takový Kléber, u Heliopolisu porazil s 10 000 muži 60 000 Turků podpořených britskými poradci.

I na Anglány došlo, bitvy u Formigny a Castilionu, to byly drtivý vítězství Francouzů, nicméně ve světě je pořád populární spíš Azincourt (kde se Francouzi spíš porazili sami, ona účinnost dlouhých anglických luků se dost přeceňuje).
  • Pořád je tu ta hypotéza že Francouzi vyhrávají jen v početním oslabení :D

Ono ten Azincourt, Crécy, Poitiers si lidi pamatují, protože v těch bitvách byli Francouzi na výši a drželi všechny trumfy. U Crécy už Edward spěchal z vnitrozemí. No.. ještě teď vidím oprásek sčeskí historje o Janu Lucemburském :D Poitiers - Černý princ měl oslabenou armádu, táhnul povozy s nakradenými poklady a Francouzi - zase to podělali :) Azincourt je nejslavnější, protože tam byla anglická armáda nejvíc oslabená a zdecimovaná, už byli hodně nemocní.. Francouzi při vší jejich hlouposti sesedli z koní a pěšky utíkali do kopce, v blátě.. škoda mluvit :)

Prostě francouzský arginmax - můžou hned a můžou tady, jakoby neznali důsledky a nepoučili se z minulých chyb.
    @Jay Tak ono asi ne že by to nevěděli, ale i konstruktéři mají svoji filosofii. Němci se hodně zaměřovali na rychlost, malej odpor a relativně malej ponor (obdobně jako Američani se snažili, aby jim lodě propluly Kielským průplavem), jejich přístup měl asi výhodu pro rychlou plavbu na relativně klidným moři.
  • @flanker.27 bitva u Auerstadtu je snad moje nejoblíbenější z napoleonských válek :) ale celkově to obvyklé že Francouzi se hned vzdávají není moc platná a navíc my Češi jsme toho zas tolik taky nevybojovali abychom mohli dělat machry
  • @Jay Každopádně středověk byla době, když lodě byli ze dřeva a námořníci ze železa, zatímco nyní máme ocelové lodě a.... Shettina. :o)

a námořníky ze dřeva
  • upraveno 29. května 2014
    @pavel - Jen pro přesnost, u Azincourtu žádný kopec nebyl ;-) Zato tam byly lijáky a zoraná půda. A ozim se seje nejhloub.
    A popravdě mám pocit, že více lidem jsou sympatičtí spíše Angláni. Bohužel.
    @flanker.27 - Přeceňování dlouhého luku (stejně tak jako katany) je mé oblíbené téma :D Nemám ty anglické psy rád no. A jejich zbraně ještě méně.
    Ale jinak vtipy ohledně francouzského válečnictví nesnáším, neboť jsem frankofil jak poleno :D O francouzském válečnictví (hlavně teda středověkém) bych mohl vyprávět hodiny. Třeba takový Bertrand du Guesclin, to byl panečku pašák.
    To že je znám hlavně Azincourt přisuzuji té parodii na objektivního spisovatele - Shakespearovi. Podle mého si to s vojenskou reputací podělali v WWII. Vždyť předtím to byla Evropská vojenská velmoc číslo jedna, od středověku, přes Ludvíka XIV., až k Napoleonovi. Nějaká občasná a náhodná vítězství Angličanů nebo Flanderských je nemohla zastavit...
    @derfel
    Pokud si šlechtic jak se patří, a máš tomu odpovídající zbroj, tak tě ty šípy spíše prudí, než že by tě ohrozily. Ale samozřejmě, 60 000/minuta je opravdu velká pruda :D
    To byl ten nejhůře zorganizovaný útok, jaký mohli vymyslet. Žádné neuspořádané útoky jízdy? Víceméně pravda, jelikož oni nebyli schopní útok vůbec provést :D. Koňmo jich bojovalo strašně málo. A ta trocha pro lučištníky nepředstavovala nějakou větší hrozbu. Vůbec nevyužili kušníky, "dělostřelectvo" zabilo přesně jednoho Angličana, systém velení neexistoval... Spousta a spousta promrhaného potenciálu. Vždyť jim stačilo jen sedět na zadku a čekat, až úplavice a hlad Anglány dodělá...
    btw. Taky jsem se chtěl podívat. Ale černý York mne odradil tak, že jsem celou sérii okamžitě vyškrtl ze seznamu :D
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    Pokud vím tak kušníkům zmokly tětivy tak pořádně nevystřelili, rytíři co vyjeli na koních sice dejme tomu šípy odrazili zbrojí, ale chudák kůň to schytal a rytíř letěl v 35 kg zbroji po hlavě do bahna. A to velení opravdu škoda mluvit, ani nevím jestli tam byl jasně definovaný hlavní velitel
  • Jo ale co jsem četl bylo lepší postupovat jako pěší těžkooděněc, než na koni kdy kůň neměl tak dobrou zbroj ochranu, jako jezdec. A pokud by útočili Francouzi ve větším na koních byli koně snadný terče a různě by se plašili a zapadali do vrstvy bláta. A útok dvou pěších linií byl uspořádanější než 14 nebo kolik útoků jízdy u Kresčaku, takže se Francouzi poučili a raději bojovali proti angličanům pěšmo
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @speedy presne suhlasim, ze to hanobenie zacalo tou WW2 i ked ani v tej Prusko-FR vojne sa az tak nepredviedli.
    @derfel
    To ano (střílet do koně bylo mnohem jistější, než se snažit trefit jezdce), ale přecházet v plné zbroji podmáčené pole... Jak dlouho může trvat, než se dostaneš k nepříteli? Kolik šípů na tebe dopadne? Kolik lidí se udusí v bahně, když se vpřed pořád tlačí další a další?
    Francouzi měli tak obrovskou přesilu, že i frontální jízdní útok by Angličany vyřídil. Sice za cenu ztrát, ale stále měl větší šanci než se ploužit pěšky. Původní plán dokonce počítal s tím, že jízda na křídlech vyřídí lučištníky a o zbytek se postarají pěší urozenci. Nicméně arogance jednotlivých šlechticů právě zabránila nějakému drtivějšímu útoku na lučištníky, kteří tak do postupujících zbrojenců mohli v klídku pouštět šíp za šípem.

Každopádně moje názory je asi radno brát s rezervou, protože jsem zapálený příznivec Francouzů ;-)
  • @derfel lučištníci mimořádně silní a byli shopni obstát i jako lehká pěchot

Oni byli silní aby dokázali natáhnout tu tětivu síla nátahu rozmezí 110 až 180 liber (500 až 800 Newtonů).
  • @M1on Jo to určitě byli, ale příjde mě zajímavý že lučištníci tam byli schopní pobíjet šlechtice, kteří se celý život učili bojovat ( i když byli unavený a zpomalený bahnem a hůře pohybliví )a určitě to nebyla žádná férovka - útočilo jich asi většinou víc na jednoho, ale stejně.
    @speedy Tak to stoletá válka asi není tvoje oblíbený období :-)
    Celkově mě připadá anglický lučištník jako ohromně univerzální válečník středověku. S unikátním dostřelem rychlostí střelby, schopností když dojdou šípy bojovat jako lehká pěchota, dobrý jak v poli tak při obléhání, na tehdejší poměry dobře vycvičený ( žádný arogatní šlechtic co útočí bez povelu)
    @derfel
    Právě že Stoletá válka je moje nejoblíbenější období :D . Baví mne obhajovat Francouze, vyzdvihovat bitvy, které byly třeba i důležitější než ona nejznámější trojice Crécy+Maupertuis+Azincourt, "hejtovat" lučištníky atd. Miluju rytíře, celou tu středověkou dvorskou kulturu a naprosto chápu jejich svéhlavost a aroganci. Kdybych já byl jedním z nich, pravděpodobně bych tomu podlehl taky. Holt byli v dojmu neporazitelnosti vychováváni.

Teda, jedno období mám, zvlášť poslední roky, možná ještě raději než HYW. A to vládu Filipa IV. Sličného - Toho nejskvělejšího, nejinteligentnějšího a nejmocnějšího krále, jakého kdy Francie zažila.
    Montjoie! Saint-Denis!

PS - kdyby byl někdo z okolí Frenštátu pod Radhoštěm, a chtěl zkusit zahrát nějakou hru, třeba právě ze Stoleté války, ale klidně i toho Napoleona, tak dejte vědět. V mé sbírce by si měl vybrat opravdu každý (samozřejmě vedeme i Píseň Ledu a Ohně ve všech možných variantách) :D
  • No já o Filipu IV. Sličném vím maximálně to že zničil Templáře. Do Frenštátu to mám celkem z ruky jsem z podkrkonoší
  • @derfel
    Nejen Templáře, ale i samotného papeže (Avignonské zajetí odstartoval on), Flandry (1302 u Courtrai ho sice porazili... Ale ne na dlouho), svolal první Generální stavy, prostě všemožně centralizoval říši a posiloval královu moc. Jeho synové se (až na prostředního Filipa) moc nevyvedli, a všichni zemřeli mladí a bez mužských potomků (potom, co si samo zavedli zákon, že dědit korunu může pouze muž). Proto taky Stoletá válka že.
    Jeho dcera Isabella na druhou stranu... Ta byla pravý potomek svého otce. Krásná, inteligentní, cílevědomá. Společně s Annou Komnénou (A s Janou z Arku, což je ale víceméně samozřejmé) asi moje nejoblíbenější ženská postava středověku.
    Škoda. Ale spousta stolních her se dá s programem Vassal hrát i po netu. Just sayin' ;-)
    @speedy Neni ten Frenštát město, jak tam senior nechal schválně vybouchnout barák?
  • @M1on
    Ano.
    Ne že by to bylo něco, čím bych se chlubil. Umíme tady i jiné věci :D
    @speedy Já si řikal, že je mi to povědomý.
    @derfel No ona kadence teoretická a reálná jsou dvě různé věci, v praxi je vždycky mnohem nižší. Pokud jde o tu účinnost proti zbroji, tak ty se od Kresčaku ohromně zdokonalily, zatímco luky zůstaly stejné. To co rozhodlo byla spíš zmiňovaná disciplinovanost. Bojiště mělo takový nálevkový tvar a každý nedisciplinovaný rytíř se hnal do toho hrdla ve snaze být první. Tam se sráželi, ušlapávali, zkrátka poráželi se sami. Viz @speedy.

Samotný luk byl dosgt tradiční zbraň, na Ostrovech se používal jako řadová zbraň ještě dlouho do 16. století, kdy už byl beznadějně zastaralý, ale tradice...

Leč třeba bitvy války růží luky vůbec nerozhodovaly, v nich se zpravidla utkávala disciplinovaná pěchota.

@Tergas S těmi kušemi to bylo u Kresčaku.

@speedy Ano, pověsti o francouzích a bílých vlajkách, to je hodně o WWII. Přitom, kdokoli, koho by nechránil Lamanšký kanál nebo rovnou dva oceány by od Němců v roce 40 dostal na prdel daleko víc. Ostatně od 9. dubna probíhaly boje v Norsku a francouzská pěchota si tam vedla podstatně lépe než britská. A ve Francii byly i britské jednotky a nevedly si o nic lépe než francouzské.

A takoví Angličani a Američani, lidi většinou vidí až druhou fázi války, ale ten tzv. katarakt katastrof, který jim způsobili Japonci v prvním půlroce války, to byla ostuda nejvyššího řádu. 130 ticíc Britů kapitulovalo v Singapuru (pouze 30 tisícům Japonců). 100 tisíc Američanů kapitulovalo na Filipínách. To je prostě důsledek střetu vysoce připraveného a namotivovaného nepřítele s někým, kdo tohle postrádá.

Jo, co se týče třeba Waterloo, zapomíná se, že Angličani tvořili jen necelou polovinu Wellingtonovy armády, zbytek byli Holanďani a armády Hesenska, Hanoverska a Nasavska. Plus v rozhodné chvíli Blücher. :)
  • @flanker.27
    Jsem rád, že v tom nejsem sám :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.