Jinak dneska ráno jsem poslouchala Radiožurnál, a tam se zmiňovali o tiskovce autorů seriálu. Prý potvrdili, že už nová řada prozrazuje dění nové knihy a měla by prý končit zhruba stejně jako Vichry zimy. V rádiu to prezentovali tak, že autoři jako jediní na světě kromě Martina vědí, co se má stát dál, takže tím prostě navážou. Je mi jasné, že v Radiožurnálu si to trochu upravili a úplně tomu nerozumí, ale beru to jako potvrzení, že ti dva se s tím prostě neserou a vnitřně mi to dost vadí :( Sama ale možná sledovat dál budu, už jen proto, že to můžu sledovat s přáteli, předtím jsem tak nějak nemohla. Spíš doufám, že jim Martin řekl úplný konec, a nic mezi tím, a oni si prostě budou sami vymýšlet, a kniha mi pak nabídne něco nového.
Martin to má pravděpodobně vymyšlené. Ale nedávno internety proběhly nějaké jeho poznámky z doby, kdy Píseň začal psát a nakonec děj výrazně upravil. Takže je možné že teď třeba svoje poznámky scénáristům dal, ale než to celé dopíše rozleží se mu to v hlavě a nakonec to v knihách bude jinak. Eventualita, že by to sám nedokončil a dopsal to za něj někdo jiný - inu proč ne, v historii jsme to viděli. Pokud se toho ujme spisovatel schopný napodobit jeho styl a bude mít dostatek poznámek tak proč ne. Alexandr Dumas taky všechny knihy nepsal sám, měl něco jako spisovatelskou dílnu - vymyslel příběh, zadal nájemným psavcům jednotlivé scény a pak už to jen korigoval. Občas si říkám, proč to Martin neudělá už teď, že by si vybral někoho k ruce, zadal mu knihu (nebo části) k napsání a pak ji jenom doladil.
K otázce kdo je zakladatel fantasy - nedá se za svého druhu fantasy považovat i Alenka v říši divů?
Tak Píseční hadi připadají asi scénáristům mnohem atraktivnější pro divákovo oko. Přeci jen místo jedné hloupé princezničky tu máme tři sexy asasínky, co budou často odhazovat oblečení, vrhat krutopřísné pohledy a občas i nějaké zbraně a také se samozřejmě mohou více soustředit na romantiku mezi Myrcelou a Trystanem. :roll:
Vynechání Greyjoyů by mě fakt naštvalo. Victarion mi je jeden z nejsympatičtějších postav 5. knihy. Zajimalo by mě, jak to chtějí vyřešit s Aegonem. Dají ho tam? Kdy? Spíš jak moc to s ním chtějí podělat. Nepochybuji, že tam budou významně převracet knížky a šetřit, kde se dá... Anebo se bez něj bravurně obejdou, jako když Brinne zabila Ohaře...
Mno, tak jsem zatím viděl jen jednu ukázku z nové sezóny a přečetl si anotaci na Edně a zdejší diskuzi a už mne 5. řada pěkně sere - a to jsem byl k seriálu dřív enormně tolerantní (ostatně jsem se ke knihám Ice a Fire dostal jenom díky němu, neb jsem byl v první sérii nadšený tím přívalem sexu a násilí :-)). Že HBO něco prozradí... to se asi nedá nic dělat, ale jak to przní a stavějí na hlavu... Na tohle zacházení s předlohou už nestačí ani ani kategorie jako "s použitím motivů" nebo "volně inspirováno".
Komentáře
Sama ale možná sledovat dál budu, už jen proto, že to můžu sledovat s přáteli, předtím jsem tak nějak nemohla. Spíš doufám, že jim Martin řekl úplný konec, a nic mezi tím, a oni si prostě budou sami vymýšlet, a kniha mi pak nabídne něco nového.
K otázce kdo je zakladatel fantasy - nedá se za svého druhu fantasy považovat i Alenka v říši divů?
http://edna.cz/game-of-thrones/clanky/tvurci-potvrdili-ze-serial-game-of-thrones-skonci-drive-nez-knizni-predloha/
(přeskočila jsem asi 50 příspěvků, snad tam nebylo nic závažného, když tak dejte vědět přes PM)
http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Kevan_Lannister