!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1177178180182183243

Komentáře

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Dovolim si upozornit, ze sňatky mezi příbuznými byly do poloviny 20.století v normě. (To zachovávání rodových rysu hezky demonstruje typicky moduly ret u Habsburků, který u nich přetrvával od středověku do 18.stoleti)
  • Tak ono i dneska jsou svazky mezi příbuznými přípustné. Zakázané jsou pouze svazky mezi přímými příbuznými.
  • Achileus napsal(a):

Dovolim si upozornit, ze sňatky mezi příbuznými byly do poloviny 20.století v normě. (To zachovávání rodových rysu hezky demonstruje typicky moduly ret u Habsburků, který u nich přetrvával od středověku do 18.stoleti)

Taky dokud bylo nevolnictví a lidi se nemohli moc stěhovat tak se na vsích taky křížili mezi sebou.

• Ono ta dlouhodobá podoba nemusí být být dána ani tak sňatky s blízkými příbuznými, ale sňatky s lidmi, kteří mají podobný genetický základ.
    Starkové budou dlouhodobě držet podobný vzhled díky tomu, že si budou často brát potomky ostatních severských lordů, kteří jsou všichni potomci Prvních lidí, takže je pravděpodobné, že budou jejich děti mít stejnou podobu.
    Lanisterové budou na tom podobně, akorát si nejčastěji budou brát šlechtičny ze Západních zemí, jež budou většinou podobně nejčastěji potomky Andalů.
    Barathenové a Targarieny asi budou mýt silný genom.
  • Tak ono celkově, jelikož rody jdou po rodech a berou se takhle mezi s sebou, tak mají podobný vzhled a nevíme jak daleko to do historie sahá martin v knize nikde nepopisuje vzhled všech generací daleko zpátky až na tu knihu, kde se to hledalo a i tam mezi lanistery a baratheony našel jenom 2 svazky za celé panování targarienů, takže tam až na pár vyjímek to bylo, že si brali ženy ze svých uzemí a rysy se nemohli tak masivně mísit.
  • Ahoj!

Předvčerejšky sem dočetl druhou povídku o Dunkanovi. Vůbec sem nevěděl jakýho Krvevrana tu řešíte o co ide, ale už sem v obraza. A to že by měl být Tříoká vrána Krvevran považuju za absurditu. Už je nodle toho, že říkal Brandonovi že jako zelenověštec může prorostený kořený žít prkticky věčně. Asi sotva je tříoká vrána v té jeskyni sotva sto let.
  • Jak hodlají Jiní prorazit Zeď, když je "magicky" očarovaná? To ji jako obeplují, nebo si řeknou že třeba za dalších tisíc let tam třeba nebude? :D
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 9. května 2015
    @Petr489 Krvevrán má červené oko (to druhé má vystřelené), bílou pleť , bílé vlasy, vždy měl tisíc a jedno oko, byl vždy měničem. Tříoká vrána má bílou pleť, červené oko, to druhé nemá (má jím prorostlý kořen), je to měnič.
    Dále říká , že kdysi byl členem noční hlídky. Krvevrán byl odeslán také k černým. Byl dokonce lordem velitelem, než se pak ztratil někde na severu.
    Následně řekne Meeře, že nosil mnoho jmen, ale jméno, které mu dala matka bylo Brynden.
    Takže to není absurdita, nýbrž se to dá považovat za fakt: Tříoká vrána = Krvevrán = Brynden Řeka
  • @AviaRa Třeba doufají, že nějaký blbeček zatroubí na Joramunův roh zimy a Zeď se položí :)
  • Jay napsal(a):

@Nikito: Komu by to řekla: Jonovi asi ne, Robertovi taky ne... i když scéna "Jo drahoušku a mimochodem jsi bastard, ale do konce života o tom musíš mlčet, jinak ztratíš nárok na Údolí".... myslím, že by ho v tu chvíli jeblo. Takže zbyývá Malíček... a u něj nepochybuji, že to ví, je-li to tak,... ale co ví Malíček, to Malíček řekne až když bude chtít...
    Jinak ano, je to jedno,... ale náhoda by to úplně nebyla - ti dva k sobě měli blízko.
    No, ano z tohoto pohledu mu nic nehrozí, ale jako chronický chcípáček dopovaný mlékem z makovic (bylo to poppy, ne puppy (štěně :o)), že?)

rekla prave Malickovi, nikomu jinemu jsem nemyslela, podle toho, co spolu kuli, nemyslim si, ze by mu tohle zatajila, ale jak rikam, na veci by to nic nemenilo, jako myslenka fan-fikce mi to prijde super, zvlast v jedne z mistnich povidek je krasne podany vztah Malicka a Lysi, ale podle naznaku mi proste prijde, ze je Robin opravdu Jona, neco ve smyslu trpky osud Lysi, nemilovana a jeste ma syna, ktereho spodila s muzem, ktery ji vnejskem odpuzoval....kdyby byl Robin Malicka, tak mi to prijde jako urcita satisfakce, a to mi proste k stylu Martina nesedi, to by jeji utrpeni nebylo ciste :D
  • jinak k te geneticke podobnosti, fakt je i nesmysl, aby to spisovatel resil nejak dopodrobna, protoze by si moc nepomohl, ikdyby sam chtel, dedicna pravdepodobnost je neco tak neurciteho, ze by vsichni predci museli byt striktne z jednoho kolene, staci trochu prokrizeni a uz jsou ty znaky pomichane, podle me, to co dal jako zaklad kazde linie rodu je neco jako orientacni znak pro nas, i v historii tusim byli rody se silnymi genetickymi znaky, ktere se projevovali dale, ale nikdy to neni definitivni, takze spis je to jen voditko pro nas, aby jsme mohli premyslet, kdo je ci :) ale aby si vypocitaval pravdepodobnost kazdeho znaku u potomku? proc by to delal? :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Petr489 napsal(a):

Ahoj!

Předvčerejšky sem dočetl druhou povídku o Dunkanovi. Vůbec sem nevěděl jakýho Krvevrana tu řešíte o co ide, ale už sem v obraza. A to že by měl být Tříoká vrána Krvevran považuju za absurditu. Už je nodle toho, že říkal Brandonovi že jako zelenověštec může prorostený kořený žít prkticky věčně. Asi sotva je tříoká vrána v té jeskyni sotva sto let.

Tak při čtení třetí povídky o Dunkovi se zaměř na popis Bloodravena, který tam zazní a porovnej ho s těmihle texty z Tance s draky :)

(Bran se poprvé setkává se Zelenověštcem:)
    Všechny kousíčky kůže, které byly z mrtvolného starce vidět, byly bílé, až na krvavou skvrnu, která se mu plazila vzhůru po krku až na tvář. Bílé vlasy měl stejně jemné a tenké jako nejslabší kořínky a tak dlouhé, že mu splývaly až na zem.
    „Ty jsi tříoká vrána?“ slyšel Bran svůj vlastní hlas. Tříoká vrána by měla mít tři oči. On má jen jedno, a to je červené. Bran cítil, jak se na něj to oko upírá, viděl, jak se ve světle pochodně leskne jako krvavé jezírko. Tam, kde mělo být jeho druhé oko, vyrůstal z prázdného důlku tenký bílý kořen, plazil se dolů po tváři a vrůstal do krku.
    „Vrána?“ promluvil bledý stařec suchým hlasem. „Ba, kdysi. Černý oděv a červená krev.“ Oděv, jenž měl na sobě, byl zetlelý a vybledlý, porostlý mechem a prožraný červy ale kdysi byl skutečně černý. „Byl jsem již mnoho věcí, Brane. Nyní jsem to, co vidíš, a teď snad chápeš, proč jsem za tebou nemohl přijít... jen ve snech. Sleduji tě již dlouho sleduji tě tisícem očí a jedním.

(Meera se ptá Zelenověštce na jméno:)
    „Nosil jsem mnoho jmen, když jsem ještě byl pohyblivý, a kdysi jsem měl dokonce matku a jméno, jež mi dala u svého prsu, bylo Brynden.

(Listinka o Zelenověštci:)
    „Již přežil normální lidský věk, a přesto zde stále zůstává. Kvůli nám, kvůli vám, kvůli říším lidí. V jeho těle již zůstalo jen pramálo síly. Má tisíc očí a jedno
    AviaRa napsal(a):

Jak hodlají Jiní prorazit Zeď, když je "magicky" očarovaná? To ji jako obeplují, nebo si řeknou že třeba za dalších tisíc let tam třeba nebude? :D

Nevíme. Musíme počkat na Martina.
  • upraveno 9. května 2015
    AviaRa napsal(a):

Jak hodlají Jiní prorazit Zeď, když je "magicky" očarovaná? To ji jako obeplují, nebo si řeknou že třeba za dalších tisíc let tam třeba nebude? :D

Možná někdo ve Starém Městě zatroubí na ten roh, který Jon dal Samovi a který já považuji za Joramunův :o
  • Fuyu napsal(a):

AviaRa napsal(a):

Možná někdo ve Starém Městě zatroubí na ten roh, který Jon dal Samovi a který já považuji za Joramunův :o
    Až na to, že to není ten roh. Tormud to johnovi řekl, že skutečný roh nenašli, takže roh leží někde na severu a čeká až ho objeví jiní, aby mohli prorazit zeď :D Něco přece martin musí vymyslet, aby nás ohromil a jiní v sedmi královstvích to je něco
  • p1e9t9r2 napsal(a):

Fuyu napsal(a):

AviaRa napsal(a):

Až na to, že to není ten roh. Tormud to johnovi řekl, že skutečný roh nenašli, takže roh leží někde na severu a čeká až ho objeví jiní, aby mohli prorazit zeď :D Něco přece martin musí vymyslet, aby nás ohromil a jiní v sedmi královstvích to je něco
    A co když mluvíme o tom rohu, který se našel na Pěsti prvních lidí?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Phoebea Ten je zniceny
  • @Achileus myslím, že je jen poškozený, ale můžu se plést. Každopádně ten roh co našli a Pěsti prvních lidí, je ten co má Sam ve Starém městě, ne?
  • A když už jsme o těch rohů jaký máte názor na roh co má victarion?
  • Je možné že ten roh co má Victarion je ve skutečnosti roh Zimy? Byl by to celkem troll, kdyby na něj před draky zatroubil, zničil tím Zeď a zatímco by se divil že to nepůsobí tak by ho draci snědli. :D ... Už je to trošku déle co jsem Tanec četl, tak nevím jestli je potvrzené že je to přímo Roh na draky... Každopádně si myslím že kdyby to bylo tak jak píšu tak by to mohlo být zajímavé.. :D
  • p1e9t9r2 napsal(a):

Až na to, že to není ten roh. Tormud to johnovi řekl, že skutečný roh nenašli, takže roh leží někde na severu a čeká až ho objeví jiní, aby mohli prorazit zeď :D

Divocí Roh zimy nenašli, Ale o tom rohu, který našel Jon, Tormund ani jiní divocí nevědí, neviděli ho, takže to tuto možnost nevylučuje.
    Každopádně i kdyby to byl Roh zimy, myslím, že zadout na něm někde ve Starém městě by nestačilo. Oni do něho na Pěsti taky zkoušeli foukat (nevydával žádný zvuk), takže kdyby stačilo do něj zadout, Zeď už by byla dole. Asi se musí nějak "aktivovat" nebo s ním jít ke Zdi... ?
    AviaRa napsal(a):

Je možné že ten roh co má Victarion je ve skutečnosti roh Zimy? Byl by to celkem troll, kdyby na něj před draky zatroubil, zničil tím Zeď a zatímco by se divil že to nepůsobí tak by ho draci snědli. :D ... Už je to trošku déle co jsem Tanec četl, tak nevím jestli je potvrzené že je to přímo Roh na draky... Každopádně si myslím že kdyby to bylo tak jak píšu tak by to mohlo být zajímavé.. :D

Totéž co výše se Samovým rohem - i na tento už duli (na Železných ostrovech), takže tak jednoduché to nebude, Zeď už by byla dole.
    Draka zatím neměli, aby to mohli potvrdit.
  • upraveno 9. května 2015
    Jon našel ten roh v černém plášti na pěsti prvních lidí spolu s obsidiánovými dýkami a hroty šípů, potom ten roh dal Samovi a ten ho se sebou odvezl do Citadely, takže pokud je to skutečný Joramunův roh, tak Zeď nemusí být pro Jiné problém.
    AviaRa napsal(a):

Je možné že ten roh co má Victarion je ve skutečnosti roh Zimy? Byl by to celkem troll, kdyby na něj před draky zatroubil, zničil tím Zeď a zatímco by se divil že to nepůsobí tak by ho draci snědli. :D ... Už je to trošku déle co jsem Tanec četl, tak nevím jestli je potvrzené že je to přímo Roh na draky... Každopádně si myslím že kdyby to bylo tak jak píšu tak by to mohlo být zajímavé.. :D

Mám pocit, že i ten Rudý kněz přečetl ty runy a uznal, že je to Dračí roh, ale rozhodně by bylo zajímavé, kdyby to byl Roh Zimy :D

Roh, který našel Jon, má teď kapitán Skořicového větru. Sam s ním zaplatil cestu z Braavosu do Starého města.

Kapitán chtěl také Aemonův řetěz, ale to Sam odmítl. Začal vysvětlovat, že pro každého mistra je velká hanba přijít o svůj řetěz. Xhondo to musel přeložit třikrát, než to Quhuru Mo pochopil a smířil se s tím. Než vyjednávání skončilo, byl Sam chudší o svoje boty, černý oděv, spodní prádlo a zlomený roh, který našel Jon Sníh na Pěsti prvních lidí.
  • A ten Skořicový vítr teď pluje někam do Zálivu otrokářů s Mágem na palubě, že?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Fuyu Ale tvrdil, že väčšinu z tých vecí aj tak predá v Starom meste. Mám pocit, že upokojoval Sama, že jeho Citadela o žiadne kultúrne dedičstvo nepríde, len zaň bude musieť zaplatiť.
  • @Gepeto A nemluvil to náhodou jen o knihách?
    @Fuyu Tiež pravda.
  • Už si to úplně nepamatuju. Ale podle mě cestu z Braavosu Samwell zaplatil tím že tomu kapitánovi dal knihy, které měl v plánu obratem prodat ve věži mistrů nebo jak se ta organizade menuje. Roh by měl mít Sam pořád u sebe.
    @Petr489 viď Nevadinu citáciu pár príspevkov nad sebou, podľa nej predal aj roh.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.