!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1179180182184185243

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @suertuda Predtým? Ako od vzniku sveta až po Danyino vzkriesenie? Nuž, alchymisti mali mágiu za starých targaryenov až po smrť posledného draka. Teraz sa im tá mágia záhadne vrátila (v druhej knihe po oživení drakov).

Ak si myslel predtým ako od úmrtia posledného draka za Dragonsbane až po Danyino vzkriesenie tak áno, to som považoval za oficiálne. Ak to berieš ale ako dôkaz neexistencie ľadového draka, tak skôr ľadový dával ľadovú mágiu a ohnivý ohnivú, čiže ľadový mohol pred Dany existovať, ohnivý asi nie.

Alebo ako to myslíš?
  • suertuda napsal(a):

@Jay já dokážu připustit, že by velký Jiný byl ledový drak jedině pod podmínkou, že R'hllor je ohnivý drak. Ale už si nedokážu představit, jak milý dráček dává Mel a jiným znamení v ohni. Prostě chápu, že je to fantasy, ale Martin se snaží věci popisovat reálně (draci sice ano, ale pořád jsou to jen zvířata, která přemýšlí jen jako zvířata) a to se mi na něm líbí. Takže takového závěru bych se nerada dočkala...
    Apropo, není důkaz toho, že magie vzrostla až s Daninými draky důkazem taky toho, že předtím žádný draci nebyli? A to ať už v Ašaji, nebo kdekoliv jinde?

Ta magie pyromanceři po smrti posledních draků ztratili některé svoje schopnosti (většinu) a když vyráběli oheň pro tyriona, tak ten se divil, že jim to šlo tak rychle a oni mu řekli že ted začali některé jejich staré způsoby fungovat, co po smrti draků nefungovali, takže nějaká souvislost tam bude. A když byla v Quartu, tak ji tam někdo říkal, když koukala na pouličního kouzelníka, který tam chodil po ohni, že do jejího příchodu dělal jen obyčejné triky, ale ted den ode dne mu jdou větší a větší kouzla. Takže s tou magii tam souvislost bude a sama melisandra říkala, že den ode dne je její moc větší a větší.

• Já to myslela na Jayův komentář (že v Ašaji a ve stínu možná stále draci žijí). Ledového draka zatím moc v potaz neberu. Spíš myslím samotnou tu skutečnost, že Danyni draci jsou jediný (ohnivý, když už to teda oddělujete) na světě. Protože kdyby v Ašaji žili draci celou tu dobu před Dany, magie by nebyla na ústupu.
  • To že kdysi existovali je fakt, který se popřít nedá. Beru to ale v "přítomnosti" (od smrti posledního do zrození těchto tří)
  • 0:30 Je to prostě jasný :DDDDDD
  • @Gepeto: Souvisí to (téměř) bez pochybností, ale kauzalita udává i směr A => B a to se hrozně těžko dá napozorovat... klasický příklad (trochu ad absurdum) je, že rakovinu plic má statisticky výrazně častěji kuřák než nekuřák... Bohužel čistě logicky z toho nejde dovodit, zda kouření způsobuje rakovinu plic, nebo rakovina plic způsobuje neodolatelnou chuť na cigaretu...
    @suertuda: Vidíš, to mě nenapadlo... Jediný protiargument je, že v tom může hrát roli vzdálenost a že Ashai je hodně daleko... Ale je možné, že v Ashaii ohniví draci nežijí.
    @suertuda: Myslím to tak, že ano "Velký jiný" ledový drak, "Rohlík" ohnivý drak, ovšem ani jeden není nějakým faktickým "bohem" a la Zeus, který by aktivně řídil dění na zemi, ale spíš bytost, ze které se každý "posadí na prdel" a která je navíc nositelem magické aury podobně jako parejnok elektrický umí vytvářet elektrický impuls... tudíž byla kdysi dávno přirozeně považována za boha... a to se tak stane, že zatímco jedni mohli uctívat draky a postupně zapomenout, že "jde o draky", druzí si je mohli ochočit a létat na nich, aniž by věděli, že pro někoho jsou bohy...
    @Jay Ak to chápem správne - tvoj bočný predpoklad je, že mágia zhodou okolností vtedy začala fungovať a to malo za následok zrod drakov, ak by to Dany nenačasovala dobre, tak by vlastne zhorela a bolo by o jednu dejovú linku menej?
  • @Jay : to dává smysl. Jen mi tam nesedí ta Mel, že jí Rohlík dává vidění. Ale možná má prostě jen vize bez ohledu na bohy, takže ta tvá teorie by potom docela pěkně seděla... Uvidíme, co pro nás Martin vymyslí ;-)
  • @Jay : taky mě teď napadlo, že Martin napsal knihu Ledový drak, tak třeba je to opravdu jeho srdcovka, kterou se nám rozhodl zařadit i do Písně :-)
  • upraveno 29. května 2015
    suertuda napsal(a):

@Jay : to dává smysl. Jen mi tam nesedí ta Mel, že jí Rohlík dává vidění. Ale možná má prostě jen vize bez ohledu na bohy, takže ta tvá teorie by potom docela pěkně seděla... Uvidíme, co pro nás Martin vymyslí ;-)

Ale tam mel má i jiné schopnosti nemůsí jíst, necítí chlad, pořád jako by z ní sálá teplo a dokáže rodit stíny a jak se o to snaží
  • Napadlo někoho, že Robert Strong má hlavu Robba Starka? Ta se přece nenašla jestli si pamatuju. A Stark je německy Strong. Možná je to moc jednoduchý, že to je od Martina jenom návnada pro fanoušky a bude to jinak a nebo to udělal schválně jednoduchý, že to ani nikoho nenapadne :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Proč by to dělali? Nebylo by pro Qyburna jednodušší vzít hlavu kterékoliv z jeho předchozích obětí?
  • PaxterRedwynePaxterRedwyne Ripe for victory
    @Nevada Třeba Oberynovu? :-P
    Řekla bych, že ten jeho puklý meloun si Ellaria ohlídala.
  • @Nevada Máš pravdu že pro to není žádný důvod, ale bylo by to šokující ne? :-) Nějakou hlavu musí mít a tu vlastní přece nemá :-) Já vím, že to je asi blbost, ale to Stark-Strong je tak do očí bijící, že mě to nikdy nenapadlo :-)
    Bylo by to hlavně divné a ne moc podobné Martinovi. To už je pravděpodobnější, že Strong hlavu vůbec nemá.
  • @panama46 asi tě to nenapadlo, protože to není do očí bijící a navíc je to hloupost, pro výsledek to nemá žádný funkční význam, čí hlavu ta obluda bude mít.
    Já si myslím, že Strong má pořád Gregorovu hlavu, a ta lebka, kterou Swann přivezl do Dorne, je uměle vytvořená Qyburnem.
  • JayJay
    upraveno 4. června 2015
    Gepeto napsal(a):

@Jay Ak to chápem správne - tvoj bočný predpoklad je, že mágia zhodou okolností vtedy začala fungovať a to malo za následok zrod drakov, ak by to Dany nenačasovala dobre, tak by vlastne zhorela a bolo by o jednu dejovú linku menej?

Já ti nevím, jak je to časově postavený, ale na Severu se objevili "magičtí" Jiní (prolog první knihy) asi o něco dříve (kurnik, určitě podle pokusu o atentát na Dany) než se znovuzrodili draci, ne? Jen říkám, že nějaký nárůst magie mohlo být už před draky a kdo ví, jak se ovlivňuje oheň a led,... možná se obě věci tak nějak od přírody vyvažují a možná je to náhoda, že se obé sešlo, aby mohlo dojít ke konečnému epickému porovnání sil... Bylo dřív slepičí vejce nebo slepice...?
    @Jay Ja to nevyvraciam, len som si nebol istý, či to chápem správne. Nu, ja zostávam stále pri svojej hypotéze, že ľadová a ohnivá mágia je oddelená, čiže Dany oživila ohnivú a ľadovú oživilo čosi iné. No je otázne, od kedy (pred začiatkom ságy) sú Iní aktívni, teda je otázne, čo by ich malo prebudiť.
  • @Gepeto: Ani já netvrdil, že to vyvracíš... ono je to tak, že ohledně magie a draků víc nevíme než víme, takže obecně nelze potvrdit a vyvrátit nic... jako myslím, že oheŇ a led jsou dva protipóly, které se nějak přirozeně vyvažují (v tom mi hapruje těch 10t let, co vedl Oheň... :o))
    No,... a co probudilo jiné je otázka... třeba po smrti ohnivých draků postupně začalo přituhovat a jednoho dne Ledová Dany (třeba manželka Nočního krále) dala tři vejce ledového draka do mražáku... :o)
  • Tak tuším, že někde v knize bylo, že od smrti posledních draků jsou krutější zimy než předtím a nevíme jestli bílý chodci nedřepí na severu při životě a čekají až příjde velká zima, která jim umožní proniknout na jich.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Tak pokud jsou draci na světě, zimy by se měli zmírnit ne?
  • @Achileus tak třeba to je předzvěst něčoho co my víme. Každopádně by mne zajímalo, jak to je s ledovými draky jestli teda ještě existují někde na severu nebo to je mýtus
  • Tak podle mě jsou na 100% současní Jiní Crasterovi synové. V seriálu to bylo vidět, jak z toho dítěte dělají Jiného a v knížce jedna Crasterovo manželka tvrdí, že si pro ně jdou „Crasterovi synové.” Takže Jiní musejí být nějak aktivní celou dobu, když si od Crastera celou dobu brali novorozené syny. Podle mě jenom čekali, až naberou dostatečný počet sil, aby mohli zahájit tažení.
  • Tak Jiní potřebují ke svému vzestupu chlad, zimu a nejlépe i tmu. Tyhle podmínky pomalu ale jistě nastávají a předpovídá se dlouha zima, vzhledem k tomu, jak dlouho trvalo léto. Ovšem těžko si představit, že by byl Craster až takový nadsamec, že by dokázal zplodit celou armádu :-D Jiných bude spousta, mnoho jich může spát pod ledem a v knihách je naznačeno, že některé svoje děti Craster obětoval Jiným a ti ho nechávali na pokoji, ale nemyslím si, že by byl nutný lidský element k jejich stvoření, přijdou mi jako celkem nelidské bytosti, jako něco, co je mnohem starší než lidé samotní.
  • Ovšem těžko si představit, že by byl Craster až takový nadsamec, že by dokázal zplodit celou armádu
    @Dreamer Jediný takový "nadsamec" je Karel Gott. Což vlastně hodně věcí vysvětluje =D
  • A hlavně, nechápu, proč si furt někteří myslíte, že seriál něco potvrzuje či vyvrací, jasně pokud se jedná smrt/život POV charakterů, pak se to dá nejspíš považovat za spoiler, ovšem okolnosti takové smrti, motivace postav a události okolo mohou být naprosto rozdílné. A myslím, že po skončení páté řady už scénáristé vůbec nepojedou podle knih, respektive toho co v nich bude, hlavně co se týče osudů vedlejších postav, které naopak mohou ještě v knihách sehrát svoji roli. A už vůbec nerozumím tom, proč by měl seriál potvrzovat nějaké věci, které jsou v knihách třeba jen naznačené, ale vůbec nemusí dojít k jejich vysvětlení, jako například okolnosti ohledně Jiných, myslím, Martin ani nemusí vysvětlovat nic okolo jejich původu. Tyhle věci tam scénaristé dávají takto doslovně, aby to dalo něco i divákovi, který nemá načteno a nezajímá ho sto padesát teorií ani by se mu nechtělo nějaké dávat do kupy, tak mu tam prostě prásknou nějakou takovouto pěknou scénu, aby byl spokojený a užil si trochu toho fantasy. Některé věci jsou tam prostě čistě proto, že to v TV vypadá dobře nebo to zní hustě, jako třeba Noční Král.
  • @Dreamer Já si taky myslím že něco bude invencí scénáristů. Ale rozhodně některé věci musejí mít od Martina. Těžko můžou natáčet ságu bez toho, aby jim objasnil, jak ten svět funguje. Jinak nechápu proč by jim furt na něco dělal poradce.
    K těm Jiným si myslím, že spí pod ledem, ale že pořád potřebují dotvářet nové "důstojníky", protože i v poslední válce jistě měli nějaké ztráty (dragon glass)
    případně /seriálový spoiler/
    valyrijská ocel

v knihách nepotvrzeno, v seriálu ano, tohle nebude invence scénáristů ;)
  • upraveno 8. června 2015
    Craster jim daroval 100 synů, takže kolem 100 jich bude určitě.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.