!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1182183185187188243

Komentáře

• @Gepeto Chápu, ale zamítám tu targaryenskou teorii kvůli moc vysoké očividnosti, to na Martina nesedí.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    svoa00 napsal(a):

Jenom mě tak napadlo... podle jedné dost pravděpodobné teorie nechal Balona zabít Euron, najal si na to muže bez tváře a zaplatil dračím vejcem. Jestli je to pravda, pak je dračí vejce v Braavosu a Arya ho může najít a ukrást. Mohla by se tak zapojit ještě do jiné dějové linie a její výcvik by mohl vést k něčemu jinému než poznání, že je narušená. Ale napadá vás vůbec, co jinak dějově s tím? Arya bude těžko jedna z hlav draka. :-k

Myšlenka zajímavá, ale taky tak nějak nevím kam by to pak směřovalo.
    Jay napsal(a):

Ale ví, co s ní,... Jon nám to už vyspoiloval na začátku Hry - bude šít celou noc a až roztaje sníh najdou její mrtvolu s jJehlou křečovitě sevřenou v ruce...

Vím, že už jsi to několikrát zmiňoval, ale tohle si vůbec nepamatuju. Mohl bys mě prosím nasměrovat kde to hledat? Nebo případně rovnou citaci, pokud to máš po ruce?

• @Nevada : bylo to na začátku první knihy - Sansa a Arya měly výuku vyšívání, Aryi to nešlo a utekla. Jon jí na to konto řekl něco ve smyslu, že až ji najdou, bude muset šít celou noc, atd. Vzhledem k tomu, že Arya svůj meč pojmenovala Jehla, tak to zní dost prorocky, byť to Jon myslel v jiném smyslu.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 25. června 2015
    @Nevada
    Jon se díval, jak odcházejí, a Arya pozorovala Jona. Jeho obličej byl nehybný jako hladina jezírka v srdci božího háje. Nakonec slezl dolů z okenního parapetu. „Představení skončilo,“ řekl. Sklonil se, aby Ducha podrbal za ušima. Bílý vlk vstal a otřel se mu o nohy. „Měla bys běžet do svého pokoje, sestřičko. Septa Mordane určitě bude na číhané. Čím déle se budeš schovávat, tím přísnější bude trest. Budeš pak muset vyšívat celou zimu. Až přijde jarní tání, najdou tvoje tělo s jehlou stále pevně sevřenou mezi zmrzlými prsty.“
  • @svoa00: No, tak ono je to nesnadě,... nicméně mě spíše zaráží, že se spousta lidí domnívá, že jde o tři živé Targaryeny. V podstatě spíše jde o něco takového, jak píše @Gepeto - Aegon byl ze tří sourozenců, Aegon měl tři draky, Rhaegar byl ze tří sourozenců, Rhaegar měl tři děti (Jon prostě je jeho... bez debat :o)), Dany má 3 draky (S sebou měla tehdy jen Drogona, ne?)... S tím, jestli ty tři hlavy žijí nebo ne to to nebude až tak horké... nejlepší přirovnání je k Hvězdným válkám, kde zaznělo, že Sithové jsou vždy dva - mistr a učeň... a nakonec jich tam stejně pobíhalo asi pět naráz.
  • @Jay No tak stále zapomínáme, že žijí Targaryenští bastardi. Viz kde cercei popisovala Auraneho Vodského, jak ji pak zdrhl s loděmi :D nebo Ariandne, jak říkalal, že temnohvězda má fialové oči. Pokud by jezdec musel mít krev z rodu dračích jezdců furt mám edost velký okruh lidí
  • @p1e9t9r2 je to Arianne, žádná Ariandne, pokud vím, v Písni není.
  • Auren je bastard Lorda Velaryona, potomka starého Valirijského rodu. Temnohvězda je člen vedlejší větve Daynů, kteří jsou proslulý fialovými očima.
    Pokud by šlo o krev Valirije, tak takovýhle lidí je plné Lys a Volantis.
  • @Dreamer Njn tam je takových jmen, že si to jeden už nepamatuje
  • @p1e9t9r2 všimla jsem si, že tuhle zkomoleninu používáš docela často a způsobuje mi to mírný tik v oku :-D ale takových by se tu našlo víc...
    p1e9t9r2 napsal(a):

No tak stále zapomínáme, že žijí Targaryenští bastardi. Viz kde cercei popisovala Auraneho Vodského, jak ji pak zdrhl s loděmi :D nebo Ariandne, jak říkalal, že temnohvězda má fialové oči. Pokud by jezdec musel mít krev z rodu dračích jezdců furt mám edost velký okruh lidí

Jenže tihle bastardi už mají naředěnou krev natolik, že dračími jezdci nejspíš být nemůžou.
    Temnohvězda je Dayne, ti mají fialové oči jako rodový rys, a už dávno před příchodem Targaryenů.
  • @Dreamer Jo o tomhle vím nevím proč, ale mám ji tak zafixovanou a nic nepomáhá vždy ji napíšu blbě at dělám co dělám :D
  • Lidi blbý dotaz jak to je vlastně s velariony? Víme že měli měli hodně svazků s Targaryeny a Targaryenské princezny se do jejich rodů několikrát provdali plus pochází ze staré Valirie jako nižší rod a stále mají rodové znaky jako oni. Myslíte, že teoreticky, jezdci by mohli být z jejich rodu taky?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jestli se nepletu, tak v historii je i několik dračích jezdců z řad Velaryonů. Ale v současnosti je jen jeden + jeden bastard.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Tak úplně technicky vzato, je jenom jedna dračí jezdkyně. V současnosti totiž nemá nikdo moc prostředky k tomu, být dračím jezdcem, když draci vymřeli. Ale máš pravdu, dokonce snad pár dračích jezdců bylo i mezi neurozenými na Dračím kameni, pakliže mě paměť neklame.
  • @Tyrion Lannister Vím ti pocházeli z ddračího sémě, takže pokud tam nějaké linie mezi prostým lidem ještě zůstala tot otázka :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 9. července 2015
    Tiež za dračieho jazdca považujem len toho, komu konkrétny drak preukázateľne umožní na ňom jazdiť. Čiže za jedinú dračiu jazdkyňu súčasnosti tiež považujem Dany. Zatiaľ.
  • @Gepeto Ptám se teoreticky neříkám že jsou vím, že zatím je dany ale ještě musí dva sehnat :D a furt mi to vrtá hlavou
  • Moje teorie:

Arya je těhotná a otcem je Ohař.

V Západozemí proběhne velká epidemie šedého lupu, většina postav hlavních rodů zemře(a ti co zbydou už nebudou mít sílu znovu se pozvednout) a Shireen jako jediná odolná(ona ho už prodělala v dětství) bude vládnout západozemí.
  • @Mirkleus Řekni to D+D a oni umřou smíchy :D
    Že by současný Velaryon byl dračím jezdcem, je podle mě dost nepravděpodobné. Ti už budou mít krev moc naředěnou. Daenerys je přece jen v přímé linii Targaryen. Velaryoni původně dračími jezdci nebyli, jen jejich potomci z manželství s Targaryeny.
  • Mám tady další teorii o synu Lyanny a Rhaegara. Vím že je to už dost provařený ale mám důvody proč tomu tak je.

Za začátek Robertovi rebélie považujeme únos a znásilnění lyanny. Rheagar ji asi odvezl do Tower of Joy u Dorne, A vzal sebou tři rytíře královské gardy. V Eddardově kapitole je totiž, že jeden z nich říká něco o tom, že : ,, My jsme nebyli na Trojzubci. Kdyby ano, Uchvatitel by měl problém´´... Otázka je, proč by Rheagar nechával 3 rytíře královské gardy aby mu hlídali jeho děvku? V tom bude něco hlubšího. Takže, přesuneme se dál, kdy Eddard je všechny porazil a uviděl Lyannu na ,,krvavém loži´´.Krvavé lože muže znamenat, že ji někdo bodl (Ale kdo ? Jak by se dostal přes ty tři?) nebo porod - to mi připadá pravděpodobné, přeci jen, ti tři tam asi byli aby chránili Rheagarovo dítě, když se dozvěděl že je těhotná. Takže Ned ji tam našel asi při porodu, ale ona přitom zemřela ( Ale syn přežil). A přinutila Neda slíbit, že se o jeho syna postará ( vzal ho do péče na Zimohrad). Samozřejmě nemohl říct, že je to syn Rheagara , protože by se ho Robert pokoušel zabít, a tak řekl že je to bastard. Co na to říkáte?
  • @Mirkleus No navíc od věže radostí jen do hvězdopádu, kam dorazil už s johnem
    @Mirkleus Zabudol si ešte, že Mirri Maaz Duur spomína práve krvavé lože explicitne ako pôrodé lože.
  • Mě baví, jak se každých pár měsíců někdo nový objeví s tím, že "hele lidi, na co jsem přišel" :D
  • @Nevada Netty, která létala na Sheepstealerovi během Tance draků taky neměla Targeryenskou krev, takže se to evidentně dá obejít. Podle mě záleží čistě na tom, jestli jezdec vzbudí v drakovi "sympatie" a ten ho přijme, v čemž může hrát Targeryenská krev zásadní roli, protože propůjčí svému majiteli risy, které draci přijímají, ale je možné najít i lidi, kteří je mají i bez Targeryenské krve...
  • Je celkem zajímavé, že v Princezně a královně
    se nikde neobjevuje žádný roh na ovládání draků, takže Victarion s tím svým asi příliš nepochodí (maximálně se ho draci budou bát), ale
    k ovládání draků používají biče podobně, jako jej použila Dany na Drogona.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @teojan
    teojan napsal(a):

Je celkem zajímavé, že v Princezně a královně

se nikde neobjevuje žádný roh na ovládání draků, takže Victarion s tím svým asi příliš nepochodí (maximálně se ho draci budou bát), ale
    k ovládání draků používají biče podobně, jako jej použila Dany na Drogona.
    To je otázka, ty rohy bezpochyby fungují nejen na draky, ale i na lidi, to ukázala královolba, kdy dokázal Euron zmanipulovat všechny lordy, ačkoliv měl ze všech kandidátů nejmenší naději na vítězství (léta v exilu, bezbožnost, banda zrůd, která ho následovala, pověst). Nicméně, je vidět, že účinky časem odezní, protože na Štítových ostrovech poslali všichni Eurona do háje. Tudíž ten roh nejspíš fungovat bude, ale je otázkou, zda ho Victarion může použít. A hlavně ten roh pochází, ještě z dob Valyrie, Targaryeni mohli draky ovládat úplně jiným způsobem. Každá valyrijská dynastie mohla na to mít svou vlastní fintu. Já si myslím, že draci si může ochočit jen ten, kdo se jich vůbec nebojí. Kupříkladu Daenerys nemá s draky takové problémy, protože se jich nebojí, viz scéna v aréně na sklonku páté knihy. Proč Quentyn skončil jako grilované kuře? No protože draci vycítili, že je z nich pochcanej až za ušima a tak ho slupli jako malinu. V tomhle nám budou muset dát objasnění další díly, jak to s draky přesně je.
    @Tyrion Lannister
    Podľa mňa Ašu odmietli, pretože bola ženská a Viki nebol tak kúl a scestovaný, takže si naozaj mysleli, že Euron im dá ich conquest. Ale to, že boli ovplyvnení tým rohom je tiež zaujímavá úvaha.

Takisto mám pocit, že Quentyna zabil Rhaegal pri bránení Viseriona, pretože naňho jeho banda začala útočiť.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.