!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1184185187189190243

Komentáře

• Ted mi zpětně došlo neřešilo se tady už, když Tywin nechal roztavit led a vykovat z něj dva meče, aby lanisterové měli meč z Valirijské oceli, bralo se tady v potaz, proč měl tak zvláštní barvu Tywin i královrach se tomu oba divili a nevěděli proč, ted mi to vyběhlo na mysl
  • Já mám taky dotaz, řešila se tady už spojitost mezi Melony, položka 7, a Varysovou kastraci?
    Pokud Varys nekecal, tak když mu ho uřezal, hodil ho do ohně a z toho ohně mu odpověděl hlas - spojitost s Rhollem jasná. Co když byl jeho úd položka kupříkladu 3? A co by ze spojení všech těchto položek mělo vzniknout?
  • @p1e9t9r2 Toto bylo vysvětleno přímo v knize (pokud tedy nehledáš nějakou skrytou záhadu ;)). Tywina napadlo, že by bylo fajn, kdyby nové meče měly lanisterské barvy, takže tam nechal přidat jakési barvivo. Valyrijská ocel je ale tak vymakaná, že ho prostě nechtěla absorbovat, takže vzniklo vzorování, kdy se ocel a barvivo střídaly.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @undefined
    suertuda napsal(a):

Já mám taky dotaz, řešila se tady už spojitost mezi Melony, položka 7, a Varysovou kastraci?
    Pokud Varys nekecal, tak když mu ho uřezal, hodil ho do ohně a z toho ohně mu odpověděl hlas - spojitost s Rhollem jasná. Co když byl jeho úd položka kupříkladu 3? A co by ze spojení všech těchto položek mělo vzniknout?

Pochybuji, položka číslo 7 je označení pro Melisandru (Melony) ze starých časů, kdy ještě byla otrokyně, doufám že o její minulosti se dozvíme víc. Co dělala předtím než šla na Dračí kámen? Ty položky jsou čísla pro otroky během aukce. To, že se Varys s Melisandrou mohli někdy v Essosu náhodou potkat, ale nevylučuji.
  • @Tyrion Lannister vidíš, to mě vůbec nenapadlo, přitom je to logické.
    Ta představa, že by se znali a Mel by mohla být vlastně Varysův ptáček mě pobavila :-) ale bude to nesmysl
    A co říkáš na toho čaroděje? Bylo to podobně jako to dělá Mel pro královskou krev?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    p1e9t9r2 napsal(a):

Ted mi zpětně došlo neřešilo se tady už, když Tywin nechal roztavit led a vykovat z něj dva meče, aby lanisterové měli meč z Valirijské oceli, bralo se tady v potaz, proč měl tak zvláštní barvu Tywin i královrach se tomu oba divili a nevěděli proč, ted mi to vyběhlo na mysl

Podivili se (nebo spíš Tyrion) tomu, ale nijak víc to neřešili.
    „Jak jsi dosáhl toho vzorování? Nikdy předtím jsem nic takového neviděl.“
    „Ani já, můj pane,“ přitakal zbrojíř. „Přiznávám, že tyto barvy nejsou tím, co jsem měl původně v úmyslu, a nejsem si jistý, zda bych jich dokázal dosáhnout znovu. Tvůj lord otec žádal šarlat tvého rodu, a takovou barvu jsem i připravil k přimísení do kovu. Jenže valyrijská ocel je tvrdohlavá. Říká se, že tyto staré meče si pamatují, a není snadné je jakkoli změnit. Použil jsem polovinu stovky kouzel a zjasňoval jsem tu červenou zas a znovu, ale barva vždycky znovu ztmavla, jako by z ní čepel sama vypila jas. A některé záhyby červenou nepřijaly vůbec, jak se můžeš přesvědčit. Pokud jsou moji páni z Lannnisterů nespokojeni, samozřejmě se o to pokusím znovu, tolikrát, kolikrát budete požadovat, ale –“
    „Není třeba,“ uklidnil ho lord Tywin. „Tohle postačí.“
    „Šarlatový meč by se možná pěkně blýskal na slunci, ale mám-li být upřímný, tyhle barvy se mi líbí víc,“ řekl Tyrion. „Je v nich jakási zlověstná krása… a činí tuto čepel vskutku unikátní. Řekl bych, že na celém světě není meče jako tento.“
    @suertuda
    suertuda napsal(a):

@Tyrion Lannister vidíš, to mě vůbec nenapadlo, přitom je to logické.
    Ta představa, že by se znali a Mel by mohla být vlastně Varysův ptáček mě pobavila :-) ale bude to nesmysl
    A co říkáš na toho čaroděje? Bylo to podobně jako to dělá Mel pro královskou krev?

Já spíš narážel na to, že Varys mohl mít k té nevarživost vůči Stannisovi a magii i další důvody, takže je možné, že se s Melisandrou osobně setkal. Čaroděj no nevím, je otázka jestli se někdy dozvíme o co se to přesně pokoušel, ale třeba dostaneme i Varysovi flasbacky. :D

• @Nevada Díky todle mi vypadlo jak jsem to četl, před tak drahnou dobou a znova to číst plánuji až bude venku sen o jaru :D
  • Mě napadla teorie - co když Dany nemůže krotit draky ? Někde je napsáno, že Valyrijci se ženili mezi sebou, protože krev dragon lordů musí být čistá. Co když Dany má krev moc naředělou, takže je nemůže ovládnout?
    upraveno 20. července 2015
    @Mirkleus
    Mirkleus napsal(a):

Mě napadla teorie - co když Dany nemůže krotit draky ? Někde je napsáno, že Valyrijci se ženili mezi sebou, protože krev dragon lordů musí být čistá. Co když Dany má krev moc naředělou, takže je nemůže ovládnout?

Nová teorie, Daenerys je ve skutečnosti Tywinova dcera!!!! :-P :D
  • @Mirkleus No tak její rodiče byli sourozence babička s dědou taky sourozenci má supr rodokmen :D předtím troje ředění inak to to byl samej příbuznej
  • @p1e9t9r2 Jo, má dobrej rodokmen, aby při fungování základních principů genetiky v Západozemí vypadala takhle =D

image
    @svoa00
    svoa00 napsal(a):

@p1e9t9r2 Jo, má dobrej rodokmen, aby při fungování základních principů genetiky v Západozemí vypadala takhle =D

image

Vždyť povídam, že to Tywin napravil.

:twisted:
  • @Tyrion Lannister Tywin se oženil s vlastní sestřenicí, ten toho moc nenapravil :-D
    @Everett_Young
    Everett_Young napsal(a):

@Tyrion Lannister Tywin se oženil s vlastní sestřenicí, ten toho moc nenapravil :-D

Když přišel na to, co Aerys dělal Joannou, rozhodl se, že vrátí úder stejným způsobem. Lannisterové vždy splatí své dluhy. :D
    :twisted:
    Pod rouškou noci se Tywin tajnými chodbami v přestrojení dostal až k Rhaelle do ložnice, do města ho přes zlaté pláště propašoval rytíř ser Twenty Goodman.
  • Takže Daenerys je Daenerys Voda? :D Nebo jak se jmenují bastardi z Králova Přístaviště...
    upraveno 20. července 2015
    @Fuyu
    Fuyu napsal(a):

Takže Daenerys je Daenerys Voda? :D Nebo jak se jmenují bastardi z Králova Přístaviště...

Jojo, Voda spràvně :D Zajímavé to jméno k ní sedí. :twisted:
  • Podle typickeho oderu, ktery se nad Kings Landing typicky vznasi, se tamnim bastardum zacal davat pridomek Hovno
  • @svoa00 No hele on je problém pokud její rod nemá žádnou vadu ani mutaci v genomu, tak at se nám to líbí nebo ne budou se rodit zdravé děti ( rozmnožování mezi blízce příbuznými jedince je nebezpečné pokud se v rodině nachází nějaká mutace či vada a toto zvyšuje pravděpodobnost narození poškozeného jedince a ještě teda dochází ke snižování rozmanitosti MHC glykoprotejnů, což může zvyšovat náchylnost k některým nemocem a a takoví jedinci mají pak skoro 100 % úmrtnost a u pár nemocí zase absolutní odolnost) Pokud mají genom bez závady (což je nemožné) tak by jim toho tolik vadit nemělo.
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

@svoa00 No hele on je problém pokud její rod nemá žádnou vadu ani mutaci v genomu, tak at se nám to líbí nebo ne budou se rodit zdravé děti ( rozmnožování mezi blízce příbuznými jedince je nebezpečné pokud se v rodině nachází nějaká mutace či vada a toto zvyšuje pravděpodobnost narození poškozeného jedince a ještě teda dochází ke snižování rozmanitosti MHC glykoprotejnů, což může zvyšovat náchylnost k některým nemocem a a takoví jedinci mají pak skoro 100 % úmrtnost a u pár nemocí zase absolutní odolnost) Pokud mají genom bez závady (což je nemožné) tak by jim toho tolik vadit nemělo.

Já nevím, ale když si srovnáš z historického hlediska, kolik neduhú, ať už zdravotních, psychických nebo kosmetických bylo šlechticů ve srovnánì s oststním obyvatelstvem. Teď si vem, že později se tyhle vady už neobjevují tolik, protože se právě urození přestsli ženit se svými příbuznými. To je vědecky dokázaný, že incest prispivá k rodové degeneraci, at uz nejake vady jsou ci nejsou. Proto je u nas za souloz s blizkym pribuzny odneti svobody dvou let a pribuzni se mezi sebou nemohou ženit. Samozřejmě berne to s rezervou je to fantasy, ale možná ta snaha o čistotu dračí krev zkazila. Ostatně pořad nevime, jestli to ovladani draku je jen o krvi, ja si myslim, ze kazda rodina měla svou vlastní metodu, což ukazuje existence rohu. Jak to řekl ve Žhavých vystřelech Topper Harley:
    Můj strýc měl takové úsloví. "Voják, co nechce vyhrát, ten jako by spal se svou sestrou. I když je to prima holka, pěkně rostlá a vyvinutá. To se prostě nedělá. Potom se jí narodí mrzáčci. Když má štěstí budou jim chybět jen zuby. V horším případě nebudou mít ručičky nebo nožičky."
  • Jakoby zrovna genetika ve Westerosu a Essosu měla dávat smysl :D
  • @Tyrion Lannister To je proto, že každý člověk má vady a chyby ve svém genomu, ale protože každý gen máme dvakrát, tak ten nepoškozený nahrazuje ten poškozený a nic není vidět, ale když ty budeš mít vadný gen po své matce tvoje sestra taky a budete mít spolu děti, takže se může stát, že se nakombinují vadné oba geny a a je to na světě. Proto, když spolu šli příbuzní šlechtici tyto chyby se unich akumulovali a projevovali se. (Pokud by měl někdo genom bez mutací, což nikdo nikdo nemá, pak by to nevadilo) a toto se dělá když se šlechtí nové druhy nebo pro výzkumné účely v laborkách, když je potřeba aby jedinec měl daný genotip
  • @p1e9t9r2 No, už jsme opravu mimo téma topicu, ale ještě dodám, že s tím naším genofondem je to pořád horší. Předpokládám, že je to tím, že s lepší lékařskou péčí se reprodukčního věku dožívají lidi, kteří by kvůli svým vadám dřív nepřežili dětství. Takhle budeme v budoucnu mít třetinu populace postiženou, což sociální systém neutáhne, nebo se půjde tou obávanou cestou, když se děti začnou rodit z umělého oplodnění a bez genetického zatížení, ale protože všechno je o prachách, tak za prachy si někde budete moc koupit svoje dítě hezčí a chytřejší a v budoucnu tudíž vydělávající víc peněz (a bude to začarovaný kruh jak s nízkou porodností, tak s nemožností úniku z chudých poměrů). Vyberte si.
  • @svoa00 Hele to už se děje aby se děti nerodili s cystickou fibrozou umele se oplodní a pak se otestuje embrio a to které pro ni nemá gen je vloženo do dělohy :D nebo pokud mají rodiče nemocné dítě s nevyléčitelnou nemocí nechají si ve zkumavce udělat další zdravé a z třeba vezmou jeho kostní dřeň, aby se uzdravilo to první (mne to příjde jako dítě na náhradní součástky pro to první :( ) Děje se to ne tak moc často, ale děja a patrně se to bude dít čím dál častěji :(. A konec tématu :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Za téma genetika v Západozemí po sto padesáté nedík ;)
    Mirkleus napsal(a):

Mě napadla teorie - co když Dany nemůže krotit draky ? Někde je napsáno, že Valyrijci se ženili mezi sebou, protože krev dragon lordů musí být čistá. Co když Dany má krev moc naředělou, takže je nemůže ovládnout?

Ale Daenerys draka "zkrotila". Zbylí dva čekají na jiné pány, protože jeden jezdec ovládá vždy jen jednoho draka. Jestli má někdo díky krvi předpoklady ke zkrocení draků, tak je to právě Daenerys. Případně mladý Aegon, pokud věříš, že je to Aegon.
  • @Nevada A John pokud žije a teorie o jeho původu jsou pravdivé :D
  • Čo ak by nejaký drak zahynul? Myslím, že to by asi nikto neočakával. Kto by, ale toho draka zabil? Možno iný drak alebo nejaký statočný muž/žena alebo rovno stovky. A ak nie zabil, tak stratil a už sa neobjavil. :D
  • @Torento6494 mě přijde dost logické, že některý z draků umře. tím, že "drak musí mít 3 hlavy" jsou tam všichni tak posedlí, že se prostě něco stát musí, to by jinak nebyl GRRM :D ...
    (ano, nemám draky ráda :D )
    upraveno 22. července 2015
    @hodor_the_king
    hodor_the_king napsal(a):

@Torento6494 mě přijde dost logické, že některý z draků umře. tím, že "drak musí mít 3 hlavy" jsou tam všichni tak posedlí, že se prostě něco stát musí, to by jinak nebyl GRRM :D ...
    (ano, nemám draky ráda :D )

Daenerys někdo na krk přišije hlavinky jejích miláčků. :twisted: Velký hlavy, to bude muset dát jednu na břicho a druhou na záda. :twisted: Třetí se nějak vměstná na krk a ramena.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.