!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1183184186188189243

Komentáře

• upraveno 11. července 2015
    @Tyrion Lannister Nemohlo mít na to vliv to že tam draci byli dva? Quentin se pokoušel ochočit jednoho a zaúčil na něj ten druhý. V princezně a královně dračí sémě vždy jeden člověk šel na jednoho draka třeba v tomhle byl ten problém.

Jo a jen k těm Velarionům několik Targaryenským princezen se do hlavní linie provdalo a nesou jejich rodové znaky jen nevím jestli taky páchali incest jako oni.
  • @Tyrion Lannister Já jsem to doteď bral, že Eurona zvolili protože měl ze všech nejlepší speach, kterým utřel Victariona a Ašu, hádající se, jestli je lepší dál plenit nebo uzavřít mír se seveřany, a nabídl (z pohledu Železných) reálnou možnost, jak dobýt celé západozemí. Očarování rohem mě vůbec nenapadlo (ale možné to je - to uznávám).

Souhlasím, že draci nesmí vycítit, že se jich uchazeč o osedlání bojí. Což je další argument, proč nemusí být tak zásadní Targeryenská krev. Targeryeni byli totiž od mala vychováváni, aby se draků nebáli - dostávali dračí vejce "do kolébky", čerstvě vylíhlé draky měly děti jako "mazlíčky", viděli, že starši Targeryeni s draky normálně koexistují atd. To určitě muselo jejich strach otupit.
  • @Tyrion Lannister pěkná myšlenka. To by nakonec opravdu mohl být jedním z jezdců i Tyrion, který ač není Targaryen, má k drakům obdiv a to dokonce silnější než strach z nich. Takže jednoho by si ochočit mohl...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    teojan napsal(a):

Netty, která létala na Sheepstealerovi během Tance draků taky neměla Targeryenskou krev, takže se to evidentně dá obejít.

Ne. Na to ti odpovídá Svět ledu a ohně, kde je v kapitole u Aegona II. zmíněno, že prostý lid na Dračím kameni považoval Targaryeny v podstatě za bohy a dívky pokládaly za čest, když je o panenství připravil Targaryen a zasel tak "dračí sémě". Mnoho obyvatel ostrova jsou (v té době byli) targaryenští bastardi.
    O pár stránek dál, u výčtu draků, je u Zloděje ovcí výslovně uvedeno, že ho zkrotila jezdkyně z dračího sémě (= targaryenský bastard).
    teojan napsal(a):

Podle mě záleží čistě na tom, jestli jezdec vzbudí v drakovi "sympatie" a ten ho přijme, v čemž může hrát Targeryenská krev zásadní roli, protože propůjčí svému majiteli risy, které draci přijímají, ale je možné najít i lidi, kteří je mají i bez Targeryenské krve...

Targaryenská krev v tom hraje zásadní roli, resp. pokrevní spřízněnost s rodem Targaryenů.
    Valyrijské rysy má ve Svobodných městech pořád dost lidí. I Velaryoni mají valyrijský vzhled. A přesto před sňatky s Targaryeny dračími jezdci nebyli. Dračích pánů bylo několik desítek rodů. A aby si tyto rody schopnost ovládat draky uchovaly, tak praktikovaly incestní sňatky. Aby udržely čistotu pokrevní linie. Jestli šlo opravdu o skutečné složení krve, nebo je to jen metafora pro nějaký druh magie, to už je celkem vedlejší. Důležité je, že toho byly schopny opravdu jen některé rody a ty se pečlivě snažily si to zachovat.
  • upraveno 12. července 2015
    @Nevada Já jsem World of Ice and Fire zatím neviděl, takže své teorie mohu opírat jen o volně dostupné zdroje. Např.:

„It is unconfirmed if the successful candidates truly had Targaryen blood, or, if they did, if that ancestry is what allowed them to master the dragons.“

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Dragonseed

Ale jistě se mohu mýlit.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 12. července 2015
    „Minulou noc se mi zdál děsivý sen, můj pane,“ přiznal
    se Bolestínský Edd. „Byl jsi můj majordomus, přinášel jsi
    mi jídlo a čistil po mně nepořádek. Já jsem byl lord velitel a
    neměl jsem ani na chvíli klid.“
    Moje teorie: Jon přežije přirozenou cestou a rezignuje na funkci lorda velitele a 999. lordem velitelem se stane Edd, zatímco Jon se vrátí k funkci majordoma. Vesele může příběh na Zdi pokračovat a Eddison vše doplní svými věcnými poznámkami. :D
    Té noci se Tyrionovi zdálo o bitvě, která zbarvila kopce
    Západozemí doruda, až byly jako krev. Byl v jejím středu,
    rozdával smrt sekyrou stejně velkou, jako byl sám, bojoval
    bok po boku s Barristanem Chrabrým a Hořkoocelí, zatímco
    na obloze nad nimi kroužili draci. Ve svém snu měl dvě
    hlavy, obě beznosé.
    V čele nepřítele jel jeho otec, a tak ho znovu zabil. Pak
    zabil svého bratra Jaimeho, sekal mu do obličeje, dokud se
    neproměnil v rudou kaši, a hlasitě se smál pokaždé, když
    uštědřil další úder. Teprve až boj skončil, si uvědomil, že
    jeho druhá hlava krvácí.
    Moje teorie: Tyrion se vylodí s Daenerys a Barristanem v Západozemí, vyhraje několik bitev proti Lannisterům(druhá smrt lorda Tywina) spojí se s Aegonem (Hořkooocel), zabije Jaimeho a pak následně umře.

Jaké máte názory na tyhle dva sny vy?
  • upraveno 12. července 2015
    @Tyrion Lannister No u tyriona má stejný názor jako ty, krom toho že svého bratra nezabije nevíme co sním kamenosrdce udělá a druhá smrt otce jsem si myslel na nějakého jeho bratra (že jich hodně žije) U zdi nevím co si myslet je to velká neznámá tam by mohla být velká krvavá bitva
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

@Tyrion Lannister No u tyriona má stejný názor jako ty, krom toho že svého bratra nezabije nevíme co sním kamenosrdce udělá

Možná je Jaime ekvivalent pro Cersei. :twisted:
  • upraveno 18. července 2015
    Tyrion Lannister napsal(a):

Moje teorie: Tyrion se vylodí s Daenerys a Barristanem v Západozemí, vyhraje několik bitev proti Lannisterům(druhá smrt lorda Tywina) spojí se s Aegonem (Hořkooocel), zabije Jaimeho a pak následně umře.

Aby ale po vylodění bojoval s Lannistery, tak by hodilo, aby se vylodil na západním pobřeží, to znamená, že buď přes Úzké moře, Zlomennou paži a pod Dorne NEBO se tam dostaví přes Moře zapadajícího slunce :twisted: Jinak řečeno přes Ašaj a Stín :p To by se mi líbilo ještě více :3

• Tyrion Lannister napsal(a):

hlavy, obě beznosé.
    jeho druhá hlava krvácí.

Já bych to nebrala až tak doslova. Znovuzabití Tywina bych viděla jako zničení jeho odkazu a všeho, co vybudoval. S tím Jaimem zase že ač se mu bude snažit pomstít, tak si nakonec přeci jen uvědomí, že ho má rád a že je vlastně součást jeho samého. Jen doufám, že si to uvědomí včas, jinak by mě to od Tyriona hodně mrzelo...
    upraveno 18. července 2015
    .
    Nedávné přečtení několika teorií mne dovedlo k jednomu závěru. Dlouhou dobu se tu řeší, že George bude muset řešit problém střetnutí světa magie (Jiní, draci, Rudí kněží, zelenověštci, nemrtví nebo děti lesa) se světem světským prostým (Malíček, intriky, rody, šlechta, církev). Všechny intriky přestávají mít smysl, pokud Jiní zničí Zeď a zaútočí na Západozemí. V případě ohrožení lidstva, všechny přestane zajímat mocenská koryta a to hnusné křeslo a budou si snažit zachránit vlastní kůži. Jinými slovy, tyhle dvě linie, kdyby se měli střetnout, tak je nevyhnutelné, že jedná zlikviduje druhou. Protože pak bude příběh celkem složité logickou a normální cestou dovézt do zdárného a smysluplného konce.
    Nicméně objevila se teorie, že Ašaj má vlastní Noční hlídku, protože v Západozemí o Azor Ahaiovi slyšeli jako o posledním hrdinovi, další mu říkají Princ, který byl přísliben, tak je možné, že Jiní zaútočili na lidstvo v Ašaji ne na Severu. To dává prostor k tkz. ideálnímu řešení. Jiní opět zaútočí na lidstvo přes Ašaj, protože Zeď je neprolomitelná. Daenerys zachrání sebeobětováním sebe a svých draků lidstvo. Šlechta se dál může navzájem zabíjet a všichni budou hrát hru o trůny šťastně až do smrti. Dokonalý hořkosladký konec. :twisted:
    @suertuda
    suertuda napsal(a):

hlavy, obě beznosé.
    jeho druhá hlava krvácí.

Já bych to nebrala až tak doslova. Znovuzabití Tywina bych viděla jako zničení jeho odkazu a všeho, co vybudoval. S tím Jaimem zase že ač se mu bude snažit pomstít, tak si nakonec přeci jen uvědomí, že ho má rád a že je vlastně součást jeho samého. Jen doufám, že si to uvědomí včas, jinak by mě to od Tyriona hodně mrzelo...
    George má v oblibě černý humor. Je možné, že se Tyrion dostane k moci stejně jako Tywin, to jest přes mrtvoly vinných, ale i nevinných. To samé s Daenerys, vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby jí nakonec hráblo taky. Aerys na počátku své vlády se také choval celkem normálně a jak to dopadlo všichni víme.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Tyrion Lannister Buďme úprimní. Tá časť o tom, ako sa Daenerys obetuje toto degraduje z teórie na zúfalé želanie :D
    @Gepeto
    Gepeto napsal(a):

@Tyrion Lannister Buďme úprimní. Tá časť o tom, ako sa Daenerys obetuje toto degraduje z teórie na zúfalé želanie :D

Možná trošičku, ale na druhou stranu pokud je skutečně Azor Ahai, tak je to přece naplnění osudu.

:twisted: :-D
  • Tyrion Lannister napsal(a):

@suertuda

suertuda napsal(a):

hlavy, obě beznosé.
    jeho druhá hlava krvácí.

George má v oblibě černý humor. Je možné, že se Tyrion dostane k moci stejně jako Tywin, to jest přes mrtvoly vinných, ale i nevinných. To samé s Daenerys, vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby jí nakonec hráblo taky. Aerys na počátku své vlády se také choval celkem normálně a jak to dopadlo všichni víme.
    Tak podle mě jí teda solidně hrabe už od samého začátku :-D

Ne natolik, aby začala být v obrovském měřítku nebezpečná svému okolí (úmyslně). :-)
  • Obávám se, že Synové Harpyje by s tvým názorem nesouhlasili... =D
    @suertuda
    suertuda napsal(a):

Obávám se, že Synové Harpyje by s tvým názorem nesouhlasili... =D

Speciálně v jejich případě, bych o ubližovaní mlčel aneb potrefená husa se nakonec vždy ozve.

@Gepeto

Gepeto napsal(a):

Možná trošičku, ale na druhou stranu pokud je skutečně Azor Ahai, tak je to přece naplnění osudu.

:twisted: :-D
    A nikto z nás by sa predsa nechcel staviať osudu do cesty. :twisted:
  • @Tyrion Lannister TAk Aerysoj hráblo po tom co ho uvěznili do té doby byl normální. Inak Azok ahai obětoval svoji lásku při skutí světlonoše, ale dany udělala to samé, když zlikvidovala svého manžela a syna a za odměnu dostala draky (jak říká meslisandra obětovala královskou krev a probudila draky) A chodci museli být i na severu, proti nim po dlouhé noci postavili zeď třeba se dočkáme její zboření nebo až zamrzne moře chodci je jednoduše obejdou ( v tanci se zmiňuji o mrtvých věcech ve vodě, takže tam se taky mohou asi chvilku pohybovat.
  • @p1e9t9r2 Aeryse uvěznili? WAT?
  • Toto neni spoiler skôr hľadám odpoveď :D, čítam si tu illustrovanu encyklopediu Ohna a Zeme a narazil som tam na fakt že Oberyn kedysi slúžil s Druhými synmi a potom si založil vlastné spoločenstvo. Ani v knihe ani na wiki sa nespomína názov spoločenstva ani čo sa s ním stalo, viete o tom niečo bližšie? Spomína sa to v knihe? Alebo sa jeho grupa po jeho oddchode rozpadla?
  • Nepleteš si to s Hořkooceli? Ten působil u Druhých synů než založil Zlaté společenstvo.
  • suertuda napsal(a):

Nepleteš si to s Hořkooceli? Ten působil u Druhých synů než založil Zlaté společenstvo.

nie, spomína sa aj on, ale aj Oberyn. Najprv som si myslel že ide o tlačovú chybu ale je to aj na awoiaf.
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

@Tyrion Lannister TAk Aerysoj hráblo po tom co ho uvěznili do té doby byl normální. Inak Azok ahai obětoval svoji lásku při skutí světlonoše, ale dany udělala to samé, když zlikvidovala svého manžela a syna a za odměnu dostala draky (jak říká meslisandra obětovala královskou krev a probudila draky) A chodci museli být i na severu, proti nim po dlouhé noci postavili zeď třeba se dočkáme její zboření nebo až zamrzne moře chodci je jednoduše obejdou ( v tanci se zmiňuji o mrtvých věcech ve vodě, takže tam se taky mohou asi chvilku pohybovat.

Není jisté, že Zeď se postavila proti Jiným, protože Zeď je z ledu a to je přece jejich element, tudíž to mohlo být naopak (četl jsem teorii, že chodci postavili Zeď na obranu před Stannisem Baratheonem :D). Nebo se Brandon Stark dozvěděl, co se stalo v Ašaji a postavil Zeď, protože znal pravdu (projdeš Ašajem, ocitneš se za Zdí). Nebo Jiní zaútočili na dvou frontách, těch možností je hodně. K Daenerys, ano to všechno udělal i Azor Ahai, ale on během té války zemřel, obětoval se, právě po tom, co obětoval svoji lásku, tak sám zemřel.
  • @Tyrion Lannister ono je někde info o tom, jak AA zemřel? Já to nikde nenašla ale zajímalo by mě to.
    @Tarin Yops. Niekde v knihe sa to dokonca spomína, že bol ešte relatívne v pohode, ten hlavný návl paranoi, že proti nemu všetci idú prišiel až po tom incidente.

Tu sa to spomína v hlavnom texte
    awoiaf.westeros.org/index.php/Aerys_II_Targaryen
    Toto by malo byť ono celé
    awoiaf.westeros.org/index.php/Defiance_of_Duskendale
  • @Tarin JJJ jednalo se vzpouru v jednom městě (název si nevybavím) a aerys tam šel vyjednávat a zajaliho. Ze zajetí ho osvobodil barystan selmy a aerys celý ten rod nechal vyvraždit, až na jedno dítě a to byl náš opilí rytíř co pomohl Sanse utéct. Inak od toho zajetí se u Aeryse začala objevovat jeho paranoia
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tarin napsal(a):

Aeryse uvěznili? WAT?

Stručně je to i tady na webu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.