!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1178179181183184243

Komentáře

• Ted mi došlo nevíte jak to je se schopností targarienů vidět budoucnost? Vím že ji měl i jeden blakcfire. A ve zveřejněné kapitole z vichrů zimy u ariane, když je na hradě tam jedna dívka říká, že má sny o dracích a ještě něco a ted si nejsem jistý co. Targarieni taky budoucnost viděli ve snech myslíte, že to může naznačovat, že ta dívka je zelenověstec či pochází z linie targarienů a vyštěpila se u ní ta schopnost? Nevíme, kde všude zbytek jejích naředěné krve může být :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Budoucnost vidí i Jojen, a silně pochybuju, že má něco společného s Targaryeny
  • No v rytíři sedmi království, ten opilý syn maerkara tvrdil, že má sny o budoucnosti a i backfire tvrdil v té poslední povídce že vídí dunka jako člena královské gardy ve svým snech a že ve snech viděl zrození draka. A krve vran tam říkal, že to to je rodavá schopnost targarienů a měli počítat, že ji bude mít i nějaký blackfire
  • Co si myslíte o kontroverzní teorii Daario=Euron? Pro ty co nevědí: https://m.reddit.com/r/asoiaf/comments/253zbx/
  • Mě napadá, že by to vysvětlovalo proč do seriálu nedaly Železné ostrovy: protože by ho musel hrát jeden herec. Rozhodně to jedna z šílenéjších teorii, ale pro mě o to víc zajímavá.
  • @Lukyn223 jasně a rovnou se stavil i v citadele kde se vyučil mistrem aby se vyhnuli i dalšímu herci v roli Marwyna... popravdě už by mě to ani nepřekvapilo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Lukyn223
    Osobně mi to připadá už moc přitažené za vlasy.
    Everett_Young napsal(a):

@Lukyn223 jasně a rovnou se stavil i v citadele kde se vyučil mistrem aby se vyhnuli i dalšímu herci v roli Marwyna... popravdě už by mě to ani nepřekvapilo.

:-D
  • @Nevada No, když Jorah může hrát Conningtona, a Daario už teď hraje celý zástup poradců, tak ty dvě role navíc už zvládne :-D (kdyby si každý z těchto herců nechal platit podle toho kolik hraje knižních postav, tak se HBO nedoplatí :-) )
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Dobrý, ale dost už o ději v seriálu v tomhle vlákně. Mě spíš pobavila představa, jak by tu Citadelu v seriálu (ne)vysvětlovali :)
  • @Nevada To je velice zajímavá představa. Obzvlášť když o ní do teď padlo jen pár slov.
  • Euron a Daenerys na trunu.... nevadilo by mi to :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Páči sa mi ten komentár

If Benjen is really Daario, and Daario is really Euron, and Euron is really the 3-Eyed Crow (Crow's Eye = 3EC, too obvious), and the 3-Eyed Crow is really Bloodraven, and Bloodraven is really a reflection of Bran, and Bran embodies the spirit of his ancestor Bran the Builder, and Bran the Builder is really the Night's King, and the Night's King is really the Great Other...

Benjen = the Great Other?
    Benjen je iluminát. Len s tým Nočným kráľom to nesedí :/
  • Lukyn223 napsal(a):

Co si myslíte o kontroverzní teorii Daario=Euron? Pro ty co nevědí: https://m.reddit.com/r/asoiaf/comments/253zbx/

Jedině že by Vraní oko po cestě našel druhé oko.
  • Ještě by mohli z Joraha udělat Aegona, aby to bylo kompletnější :D
  • Tak tu pásku může mít jen tak. A pořád strávil spousti let v Essosu, kdo ví jakou magii umí a nebo jestli se z něj nestal faceless men.
  • @Lukyn223
    S takovými argumenty bys mohl rovnou tvrdit, že Euron je zároveň princezna Myracela.
  • Gepeto napsal(a):

Páči sa mi ten komentár

If Benjen is really Daario, and Daario is really Euron, and Euron is really the 3-Eyed Crow (Crow's Eye = 3EC, too obvious), and the 3-Eyed Crow is really Bloodraven, and Bloodraven is really a reflection of Bran, and Bran embodies the spirit of his ancestor Bran the Builder, and Bran the Builder is really the Night's King, and the Night's King is really the Great Other...

Benjen = the Great Other?
    Benjen je iluminát. Len s tým Nočným kráľom to nesedí :/
    tak toto je povedene :D :D :applause:
  • AviaRa napsal(a):

Ještě by mohli z Joraha udělat Aegona, aby to bylo kompletnější :D

nikdy nevis... :) treba na sebe cestou jeste nekoho namota :D akorad s rychlosti vymirani dulezitych postav (podle me dulezitych) tam za chvilku budem mit jednoho zastupce peti postav :)

• Euron = Daario
    :-D z počátku jsem se tomu smál, pak jsem si přečetl argumenty toho borce co nad tím strávil dobu, která by trvala od vyplutí ze Železných ostrovů až po Meer a začínám všemu věřit, pokud to tak můj Bůh tohoto žánru vymyslí, bude to nejvíc epický, nápad hodně dobrý a teoreticky se to stát může. Ovšem uvnitř mi hlásek šeptá, že spíš ne :-D
  • Tato teorie mě velmi pobavila :) O to více, že Theon a Daario jsou si v seriálu trochu podobní, byli by dle této teorie synovec a strýc :)
  • Když jsem tak nastupoval do metra (pražáci vědí, co visí kolem eskalátorů), tak jsem začal uvažovat, jestli označení "VELKÝ JINÝ" se vztahuje k velikosti jeho odkazu a jeho moci (jak se tak nějak obecně předpokládá), nebo jestli je opravdu fyzicky velký... třeba jako ledový drak toto spojení se reálně v knihách párkrát vyskytuje (souhvězdí, jednou přirovnává mrazivý vítr k dechu ledového draka), tak by ledový drak mohl mít nějaký reálný základ... a pokud ano, mohl by být Velký Jiný, co myslíte?
  • Jay napsal(a):

Když jsem tak nastupoval do metra (pražáci vědí, co visí kolem eskalátorů), tak jsem začal uvažovat, jestli označení "VELKÝ JINÝ" se vztahuje k velikosti jeho odkazu a jeho moci (jak se tak nějak obecně předpokládá), nebo jestli je opravdu fyzicky velký... třeba jako ledový drak toto spojení se reálně v knihách párkrát vyskytuje (souhvězdí, jednou přirovnává mrazivý vítr k dechu ledového draka), tak by ledový drak mohl mít nějaký reálný základ... a pokud ano, mohl by být Velký Jiný, co myslíte?

Já jsem přemýšlel podobně jako ty, akorát mě napadlo, že obě tyto vlastnosti se skloubí dohromady, tedy Velký Jiný jak fyzicky tak i podle moci.

Že by to mohl být i ledový drak je velice zajímavá myšlenka, to mě nenapadlo a určitě stojí za zvážení. Bohužel toho víme o Jiných málo.
  • @Jay Jelikož má být protikladem Rohlíka, tak by měl být spíše nějaká nadpřirozená bytost, než fyzická osoba, stejně jako rohlík.
  • @Jay : tak v tom případě by musel být zase R'hllor ohnivým drakem - jako jeho protiklad. A to už je trochu moc i na mě. Jestli se dozvím, že dva hlavní "bohové", kteří vše řídí, jsou draci, tak knížku rovnou hážu jako dar R'hllorovi do ohně :-D
  • Everett_Young napsal(a):

suertuda napsal(a):

Tedka mě napadlo, což je teda mega už přitažený za vlasy :-D, pokud vím, tak za Ašají je nějaký stín a nějaký stín je i na Severu? Co když oba, tedy Rohlíček a Jináček jsou přímo v těch stínech (třeba oba Bohové a mají nějakou podobu?) a bojují o nadvládu světa a spolu vytváří písen ohně a ledu :-D :-D

• @Everett_Young @suertuda... tak oni jsou protiklady a protiklady: Černá-bílá, sladké-slané, člověk-Jiný... Ostatně, to že by lidé kdysi uctívali draky "jako božstvo" si klidně představit umím, o tom, že s draky se Rudým kněžím vrátila moc se ví... a nikdo nikdy neříkal, že Velký jiný Jiné opravdu "řídí", spíše to chápu tak, že svou magickou aurou jim dává sílu...
    Ostatně, o Jiných víme málo, ale o Rohlíkovi taky a o dracích také víme jen trochu...
    Ohnivá mágia sa ale nevrátila iba Rudým kněžím.
  • @Gepeto: To asi není nic proti ničemu - Zatím sledujeme, že evidentně roste moc magie, kterou jako úplně nelze přímo rozdělit na "ohnivá/ledová" - víme, že magičtí tvorové (Jiní) se začali objevovat po 10t letech, víme, že po necelých 200 letech se vrátili ohniví draci (do Essosu, přičemž v Ashaji a ve stínu možná stále žijí, ale to se neví), víme že vzrostla magie (Mel, alchymisti, ?Bran?, Essos,...),... ale kauzální souvislosti myslím, že spíše jen předpokládáme...
    IMHO to súvisí. Jedine vízie mi nesedia.

Vízie tam tuším čas od času mal niekto, kto nebol nijako zainteresovaný do mágie. Potom takí, ktorých mágia bola skôr príroda (Lesná čarodejnica, zrejme aj Bran či Jojen). Potom veštci ohnivej mágie (Targaryeni, Blackfyreovia) a veštci ľadovej mágie (možno Val). Ľadová mágia oživuje (Bieli) aj ohnivá mágia oživuje (Beric, Cat). Povedal by som, že to nie je R'hllor ani iná bytosť náboženská, len dva (možno s prírodou tri) typy mágie.
  • @Jay já dokážu připustit, že by velký Jiný byl ledový drak jedině pod podmínkou, že R'hllor je ohnivý drak. Ale už si nedokážu představit, jak milý dráček dává Mel a jiným znamení v ohni. Prostě chápu, že je to fantasy, ale Martin se snaží věci popisovat reálně (draci sice ano, ale pořád jsou to jen zvířata, která přemýšlí jen jako zvířata) a to se mi na něm líbí. Takže takového závěru bych se nerada dočkala...
    Apropo, není důkaz toho, že magie vzrostla až s Daninými draky důkazem taky toho, že předtím žádný draci nebyli? A to ať už v Ašaji, nebo kdekoliv jinde?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.