Nikdo ani Varys nemohl počítat s vylihnutim draků, Daenerys byla jen zboží vyměněné za armádu a sám Martin někde prohlásil, že to, že Dany přežila hranici, byla jen náhoda (která se posléze opakovala v Tanci, kde přežila Drogonovo chrlení ohně :D ) já si fakt nemyslím, že se někde dalo nastudovat jak oživit draky a počítat s tou souhrou náhod, která k tomu vedla.
Jasně, do posledních podrobností se to očekávat nedalo. Ale v knize je nám zprostředkováno jen pár úryvků z toho, čemu věří služebníci Pána světla, nebo čemu věřili Targeryeni, těch informací a indicií mohl mít mnohem víc, skloubeno s vírou a zážitkem s dětství, dostatek na to, aby předpokládal, že když dostane vejce, dřív nebo později se vylíhnou, s tím, že i kdyby to nepřežila, nic strašného by se nestalo.
Ale samozřejmě to má hodně trhlin. Nejvíc ohledně Illirya, u kterého je od začátku jasné, že mu na Viserysovi a Dany nezáleží a že je jen využívá (sehnání armády, a jako štít pro Aegona, kdy všechna pozornost je zaměřena na V + D a dalšího Targeryena nikdo nehledá), ale nakonec by nebylo udivující, kdyby ho Varys do všech svých plánů nezapojil a jejich přátelství a spolupráce byla založena na tom, že oba si z toho vytěží svoje.
Proč by dával ta vejce Dany, když divoká karta byl Viserys? To jako počítal s tím, že sestřičku a Droga natolik vytočí a ti ho následně popraví? Daenerys nikdy neměla být hlavnim tahounem, i kdyby tohle vše plánoval, šlo to udělat asi stokrát jednodušeji než touhle překombinovanou cestou plnou nástrah a náhod :)
Min. Melisandra si proroctví vysvětluje tak, že se to točí kolem Dračího kamene, jestli je toto vysvětlení správné, tak už od začátku to Viseryse házelo do bétýmu , nehledě na to, že pro ně byl pravděpodobně od začátku nejdůležitější Aegon, takže ani nebyl důvod cokoliv V dávat.
Rozhodně jednodušeji šlo zařídit podporu Targeryenům přes peníze, kdy si mohli najmout více společenství a vyrazit s nimi do Západozemí, než provdat Dany za dothraka, s tím, že si nakloní khala natolik, aby dothrakové, jež se bojí vody, poprvé vody překonaly, nehledě na to, že i kdyby se to stalo, tak dothrakové by se na západě vyřádili natolik, že bych chtěl vidět ty štastné rody, jež by Targeryeny uznali, pravděpodobně, až by dothrakové odtáhli, by skončili tuzí, a i kdyby ne, jakmile jednou dothrakové moře překonají, co jim zabrání se vrátit a drancovat znovu, že?
Protože ta vejce byla jen vzácnými kameny, nikdo nepočítal s tím, že je v nich život, jinak by na nich, jak někdo v knize vtipně poznamenal, seděl Ilyrio sám, dokud by je nevyseděl. Nikdy by je nesvěřili nikomu, koho jak říkáš chtěli vyřadit ze hry. Narození draků byla obrovská náhoda a nepočítají s nimi ani vize Melisandry, která furt žvaní o kamenném drakovi. Varys očividně nestaví svoje plány na náhodách, a vývoj Danyina života byl sakra nevyzpytatelný, tohle je moc velký úlet i na Martina :) Spíš bych věřila tomu, že je chtěli odstavit, ale je i možné, že Aegon se našel později, po Viserysově nečekané smrti a Varys ho započítal do plánů. A vůbec s Aegonem, mě Martin nehorázně naštval, toho měl nechat u ledu, je to pro mě mnohem horší kopanec než oživení Cat.
Mě s Aegonem potěšil :-D No však já to myslím tak, že proč by Dany dávali tak vzácné kameny (mohli je dát Aegonovi, který je očividně jejich č.1) , když s ní nepočítali? Jako i kdyby se draci nevylíhli, tak to je natolik hodnotná věc, obzvláště v Západozemí, že by je neměli dát osobě, se kterou nepočítají. V tom musí být víc...
@Dreamer za vzácnými kameny mají dračí vejce jen ti, kteří nevěří v magii (Tywin atd.). Jak by jsi jinak vysvětlil, že v Dunkovi a Eggovi ten mladej Blackfyre věřil že se z toho "zkamenělýho vejce" vylíhne drak? proč se pokoušel Egg na Letohrádku o to sámé? Pro někoho jen vzácný kámen pro někoho poklad neuvěřitelných možností. My z knih víme o dracích, spojení draků a Targaryenů jen velmi málo, ale já nevidím důvod, proč by některé postavy ságy neměli mít dostatečné portfólio informací=D Souhlasím, že Illyrio a Varys budou potomci Bitterstela nebo Blackfyra.
Možná trochu kacířská myšlenka - víme, že Varys a Mopatis jsou si opravdu tak oddáni? To, že o Aegonovi věděl Varys je skoro jisté, ale máme potvrzeno, že se o tomtéž rozhodl informovat i Illyria (třeba jako Doran věděl o V a D, ale ne o A). Dračí vejce byl v tu dobu opravdu jen hodně drahý dar (Illyrio si může dovolit a přízeň Krále Západozemí se hodí, přesto pro něj mohlo mít větší okamžitý předpokládaný efekt "přátelství" s Drogem)...
@hnzanai Jasné, takže Varys a Illyrio vedeli, že tie vajcia sa vyliahnu. Preto ich zverili nesebstačnej mladej dievčine manželstvom ovládanej divochom, ktorý by tie vajcia mohol kdesi zapatrošiť, pretože neverím, že Dothrakovia majú až tak vyvynutý zmysel pre obchod (popravde ho podľa kníh nemajú vôbec), rátajúc s tým, že zhodou okolností Drogo dostane zápal, po ruke bude čarodejnica, ktorá sa Daenerys znepáči, a dany sa rozhodne ho upáliť aj s drakmi a so sebou a zhodou okolností prežije, aby tie draky oživila.
A čo s nimi potom? Nuž samozrejme ich zase raz nechajú tej dievčine, ktorá má takú škálu vedomostí o tom, ako správne vychovať draka, aby z nich vychovala mierumilovné, poslušné vojnové nástroje, ktoré ju budú poslúchať, vďaka ktorým sa stanú esom v rukáve. Hej, zatiaľ mi to až na pár detailov vychádza :-k
@Gepeto heleď se já jsem v tom příspěvku snad psal něco v tom smyslu, že vše měli promyšlené, jak ty píšeš? Ne, psal jsem jen o těch vejcích a že klidně některá z postav může mít vědomosti, o kterých mi nevíme(rozhodně si nemyslím, že je má Dany). Plus jsem doplnil, že si nejspíš všichni nemyslí, že jde jen o zkamenělé drahé kameny, viz. výše. Každopádně k těm náhodám co jsi vyjmenoval, buď jim nešlo podle plánu skoro nic a nebo prostě věřili nějakému proroctví a dle něho konali. P.S. Když poznali jakej je Viserys budižkničemu mohlo je napadnout, že si s khalem asi moc dobře rozumět nebude..
moj nazor na toto je, ze nazacitaku Martin(ked este nevedel, ze to bude mat 7 knih, 20 rokov pisania) nejake taketo Illyriove a Varysove machinacie nejak riadne neriesil. Takze pozerat sa spetne a dopasovat Aegona a vajcia je neodvoditelne.
@Edem: protiargument: To, že to bude mít 7 knih tvrdí už poměrně hodně dlouho... a myslím, že zrovna Aegona nedopasovával nijak zpětně, což lze usuzovat (ano hypotéza) z toho, že o tom děťátku s rozflákanou hlavičkou k nepoznání mluvil již poměrně záhy (skoro bych věřil že již v první knize)...
... nejlepší výtlem bude, až se zjistí, že Aegona zachránil Jaime a že Jonu Conningtonovi jej předal Ned u Tower of Joy (to, čím jej zachránil Howland)... :o)
Nepopírám, že to mohl plánovat třeba od začátku, ale krucinál, to nemohl na takovou facku čtenáře nějak připravit, nebo se rozhoupat o dva tisíce stránek dřív? Silně mě naštvalo, že trpím u kapitol Daenerys možná úplně zbytečně, to ji mohl nechat klidně shořet v první knize a vytasit se s Aegonem. Byla to pěkná blbost ho tam dát až v páté knize, pokud s ním má nějaké větší úmysly, takhle to totiž vypadá jako laciný zvrat a podpásovka pro čtenáře.
Vejce dostala Danny asi jako vzácní svatební dar, když dáváte dar Dorthakům musí být vzácný. V tomto případě byla darem Danny a vejce připomenutím, že je to krev draků, takže měla spíše symbolický charakter, než nějaký tajný plán. Ono je docela logické, že i v případě plánu Aegon, je dobré mít Dorthaky na své straně. Dost lidí ve Svobodných městech si pamatuje na Sarnor a tedy pokud budete posílat khal blízko Svobodným městům budete je držet v šachu, kdyby se jim nějak nelíbil návrat Aegona do Západozemí či by ho dostatečně nechtěli porazit. Takže Dorthakové mají silnou pozici i pokud se nepřeplaví do Západozemí.
Když už jsme u těch Dothraků, bylo by krásné, kdyby Dany v čele jejich armády jela ovládnout Západozemí, které by se vlivem těchto skutečností (nikdo nechce aby jejich země plenila skupina negramotných koňáků) spojilo dohromady v čele s Aegonem a vykopalo je zpět kam patří.
podla mna Aegon je taka vabnicka aby Dany z Merenu odisla a asi nam zomre lenze Dany bude na ceste a pravdu ( od koho) o jeho povode sa neozvieme, mozeme si len mysliet ci je pravy a ci nie je.
Podle čeho proboha usuzejete, že Aegon je plán B? Aegon : vychováván jako budoucí vládce od malička. Dany : hloupá holka, které si nikdo nikdy nevšímal, nikdo ji ničemu neučil - ostatně podle toho taky ta její vláda vypadá... Tohle je snad jasné jako facka, že na trůn chtějí dosadit Aegona, jinak by se s ním tolik nenamáhali a veškerou tuto péči by poskytli Dany.
@Stannis_Baratheon : já si teda nemyslím, že Varysovi jde o to manipulovat s někým, koho dosadí na trůn. Tam budou jen tři možnosti: a) Varys je potomek Bittersteela a chce dosadit Aegona Blackfyra na trůn, jak kdysi Hořkoocel slíbil (od přečtení Dunka a Egga jsem si touto verzí naprosto jistá, navíc ta zmínka Stannise z jeho kapitoly z Vichrů... takže jestli to tam Martin dával zbytečně, tak mě naštve :-D ) b) Varys je Targaryen a chce dosadit jakéhokoli Targaryena. c) Varysovi uřízl přirození čaroděj kvůli oživení Jiných, a ten se tomu teď snaží zabránit za pomocí proroctví (jak psal někdo výše).
Tak za c) leda pokud se Martin rozhodne zajet na dovolenou na Jamaicu, dá si pár jointů a následně si zatančí makarenu na pláži a nad ránem to sepíše na svoji pravou děravou ponožku a pokračování na levou půlku surfařky, co mu na snídani upeče citronový zákusek :D
Komentáře
Ale samozřejmě to má hodně trhlin. Nejvíc ohledně Illirya, u kterého je od začátku jasné, že mu na Viserysovi a Dany nezáleží a že je jen využívá (sehnání armády, a jako štít pro Aegona, kdy všechna pozornost je zaměřena na V + D a dalšího Targeryena nikdo nehledá), ale nakonec by nebylo udivující, kdyby ho Varys do všech svých plánů nezapojil a jejich přátelství a spolupráce byla založena na tom, že oba si z toho vytěží svoje.
Rozhodně jednodušeji šlo zařídit podporu Targeryenům přes peníze, kdy si mohli najmout více společenství a vyrazit s nimi do Západozemí, než provdat Dany za dothraka, s tím, že si nakloní khala natolik, aby dothrakové, jež se bojí vody, poprvé vody překonaly, nehledě na to, že i kdyby se to stalo, tak dothrakové by se na západě vyřádili natolik, že bych chtěl vidět ty štastné rody, jež by Targeryeny uznali, pravděpodobně, až by dothrakové odtáhli, by skončili tuzí, a i kdyby ne, jakmile jednou dothrakové moře překonají, co jim zabrání se vrátit a drancovat znovu, že?
A vůbec s Aegonem, mě Martin nehorázně naštval, toho měl nechat u ledu, je to pro mě mnohem horší kopanec než oživení Cat.
za vzácnými kameny mají dračí vejce jen ti, kteří nevěří v magii (Tywin atd.). Jak by jsi jinak vysvětlil, že v Dunkovi a Eggovi ten mladej Blackfyre věřil že se z toho "zkamenělýho vejce" vylíhne drak? proč se pokoušel Egg na Letohrádku o to sámé?
Pro někoho jen vzácný kámen pro někoho poklad neuvěřitelných možností. My z knih víme o dracích, spojení draků a Targaryenů jen velmi málo, ale já nevidím důvod, proč by některé postavy ságy neměli mít dostatečné portfólio informací=D
Souhlasím, že Illyrio a Varys budou potomci Bitterstela nebo Blackfyra.
Dračí vejce byl v tu dobu opravdu jen hodně drahý dar (Illyrio si může dovolit a přízeň Krále Západozemí se hodí, přesto pro něj mohlo mít větší okamžitý předpokládaný efekt "přátelství" s Drogem)...
Jasné, takže Varys a Illyrio vedeli, že tie vajcia sa vyliahnu. Preto ich zverili nesebstačnej mladej dievčine manželstvom ovládanej divochom, ktorý by tie vajcia mohol kdesi zapatrošiť, pretože neverím, že Dothrakovia majú až tak vyvynutý zmysel pre obchod (popravde ho podľa kníh nemajú vôbec), rátajúc s tým, že zhodou okolností Drogo dostane zápal, po ruke bude čarodejnica, ktorá sa Daenerys znepáči, a dany sa rozhodne ho upáliť aj s drakmi a so sebou a zhodou okolností prežije, aby tie draky oživila.
A čo s nimi potom? Nuž samozrejme ich zase raz nechajú tej dievčine, ktorá má takú škálu vedomostí o tom, ako správne vychovať draka, aby z nich vychovala mierumilovné, poslušné vojnové nástroje, ktoré ju budú poslúchať, vďaka ktorým sa stanú esom v rukáve. Hej, zatiaľ mi to až na pár detailov vychádza :-k
heleď se já jsem v tom příspěvku snad psal něco v tom smyslu, že vše měli promyšlené, jak ty píšeš? Ne, psal jsem jen o těch vejcích a že klidně některá z postav může mít vědomosti, o kterých mi nevíme(rozhodně si nemyslím, že je má Dany). Plus jsem doplnil, že si nejspíš všichni nemyslí, že jde jen o zkamenělé drahé kameny, viz. výše.
Každopádně k těm náhodám co jsi vyjmenoval, buď jim nešlo podle plánu skoro nic a nebo prostě věřili nějakému proroctví a dle něho konali.
P.S. Když poznali jakej je Viserys budižkničemu mohlo je napadnout, že si s khalem asi moc dobře rozumět nebude..
Ono je docela logické, že i v případě plánu Aegon, je dobré mít Dorthaky na své straně. Dost lidí ve Svobodných městech si pamatuje na Sarnor a tedy pokud budete posílat khal blízko Svobodným městům budete je držet v šachu, kdyby se jim nějak nelíbil návrat Aegona do Západozemí či by ho dostatečně nechtěli porazit. Takže Dorthakové mají silnou pozici i pokud se nepřeplaví do Západozemí.