Nevím, kam jinam to napsat, ale zrovna mám (opět) rozečtený sedmý díl Malazské knihy padlých - Vichr smrti, a zrovna jsem narazil na docela legrační rozhovor mezi (vele)mágem Benem Adaefónem Delatem a sapérem Křovákem během jejich souboje s trojicí draků. Konkrétně jeho závěr:
...„Ano, sapére,“ pronesl Rychlej Ben dutým hlasem. „Teď vstupuješ do hry ty.“ Křovák zabručel. „Moc času na hraní teda nemám, Rychlej.“ „A potom si můžeš zdřímnout.“ „Fakt legrační.“ Křovák zvedl kuši a upravil úhel. Položil ukazovák na spoušť a zakřenil se. „Na, cucej si to, ty tlustokřídlá krávo.“ Zadrnčelo to a vyletěla svítivka. Přistála v obnažené dutině Šeltatina břicha. Výbuch rozhodil kusy dračího masa na všechny strany. Hustý, rudý hnusný déšť padal na Křováka i Rychlýho Bena. Sapéra přímo mezi oči zasáhl snad kus obratle a zbavil ho vědomí. Rychlýho Bena výbuch srazil na kolena. Teď zíral na přítele v bezvědomí a začal se smát...
Sám nevím, ale tohle mě vždycky dokáže rozesmát. :-)
človeče, mne to príde dosť suché. a to mám za sebo tri alebo štyri malazy a mám rád sapérov aj bena. ale celkovo stále nechápem ten povyk okolo, príde mi to tak-tak stráviteľné... ale netvrdím, možno je chyba v mojom prímači... (nemyslím si :) )
Jsou tam i mnohem lepší špeky, jen mě to teď při čtení pobavilo - asi jsem tam měl napsat víc, takhle tomu možná chybí pointa.... Každopádně bych se rád vyhnul debatě na téma stravitelnosti nebo nestravitelnosti Malazu - trochu mi to připomíná nevraživost mezi fotbalovými fanoušky. Někomu se líbí to a druhému zase tohle. Prostě zapomeňte, že jsem něco napsal...
Ale to není nevraživost. Vůbec ne. Jen se to nedá číst. Ani trochu :) (a o kvalitě překladu svědčí dle mého skromného mínění třeba výše uvedený výraz "zakřenil se" - pěkné, opravdu)
Achich ouvej, Komise pro Legalizaci Integrace Teroristických Organizmů a jejich Rehabilitaci ve Společnosti, ve zkratce KLITORIS, se nám tady sešla.... Vzhledem ke čtenářské základně, ohlasům v recenzích a prodejním číslům nebude pro mnoho lidí četba knihy takový problém...
Jen to ne, další diskuzi o Malazu pls ne :-) Aspoň ne toho klasického ražení. Každému dle libosti.
Ale přesto něco k Eriksonovi. Dneska jsem čet článek GRRM o tom, jak nemá rád technologie a proto pořád píše v DOSovském editoru a nemá FB a Twitter. V diskuzi pod tím se samozřejmě zase objevily dotazy na jeho zálohy. A jeden zasvěcený bloger tam psal historku o Eriksonovi. Toho prý potkala nehoda PC a ztratil přitom téměř dopsanou knihu. To ho dožralo a začal místo toho psát další díl s tím, že ten ztracený dopsal později či snad vůbec? No každopádně dneska je prý za ten dějový skok veleben a přitom to byla zčásti nechtěná PC tragédie. Tak co, znalci? Je na tom něco pravdy nebo jen vtípek? :-)
tiež sa prihováram, nechajme malaz malazanom. veď aj ja to koniec koncov čítam v období sucha.
čo sa týka historky, kľudne by som jej veril. myslím, že sa dejú rôzné vtipné veci a častokrát môžu výrazne zmeniť výslednú knihu. ak niekto vás niečo píše (či už do šuplíka, alebo publikuje, alebo sa tým živí) možno tiež viete, že je veľa rozdielných prístupov.
GRRM tiež nedávno písal, že jeho tvorba je cesta do vzdialeného mesta. vie kam cestuje, ale netuší kadiaľ presne tam pôjde. bez snahy porovnávať sa (zatiaľ :)) ja tiež. vačšinou píšem bez plánu. resp. maximálne viem čo je cieľ - výsledok. ale všetko ostatné sa tvorí "v prstoch" keĎ píšem na klávesnici. častokrát som dosť šokovaný, tým čo sa udialo :)
Kéž bych tak na to měl trpělivost. Já si takovou věc, která má nějakej cíl (a ne přesně stanovenou cestu) nosim v hlavě asi 15 let, ale nikdy jsems e nedostal k tomu, než že jsem si tu a tam zapsal pár nesouvisejících úryvků. Nejlepší to bylo, když jsem dřív jezdíval na mnohahodinový služebky, ve vlaku mě to tu a tam přepadlo a začal jsem do přebytečnejch papírů něco smolit, ale teď už nějak neni nálada.
Mno a pak se divíte, že Martinovi to dopsání tance tak dlouho trvá. Mě by to taky nebavilo psát, kdybych věděl jak to skončí. A v případě "ledu a ohně" kdybych věděl, že to neskončí.
2 flanker: pravda je, že z písania, ktoré ma priamo neživí sa najviac pohnem raz za rok - na letnej dovolenke. keď ma tretí deň prestane baviť pláž, tak celkom rád píšem (aj keď výnimočne perom do zošita, čo mi už akosi nejde...)
já si zase nedokážu představit psaní na počítači.přijde mi to demotivující -( nekonečný počet stran k popsání), protože když píšu do bloku cítím takové malilinkaté uspokojení nad tím jakým šikovným pisatelem to jsem vždycky při dokončení poslední strany ;-).navíc miluju zapisování si poznámek na okraje a taky má spisovatelská kariéra nekončí v momentě absence elektronického připojení atd..na druhou stranu musím uznat, že papírová forma je náchylnější ke ztrátám a poškození častěji.
No, psaní mě v podstatě živí, ovšem formulace žalob, smluv a podobně, kterejma popíšu denně mnoho stran, není to pravé, co by člověka uspokojilo na duši :)
Mě baví číst, psát moc ne, ale zase není nic krásnějšího, než když už nějaký ten text vypotím a můžu se jím pochlubit. :-) Zatím tedy jde jen o vědecké práce, jako je Urbanistika raně novověkých Čech, První punská válka, Makedonská armáda. V současné době sbírám síly na vytvoření proseminárky o Remkově kosmickém letu a programu Interkosmos. :-D Jak říkám, číst mě moc baví, ale jsem lenoch línej... :-(
Komentáře
...„Ano, sapére,“ pronesl Rychlej Ben dutým hlasem. „Teď
vstupuješ do hry ty.“
Křovák zabručel. „Moc času na hraní teda nemám, Rychlej.“
„A potom si můžeš zdřímnout.“
„Fakt legrační.“
Křovák zvedl kuši a upravil úhel. Položil ukazovák na spoušť a
zakřenil se. „Na, cucej si to, ty tlustokřídlá krávo.“
Zadrnčelo to a vyletěla svítivka. Přistála v obnažené dutině
Šeltatina břicha.
Výbuch rozhodil kusy dračího masa na všechny strany. Hustý,
rudý hnusný déšť padal na Křováka i Rychlýho Bena. Sapéra přímo
mezi oči zasáhl snad kus obratle a zbavil ho vědomí.
Rychlýho Bena výbuch srazil na kolena. Teď zíral na přítele v
bezvědomí a začal se smát...
Sám nevím, ale tohle mě vždycky dokáže rozesmát. :-)
ale celkovo stále nechápem ten povyk okolo, príde mi to tak-tak stráviteľné... ale netvrdím, možno je chyba v mojom prímači... (nemyslím si :) )
Ale přesto něco k Eriksonovi. Dneska jsem čet článek GRRM o tom, jak nemá rád technologie a proto pořád píše v DOSovském editoru a nemá FB a Twitter. V diskuzi pod tím se samozřejmě zase objevily dotazy na jeho zálohy. A jeden zasvěcený bloger tam psal historku o Eriksonovi. Toho prý potkala nehoda PC a ztratil přitom téměř dopsanou knihu. To ho dožralo a začal místo toho psát další díl s tím, že ten ztracený dopsal později či snad vůbec? No každopádně dneska je prý za ten dějový skok veleben a přitom to byla zčásti nechtěná PC tragédie. Tak co, znalci? Je na tom něco pravdy nebo jen vtípek? :-)
čo sa týka historky, kľudne by som jej veril. myslím, že sa dejú rôzné vtipné veci a častokrát môžu výrazne zmeniť výslednú knihu. ak niekto vás niečo píše (či už do šuplíka, alebo publikuje, alebo sa tým živí) možno tiež viete, že je veľa rozdielných prístupov.
GRRM tiež nedávno písal, že jeho tvorba je cesta do vzdialeného mesta. vie kam cestuje, ale netuší kadiaľ presne tam pôjde.
bez snahy porovnávať sa (zatiaľ :)) ja tiež. vačšinou píšem bez plánu. resp. maximálne viem čo je cieľ - výsledok. ale všetko ostatné sa tvorí "v prstoch" keĎ píšem na klávesnici. častokrát som dosť šokovaný, tým čo sa udialo :)
mňa písať na pc baví. zykol som si.