Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1399400402404405581

Komentáře

• @Dreamer Já tomu rozuměl, ale je snad na každém, jestli zachrání polorozpadlou památku nebo bude jezdit v Lamborghini po kočičích hlavách.. (bez ohledu na to co si o podobných rozmařilostech myslím já sám).
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Ugla Proc je podle tebe progresivni dan efektivni? Vzdyt to ma mimo jine tyto nevyhody:
    - Vede k emigraci vysoce placenych zamestnancu (coz vede k "odlivu mozku", presne ten typ lidi, ktere potrebujes)
    - Vede k vyhybani se danim (a tedy odlivu kapitalu)
    - Mensi motivace karierne rust

Popravde, co se dani tyce, tak bych se ridil tim, co vetsina ekonomu doporucuje uz delsi dobu a tedy:
    - Zrusit dan z prijmu pravnickych i fyzickych osob, dan z kapitalovych vynosu, dan z nemovitosti etc, v podstate snad vsechny dane
    - Misto toho zavest progresivni spotrebni dan a dan z externalit (tj. vypousteni CO2 atd)
    - A zavest danove ulevy pro lidi s nizkym prijmem, zdravotne postizene atd.
  • @sfik to samozřejmě nikde nikomu neberu, že je to každého věc, ale ani se snad nemusím vzdávat svého názoru, že je to neskutečné plýtvání prostředky a pro mě neefektivní a zbytečná investice. Pro mě za mě, ať si klidně sedá na pozlacené záchodové prkénko, ale já bych se ze sebe pozvracela, pokud bych něco takového vzala za svůj životní styl :)
  • @Dreamer A já bych se ze sebe pozvracel, kdybych nadával na boháče a ty jejich snobský věci jenom proto že já to nemá (teď v žádném případě nemyslím tebe, chápu tvoje pohnutky a v určitých ohledech je sdílím), ale znám tolik závistivců z kategorie "sociálně potřebných" i když na tom tak špatně nejsou, že musím konstatovat je jich minimálně stejný poměr k slušným jako u těch zlých bohatých. O blbce není nouze nikde :)
  • Daň by měla být co nejnižší - lidé by také více utráceli. Místo toho máme daň pomalu i z hlíny (a trakaře) a nejvíce to odnáší střední třída... Progresivní daň je katastrofa a opět nejvíce poškodí střední třídu. A jak se psalo výše - odliv inteligence. Například by to jistě pohřbilo zdravotnictví a kolaps by nebyl za deset let, ale za deset měsíců... (a on ten kolaps bude, nemyslete si že ne)

@Krisa Kdyby se k veřejnému pojištění do zdravotnictví přidal i nějaký vyšší standart a nadstandart, třeba možností spoluúčasti, nebo soukromého pojištění (což by bylo opravdu pojištění, ne zdravotní daň jaká u nás funguje teď), tak by rozhodně nebyla většina lidé bez zdravotní péče. To jsou takové výkřiky do tmy... Ve zdravotnictví (asi nejvíce) je potřeba solidarita, ale u nás je to přehnané, jelikož není možnost si zajistit péči lepší. Já si svého zdraví vážím rozhodně více, než návštěvy obchodáku (kde titéž lidi, co řvali za zrušení poplatků a plateb u lékařů, klidně utratí několik stovek) a rád bych měl možnost např. formou soukromého pojištění, nebo spoluúčasti si péči zajistit dříve a lépe, než ten, kdo hulí krabičku denně a nadává u piva v hospodě. Jo, tohle je už trochu extrém... ale pochopme se. Účást státu je důležitá, ale u nás se ze zdravotnictví udělal socík a to je špatně... jenže lidé tohle víceméně nechápou.

• upraveno 9. dubna 2016
    @Mellien já vidím v té péči o zdraví trošku problém ve vzdělání, navíc dnes už pomalu tlustýmu člověku nesmíš říct, že tlustej a měl by s tím něco dělat, nebo ho smrtelně urazíš a navíc šikanuješ :D (prosím neurážejte se ti, kteří mají zdravotní problémy, které vedou k nárůstu váhy, tohle fakt nemám na mysli) ve školách se moc prostoru zdravýmu životnímu stylu a pohybu nevěnuje, udělala bych někdy pubošům přednášku, na kterou bych pozvala lékáře, který se denně potýká s následky každodenního zapíjení bůčku becherem a podobně, ale nevím, kde bych takového sehnala :D
  • @Dreamer To máš určitě pravdu, je tam problém. A ne malý. Právě předminulý týden jsme v rámci jednoho předmětu probírali statistiky ohledně hospitalizací u jednotlivých druhů onemocnění. Asi vás nepřekvapí, že u nás v ČR vedou kardiovaskulární choroby (srdíčko). Pak se to liší u mužů a žen, ale další jsou novotvary (rakovina), úrazy a vnější příčiny (u chlapů) a trávicí soustava. V nemalém procentu případů se dá špatnému stavu předejít. Samozřejmě je vše ovlivněno genetikou, ale prevence je základ. I v počtu úmrtí bohužel hrajeme v rámci kardiovaskulárních chorob prim.

Je to hodně o tom, že jsou lidé málo informovaní a nechápou (nebo nechcou, či je jim to jedno, protože jich se to teď přece netýká) důsledky svých činů. Pokud se vesele přejídám, přeháním to s tuky a nepatřím mezi ty, kteří mají metabolismus nastavený stylem, že je rovnou vyloučí, tak se jim někam uloží. Navíc tomu hodně napomáhá fakt, že velká spousta lidí nejí pravvidelně, pak je tělo zmatené a vytváří si zásoby rychleji, protože neví, kdy bude muset opět čekat na jídlo. Z tohoto ohledu je nejlepší jíst co nejpravidelněji to jde, aby tuto potřebu tělo nemělo. Ale o čem jsem chtěl mluvit... tuky se uloží, pak může dojít k ucpání koronálních cév a bum, infark je tu. A přitom by opravdu velice pomohlo více se starat o své tělo...

Ale neplatí to obecně, proto musí být ve zdravotnictví určitá míra tolerance. Onemocnět může i ten, kdo pravidelně cvičí, jí zdravě atd. (já jsem toho trochu příkladem, potýkám se s problémy ohledně zažívání a přitom je zdravý životní styl mojí modlou :) )

To víš, doktoři nemají čas, musí sloužit přesčasy nad rámec zákonem povolené doby, aby si vydělali. Tochu ironie, kdyby to nedělali (ti nemocniční), tak by u nás systém klekl ze dne na den (to není fór) a určitě by se jim dostalo pozornosti. Jenže velká část doktorů sice kafrá, že je unavená, nemá pořádně čas na pacienta, natož na svůj život, ale vesele ty přesčasy slouží dál (aby místo 30k měli ten průměr se co uvádí v TV a všech statech). Takže si za svoji situaci mohou víceméně sami... Docela mě děsí, když mi lékaři říkají, ať si co nejdřív zajistím kontakty, protože by anonymně do nemocnice nikdy nelehli, ani by tam své příbuzné neposlali... Pak vás i mrazí.

• upraveno 9. dubna 2016
    @Mellien u nás je bohužel tak trochu adorovaný životní styl, pivo, bůček, knedlíky, nemyslím si že je tato kombinace problém jednou za čas, ale pokud člověk nemá ty správné předpoklady od svých předků a denně nedře někde v lese, tak tahle strava nemá příliš blahodárný vliv na zdraví, vím to ze svého okolí, cukrovka, potíže se zažíváním, kvůli nadváze potíže s klouby a samozřejmě cholesterol. Je dobré koukat na rodinu, člověk často vidí, kam to může vést a má šanci tomu předejít.

EDIT: myslím, že podobné vzdělávání by mělo být pevnou součástí výuky stejně jako protidrogová prevence, nebylo by to vůbec na škodu :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
  • @Everett_Young to určitě a přijede Miloš všem nabídne cigaretu a nakonec je pozve na prase :D
  • @Dreamer: "Progresivní daň je nesmysl, každému by se mělo ukrojit stejně..."
    1) Je to moc hezká teze, ale je "stejně" a) 3.000 z 20.000 a 30.000 z 200.000 (rovná) b) 3.000 bez ohledu na výdělek...
    2) Ano, z pohledu daní lze přijmout tezi, že "stejně" je 3.000 a 30.000,... ale pak by měly zaznít otázka, co za těch 10x stejně dotyčný dostane: Přidavky na děti, bydlení,... (pardon, blbý vtip) státní správa funguje stejně (a teď je otázka, jestli ten vysokovydělávající (přesněji vysokozdaněný) kdyby měl např. přednost na úřadech, jestli by to pro pokladnu nebylo přínosnější), jestli by třeba "stejná síla volebního hlasu (rozhoduje se o TĚCH společně vybraných penězích)" by taky neměla být desetinásobná. A tak podobně.
    3) A kde to je nejdementnější je zdravotní a sociální takzvané pojištění... ten kdo platí desetinásobek těžko v průměru obdrží desetkrát tolik... popravdě, pocitově bych tvrdil, že ze společného zdravotnictví budou vysoko příjmoví čerpat spíše méně než průměr (jednak si zaplatí soukromou péči, jednak předpokládám, že "stát u strojů" je výrazně větší nápor na zdraví)

... prostě je třeba rozlišovat - jsem-li podnikatel resp. ředitel firmy (no já ne... :o)) a mohu-li výdělek 20 mil zdanit 15% zde či 5% za čárou, pak je to JEN a JEN otázka toho, jestli "to jde a jestli se mi to vyplatí (daňový poradce, legálnost, náklady,... )" - patriotismus je sice pěkná věc, ale do bussinesu nepatří. Jestli následně já jako osoba daním tady, nebo "za čárou" je věc jiná, ale ta platí pro podnikatele i "brigádní sběrače jahod". Podívej na Francii - Depardieu je příklad za všechny.
    ... a druhá stránka věci jsou výdaje
    - to, že peníze ve zdravotnictví nemá občan důvod kontrolovat je špatně - vyúčtovali si za mě nějací podvodníci loni dvě operace slepého střeva a 75 vytrhaných zubů? Možné to je :o).Kdyby byla pozitivní motivace (odhalit podvodníka a řekněme 10% částky), možná bych si to i zjistil.
    - to, že je jeden balík, ze kterého se rozhazuje je v zásadě ŠPATNĚ. Kdyby bylo přímo určeno TOTO je na dálnice, toto na důchody, atd. taky by to byla jiná liga. Ideálně tak ,aby každý občan měl možnost zásadně (ale v mezích např. 50% daní daných a zbytek volný) ovlivnit, kam jdou JEHO daně (na školství, silnice, zdravotnictví,...) myslím, že pak by se jednotlivé složky státu chovaly více jako ti, kteří mají občanům sloužit, méně jako ti, kteří mají jsou nedotknutelní...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
  • @Tyrion Lannister: Čapí hnízdo je jiný problém, tam šlo tuším o to, že čerpal dotaci "pro malé podnikatele"... ostatně dotace jsou celkem velký problém obecně...
    Původ majetku... no, MOŽNÁ by to našlo jednotlivé případy a la Rath (i když miliony pod podlahou by to nenašlo), ale že bych to viděl jako nějaké všespásné řešení, fakt ne... to se víc bojím toho, že by tím buzerovali i ty poctivé...
    Ostatně problém prostě je v daních - když vypěstuji jablka a soused hrušky tak je raději vyměním pěkně kilo za kilo, než 4 kila prodat, a kilo koupit, protože se na tom bude muset přiživit obchodník i stát (a ne, není to jen těch 15% - stačí srovnat superhrubou a čistou mzdu a zvážit, kde jsou jaké další daně...)
    S přirovnáním k jiným státům bych byl opatrný - konkrétně kolegyně má kamarádku, která pracuje (možná pracovala) jako veterinářka ve Švédsku a říkala, že ten sociální blahobyt je spíše urban legend a že jako nešvédka byla brána za občana druhé kategorie... Domobrana... no už tak dáváme na obranu mnohem méně, než jsme slíbili našim spojencům při vstupu do NATO...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Že jsem tak smělý, já totiž jaksi nevidím, že by ten, kdo obdrží na výplatní pásce 200 000, pracoval automaticky desetkrát tolik, než ten, co bere 20 000. Tohle je jeden z důvodů, které mě kdysi přivedly k tomu co opovažuji za levicové smýšlení (a co nemá prakticky co dělat s tím, cos e za něj označuje dnes). Nikoli proto, že bych chtěl dosáhnout mzdové nivelizace, po ničem takovém nevolám, stejně jako nevolám po zásazích do soukromí, které se levici připisují (ač ve světě takové kroky podnikají zhusta i vlády označované coby pravicové). Ale proto, že nemám rád představu "kolik peněz bereš, tolikrát jsi člověkem".
    upraveno 9. dubna 2016
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Mellien Ono u občanů tohoto státu je stále problém, že mnozí z nich žijí v komunistické tezi: "Že stát se musí o vše postarat bezplatně." Viz poplatky ve zdravotnictví. Můj názor je, že spoluúčast ve zdravotnictví je nutná, 30 Kč jako poplatek za recept a 60 Kč za den v nemocnici fakt nikoho finančně nezrujnuje, minimálně za pobyt v nemocnici by se platit mělo, stejně jako doma spotřebuješ jídlo, elektrickou energii a vodu, nevím proč by se za to nemohlo platit, ale holt socdem. radši populistická gesta, než reálné činy, ač nerad musím souhlasit s Babišem, že české zdravotnictví je černá díra na peníze...
    upraveno 9. dubna 2016
    Mno, poplatek 30 Kč za recept je zase státem posichrovaný zisk soukromníkovi, to nemá s regulací nic společného. Pokud jde o ten zbytek, k čemu se platí zdravotní pojistné, když ještě platím podruhé? Pak jde o dvojí platbu za totéž. Můžeme se bavit o tom, jestli ta první platba, tedy zdravotní pojistné, je dostatečná, jestli je spravedlive rozdělena mezi pojištěnce, zaměstnavatele a stát, ale neměla by být požadována dvakrát. A pak jsou tu lidé, kteří péči jednoduše potřebují víc než jiní, aniž by za to mohli, co se na nich reguluje? Moje žena bývala jeden rok každý měsíc aspoň týden v nemocnici, to máme 60x7x52=21840 ročně, to už nejsou drobné (přičemž poplatek za pobyt v nemocnici se na rozdíl od jiných neproplácel v případě přesáhnutí 5000 Kč). A to nepočítám další náklady na léčbu, ztrátu výdělku a podobně.

P. S. Přičemž znovu dodávám, nejsem pro mzdovou nivelizaci, bezbřehé znárodňování (ovšem ani bezbřehou privatizaci) a už vůbec ne zásahy nějakých Barnevernů do rodin a jiné sociálně inženýrské experimenty, kterými se současná levice honosí.
    @flanker.27 Lidé, kteří musí být v nemocnici dlouhodobě bych od poplatků osvobodil.
    Spoluúčast je prostě nutná, zdravotní péče je čím dál dražší a současný systém začíná kolabovat a nějaká pořádná reforma zdravotnictví je v nedohlednu, pokud chceme zajistit, abychom nějaký zdravotnický systém za pár let měli, tak je nutné určitou formu spoluúčasti prosadit
    upraveno 9. dubna 2016
    @Achileus Jenže co je to spoluúčast? Platit dvakrát za totéž, nejdřív pojištěním a pak ještě přímo? Za situace, kdy určující silou je do značné míry zisk farmaceutických firem? Nehledě na to, že na zdravotní péči do značné míry závisí staří lidé na důchodech.
    Ještě jednu věc je třeba zohlednit. Někdy je nehonorování výkonů z pojištění efektivní z hlediska péče. V zemích s komerčním zdravotnictvím jsou třeba některé zákroky natolik drahé (nebo těžko dosažitelný systém soukromého pojištění, který by to zajišťoval), že výrazně klesl počet výkonů a tím pádem klesne i odbornost lékařů jako taková. Může se pak snadno stát, že nebude k dispozici odborník dokonce ani pro toho pacienta, který by si zákrok mohl finančně dovolit.
    Nejsem ovšem proti myšlence, aby třeba kuřáci měli péči dražší a podobně, pokud by někdo navrhl systém, který by to efektivně zajišťoval.
    @flanker.27 Odpověď na otázku jak by měla spoluúčast vypadat se hledá od 90. let :D
    Základem všeho je důkladná reforma zdravotnictví, ne hokus pokusy, které na zdravotnictví byly provedeny za vlád ODS a ČSSD, v toto odvětví je jeden velký tunel. Prostě dokud nepřijde ministr s jasnou a smysluplnou koncepcí, schopný bouchnout pěstí do stolu a říct jasně, že to bude takhle a takhle, tak se nehneme z místa

Za další problém považuji odliv zdravotního personálu do zahraničí, zejména doktoři a kritické podstavy v jejich řadách, zejména sestry a jejich bídné platy....
    @Achileus S tím se nedá než souhlasit.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Achileus jenže v té díře na peníze je právě ten ohromný průšvih spoluúčasti, který ty ve svém konceptu ignoruješ - v současném stavu je úplně k ničemu cpát do zdravotnictví víc peněz, protože jediné k čemu to povede je to, že se v něm ztratí ještě víc peněz bez reálného dopadu na zlepšení kvality. Souhlasím s tím, že musí dojít k zásadním změnám v našem zdravotním systému, nicméně stejně tak souhlasím s Flankerem v tom, že zdravotní pojištění si platíš právě od toho pobytu v nemocnici, abys to už nemusel platit přímo. To, že stát se vůči pojišťovnám chová naprosto idiotsky a nechává s sebou vytírat podlahu, je jeho chyba, ne chyba plátce. A samozřejmě taky chyba pojišťoven. Takže se obávám, že s tou spoluúčastí pláčeš na špatném hrobě. Stačilo by zprovoznit ten systém tak jak má fungovat, a žádné doplatky by nebyli potřeba, popřípadě by se jejich potřeba minimalizovala.
    @Everett_Young Viz můj poslední příspěvek :D
    Chybějící koncepce není případ jen zdravotnictví, spíš je to ta pověstná špička ledovce, v tomto státu se dělá bez koncepce absolutně vše od zdravotnictví, přes kulturu, po obranu a naděje na změnu je v nedohlednu :-(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 9. dubna 2016
  • upraveno 9. dubna 2016
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 9. dubna 2016
  • upraveno 10. dubna 2016
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.