Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1400401403405406581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. dubna 2016
  • @Gepeto Já jsem nezaujatý, i když tomu nebudes věřit. Jen mám více informací. A chci abych měl dalších pet let jako pacient zajištěnou dobrou péči. Nebo vubec nějakou... Snažím se lidi informovat, kde to jde, protože se to týká nás obyčejných občanů úplně nejvíc! Zdravotnictví se hroutí, lékaři nemají motivaci, Neslyším od nich nic jiného, než abych zmizel někam, kde mě budou vážit. A to mě mrzí. To mi vadí. Bojují za lepší péči pro své blízké. Bohužel většina obyvatel není správné informována, v televizi jim podsouvají průměrnecplaty za dvojnásobnou pracovní dobu a tak si ještě řeknou, jak jsou lékaři nenazrani. Politik ti pak řekne, že péče není ohrožena. No pro něj ne! Proto o tom píší... Jenže když ti lidé už z principu nevěří... Ach jo. Každej je u nás odborník. Na fotbal, školství i zdravotnictví. Ale lidi z oboru nikdo neposlouchá.
  • upraveno 10. dubna 2016
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    A co se stane s tema penezma, kdyz se nedej boze k tomu duchodovymu veku nedostanete?
    No máma jako OSVČ si platila normálně zdravotní pojištění a u sociálního neplatila úplně to nejmíň ale vím že rozhodně neplatila tu část "nemocenská".. Protože to nemá sebemenší důvod. Měli jsme malé potraviny a tam něco jako zavření nehrozilo. Přecházení nemocí byla praxe.. 1. ti stát nic nezaplatí 2. když nám prošly jogurty, měl jsem mléčný svačiny ve škole.
    Tuhle oblíbenou praxi "kopání do živnostníků" mám moc rád a vždycky se u toho moc nasměju. Nehledě na byrokratickou zátěž která přetrvává i když mi nepodnikáme dávno, chtěli jsme si udělat z obchodu zahradní domek ale nemůžeme protože objekt potřebujeme na ty starý faktury, který musíme xy let archivovat a když vyhoříme tak nás budou stíhat :D
    upraveno 10. dubna 2016
  • @Everett_Young Dodatek k tvému prohlášení, že je blbost cpát peníze do zdravotnictví.

Citace:

"Pořád je slyšet donekonečna, že zdravotnictví je černá díra.
    Ano plýtvá se, krade se, ale jedině v rámci investic a ty jsou z úplně jiné hromádky. To je prostě vejvar pro politiky. Tam se sype.
    Kde už není jak šetřit, tak to jsou provozní výdaje. Ano ono se zde stále ubírá, snožuje se počet zaměstnanců, není dostatek peněz na platy, nesmyslné audity zavádějí krávoviny do provozu, které jej brzdí a zdražují."

Další:
    "Mluvit o tom, že zdravotnictví je černá díra, je nesmysl. To si jako personál odnáší domů lůžkoviny, obvazy, obědy či co? Lékaři léčí lege artis, jelikož tak léčit nejen musí, ale také chtějí. Pan Babiš poukazuje na chyby v nákupech ve výši 300 mil a mluví o černé díře (on nejvíce). Ale to je jen 0,15% z 240 mld, které jdou do systému. Kdyby byly v celé ekonomice takové ztráty, tak máme pozlacené kliky i na WC. Takže se nachystejme na zlé časy, milí pacienti. Když jsme zdraví, to se to kecá. Jakmile ale onemocníme, chceme každý tu nejlepší péči a erudované lékaře. Jen se každého z lékařů zeptejte, jak jsou vyhoření a unavení. Jak dlouho si myslíte, že to může fungovat? Mladí odejdou do ciziny, kde díky daleko lepšímu systému nebudou v takovém stresu. Staří lékaři tu zůstanou a nějak to doklepou. A lidem postupně zůstane jen ten nárok na bezplatnou zdravotní péči. Co na to potom všichni dnešní i bývalí vládci? Kde ti potom budou?"

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mellien A existují vůbec nějací spokojení lékaři?
    Se skoro až divím, že se furt objevují takoví blázni a sebevrazi, kteří chodí medicínu studovat a dokonce chtějí zůstat v ČR :P
    @Krisa existují, dokonce pár (pár je dáno tím, že neznám více mediků, takže těžko soudit, jak se cítí většina) takových studujících znám :) víc než peníze jim vadí ten nevyhovující vzdělávací systém, což se vůbec nedivím.
    @Dreamer Já právě taky a dokonce znám i spokojené pracující lékaře. Skoro se až divím, jaké to mám štěstí na vzácný, téměř vyhynulý druh :).
    Vždy se najde někdo spokojený, někomu je to šumák, a někdo nespokojený. Tady ale nejde o to, jestli je 5 lékařů spokojených a dva nespokojení. Nebo obráceně. Tady jde o problém, kdy odchází velké procento pryč a du budoucna není možné zajistit péči. Vůbec nejde, o to, jestli mají lékaři právo na vyšší platy, nebo lepší podmínky, nebo jestli to některým vyhovuje tak, jak je to nastavené. Nebo zda-li má stát na navýšení prostředky. To není věc lékařů ani zdravotního personálu. Nemáme hranice zadrátované, takže pokud zde nebudou adekvátní podmínky, půjde to do háje. Je tu problém, který se nevyřeší tím, že zůstanou jen ti, kterým to nevadí, nebo ti, kteří jsou zbabělí odejít. Jestli nechce pacient tvrdě narazit a umřít někde ve strouze, tak se musí zajímat a tlačit na politiky. Protoe na vládě je zajištění péče, ne na lékařích. Ty mají léčit, ne se stara o to, proč odchází tolik absolventů pryč. A nejen jich. Jiní práci u nás berou jako cvičení, než odejdou. A těm starším už je to jedno. Jestli vám přijde čekají doba na očaře 4 měsíce ok, jestli vám přijde půrměrný věk praktika a pediatra 57 let, ok. pak si nestěžujte.

A ještě dodatek: pokud je někdo ochotný nastoupit po 6 letech studia do nemocnice za 20 táců základu, bez proplácení studijních materiálů, většího volna, jasného plánu, jak bude vypadat jeho další vzdělávání... tak si to zaslouží, protože je blázen. A vůbec netuší, jakou měla investice do jeho vzdělání cenu. A pacient si zaslouží blbou péči, která mu bude poskytnuta od nevyspalého operatéra, který si na vás bude trénovat zákrok do knížky k atestaci. Kdyby tolik lidí nedržel strach z neznáma, tak už ten systém dávno klekl. A dobře vám tak, pokud z toho máte akorát srandu a nehcápe příčinu.

Mezí mě, že to berete takto. Kdo problém vidět nechce, ten ho neuvidí.

Edit: znám hodně mediků, kterým je to šumák, což mě mrzí... neváží si vlastní práce, vlastní časové investice a nechají se sebou zametat, takže já nebojuji za ně, pokud si myslí, že je to pro ně důstojné... ale za pacienty.

@Gepeto Podle tvé logiky je lékař (medik) zaujatý, když upozorňuje na problémy ve zdravotnictví. A finančník by byl zaujatý, kdyby podal nepříznivou prognózu na další léta? A učitel je zaujatý, když říká, že něco ve školství nefunguje? Takže by o těchto věcech měli rozhodovat lidé, kteří tomu nerozumí/ nemají potřebné informace? Laikové? Hlavně, že nebudou zaujatí, ne?

Tady nejde o to, co si přeji já. Jen předkládám, že ten problém je a bude větší a větší. Za 7 let už může odcházet třeba 35% všech absolventů... ale já budu stále zaujatý :) Co by to vyřešilo? Dlouhodobě zlepšení podmínek, vzdělávání atd. Co by ale zastavilo pád do propasti? Co jsem slyšel od různých lékařů a lidí, kteří se v tom pohybují, tak by skutečně pomohlo jen navýšení platů o dejme tomu 100-150%. Pak by se zastavil propad a odcházel by málokdo.

Já osobně byhc přemýšlel o setrvání v ČR, pokud by mi byl deklarován nástupní plat čistého ve výši průměrné mzdy. Po atestaci (dejme tomu 5 letech praxe) 2* průměrné mrzdy bez služeb. Přijde vám to přehnané, hnusné? Chtít po škole 26k čistého a pak 50? Za tuto práci? Jak si ceníte zdraví? Co jsem slyšel od kolegů v cizině, tak by je k návratu přimělo jedině 100k za základní pracovní dobu bez přesčasů. Můžete si myslet, že je to vrchol... ale to odliv nezastaví.

Nejlepší jsou ty koniny, co vyřvávají na diskuzích. Jako zaplatit si studium, pokud chce někdo odejít atd... to by snížilo poptávku po medině a pedevším by neodcházelo 20% ale 50%, aby to rychleji splatili. Ať žije socík.

EDIT: Už vás tím nebudu zatěžovat, evidentně to pro vás není zajímavé téma, já to chápu. Kdo by se chtěl zabývat zdravotnictvím, když platí pojištění, nebo je mladý a zdravý... Jen bych vás rád požádal ještě o jednu drobnost, kdyby mi tu někdo (aspoň) napsal, nakolik si (finančně) zdravotníků váží. Jestli by jim dal za základní prac. dobu (ted myslím lékaře - mé budoucí povolání) třeba 30k nebo 60k nebo... Zajímalo by mě to, rád bych si z toho udělal projekt do školy...

Děkuji...

• Ještě ad, zapomněl jsem odpovědět @Krisa A proč by se neobjevovali? především se medicína hodně feminizuje a ženy logicky více tíhnou k tomu zůstat doma, dále se v začátích spolehnou na plat manžela, hodně lidí má strach z néznámého atd. ale přesto mají lásku k tomuto povolání. Jenže my se nebavíme o situaci, jestli je zde někdo psokojený/nespokojený. Ale o situaci, kdy už počet spokojených nestačí a zavírají se oddělení. Jasně, v Praze to pocítíte až jako poslední. A také se zapomíná, že velké procento studentů je ze Slovenska, kde se poslední dobou zlepšují podmínky a lékařům se již nevyplatí nastupovat u nás, tím pádem odchází po škole k sobě a jen prohlubují ztrátu personálu...

@Mellien Hele, asi takhle: nezpochybňuju, že to maj doktoři těžké a že by si zasloužili vyšší plat, ale dost pochybuju o tom, že jsou nějací doktoři, kteří nemají na konci měsíce ani na rohlíky a musí řešit, co omezí, aby mohli koupit dítěti nové boty, takže jsou věci, které mi přijdou daleko horší, než nástupní plat 20k.
    A jsem přesvědčená, že každej, kdo tohle řešit nemusí (jako díky za to zatím já), by měl být rád, protože peníze nejsou všechno a přijde mi naprosto zcestný, že se jima všechno poměřuje a neustále se řeší. Ano, v ČR jsou nízké platy velkého množství povolání (i vysoce kvalifikovaných lidí s doktoráty), ale hlady tu zas tolik lidí nechcípe.

A ještě by mě zajímalo, co by dotyční říkali, kdyby se jim zvedl plat na 100k, nechtěli by pak 200k, 300k? Co je adekvátní plat jakékoli profese, jak ho vyčíslit?
    @Krisa Díky za komentář, chápu. Tady jde o to, že se to řešit bude muset, jinak nebude mít kdo ordinovat :/ A adekvátní plat? To ti opravdu nepovím, ale rozhodně by při platu 100K neodcházelo 20% absolventů za hranice a nebyl by podstav v každém špitálu :)

Edit: Určitě by se tento problém ani neřešil, pokud by právě nenastali ty personální problémy. Obecně to funguje tak, že pokud je někoho nedostatek, tak odměna za práci letí nahoru, stejně jako když je málo nějakého zboží... a to se teď bude muset dít i u odměň za lékařskou profesi, jinak nebudou lidi motivovaní na tu školu vůbec chodit, případně u nás nastupovat. Ten trend je patrný na celém západě, na medinu chodí méně lidí, lékařů je méně... proto musí být lépe motivovaní, proto jsou jinde lépe, daleko lépe placeni. Kdyby nebyla poptávka, nebyla by ani nabídka. Tohle si tu u nás moc lidí neuvědomuje. Špatné platy jsou i jinde, jenže když vyhodím jednu prodavačku, naberu druhou... ale u lékařů není moc kde brát.

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Krisa Vem to takhle, lékaři a sestry, které mají ještě horší podmínky než lékaři, zodpovídají za lidské zdraví a životy. Jediná chyba při operaci může mít katastrofální následky, špatně nadávkovaný lék často znamená smrt, unavený a přepracovaný člověk je náchylný k tomu udělat chybu, to je fakt. V českých nemocnicích je kritický stav, hlavně u sester, někde jsem četl, že na jistém chirurgickém oddělení je SEDM sester, zamysli se nad tím proč chce tak málo lidí jít do zdravotnictví. Na jednu stranu stát klade na zdravotnický personál nemožné požadavky, situaci u lékařů popsal velmi dobře @Mellien, u sester vznikl požadavek, aby měly vysokoškolský titul a na druhou stranu jim dá takřka směšný plat.

Přijde mi celkem smutné, že stát není schopen slušně zaplatit lidem, které ke svému fungování potřebuje, a pak se diví odlivu mozků do zahraničí.
  • Zrovna o víkendu jsem mluvil se sestrou, že systém sice chce po sestrách Bc. ale nemocnice to pak nechtějí, protože tabulkově jim vzrostou platy což nemůžou financovat. Paní která mi to říkala dělá sestru na rehabilitačním oddělení (takže asi ještě v pohodě (resp. představuju si horší umístěnky)). Každopádně nedostatek sester řeší nějakými těmi "asistenty" nebo jak se nazývají ti který vyplivávají zdrávky, jenomže ti pak mají buď omezený pravomoce nebo jsou za ně zodpovědné sestry vš vzdělané.
  • U nás tiež. Mám dve známe čo idú za sestry, jedna je na výške, druhá je môj ročník a ešte sa rozhoduje či po strednej zdravotníckej ísť na výšku, alebo nie presne z tohto dôvodu.
    @Achileus Pláčeš na špatném hrobě - já nezpochybňuju, že lékaři mají kýbl práce, zodpovědnosti a jsou podhodnoceni. Jen mi prostě v sociální/finanční oblasti přijdou horší věci, než nástupní plat 20k.
    Když se zmiňuješ o sestrách, tak o těch si myslím, že jsou na tom daaaaaaaaaaaleko hůř, jak doktoři a měly by se dřív řešit spíš ony (a i tak od nás odešla jedna kolegyně, že za půlúvazek jako sestra na sále si vydělá daleko víc, než u nás za úvazek celej - hodně v tom asi hraje roli to, že jako sestra praxí a odslouženými léty dostane přidáno, kdežto jako socka prd).

A s tím vzděláním - nechci teda srovnávat VŠ s maturitou, ale třeba takový pedagogický asistent (kterých má přibýt díky inkluzi) musí mít maturitu a plat je 8-9k (teda aspoň doteď byl v HK).
  • upraveno 11. dubna 2016
    @Mikke Ne, pokud není pod určitou hranici.
  • upraveno 11. dubna 2016
    -
  • Radši už nic.
  • JayJay
    upraveno 11. dubna 2016
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.