Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1402403405407408581

Komentáře

• upraveno 12. dubna 2016
    @Krisa každá mince má dvě strany, ovšem proč se bránit možnosti jednu z nich "zvýhodnit", aby padala častěji? Podle tebe to není problém zdravotnictví, respektive systému, který lidí správně nemotivuje a umožňuje, aby sloužili 24 hodin v kuse a klidné tak operovali - to se u nás normálně deje - to by ti nevadilo ležet po kudlou nevyspaleho chirurga? Podle mě to problém je a nezáleží tolik na jednotlivci, jelikož i nespokojenější z dvojice může být správně naladěn při snaze o změnu. Neshodneme se. Respektuji to.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. dubna 2016
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @flanker.27 ČR hlavně nemá v ničem smysluplnou koncepci.
    Odliv mozků z téhle země přestane, až stát zajistí těmto mozkům slušné podmínky, což těžko půjde dokud budou ve vládních funkcích prověřené a osvědčené kádry
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Mellien Když je někdo hulvát, tak s tím ani sebelepší systém nic nenadělá, to je to, co se ti snažím říci. (A nevímkolikrát ti mám zopakovat, že souhlasím s tím, že systém zdravotnictví tu je špatně. Ale na druhou stranu tu je podle mne špatně víc věcí a některé z nich mi přijdou daleko horší.)

Nevyspalý chirurg při operaci s tím nemá nic společného, ani když mi ho budeš cpát ještě častěji.
    @sfik Už mi není "až 34 let"... :-(
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 12. dubna 2016
    @Krisa Souhlasím, chybí koncepce jakéhokoliv rozvoje, přijde mi, že vše se dělá podle toho jak se pan ministr, nebo úředník vyspal.

Korupce další velký problém, se kterým se nic nedělá, krade se a korumpuje doslova za bílého dne.

Přijde mi škoda, že náš stát má tak špatnou správu, schopných, chytrých a šikovných lidí je tu dost

A sociální poměry? Škoda mluvit, zajímavé, že na jedno etnikum se peníze najdou vždy....
    @sfik O tři roky pozdě, už mi lásko není ani třicet pět... =D
  • upraveno 12. dubna 2016
    Ale asi si tam můžeš apsoň pustit odpovědi na určitý témata...buď čr nebo v evropě. Zaujalo mě jak u otázky "mohl bys být šťastný bez volebního práva" lidi dokážou odpovídat hloupě na obě strany :D ale některý i chytře a rozumně, proto nebuďme fatalisty, svět se nutně neřítí do záhuby :)
  • upraveno 13. dubna 2016
    My o vlku...

http://zpravy.idnes.cz/pacienti-nemocnice-zdravotni-pece-lekari-interna-gynekologie-trutnov-liberecky-kraj-praha-gxh-/domaci.aspx?c=A160412_194757_domaci_fer

Taky dnes jde v ČR na internu po škole jen blázen. To je asi největší dřina za almužnu. Koukal jsem na nástupáky. Nabízejí třeba 21k hrubého základ. A pak máš 200/h u služeb. No, divím se, že se ještě najde někdo, kdo to dobrovolně slouží :O např. v Anglii byly od začátku roku už 3 stávky mladých lékařů kvůli vládou zhoršeným výdělkům. A při průzkumu se ukázalo, že mají podporu veřejnosti z více jak 60%. Zajímalo by mě, jak by to vypadalo u nás, kdyby se všichni lékaři do 30-35 let rozhodli stávkovat. To by bylo křiku. Nebo se pletu? Nemyslím si. I teď se najdou lidé, kteří mi budou do očí tvrdit, že jde o uměle vyvolaný problém.

Schválně jsem si to počítal. V 26 dokončím školu a dalších 5 let - do 31 bych u nás nedělal za více, jak 23k hrubého na měsíc a těžko bych si mohl dovolit vlastní bydlení. Ideál pro založení rodiny :D Můžete posoudit sami, proč ta krize nastala.
    To je taky důvod, proč se poslední roky platové podmínky zdrav. personálu tak řeší. A proč nemají argumenty typu, že se musí nejdříve zlepšit všeobecné podmínky (jak moc bych si to přál) příliš velkou váhu. Ještě, že tu máme ty slováky... ale jak dlouho, to je otázka.

• Kdybych dělala za 23k hrubého, tak si pískám a kupodivu rodinu mám i tak (jinak VŠ, 13 let praxe).
    @Mellien opravdu si myslíš, že je fér stále upírat zraky do Německa nebo USA nebo Velké Británie? Opravdu si myslíš, že je v současnosti možné nastavit platy tak, aby mohly konkurovat platům v těchto zemích a lékaři neodcházeli, když to mají poměrně blízko? Máš pocit, že se někde ve státním rozpočtu válí ladem miliardy korun, které by mohly přijít na skokové navýšení platů o řádově desítky tisíc u zdravotního personálu, aby se platy alespoň částečně přiblížili těm západním?
    Promiň, ale skutečně nelze v takové situaci ignorovat, jaká je minimální mzda u nás a jaká v Německu. Možná by spíš bylo zajímavé pro srovnání podívat se do Polska, Slovenska nebo Maďarska a srovnat podmínky a platy ve zdravotnickém sektoru s těmito státy. Kolik lidí by zde v ČR v současnosti asi mělo na zaplacení zdravotní péče, pokud by se platové podmínky měly rovnat těm v Německu nebo v USA? Nechci obhajovat současný systém, ale nedovedu si představit takový náhlý a vysoký růst mezd v jednom sektoru za situace, kdy jinde stojí nebo se jen velmi líně posouvá kupředu. Tedy za úspěch lze považovat boj o každé procento, co se růstu platů týče, i když tobě těch 5% může připadat směšných ve srovnání se západem. Co by se ovšem dalo zlepšit rychleji jsou ony pracovní podmínky a neefektivní systém vzdělávání, ovšem tady je ten mediální šum o poznání tišší, než u těch platů.
  • @Krisa: No, to jsem nevěděl a trochu to to omlouvá,... ale stejně mám pocit, že "papír na hlavu" na každou ptákovinu je cesta do pekel,... Popravdě, můj gympláckej matikář (milionovej učitel, kterých ani tak neučil vzorečky jako matematicky myslet) je pokud se nemýlím studovanej chemik s praxí v kovohutích a k matice přešel až následně... (a poté co nás protáhl osmiletým gymplem, tak se dostal k učení chemie ve Zlíně pokud vím,... ale jestli stále ještě učí, kdo ví).
    @Jitka: No, nepřál... Reforma byla principiálně dobře tím, že přenášela spoluúčast na marodící a zároveň limitem chránila před likvidačními poplatky. Ano, každá změna má vady (poplatek za den nemocnice do limitu, podle mě by se neměl platit poplatek za vyšetření, na které lékař pozve, prevenci atd... - nevím přesně jak bylo), ale tohle bylo zadupáno od začátku davem který nechtěl slyšet argumenty, protože "solidarita... ale taková aby ostatní byli solidární se mnou"... :o)
    @Mellien: Ona není vždy "jinde tráva zelenější" - když koupíš špenát, ne špenátový protlak (nebo ještě lépe baby špenát a zakápneš jej trochou smetany), tak dobré jídlo najdeš i zde (třeba u nás v Kaufu mívali třeba i křepelčí vajíčka)... ale je to o ochotě zaplatit vs. kupovat to nejlevnější, což je typická česká nemoc. (Aneb Pohlreich: "Radši lžičku medu nežli kýbl hoven")...
    @Mellien: Nejde jen o zdrávky, mnohem větší tragédie je rozbití učňovských oborů (a jejich prestiže),... popravdě od truhláře, kuchaře, instalatéra a já nevím koho ještě bych raději než drcení (s odpuštěním) hovadin na státní maturitu viděl praxi, praxi a ještě jednou praxi. Pár holek ze zdrávky jsem kdysi doučoval matiku a musím říct, že chybu jsem neviděl v tom, že to neumí, ale proč se některé věci vůbec učí (ale sestři, nechcete mi na dobrou noc říct pohádku na téma Funkce arkustangens a nezastupitelná role její derivace v moderní matematice... :o))
    @Krisa: Pravdu díš,... i když myslím, že postavení a peníze trochu roli hrají,... když si vzpomenu na ty doktory kteří peníze i postavení měli, tak bych si od nich nenechal ani dezinfikovat odřeninu (Ráth, Julínek, Kubera, Macek,...), naopak jsou tací, kteří jsou odborníci (Pirkem počínaje), u kterých mi ani zbla nezáleží jako moc berou a když bych jej potřeboval rád bych si připlatil (a chtěl bych, aby maximum šlo do kapsy jim), abych šel "pod kudlu" jemu a jeho týmu.
    @brbr Každý to máme nastavené jinak. Já nechci po 6 letech odříkání a šrocení (nestěžuji si, baví mě to) dělat za 23k, když můžu dělat za čtyřnásobek o 100 km vedle :) Ne u každého povolání máš tu možnost vycestovat a ještě se o tebe porvou. Jinak chápu. Opět záleží na tom, co od života člověk čeká. Já šel studovat konkrétně toto, protože jsme věděl, že s trochou nadsázky můžu jít po škole pracovat do celého světa... Baví mě moc i historie, ale dějepis bych studovat nešel, protože by to pak nenaplnilo mé životní očekávání, sny... Někdo by se zase nehnal za tím, co já. Má rád svůj klid a v klidu si zde vystuji obor a pak se usadí. Každého věc.

@Dreamer Fér, nefér... podle mě to není otázko toho, jestli je to fér. Zkrátka je to realita. Bude chtít stát tyto odborníky? Bude si je muset zaplatit. Jinak odejdou - odchází. A navíc v EU je to tak prosté... dokonce i do Švýcarska můžeš bez složitostí, stačí umět jazyk. Výhoda volných hranic. USA bych neporovnával vůbec, tam je strašně těžké se dostat a platy tomu odpovídají. A třeba 3-4 roky po škole, kdy se vlastně jen dále vzděláváš, tak bereš průměrnou mzdu, takže to není žádná obrovská suma... Odměna za úsilí se ti dostaví v jiné podobě. V přístupu.

Samozřejmě ti rozumím a chápu, jak to myslíš. To je štestí (pro lékaře) a neštěstí pro ostatní, že mají takovou možnost odejít hned po škole a od toho se vše odvíjí. Jinak máš naprostou pravdu a skokové navýšení ani nehrozí, protože by se proti tomu lidé určitě bouřili a navíc netuším, kde by na to stát vzal. Osobně to vidím tak, že budou přidávat po těch 5%, občas přidají 10% a "krize" se bude odsouvat do dalších volebních období, dokud nedojde k výraznému poklesu péče, nebo dokud nebudou doktoři stávkovat. Což u nás asi nebudou, protože ti ráznější tu většinou nezůstanou a viz výrazná feminizace. Ale nemám věšteckou kouli. A ještě očekávám nárust odchodů po promoci. Teď 20% - za pár let klidně 30-35%... to se mi vůbec nezdá jako sci-fi.

• @Krisa Rozumím ti. A děkuji za důvod navíc makat a dřít na sobě, abych mohl jednou zaplatit rodičům nejen důstojný důchod, ale i třeba cestování po památkách a za teplem. Což by v ČR nehrozilo.
  • @Mellien no jo, ale já se spíš ptám, jestli je vůbec možné, aby v současnosti platy lékařů u nás konkurovaly těm v zahraničí? Aneb jak by měla vypadat taková reforma, která by nepoložila vládu a rozpočet a současně uspokojila ty, kteří si představují německý plat? Možnost odejít má každý, kdo má vůli, netýká se tou pouze lékařů.
  • @Jay Jo, to vím taky. Nejčastěji nakupujeme samozřejmě u nás. Do Rakouska jezdíme občas. Ale ty rozdíly tam jsou a neviděl by je jen slepý. Samozřejmě, že i u nás koupím kvalitní potraviny. Myslel jsem to tak, že koupím stejný sýr u nás a tam... rozdíl a za stejnou cenu. Ale jak píšeš, lidem je to obecně celkem jedno. Já naprosto souhlasím s názorem, že je lepší méně a kvalitní, než kvantita a... :)

• @Krisa Já nechtěl demeci atp. přivolávat, tak jsem se o tom nezmiňoval. Ale samozřejmě chápu. A zdravotní stav... omlouvám se, blbě sem to napsal. Myslel jsem to tak, že statisticky bude většina lidí v tomto věku relativně zdravá, zatímco jsem si toho už prošel poměrně hodně... ale máš pravdu, takhle se to napsat nedá. Stačí, že tu lidi unavuji s řečmi o zdraovtnictví, ještě aby někdo musel číst diagnózy.

• @Mellien řečmi o zdravotnictví tu nikoho neunavuješ, spousta lidí vidí, jak to v jejich oborech teče a je z toho rozčarovaná, když to někdo bagatelizuje, to je normální a lidské. Problém je, že u nás se systémové problémy řeší zpravidla od stropu s tím, že ten základ se na to nějak naroubuje a přizpůsobí se, tady vidím i problém s platy ve zdravotnictví, pokud se bude postupovat opět od vrcholu k základům, výsledek nebude ani zdaleka uspokojivý :)
  • Poplatek za recept nebo položku na receptu je vlastně i nefér v tom, že mi lékař naordinuje léky a jako laik moc neovlivním, co mi napíše, netuším že třeba u léčby tlaku je žádoucí kombinace 2 - 3 léků.
    Na druhou stranu si pamatuju dost, lidí, kteří přinesli neuvěřitelné množství nespotřebovaných léků po zemřelých příbuzných. "Nojo, když ona si babička nedala říct a nechávala si to předepisovat pořád dokola" Pak taková regulace má smysl. V Rakousku se platí za jednu krabičku a lidi mě kolikrát zarazí a řeknou "tohle nepotřebuju, ještě doma máme a stejně je to při potřebě, to mi vystačí"
    Zase to není tak hrozný, aby si ty léky nevyzvedli, a někdo to má zadarmo. Ale i v ČR jsem měla rozumný pacienty a dokonce rozumný důchodce, oni ti hrabiví chodili do maxe.

Trochu mimo perlička z maxe, co mi vyprávěl kamarád: max teď má v akci Ibalgin 100 tablet za 99Kč. Takže v tom kauflandu přijdou lidi s tím narvaným košíkem jídla a plnýma rukama letáků do lékárny a "co máte v akci? jéé ibalgin! tak mi dejte 3!" to je teda docela neštěstí, když se lék na bolest (který ma nezanedbatelné nežádoucí účinky) prodává jako prací prášek v akci.
    @Mellien No ono je to hlavně tak, že tvůj vlastní zub tě bolí víc, než cizí zub :)

Ale já jsem asi životní optimista a naivka a protože nemusím řešit, jestli si můžu dovolit koupit boty, když se mi starý rozpadnou a i když je opruz brát každý den léky, ale když na to zapomenu, tak se mi nic moc nestane, protože si udržuju hladinku, tak mi nic nepřijde tak strašné, abych nemohla spokojeně žít a stále vidím, že jsou na tom lidi daleko hůř.
    "ještě máme doma" se te´d spíš po zimě uplatňovalo v podobě kodeinových kapek na dráždivý kašel (jeden místní doktor píše všem to samé), takže se rodinka rozdělila o jedno balení, místo aby si každý člen vyzvedl ty svoje. Samozřejmě nemůže to poplatek regulovat tak, že si nevyzvednu to, co fakt potřebuju.
    U těch inhalátorům se obávám, že je levnější vyrábět jednu variantu, i když se ty inhalátory vyhodí (těch pár dílů plastu moc nestojí). Existuje např Spiriva, kdy se vydává buď s inhalátorem nebo bez, stojí to stejně, takže když se ti rozbije, řekneš si v lékárně o balení s inhalátorem.
    Ale už se to taky řeší, v ČR se lékárny mohou zapojit do akce Vdechněte inhalátorům nový život.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.