Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tuhle oblíbenou praxi "kopání do živnostníků" mám moc rád a vždycky se u toho moc nasměju. Nehledě na byrokratickou zátěž která přetrvává i když mi nepodnikáme dávno, chtěli jsme si udělat z obchodu zahradní domek ale nemůžeme protože objekt potřebujeme na ty starý faktury, který musíme xy let archivovat a když vyhoříme tak nás budou stíhat :D
Citace:
"Pořád je slyšet donekonečna, že zdravotnictví je černá díra.
Ano plýtvá se, krade se, ale jedině v rámci investic a ty jsou z úplně jiné hromádky. To je prostě vejvar pro politiky. Tam se sype.
Kde už není jak šetřit, tak to jsou provozní výdaje. Ano ono se zde stále ubírá, snožuje se počet zaměstnanců, není dostatek peněz na platy, nesmyslné audity zavádějí krávoviny do provozu, které jej brzdí a zdražují."
Další:
"Mluvit o tom, že zdravotnictví je černá díra, je nesmysl. To si jako personál odnáší domů lůžkoviny, obvazy, obědy či co? Lékaři léčí lege artis, jelikož tak léčit nejen musí, ale také chtějí. Pan Babiš poukazuje na chyby v nákupech ve výši 300 mil a mluví o černé díře (on nejvíce). Ale to je jen 0,15% z 240 mld, které jdou do systému. Kdyby byly v celé ekonomice takové ztráty, tak máme pozlacené kliky i na WC. Takže se nachystejme na zlé časy, milí pacienti. Když jsme zdraví, to se to kecá. Jakmile ale onemocníme, chceme každý tu nejlepší péči a erudované lékaře. Jen se každého z lékařů zeptejte, jak jsou vyhoření a unavení. Jak dlouho si myslíte, že to může fungovat? Mladí odejdou do ciziny, kde díky daleko lepšímu systému nebudou v takovém stresu. Staří lékaři tu zůstanou a nějak to doklepou. A lidem postupně zůstane jen ten nárok na bezplatnou zdravotní péči. Co na to potom všichni dnešní i bývalí vládci? Kde ti potom budou?"
Se skoro až divím, že se furt objevují takoví blázni a sebevrazi, kteří chodí medicínu studovat a dokonce chtějí zůstat v ČR :P
A ještě dodatek: pokud je někdo ochotný nastoupit po 6 letech studia do nemocnice za 20 táců základu, bez proplácení studijních materiálů, většího volna, jasného plánu, jak bude vypadat jeho další vzdělávání... tak si to zaslouží, protože je blázen. A vůbec netuší, jakou měla investice do jeho vzdělání cenu. A pacient si zaslouží blbou péči, která mu bude poskytnuta od nevyspalého operatéra, který si na vás bude trénovat zákrok do knížky k atestaci. Kdyby tolik lidí nedržel strach z neznáma, tak už ten systém dávno klekl. A dobře vám tak, pokud z toho máte akorát srandu a nehcápe příčinu.
Mezí mě, že to berete takto. Kdo problém vidět nechce, ten ho neuvidí.
Edit: znám hodně mediků, kterým je to šumák, což mě mrzí... neváží si vlastní práce, vlastní časové investice a nechají se sebou zametat, takže já nebojuji za ně, pokud si myslí, že je to pro ně důstojné... ale za pacienty.
Tady nejde o to, co si přeji já. Jen předkládám, že ten problém je a bude větší a větší. Za 7 let už může odcházet třeba 35% všech absolventů... ale já budu stále zaujatý :) Co by to vyřešilo? Dlouhodobě zlepšení podmínek, vzdělávání atd. Co by ale zastavilo pád do propasti? Co jsem slyšel od různých lékařů a lidí, kteří se v tom pohybují, tak by skutečně pomohlo jen navýšení platů o dejme tomu 100-150%. Pak by se zastavil propad a odcházel by málokdo.
Já osobně byhc přemýšlel o setrvání v ČR, pokud by mi byl deklarován nástupní plat čistého ve výši průměrné mzdy. Po atestaci (dejme tomu 5 letech praxe) 2* průměrné mrzdy bez služeb. Přijde vám to přehnané, hnusné? Chtít po škole 26k čistého a pak 50? Za tuto práci? Jak si ceníte zdraví? Co jsem slyšel od kolegů v cizině, tak by je k návratu přimělo jedině 100k za základní pracovní dobu bez přesčasů. Můžete si myslet, že je to vrchol... ale to odliv nezastaví.
Nejlepší jsou ty koniny, co vyřvávají na diskuzích. Jako zaplatit si studium, pokud chce někdo odejít atd... to by snížilo poptávku po medině a pedevším by neodcházelo 20% ale 50%, aby to rychleji splatili. Ať žije socík.
EDIT: Už vás tím nebudu zatěžovat, evidentně to pro vás není zajímavé téma, já to chápu. Kdo by se chtěl zabývat zdravotnictvím, když platí pojištění, nebo je mladý a zdravý... Jen bych vás rád požádal ještě o jednu drobnost, kdyby mi tu někdo (aspoň) napsal, nakolik si (finančně) zdravotníků váží. Jestli by jim dal za základní prac. dobu (ted myslím lékaře - mé budoucí povolání) třeba 30k nebo 60k nebo... Zajímalo by mě to, rád bych si z toho udělal projekt do školy...
Děkuji...
A jsem přesvědčená, že každej, kdo tohle řešit nemusí (jako díky za to zatím já), by měl být rád, protože peníze nejsou všechno a přijde mi naprosto zcestný, že se jima všechno poměřuje a neustále se řeší. Ano, v ČR jsou nízké platy velkého množství povolání (i vysoce kvalifikovaných lidí s doktoráty), ale hlady tu zas tolik lidí nechcípe.
A ještě by mě zajímalo, co by dotyční říkali, kdyby se jim zvedl plat na 100k, nechtěli by pak 200k, 300k? Co je adekvátní plat jakékoli profese, jak ho vyčíslit?
Edit: Určitě by se tento problém ani neřešil, pokud by právě nenastali ty personální problémy. Obecně to funguje tak, že pokud je někoho nedostatek, tak odměna za práci letí nahoru, stejně jako když je málo nějakého zboží... a to se teď bude muset dít i u odměň za lékařskou profesi, jinak nebudou lidi motivovaní na tu školu vůbec chodit, případně u nás nastupovat. Ten trend je patrný na celém západě, na medinu chodí méně lidí, lékařů je méně... proto musí být lépe motivovaní, proto jsou jinde lépe, daleko lépe placeni. Kdyby nebyla poptávka, nebyla by ani nabídka. Tohle si tu u nás moc lidí neuvědomuje. Špatné platy jsou i jinde, jenže když vyhodím jednu prodavačku, naberu druhou... ale u lékařů není moc kde brát.
Přijde mi celkem smutné, že stát není schopen slušně zaplatit lidem, které ke svému fungování potřebuje, a pak se diví odlivu mozků do zahraničí.
Když se zmiňuješ o sestrách, tak o těch si myslím, že jsou na tom daaaaaaaaaaaleko hůř, jak doktoři a měly by se dřív řešit spíš ony (a i tak od nás odešla jedna kolegyně, že za půlúvazek jako sestra na sále si vydělá daleko víc, než u nás za úvazek celej - hodně v tom asi hraje roli to, že jako sestra praxí a odslouženými léty dostane přidáno, kdežto jako socka prd).
A s tím vzděláním - nechci teda srovnávat VŠ s maturitou, ale třeba takový pedagogický asistent (kterých má přibýt díky inkluzi) musí mít maturitu a plat je 8-9k (teda aspoň doteď byl v HK).