Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1406407409411412581

Komentáře

• http://relax.lidovky.cz/povinna-maturita-z-matematiky-zmeni-styl-vyuky-propadne-mozna-polovina-studentu-gjb-/veda.aspx?c=A160419_142005_ln_veda_ape bylo by pěkné, kdyby do pěti let konečně vedl ministerstvo školství někdo schopný, Valachová ukazuje, že naprosto neví, co dělá...opět. Chudáci žáci, tyhle experimenty jim fakt nezávidím, výuku matematiky to nepozvedne ani náhodou, stejně jako jednotné přijímačky na střední školy a jednotné maturity nepovedou ke zvýšení úrovně vzdělání.
  • upraveno 20. dubna 2016
    http://zpravy.idnes.cz/breivik-uslel-se-stiznosti-na-porusovani-prav-fqs-/zahranicni.aspx?c=A160420_153733_zahranicni_mlb

Nenacházel jsem slov, jak je vůbec něco takového možné. Může mi někdo vysvětlit, jak může mít kreatura, která zabije zcela vědomě přes 70 lidí nějaká práva? Bohové!

Edit: Asi je lepší být v Norsku masovým vrahem, než rodičem dítěte...
  • @Dreamer Jo, na školství se dělají pěkné prasárny. Zrovna nedávno přišla mamka s tím, že si zřejmě potřebovali "ti výš" vykázat nějakou činnost a tak jim vzkázali z ministerstva, že se musí aktualizovat a předělat celé školní osnovy a navíc udělat spešl plány pro děti, které se budou začleňovat, ale nebudou stíhat klasický plán. Asi netřeba komentovat, kolik zbytečné práce to znamená.

A státní matika... podle mě je to blbost. Ale všichni spolužáci mi říkali, že je to primitivní. Věřím jim, když tu matiku dělali 6 let na gymplu... A tady máš výsledek té naprosté hlouposti, kdy se snaží vše pořád standardizovat na jednotnou úroveň, která je snad už v samotném jádru věci totální blbostí. Pak to dopadá asi takovou fraškou jako je státní ajna. Ta její známka z maturity nemá cenu ani toho papíru, na kterém je natištěná.
  • upraveno 20. dubna 2016
    @Mellien já dělala matiku, když to bylo ještě na úrovně, dala jsem si školní, státní nižší a nepovinně i vyšší, z vyšší jsme skoro všichni odešli před koncem, protože se nám nechtělo, ale myslím, že prolezli všichni, i když nijak skvělé výsledky :D ale byl to dost podstatný rozdíl o proti té jednodušší verzi, kde byly fakt jen základy, ta těžší verze byla zase celkem přestřelená, nejlepší a nejvyváženější mi přišla ta verze, kterou si vytvářela sama škola.
  • @Dreamer Já jsem právě velký odpůrce společných státních maturit. Škola nejlépe pozná, jakou úroveň nasadit a jaký kolektiv žáků má. Aspoň podle mého, když se kouknu jaká byla naše školní a státní verze z minulého roku. Ale nejsem pedagogický expert :D
  • @Mellien: Souhlasím, s tím, že škola "nejlépe ví" jakou mají studenti úroveň, ale pak je otázka, jestli např. "trojka z matiky" má znamenat, že je jeden z nejhorších ve třídě (byť by šlo např. o gymnázium Bernarda Bolzana), nebo, že např. neumí integrovat, derivovat, goniometrické funkce a komplexní čísla (sorry, už nemám úplně dokonale v hlavě, co se vyžadovalo u maturity)... což zrovna jsou vědomosti, které bych u kuchařů a zdravotních sester považoval za dost nadbytečné, u gymnazistů nikoli.
  • @Jay Trojka znamená, žeo vládá látku "dobře". O tom, že by pak někde znamenala trojka lepší ohodnocení, než jinde jednička, nemusí být vůbec řeč. A to souvisí s přijmačkami na průměr, to je podle mého totální kravina. Jelikož někde můžeš mít samé jedničky a přitom ta kvalita chybí a jinde máš samé dvojky, ale nalili do tebe mnohem více, respektive si se třeba na vyšší úrovni věnoval specifickým předmětům atd. Zkrátka to nemá žádnou výpovědní hodnotu a nebylo mi příliš po chuti, když jsem například koukal, kolik lidí vzala masaryčka na medicinu kvůli průměru... Ale to už je jiná diskuze. A když dostávají peníze "na hlavu", tak proč to neudělat. Asi jako když VUT bere každého a vyhazuje je postupně (ty tragické případy :D )

Tím se dostávám k dalšímu bodu: jednotné přijímací zkoušky na SŠ. Podle mě opět hloupost. Nerozumím tomu, proč by měly být stejné řpijímačky na německý gympl, všeobecný, se zaměřením na blablabla a další typy škol. Jakou to má výhodu? Já tam žádnou nevidím. Ale nebudu to příliš rozebírat, nevím, jak je to s průmkama, ale na čtyřletý gympl u nás brali rok co rok 4 třídy, to máte 120 děcek (+-) a tak se stejně dostane velká část zájemců. Na naši šestiletku brali 30, tam potom ta selekce měla smysl, když se hlásilo tuším asi 200 děcek. Zkrátka se mi moc nelíbí, jakým směrem školství směřuje. Podle mě se klade důraz na to, aby bylo vše nalajnované a dítě pokud možno ani nemuselo přemýšlet... a to je imho špatně.
  • JayJay
    upraveno 21. dubna 2016
    @Mellien: Nepochopil jsi. Nepíšu, že trojka je lepší hodnocení než jednička (no, není),... jen říkám, že když bude každá škola hodnotit "po svém", tak na matematickém gymplu (GBB) buď budou mít všichni jedničky (to asi ne), nebo trojkou ohodnotí ty horší (ne, nemám pocit, že by trojka někdy někde skutečně znamenala průměr a rodiče to většinou nehodnotili jako "dobrý") a pak nevyhnutelně bude docházet k tomu, že trojkař z GBB bude matematicky na mnohem vyšší úrovni, než excelující jedničkář z kuchařského učňáku s maturitou... Popravdě, já svého času na Matfyz nešel "na průměr" proto, že fyzikář známkoval tak, že skoro celá třída měla na výzu trojky (já to jednou (asi za celý gympl) dotáhl na dvojku, jeden člověk z vedlejší třídy měl i jedničku...)... a dal bych ruku do ohně za to, že zrovna u něj průměr udělovaných známek byl nad trojkou... :o)
    Jednotné zkoušky na střední,... ne, to fakt je?
  • JayJay
    upraveno 21. dubna 2016
    Jinak "jednotné zkoušky" na SŠ mají smysl, pokud budou z více zaměření a SŠ následně řeknou: Fajn, naše kritérium je 2* body z matiky, 1* body z ČJ, AJ, 0* body z psychotestů (např.) a bereme v prvním kole až 50 s nejvyšší kriteriální hodnotou. Jiná škola může zase preferovat jiná kritéria.
  • @Jay Pochopil, následně jsem to spíše rozšiřoval. Jasně, bylo by to přesně tak, jak píšeš - a tak to taky bylo, než se zavedly jednotné maturity (státní) a ve školní fázi (tedy 2 ze 4) je stále obrovský rozdíl a záleží na škole, kde maturu děláš. Třeba naše biologie byla celkem postrach - respektive na středoškoláka velké kvantum učení - a někde to byla "dávačka". A tyto rozdíly figurují i u stejných předmětů. A právě musíš rozšiřovat nejen, co je to za známku, ale také odkud ji má a co obnáší. I když je mi jasný, že tohle u maturity není to podstatné. Tu prostě máš, nebo ne. Na známky tam stejně nikdo (až na prá vš?) nekouká. A papír sám o sobě je to celkem k ničemu podle mě. Uměl bych si zakončení střední školy představit jinak.

Mně by se například líbilo, kdyby na gymplu byly například poslední 2 roky zcela o volitelných předmětech, protože tehdy se už dokážeš poměrně specifikovat, co bys chtěl dál dělat. A pokud ne, tak si vybereš to, co tě opravdu baví. Všeobecné ukončení všech klasických gympláckých předmětů bych nechal například na konec druháku (čtyřletého studia), kdy by se skládala ústní zkouška ze všech absolvovaných předmětů (vyjma tělák, hudebku, výtvarku...) a pak by následovala nástavba -- opět ukončení ústní zkouškou. Vím, že to někde podobně funguje...

Závěrem: známky samotné o ničem nevypovídají. Záláží na prostředí a škole. Z tohoto pohledu chápu smysl jendotných maturit, když to chtějí lidé na MŠMT brát jako standart vzdělanosti národa. Ale osobně se mi to nelíbí... Uvedl bych příklad na sobě: ačkoli považuji za důležitý všeobecný přehled a na gymplu mě v průběhu 6 let bavilo víceméně vše, tak poslední dva roky už jsem přeci jen cítil, že některé předměty se mohli probírat daleko rychleji (psát písemku z látky o daseti stranách navíc by nikoho nezabilo) a pak také dřív ukončit. Poslední rok to bylo nejmarkantnější. Nezajímalo mě (logicky) nic kromě předmětů, které mají něco společného s přijmačkami na VŠ + samozřejmě cizí jazyky. I češtinu bych si dokázala představit dříve ukončenou. Poslední půlrok jsem pak už ani moc nehcodil do školy, protože sedět tam zbytečně od 7 do 4... když pak přijdu domů a musím se učit do večera, kým by to nehrklo :) Tolik ke snaze vše nalajnovat (haha, co mi to připomíná?). I když je mi jasný, že hodně děcek zkrátka potřebuje nějaký ten provaz, podle kterého budou postupovat.

A já se nechtěl rozepsat, bohové.
  • Jednotné přijímací zkoušky na SŠ (předpokládám opět v režii Cermatu) jsou pitomost, povede to akorát k tomu, že se budou tupě drtit lehce hodnotitelné výstupy, totéž lze vidět v jednotné maturitní zkoušce, a kolosálním nesmyslem je tvrdit, že povinnou maturitou z matematiky se zvedne úroveň její výuky...ehm, ne, takto to skutečně reálně nebude, aneb ministerstvo školství opět staví barák od střechy.
  • http://echo24.cz/a/itndm/chlapci-brutalne-utyrali-bezdomovce-chteli-se-pobavit-pise-soud

Jenom vás na chvíli přeruším. Včera tu byla zmínka o Breivikovi, tak společně s loňským odsouzením dvou prasat za brutální vraždu puberťačky, zatímco třetí prase se "jenom" dívalo, další důkaz, že i u nás se najdou podobné případy. Nedostanou možná třípokoják s internetem a tělocvičnou, ale zbytečné sezení u psychiatra budou mít jako bonus. Za těch osm let předpokládám bude policie čekat, až ti dva znásilní a rozsekají středoškolačku a budou se během toho smát, aby jim soud konečně napařil doživotí.
  • Dneska nám přistály ve schránce noviny bloku proti islámu... Docela solidní klystýr :D
    Měl ještě někdo takové štěstí? S Konvičkou na titulce, jak jinak..
  • @sfik Ne a nějak brzo ne?
  • upraveno 22. dubna 2016
    @Mikke Kuj železo dokud je žhavé. Asi si uvědomujou že tahle hysterie že chtěj ty uprchlíci k "nám" do obýváku časem vyčpí a už pro nás bude konvička jen na čaj :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @sfik Nojo, ale čeho je to důsledkem. Vždycky v době Stejně tak ze současné situace těží na Slovensku Kotleba: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/400179-kotleba-posila-do-vlaku-obcanske-hlidky-dalsim-krokem-ma-byt-domobrana.html
  • @flanker.27 Já bych řekl, že tam je to trochu jinak. Kotleba vděčí "popularitě" spíše pro to, že se zcela otevřeně staví proti cikánům, se kterými v tamních regionech mají o dost větší problemy než u nás, co jsem slyšel. Uprchlíci jsou až druhá kategorie...
    @Mellien Jasně, ale i když jsou cikáni problém mnohem bezprostřednější, princip je totožný, tedy za situace, kdy lidé něco vnímají jako problém a mají pocit, že stávající představitelé ho neřeší, odkládají nebo dělají, že neexistuje, tak začnou volat po "rychlých řešeních".
    @Jay problém je, že stát zdá se nemá jasno v tom, co si od zavedení jednotných přijímacích zkoušek slibuje? Snížený zájem o gymnázia nebo snad je cílem snížit počty lidí, kteří nastoupí na obory zakončené maturitou?
    Proč raději ministerstvo školství neřeší základy, tedy kvalitnější vzdělávání učitelů a jejich smysluplné finanční ohodnocování (kariérní tabulky založené na odměně dle odpracovaných let, jsou pitomost, nejsou motivační a nevytřídí kvalitní pedagogy), financování středních škol na počty žáků ve třídách nebo například snahou o zkvalitnění učebních oborů, aby absolventům nabízely alespoň nějakou perspektivu po ukončení studia. Zde je opět problém ve způsobu financování škol, kdy se školy bojí klást na některých oborech (kuchař, číšník, cukrář, prodavač...) na studenty jakékoliv nároky v odborných předmětech natož pak v maturitních (výuka maturitních předmětů je pak na tragické úrovni, to je pak překvapení, že jsou výsledky katastrofální). Chybí motivace u učitelů i u studentů.
  • @Dreamer: Nemám pocit, že jednotná zkouška by měla snížit zájem o jeden typ školy a zvýšit zájem o jiný... (ale před pár dny jsem ani nevěděl, že nějaká jednotná přijímačka je :o)).
    Se směřováním prostředků do školství souhlas, říkal jsem to u zdravotnictví a platí i zde zadarmo-kvalitní-pro všechny... to nejde, jedno z toho to odnese (a bude to -bohužel- aspekt kvalitní).
    @Jay problémem je, že tu hranici pro přijetí si nejspíš nebude určovat škola sama, záhledla jsem dokonce něco jako "bodová hranice pro čtyř letá gymnázia, učební obory s maturitou..." apod. a nenašla jsem ani nic ohledně rozšíření zkoušek o předměty, které jsou pro danou školu žádané. Střední vzdělávání by podle mě rozhodně nemělo být zpoplatněné, každý by měl mít právo nastoupit na střední školu a získat maturitu nebo výuční list. Soukromé střední školy, kde si student může připlatit za "kvalitu" existují, problém je spíše v tom, že ani velmi slabé žáky škola nevyloučí a nechává je postoupit, aby nepřišla o finance.

předpokládám, že to i nyní pokračuje ve stejné formě, jakou předložil Chládek: http://zpravy.idnes.cz/jednotne-prijimacky-0lp-/domaci.aspx?c=A141114_144722_domaci_zt
    Snažit se takto zamezit více žákům v přístupu k vyššímu vzdělání, než je výuční list, je krok zpět, není prokázáno, že se tímto sníží i procento (počet nejspíš ano) neúspěšných maturantů nebo, že se nedejbože uspokojí poptávka naříkajících firem po kvalifikovaných dělnících, ehm. Přijde mi, že ministři školství se v posledních letech snaží svými kroky tlačit úroveň vzdělanosti národa dolů. Je to neuvěřitelné a zarážející, že zrovna v tomto státním sektoru, se takhle nepromyšleně a bez konceptu experimentuje.
  • @Dreamer: Dvě odlišné odpovědi: Jestliže má existovat "nepřekročitelná varianta", je to špatně (ale v zásadě je špatně jen tato "nadstavba", nikoli myšlenka jednotných testů jako taková), v tom se asi shodneme.
    S tím "tlačením vzdělanosti dolů" moc nesouhlasím,... podle mě největší průůůsss...švih byl spíše opačný přístup před pár lety, kdy se v podstatě od každého očekával minimálně Bc., což vedlo k degradaci vysokoškolských titulů.... ale to my nevyřešíme :o).
    @Jay samozřejmě si nepředstavuji vysokou vzdělanost pod tím, že se tituly budou rozdávat jak na běžícím pásu, ale při současném stavu financování VŠ, kdy se taky rozdávají peníze na hlavu, nedopadne to spíše tak, že počty přijatých budou stejné bez ohledu na kvalitu maturantů ale bude méně maturantů, ze kterých by šlo vybírat? S tou vzdělaností mám na mysli spíše právě střední školy a učiliště a jejich mizernou úroveň v nemálo případech a podle mě je blbost tlačit na žáky v 15 letech, aby se rozhodli, co chtějí v životě dělat a připravit některé předčasně o možnost vyššího vzdělání (=získání širšího všeobecného přehledu, schopnosti učit se, což učňáky nenabízí), to skutečné síto by mělo nastat právě při nástupu na VŠ.

EDIT: nejvíc by se mi asi zamlouval, jak bylo někde výše zmíněno, nejprve získání širšího všeobecného rozhledu a následně možnost užšího zaměření v dalších letech. :)
  • @flanker.27 Já nepopírám že ten problém je něčeho důsledkem. Jen si nemyslím že tihle pánové mají něco jako řešení situace nebo tak. Je to ještě víc tragikomický zkrátka.
    @sfik Ale to jsem také ani v nejmenším neřekl :) Mluvím o tom, že v takové chvíli lidé slyší na "vládu pevné ruky", "konečná řešení" a podobně. To je varování, ne přivolávání.
  • @flanker.27 @sfik Kotleba v prvom rade ťaží zo znechutenia ľudí, ktoré vyplynulo z 25 rokov nesplnených politických sľubov. Áno, Rómovia sú svojim spôsobom "problém" našej spoločnosti, ale nie je to niečo čo sa dá vyriešiť za štvorročné volebné obdobie, a už vôbec sa to nedá riešiť takými radikálnymi spôsobmi aké navrhuje Kotleba. Je to záležitosť, ktorá si vyžaduje oborné a najmä systémové riešenia.
    Naši politici nemájú právo ukazovať na Kotlebu prstom a strašiť ním ľudí, pretože je to primárne ich vina, že je tam, kde je. A teraz namiesto toho, aby sa ako-tak zjednotili, a snažili sa robiť kvalitnú politiku, len sa naťahujú na hlúpostiach a v podstate tak potvrdzujú jeho slová o tom, že celé roky nič nerobia/nevedia urobiť. On sám nemusí ani pohnúť prstom a oni sa v očiach ľudí odpíšu sami.
    Príťažlivosť jeho strany, resp. programu spočíva hlavne v tom, že používa jednoduché heslá, ktoré dokážu pochopiť široké masy, ktoré vo voličovi zarezonujú, a ktoré bez príkras pomenúvajú najpálčivejšie spoločnské témy.
    A čo sa týka migrantov, z tejto témy sa pred voľbami pokúšali vyťažiť viaceré strany, napr. aj SMER-SD, nielen kotlebovci.
    @Katrina A to je polopaticky napsané přesně to, co mám na mysli.
  • @Katrina Hezky napsáno
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.