Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1135136138140141144

Komentáře

• @Arutha Jéé, chudák Terry. Dlužím mu dočíst poslední tři knihy série a z toho si tu poslední koupit... V pohledu dnešních autorů už Meč pravdy úplně neobstojí, nejen proto, že je plný klišé, ale třeba první (a ještě i druhý) díl považuji za nejlepší z celé série. Četla jsem kdysi v pravěku, kdy to u nás začalo vycházet, a tehdy to patřilo mezi top fantasy věcí, co se u nás daly sehnat. Nostalgie...
  • Momentálne som pohltená príbehom zo siedmej knihy zo série detektívok od Juraja Červenáka, ktorá sa volá Anjel v podsvetí. Je to nielen najnovšia, ale aj najhrubšia kniha zo série. :-)
  • @Janulka To je další Barbarič a Stein? Tentokrát by se to mělo odehrávat v Praze, že? My si ještě musíme počkat na český překlad... Shodou náhod mi o knížce psala švagrová, že na SR je k ní akce s rozdáváním autogramů, ale v ČR nic :-).
  • Hej. Ale v Plzni. Rudolf II tam prečkával Pražský mor.
    Autogramov aj skladacích mapkohier so slovníkom dobových výrazov na druhej strane. A kto v predpredaji kúpil pevnú väzbu s ebookom, tomu bol ebook zdostupnený taký týždeň pred oficiálnym vydaním.
  • Ja si pred vydaním štvrtej knihy Stormlight Archive od Sandersona robím reread prvých troch častí a užívam si to ešte viac ako prvýkrát. :)
  • Jej, upsala jsem se, myslela jsem Plzeň :-). No... já se s touto knihou setkám pod stromečkem, takže o zbytku pšššt ;-).
    Jinak jsem od Červenáka konečně četla Bohatýra, mám rozečtenou trojku, ale krutě se mi to vleče a moc mne neba :-/.
  • Ok. Už mlčím. Ale je se na co těšit. Přeji hezké tajemné Vánoce.
    Více lidí řeklo, že přes poslední díl se překousávali těžce. On ho autor pak i ve slovenském vydání rovnou rozdělil na dvě knihy. Kde v ději si teď? Jaká byla pro tebe dvojka a jednička?
  • Arutha napsal(a):

Ja si pred vydaním štvrtej knihy Stormlight Archive od Sandersona robím reread prvých troch častí a užívam si to ešte viac ako prvýkrát. :)

Znak dobré literatury (nebo shody se čtenářem). Ať pokračování udrží nasazenou laťku.
  • @Aviv Hej, v Martinuse bola tá akcia, že kto si kúpil papierovú aj elektronickú knižku, tak mohol tú elektronickú verziu získať týždeň pred oficiálnym vydaním. Takisto každý čitateľ, ktorý si objednal knižku v predpredaji, hoci len papierovú knižku dostal aj autogram do knižky. Inak tá mapkohra je naozaj skvelá, sú tam v skratke spomenuté tie veci z predchádzajúcich častí. :-)
  • Aviv napsal(a):

Kde v ději si teď? Jaká byla pro tebe dvojka a jednička?

Odložila jsem to krátce poté, co princ Herod navázal spojenectví s kmenem, ze kterého pocházela jeho matka.

Přiznám se, že Bohatýr mne moc nechytl. Červenáka čtu už roky a top je pro mne Báthory, a pak původní Rogan (ti vyteplení elfové mne nějak nezaujaly a Přízraky na Devíně jsem ještě nečetla). Zjistila jsem, že jak jsem teď četla víc jeho knih po sobě, víc jsem si všímala různých nešvarů a opakujících se schémat, kterých se jako autor dopouští. A u Bohatýra mám problém, že mám poměrně blízký vztah k ruským bylinám a jeho pojetí se mi prostě nelíbí. Přitom když jsem před lety četla v Pevnosti povídku o Slavíku Loupežníkovi, tak jsem byla nadšená. Koupila jsem si proto jedničku Bohatýra a byla naprosto zklamaná. Až teď po letech jsem tomu dala druhou šanci.

Jednička - do očí mne tloukl překlad jmen bohatýrů, který mám zafixovaný v české formě (Volha / Volch, Svatohor / Svjatogor, Kostěj / Koščej, ...) a příběh jako takový mne nijak extra neoslovil. Byl to Červenák se vším všudy, ale oproti Báthorymu mne to nechytlo.

Dvojka - se mi líbila podstatně víc, i když to byl takový ten klasický fantasy quest, kdy skupina někam jde, aby porazila padoucha :-). U dvojky mne nejvíc mrzelo uchopení Baby Jagy, která měla obrovský potenciál, ale vyšla z toho zase pošahaná a divná bosorka. JČ prostě ty ženské postavy za mne neumí :-(.

Trojka - příliš mnoho nepropojených dějových linií, chybí tam přechody mezi jednotlivými nitkami vyprávění, které v předchozích dílech i jiných knihách Ďuro umí. Nevěrohodná psychologie postav (už ve dvojce, hlavně ve vztahu ke Koščejovi) a u Dinary jsem si říkala WTF... Dočtu to, ale budu si teď muset dát od Červenáka trochu oraz, abych se tolik nesoustředila na to, co mne rozčiluje, a víc si čtení užívala...
  • Já k těm ruským bylinám moc silný vztah předtím neměla, takže se to jeho pojetí nemělo u mně moc s čím bít.
    Jednička mě chytla vlastně až někde za Surou, ale pak už to nějak jelo. Klasika quest ve dvojce hodně fajn. Koščej je dlouhá kapitola. Souhlasím, že s Jagou se šlo vyhrát víc, ale ta backstory a paralely načrtnuty mezi ní a Koščejem mi přišli jako hodně dobrá nota. Není to všechno zcela dotažené, ale mně na tom všem, na některých charakterových obloucích a jistých nápadech a momentkách (Einar z fleku demontujúci zlatý plech na dverách) a propojení s dějinami a ruznymi kulturami chytla jakási iskra, snad příslib ne úplně naplněný, který mě jen tak nepustil. Spätne mi niektoré veci, s ktorými som sa počas čítania úplne nestotožňovala, začali dávať väčší zmysel.
    Dinara - Štokholm bych řekla. A navíc s tím plusem, že pan zrzek byl nečekaně lepší variantou oproti spolknutí drakem. Minulost moc bolí, tak ať zmizí v zapomnění a když se středový bod jejího nového světa vypaří, tak už je to moc. To, čo sa stalo pri rieke, je podľa mňa Koščejova práca.

Ale sa mi páči, ako v slovenskej verzii prepísal boj s Čeremismi. Na ukážku...

Svjatogor zachmúrene krútil hlavou. „Vyzerá to ako víťazstvo, ale Vargan určite nie je taký chumaj, aby takto plytval mužmi. Musí v tom byť nejaký úskok.“ „Možno chcú takto opakovane dorážať a dúfajú, že nás tým unavia. Alebo si mysleli, že po odvrátení útoku vyrazíme za nimi a oni nás potom prepadnú v močarisku.“ „Nikto so zdravým rozumom nemôže predpokladať, že sa tak ľahko necháte vylákať do pasce.“ Bragi pokrčil plecami. „Len bohovia vedia, čo si tí sprostí divosi zaumienili. A je mi to jedno. Na tomto vŕšku sme ako na ostrove; ubránime ho, nech už sa z toho lesa na severe privalí čokoľvek.“

Kornel je báječný. Mierne epizodický road trip s vágnou pátracou metodikou a dobývaním Varaždína v pozadí mi príde asi najslabší. Ale potom to naberie taký ťah, že amen, a žasnem nad nadupaným fantasy dobrodružstvom Irkally a Pevnosti, aj si vychutnávam hutnejšiu realistickejšiu historickú drámu okolo bojov o Nové zámky v Polmesiaci a Hradbe a inou polohou rodinného trápenia (jedna vec je pachtiť sa po stopách dieťaťa, druhá s omeškaním jakž takž vybudovať puto, zvládať konflikty, zmieriť sa s tým, že ho vlastne nejde dokonale chrániť a držať nakrátko), jajáj tie straty a tiaž. No a potom je tu Corgoň s nákazlivým pokrikom "Nitraaa!!!".
  • Jj, Nitra bodovala snad u každého, kdo to četl - viz komentáře na Databázi knih :-))).
    Báthory je pro mne asi nejlepší tím, že je zcela autorský, není to parafráze na něco jiného, ať to jsou staré pověsti české nebo Byliny nebo, dejme tomu, Zaklínač :-). U Červenáka zbožňuju jeho práci s jazykem, kdy v pár větách načrtne krajinu nebo nějakou scénu tak, že to čtenář vidí před očima, jako kdyby se díval na film. Tohle má samozřejmě i v Bohatýrovi, plus jistá věrohodnost například při líčení Iljových začátků v družině (že jet v plném cvalu v plné zbroji pod pařícím sluncem asi nebylo tak libové, jako když o tom člověk jen slyší a představuje si hrdinné bohatýry). Ale některé scény mi přišly už vyloženě samoúčelné, bylo to takové na jedno brdo, neustále vzduchem létaly slizké chuchvalce mozku, střeva s pleskáním vypadávala na zem apod. - i ty přívlastky byly stejné. Tohle je takový Červenákův osobní rukopis, který třeba ženským čtenářkám moc nedělá dobře, přijde jim to dost naturalistické, a tak ho nečtou, i když třeba samotný příběh by se jim líbil... Já už to tak nějak k němu beru, i když mi to mnohdy přijde taky zbytečné, a tady toho bylo opravdu až moc... Nemluvě o tom, že jen hlavní hrdinové vždy vyšli nezraněni, a pokud dostali na frak, tak se stejně zvedli a bojovali dál, jako kdyby se nechumelilo. A to i když se jim v rozhodující chvíli zlomil meč, minuli šípem apod. :-) Zásah vždy dostala postava vedlejší, ideálně stojící za některým z bohatýrů :-).
    Ostatně na Báthorym jeden uživatel na Databázi knih tohle právě kritizoval a přirovnával knihy k takovým Mayovkám, kde hrdinové také nikdy neminou, kdežto padouši zásadně ano :-).
    Dinara:
    Vadilo mi spíš to, že byla jen takovou kulisopu, jako ženská postava bez jakékoli hloubky a rozvedení. V jedničce posloužila jako Iljův hnací motor, od hrdinovy velké lásky bych čekala trochu víc než jen to, že ji někdo odvede a on se za ní honí - i když chápu, že pokud měl JČ od začátku jasno, že ti dva spolu neskončí, tak neměl ani potřebu se jí nějak víc věnovat. Ve dvojce, když Ilja zjistil, že je těhotná a že o něj fakt nestojí, se od ní více méně oprostil a pustil ji z hlavy. A ve trojce najednou Dinara zase straší, tentokrát jako mátoha, která se pomátla na mysli a která hupsne do vody. Což bylo v knize dobré v podstatě jen kvůli tomu, aby Ilja přestal pít...

Z ostatních ženských postav je teď ve trojce vlastně jen ta alanská princezna...
    Baba Jaga:
    V podstatě to mohla být krásně temná femme fatale, navíc s úžasným příběhem v pozadí - jak ji otec zatratil pro lásku ke smrtelníkovi, ze kterého udělal obludu, ale pořád se milovali. Ale tohle všechno v Červenákově podání stejně zůstalo takové nízké, mrzké, v podstatě odpudivé - viz scéna, kde lákala bohatýry do svého klína. U ženských postav mám osobně i v epickém příběhu ráda jistou lyričnost, něco archetypálně ženského, ale to Červenák jako chlap prostě napsat neumí :-/.

Ale jak jsem psala prve, jako autora ho mám fakt ráda, čtu ho už roky a sleduju jeho postupný vývoj. Když jsem si teď četla zpětně Bivoje, kterého jsem původně cíleně ignorovala a řešila jen Rogana, je vidět obrovský posun, který udělal ať ve skladbě příběhu nebo i ve výrazových prostředcích. Jen jsem toho teď od něj četla moc a víc si všímám toho, co bych jinak shovívavě přešla :-).
  • AvivAviv
    upraveno 10. října 2020
    Asi to súvisí s tým, že je filmový fanúšik. Tak to popisuje tak trocha filmovo.
    Na ty chuchvalce mozku a ještě zopár jiných prvku by se dala udělat drinking game. Lidé by končili pod stolem rychle.
    To s Mayovkami je dvojnásobne zábavné vo svetle jeho hrátiek v Štrkáčovi Callahanovi.

Er... Myslím, že Červenák si to trocha všimol, pretože v slovenskej verzii mu vyslovene Bragi pred smrťou povie aby sa postaral o Dinaru a jej dieťa.

Iľja sa však sklonil ku klesajúcemu Bragimu, podložil mu dlaň pod zátylok a podržal mu hlavu nad hladinou.
    „Dinara...“ zachripel Halvorsson. „Dieťa... Postaraj sa...“

Akože to s Alanskou princeznou mi na začiatku prišlo tak nejak schématicky a umelo rozohrané - vydajú ju za toho prostredného princa, čo je jej bratrancom, hoci povedal, že ho nijak nenadchýna, zatiaľ čo tuto mladší jej v tej istej scéne skladá komplimenty a nemá s ňou žiadnu príbuznosť, potom tie prvotné škriepky medzi ňou a Davidom a niektoré jej úvahy. Ale keď prišiel ten priam Shakespearovský zlom pri návrate Heroda, začalo sa to posúvať k lepšej koľaji a po dorazení k Semenderu to už pre mňa fungovalo. Ono sa to potom spojí aj s bohatierskou líniou a hmm, diali sa zaujímavé veci.

Mne Išora prišla veľmi fajn a je mi strašne ľúto ako skoro zmizla zo scény, hoci to bol v zásade úctyhodný záver jej línie.

Jaga... Čakala som, že prejaví trocha viac citu ohľadom Sjudbeja a jeho straty. Ešte by to šlo uhrať na to, ako naháňanie sa za spojením úlomkov dračej šupiny ľudí zbavuje ľudskosti a pút s ich blízkymi, ikeď to by asi vyžadovalo troška upraviť udalosti a pridať jej POV scény, ešte aj pred príchodom do Parangy trebars. Snaha o zvedenie ma neiritovala, v podstate ani nemala v úmysle sa s nikým vyspať, chcela ich len omámiť, zobrať žezlo ("odlož tú palicu, len ťa vyčerpáva") a zjesť ich, schopnosť a úskok šikovný, ale chápem, že to môže byť proti srsti. Naježená a zároveň dôstojná vzdorovitosť by mohla byť zaujímavá. Možno to má zdôrazniť jej pád? Polnočnica ju možno mala, ale démonická Jaga nie, tak ako Volch bol diplomatický a proti zbytočným stratám, zatiaľ čo Koščej prelieva krv až príliš ochotne a z protivnosti si urobil životné krédo. Což jako dodať jej čosi lyrické by stále mohlo byť zaujímavé. Holt, Červenákove naštvané krvilačné záporačky zvyknú byť poněkud ježibabovské. A ešte má rád incestných záporakov so žiarlivou dámskou polovičkou - viz elfovia a avarčatá.

Já si ještě všimla posun například v Roganovi. Je rozdíl mezi českým vydáním té první trilogie a pak když jsem četla Prízraky na Devíne.
  • Jinak jsem si teď fantasy proložila trochu jinou epikou - Sever a Jih od Johna Jakese.

Kdo si pamatuje seriál podle knih?
  • Nemám s tím zkušenost, ale zvážím to.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Lady Ašara napsal(a):

Jinak jsem si teď fantasy proložila trochu jinou epikou - Sever a Jih od Johna Jakese.

Kdo si pamatuje seriál podle knih?

No jejej. Nostalgie jako hrom :)
  • upraveno 12. října 2020
    Vy si ten seriál ještě pamatujete? Šel tak strašně dávno, že už si ani nevzpomínám, jak vlastně skončil (a to jsme tehdy napnutě čekali na každý další díl)...
  • čejka napsal(a):

Vy si ten seriál ještě pamatujete? Šel tak strašně dávno, že už si ani nevzpomínám, jak vlastně skončil (a to jsme tehdy napnutě čekali na každý další díl)...

Pamatuju si ho hrozně matně, jasněji jen první díly na Westpointu :-). Vím akorát, že tam bylo množství postav a linií, že seriál sledoval osudy snad všech rodinných příslušníků včetně sestřenic :-). Tehdy jsme to opravdu žrali, bratr si od rodičů vydyndal celou trilogii, kterou jsem před nějakou dobou sentimentálně snesla z půdy a teď si řekla, že tomu dám šanci. Zatím jsem na začátku, Orry (Patrik Swayze) se právě zamiloval, ale vyvolená se provdala. Uvidíme, nakolik autor bude cílit na romantickou linku a nakolik to bude vhledem do historie občanské války. Přece jen je to psané někdy v 80./90. letech??

Četla jsem to hrozně dávno, někdy v 90. letech, když to u nás vydali. Seriál jsem viděla komplet taky dávno, ale tuším loni proběhl na STV, takže jsem viděla znovu pár epizod.

Ale z dobových bych si mnohem raději zopakovala seriály Vzdálené vrcholky hor a Perla v koruně. Myslím, že to první je taky podle knihy, musím se po tom mrknout.
  • Nevada napsal(a):

Ale z dobových bych si mnohem raději zopakovala seriály Vzdálené vrcholky hor a Perla v koruně.

Vzdálené vrcholky hor mají také knihu ;-). A váže se k nim osobní vzpomínka mé učitelky ze ZŠ, kdy mne tatínek na prvním stupni omlouval, že přijdu do školy až na desátou, protože se musím dospat. Večer jsem sledovala Vzdálené vrcholky hor. Oceňuji, že tehdy tahle omluva prošla :-).

• Zlaté. Nejspíš ocenili i neobvyklost.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Četl to otec, hodnotil to jako lepší a mnohem méně přislazené než seriál (který se mi tehdy líbil, ale dneska bych to asi nedal :) ).
  • Knížka mě bohužel minula. Vzdálené vrcholky ale existují kromě seriálu právě i sestříhané do filmu, ten se tak vyhnul různým slabším scénám
  • Neví někdo info o kronice královraha :D nevím, ale to čekání je ubíjející
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @p1e9t9r2 Proč se v té ráně rýpeš? :spike:
    @p1e9t9r2 Podle postu, který jsem linkovala v létě do vedlejší diskuze, to vypadá, že to netuší ani sám Rothfuss.
    Nevada napsal(a):

Betsy Wollheimová z nakladatelství DAW Books ostře odmítla spekulace, že vydání závěrečného svazku Rothfussovy trilogie zdržují redakční práce s tím, že "z Dveří z kamene prozatím neviděla ani slovo" a že i přes autorovo ujišťování o pomalém postupu vpřed "nevěří, že by za posledních šest let cokoli napsal".
    https://www.facebook.com/fantastikavargu/posts/1426451294213521

upraveno 20. října 2020
    Po čtvrtém dílu Algoru jsem se pustila do úplně jiného žánru.
    Rozpojené státy od bývalého zpravodaje ČT v USA. Mám ráda knihy novinářů (zvláště od reportérů Radiožurnálu) o zákulisí jejich práce a zážitcích spojených s pořizováním reportáží. Řezníček nezklamal, četba je to zajímavá. Píše hodně květnatým stylem (skoro jako by se chtěl pochlubit "koukejte, co s češtinou všechno dovedu"), ale rychle jsem si na to zvykla. Místy ho za to musím až obdivovat.
    Právě jsem dokončila kapitolu o volebních kampaních Clintonové a hlavně Trumpa, kterou Řezníček pokrýval v roce 2016. Docela zajímavá paralela se současností.
    https://www.databazeknih.cz/knihy/rozpojene-staty-amerika-nejen-televizni-kamerou-446383

Ještě mám připravenou Za oponou války od Jakuba Szántóa, kterou jsem loni rozečetla, ale musela shodou okolností odložit.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Ještě k "Severu proti Jihu". Já na ten seriál koukal poprvý na německý TV ještě snad v 80-kách s babičkou. My jsme tomu nerozuměli, ale stejně jsme na to koukali. Jmenovalo se to "Fackeln im Sturm" :o) To byli Swayze a Kirsty Alleyová ještě velký hvězdy. A největší mrcha Ashton ... jojo, s babičkou jsem vůbec viděl spoustu zajímavejch seriálů, asi nejradši vzpomínám na Verdiho, ještě ve slovenském znění, pěkně opera po opeře, pomalý tempo, fantazie. No, a dokonce jsme spolu koukali na první řadu Twin Peaks - nechápu, že to babičku bavilo, ale mám pocit, že když agent Cooper začal házet ty šutry na strom, a proplešlej asistent šerifa mu hlásil výsledky, nebo jak to bylo, tak babička valila bulvy ... no, budiž jí země lehká ...
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Ale o čem jsem chtěl, nebo spíš měl mluvit, co teď čtu. Kromě F.L.Věka (právě jsem u 4. dílu, 1805, Rakušani to zrovna projeli u Ulmu, zbytky armády prchají před Napoleonem do Čech, doktor Thám chlastá první ligu, comedia finita ...) se prokousávám gnostickou trilogií P.K.Dicka a začínám s Bílou Velrybou, to má svůj hluboký důvod a souvislost.
    A periodicky se vracím k povídkám E.A.Poea, které se hodí k této dekadentní době. Mají kolísající uměleckou hodnotu, ale některé jsou naprosté klenoty. Pro mě především "Rukopis nalezený v lahvi", skutečná umělecká fantasy, nabitá úžasnými vizemi, pak "Muž z davu", velmi subtilní, klidným stylem napsaný příběh, kde se hrůza skrývá v drobných detailech, a potom "Sud vína amontilladského", taková vlastně hříčka k pobavení, mistrovsky vystavěná a vygradovaná.
  • @Oakenfist Jo jo, Poe. Čekala jsem teda pro dnešní dobu zmínku o Masce rudé smrti, včetně "dekadentní šlechta se baví" :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.