Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1138139141143144

Komentáře

• upraveno 27. ledna 2021
    @Tyrion Lannister Ach jo.

"Jediný, kdo tady fabuluje o mne a objektivitě si ty. Aha takže přeměna v draka není božská moc? Nebo to, že porazil Dracona? A milion jeho dalších výkonů za celých deset knih?"

Ne, přeměněna na draka není božská moc. Jsem rád, že sis sám odpověděl. Porazil Dracona? Ty už jsi snad četl "Walk in Shadow"? Popravdě to ještě nevyšlo. Nevím, jestli to víš? To, že Draconus skončil v Dragnipurů neznamená, že ho porazil. Uvidíme. Anomander je zatím popisován slabší než Draconus, což je milenec Matky noci a Azathanai(opravdová, božská entita narozdíl od Anomandera). Tady zase doplácíš na to, že nemáš znalosti.

"
    U Kallora to ignoruji, protože Kallor nemá výkony na úrovni Anomandera. Faktem zůstává, že Kallor potřeboval Chromáka pro úder na Stříbrnou lišku. Dalším faktem je, že Chmur o něm vysoké mínění neměl. Toť vše. A co se týče Anomandera ano on měl tu schopnost přeměnit se v draka, což ano může být také důvod jeho nadměrné síly. "

A pak ignoruješ fakt, že Kallor zabil Orfantala v dračí podobě. Jaj. Tohle ti moc nevychází. Už si hodně protiřečíš.

Ukončuj si, co chceš, já tu bludy nevykládám.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Kalam Mekhar
    Ukončuj si, co chceš, já tu bludy nevykládám.
    Ne ty vykládaš ho*adiny. :P
    @Tyrion Lannister chápu tě, že se snažíš sám sobě nabulikovat, že v této diskuzi nejsi za úplného troubelína. Bohužel...

Doporučuji ti přečíst Charkanas, z naší diskuze je jasně patrné, že se tak nestalo.
    upraveno 27. ledna 2021
    @Kalam Mekhar
    Ne, přeměněna na draka není božská moc. Jsem rád, že sis sám odpověděl. Porazil Dracona? Ty už jsi snad četl "Walk in Shadow"? Popravdě to ještě nevyšlo. Nevím, jestli to víš? To, že Draconus skončil v Dragnipurů neznamená, že ho porazil. Uvidíme. Anomander je zatím popisován slabší než Draconus, což je milenec Matky noci a Azathanai(opravdová, božská entita narozdíl od Anomandera). Tady zase doplácíš na to, že nemáš znalosti.
    Závist vykulila oči. „Je to snad kuráž šílenství. Pro případ, že jsi zapomněl, tak jsme se prokletě nadřeli, abychom ho zabili poprvé!“
    Mizela na oba zírala s otevřenou pusou.
    „Nevzpomínám si, že bys toho tenkrát moc udělala,“ poznamenal Anomander Dlouhý Vlas. „Stála jsi tam a dívala se na „!SOUBOJ!“
    -Vzpomínky ledu

Anomander Dracona porazil a tady je to jasně zmíněno. Jestli se Erikson tohle rozhodne retkonovat v prequelové trilogii stylem George Lucase tak to nemá nic společného s tím, že já nemám znalosti ale s tím, že Erikson neumí napsat prequel bez toho aniž by si protiřečil s původními deseti knihami. Což jenom potvrzuje to, co tady od začátku říkám. Ale aspoň se teď ukázalo, kdo tady doopravdy nic neví! :P
    A pak ignoruješ fakt, že Kallor zabil Orfantala v dračí podobě. Jaj. Tohle ti moc nevychází. Už si hodně protiřečíš.
    To ignoruji proto, že Orfantal má nulové výkony a nikdy nikoho působivého neporazil.
    @Tyrion Lannister Jak říkám, ty jsi Charkanas nečetl, tak nechápu, proč máš potřebu dál o tom diskutovat. Já jsem Vzpomínky ledu četl xkrát, jsem rád, že sis to kvůli mě musel dohledat, ale je to irelevantní. Bohužel to nemění nic na tom, že proti Draconovi intrikují úplně všichni a oslabují jeho moc, aby mohl být odstraněn Anomanderem. Draconus= Azathanai(Bůh), Anomander=šlechtic. Uvidíme, jak to bude. Nikde není psáno, že se Anomander díval na souboj ze všech úhlů. Takže Erikson si může napsat, co chce a podle toho, jak to napíše, budeme soudit, jo? Zatím víme jen jeden úhel pohledu. Nejdůležitější kniha možná pro celý Malaz, není napsaná! Ty jsi nečetl ani ty dvě předcházející, tak prosím, přestaň diskutovat o něčem, o čem nic nevíš.

"To ignoruji proto, že Orfantal má nulové výkony a nikdy nikoho působivého neporazil."

Aha. Když troubelín tak pořádný. Před chvíli jsi psal, že proměna na draka je boží moc a teď Orfantala ignoruješ kvůli nulovým výkonům. Uvědomuješ si svoji zabedněnost alespoň? Tak naložím ti ještě více. Kallor celou dobu byl lepší než Spinnock Durav(nejlepší meč Anomandera), bojovali celou noc! Následně Kallor porazil v dračí podobě(ty tomu říkáš boží podoba) Orfantala. Už toho nech!
    @undefined
    Jak říkám, ty jsi Charkanas nečetl, tak nechápu, proč máš potřebu dál o tom diskutovat. Já jsem Vzpomínky ledu četl xkrát, jsem rád, že sis to kvůli mě musel dohledat, ale je to irelevantní. Bohužel to nemění nic na tom, že proti Draconovi intrikují úplně všichni a oslabují jeho moc, aby mohl být odstraněn Anomanderem. Draconus= Azathanai(Bůh) Anomader=šlechtic. Uvidíme, jak to bude. Nikde není psáno, že se Anomander díval na souboj ze všech úhlů. Takže Erikson si může napsat, co chce a podle toho, jak to napíše, budeme soudit, jo?
    Faktem zůstává, že Anomander porazil Dracona. Vše ostatní jsou pouze výmluvy jak to ospravedlnit A i fakt, že porazil oslabeného Dracona je pořád výkon jako prase. Ostatně bylo zmíněno, že duel trval po několik dní. Nezáleží na tom v jaké kondici v tu chvíli Draconus byl. Prohrál. Něco co ty si tady před chvíli zpochybňoval, jak kdyby se o tom v sáze xkrát nehovořilo. Ale to je podle tebe irelevantní rozdíl. ;) Hlavně, že když já napíšu o synovi noci, tak veškeré detaily irelevantní nejsou :P
    Aha. Když troubelín tak pořádný. Před chvíli jsi psal, že proměna na draka je boží moc a teď Orfantala ignoruješ kvůli nulovým výkonům. Uvědomuješ si svoji zabedněnost alespoň? Tak naložím ti ještě více. Kallor celou dobu byl lepší než Spinnock Durav(nejlepší meč Anomandera), bojovali celou noc! Následně Kallor porazil v dračí podobě(ty tomu říkáš boží podoba) Orfantala. Už toho nech.
    Anomander není jenom drak. To, že se v draka může proměnit je jedna z jeho mocných schopností. A Ornantal očividně ten zbytek masivně postrádá. A Spinnock byl řečen, že ne jelepší meč, ale opět jsme ho nikdy v sáze neviděli bojovat s dalšími lidmi. Kallor je působivý, ale ve srovnání spoustou dalších lidí je žabař. A řeklo to o něm dost lidí.
    "Faktem zůstává," že to není napsané. Vše ostatní je zbytečné.

@Tyrion Lannister: Co víme? Není to Azathanai! Není to opravdový Syn noci! Je to člen vysokého rodu šlechticů. Je to velemág, je to převtělenec, mistr meče. Pokud jsi to chtěl napsat takhle, tak jsi to tak měl napsat. Napsal jsi, že dračí moc je boží moc, tak laskavě neber svá slova zpět, takhle si protiřečíš.

Je to žabař, protože to bez argumentů řekl Tyrion. Ale prosím tě, brepto. :)

Dobrou. Zítra do vidění.
    upraveno 27. ledna 2021
    @Kalam Mekhar
    "Faktem zůstává," že to není napsané. Vše ostatní je zbytečné.

@Tyrion Lannister: Co víme? Není to Azathanai! Není to opravdový Syn noci! Je to člen vysokého rodu šlechticů. Je to velemág, je to převtělenec, mistr meče. Pokud jsi to chtěl napsat takhle, tak jsi to tak měl napsat. Napsal jsi, že dračí moc je boží moc, tak laskavě neber svá slova zpět, takhle si protiřečíš.
    Fakt je, že Draconus prohrál při souboji s Anomanderem a všechno ostatní jsou okolnosti a nebo retkon. Ty bereš svá slova zpět, respektive před jasným citátem z knihy se tady zaštiťuješ nějakými výmluvami. Tak kdo si tady asi protiřečí.

Je to žabař, protože to bez argumentů řekl Tyrion. Ale prosím tě, brepto.
    Co na to říct, já taky říkám argumentační fauly, protože to řekl Kalam Mekhar :P :twisted:
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Tyrion Lannister napsal(a):

Tak tuhle otázku si kladu u skoro každého autora, včetně Martina :twisted:

Tohle je dost jiný jak Martin. Obě přečtěné knížky se zabývají smrtí/ukončováním života a na to, že to je v kategorii YA, mi to přijde dost děsivé a k přemýšlení (asi si pak budu muset jako kompenzaci přečíst něco ve stylu Daniele Steele - prostá dívka potkala úžasného muže, oba se zamilovali a na konci ještě nalezli zdroj ropy/zlata/diamantů, nebo všeho najednou a žili šťastně až do smrti, která ovšem nebude v knize :D ).
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Krisa dik za typ, precital som to, som zvedavý ako ta seria skonči. Ya je to podľa mňa len kvôli veku hlavných hrdinov
    @Edem Jsem ráda, že se to líbilo. Já se přiznám, že kritéria YA neznám, ale zatím se mi snad všechno YA líbilo, i když jistí rýpalové by o mém Y pochybovali :-) .
    Jsem asi v pětině druhého dílu a na závěr jsem taky dost zvědavá.
    Krisa napsal(a):

Začinám přemýšlet nad tím, jestli Neal Shusterman má tak skvělou představivost a nápady, nebo je totální úchyl :)

Dočetle jsem Nimbus (druhý díl Smrtky) a začínám se přiklánět k Béčku. Ať už je březen!
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Krisa jo ja som veľmi zvedavý ako to skonči ( ma to byt trilogia?)
    @Edem Jo, poslední díl má v ČJ vyjít asi 6. března.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Rozečetla jsem Přemyslovskou epopej. Vondruška je průměrný vypravěč a lehce podprůměrný spisovatel, ale i tak mě to docela baví.
  • Čím se vyznačuje ta podpruměrnost, by se dalo říct?
  • @Nevada Moje máma svého času od Vondrušky četla detektivky s Oldřichem z Chlumu a na Přemyslovce byla natěšená jako dítě, protože miluje zejména Přemysla II. Otakara. Nevím, zda to bylo autorem nebo jejími očekáváními, ale epopej se jí nelíbila. Já od něj četla jen Intimní historii, což je kompilát, takže soudit nemohu :-).

Sama teď čtu literaturu pro děti a mládež, vybírala jsem z knih uvedených v katalogu Nejlepší knihy dětem, kde jsou tituly nominované či oceněné Zlatou stuhou nebo Magnesií literou. Aktuálně mám rozečtený Transport za věčnost a atmosféra houstne už od začátku.
    @Aviv
    V určitých pasážích popisuje dost těžkopádně, často se opakuje, styl vyprávění hodně prostý. Hrozně trapné občasné vsuvky jakože "autora" kroniky, který furt zdůrazňuje, že píše kroniku, ačkoliv to kronika není ani omylem, ale zato blekotá jak jsou Přemyslovci skvělí a naši předci jsou skvělí a jak jsme to od nich mohli dopracovat k Habsburkovi na trůnu, ó hrůzo, konec světa se blíží.
  • upraveno 13. listopadu 2021
    Ja som nedávno dočítala už ôsmu historickú detektívku od Juraja Červenáka s názvom "Pre hrsť dukátov" a bolo to skvelé. :-)
    @Nevada
    Hrozně trapné občasné vsuvky jakože "autora" kroniky, který furt zdůrazňuje, že píše kroniku, ačkoliv to kronika není ani omylem, ale zato blekotá jak jsou Přemyslovci skvělí a naši předci jsou skvělí a jak jsme to od nich mohli dopracovat k Habsburkovi na trůnu, ó hrůzo, konec světa se blíží.
    Tak já budu možná hrát ďáblova advokáta :twisted:, ale spousta kronika se opravdu nese v tomhle duchu, protože Přemyslovci byli dost často donátoři klášterů. Například Zbraslavská kronika je v tomhle ohledu masivně tendenční, protože Petr Žitavský se snažil zavděčit Václavu II. a posléze jeho dceři Elišce Přemyslovně a hejtoval ze všeho nejvíc jejich nepřátelé. No a ten narativ Habsburkové fuj fuj a Přemyslovci hej, no to je prostě nejprotěžovanější klišé českých dějin. Samozřejmě nevím, jakým způsobem to tam uvádí, ale i když to může být otravné, tak to není vzdálené od reality. Každopádně nevím, co všechno si tam vymyslel jiného, takže můžu mu dávat více zásluh než bych měl :D

Vondruška je pro mne literální rest od kterého jsem přečetl jenom kdysi Mezi Tiárou a Orlicí. A to mne celkem bavilo, ale k jeho dalším dílům jsem se nějak nedostal byť matka je zbožňuje.
  • Furt víc než já, ještě to mám pořád pouze na seznamu.
    @Tyrion Lannister Tak jasně, historii píší vítězové. Ale to jeho lavírování mezi "XY podle zradil vznešeného Přemysla, věrolomně tím porušil přísahu věrnosti", zatímco "Přemysl přestoupil do tábora opozice, protože to vyžadovala situace", je zpočátku zábavné, pak už jen trpce úsměvné. Ale to je ten menší problém. Příběh není špatný, jen ne úplně dobře vyprávěný. I když okamžik,
    kdy světice Anežka vrhá kopím na císařského vojáka na prahu kostela
    , už mě tedy přiměl zoufale protočit panenky. Byť jsem si plně vědomá, že nečtu literaturu faktu :)
  • Odporúčam.
    image
  • Teď mám rozečtenou Vondruškovu Záhadu zlaté štoly. Zajímavé porovnat si ji s Mrtvým na Pekelném vrchu...
  • Já teď po letech znovu sjíždím knihy Harryho Pottera, jsem u pátého dílu.
    Mimo to mám rozečtenou sérii První zákon od Joea Abercrombieho.
  • Od Vondrušky toho mám přečteného dost. U přemyslovské epopeje jsem teda nezvládl poslední díl. Ale Husitskou epopej, která se mi líbila víc mám přečtenou celou. A detektivky s Oldřichem z Chlumu mám přečtené skoro všechny.
    Přemyslovská epopej má hodně sestupnou tendenci. První díl mě bavil, první část druhého už méně, pak to šlo. Třetí už je zase o něco horší. PO II. vyráží na svou první křížovou výpravu a do čtení se skoro nutím a občas se přistihnu, že čtu už poněkolikáté stejný odstavec.
  • Já jsem kdysi četla pár knížek od Ludmily Vaňkové a zkusila jsem o Vondrušku a nemohla jsem se teda ubránit srovnání. Jakkoliv je zkrátka Vaňková historicky nepřesná a jako spousta jiných si do rozhodování mocných často dosazuje emoce (a díky tomu poetického stylu se nedivím, že napsala i fantasy), tak je Vondruška oproti jejímu stylu prostě takový suchý. Vím, že jsem v tom v menšině. Nicméně u skoro každého historického filmu poznamenávám buď kriticky nebo pochvalně, že tohle není dokument a že jestli tvůrci měli něco podobného v úmyslu, tak ten dokument natočit měli. Rozhodli se natočit film, takže na prvním místě jsou zábavné postavy, zvraty, timing, krásná kamera a prostředí... až na druhém místě historická věrnost.
  • Historickou věrnost u Vondrušky zrovna neposoudím ;-) Spíš jsem si nemohla pomoct, ale některé části Záhady zlaté štoly mi připomněly Záhadu čínského zlata.
    Třeba hned v úvodu vražda, kterou vidí Oldřichovi pomocníci - i když v původní Záhadě aspoň nešlo o skutečného člověka. Pak vražda omylem, kdy si žárlivý manžel myslel, že zabil milence své ženy. Divišova šetrnost je podobná jako u Tao Kana a seznam postav pro jednotlivé případy v úvodu zase vypadá jako klasický van Gulikův systém čínské detektivky.
    Hlavní zápletka působila dobře, jen
    předstíraná smrt pana Mikeše byla trochu snadno čitelná.
    K tomu jako vedlejší případ kousek romantiky vyřešený ve stylu červené knihovny :-) Celkem ale příjemné čtení.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.