Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Recenze se vůbec dělí na dva typy, někdo velebí zvláštní styl vyprávění, jiný pak mluví o přílišné jednotvárnosti. Za sebe říkám, že je to určitě protipól geniálního prvního románu - a že to tak asi muselo být, pro Clarkovou bylo psaní její prvotiny vysilující záležitost, do toho únavový syndrom ... chtělo to tedy změnu.
Na druhou stranu, jsou tam některé motivy, které mají obě díla společné ... je to určitá forma uvěznění, "zakletí" v podivném světě, jiné dimenzi, způsobené zlovolnou, zvrácenou bytostí. Opět hraje úlohu magie. Jazykově je to opět lahůdka, navíc překlad Viktora Janiše je skvělý. Ale ... bude nutné si to přečíst ještě jednou, abych byl schopen pochopit, co tím chtěla vlastně paní Clarková sdělit. Možná popisuje to, co v poslední době prožívala. Snad jsem toho neprozradil příliš.
https://www.databazeknih.cz/knihy/kronika-kralovraha-pribeh-kralovraha-jmeno-vetru-368098
Četl jste někdo? Je to již starší záležitost, autor mezitím vydal druhý díl, na třetím (závěrečném?) už hodně dlouho pracuje, takže je přirovnáván k Martinovi. Mnohokrát jsem na knihu narazila, dala si ji do kolonky "Chci si přečíst", ale skutečně se k tomu rozhoupala až relativně nedávno. Kniha je slušný "špalek" a určitě mi uškodilo, že jsem četla na etapy, po drobných kouscích, nemohla se do příběhu cele ponořit. Po přečtení jsem byla nadšená, s odstupem mé nadšení trochu opadává. V komentářích na DK to mnozí vystihli lépe než já: anotace slibuje epický příběh s úžasným hrdinou, ale v prvním díle na nějakých 600 stranách se nám dostane relativně krátkého výseku jeho života a z toho, co anotace slibuje, tam není téměř nic. Zápletku tvoří hrdinova pomsta, ale ani ta nedojde se závěrem knihy k nějakému naplnění, takže v tomto ohledu jsem poněkud frustrovaná. Nicméně již čtu druhý díl a líbí se mi autorův promyšlený svět, takže i když vlastně na mnoha kapitolách popisuje rozmezí třeba 1 měsíce v životě hrdiny, stejně mě to nutí číst dál :).
Četla jsem, strašně se mi to líbilo a ztrácím optimismus v čekání na třetí díl :-?
I když jednotlivé díly téhle série jsou naštěstí aspoň příběhově ukončené.
20.července od 18.00 hodin. V plánu je i autogramiáda.
Neplánujete se někdo v sobotu zúčastnit Coniáše v pražské knihovně?
Knižka je veľmi fajn, nebol to ľahký mix žánrov na ukuchtenie, ale zvládol ho slušne. Folklór a rozprávkovo je pomedzi strany rozsypané štedro a ako sa striedavo premieta do a kontrastuje s realitou je fajn. Do toho štandardná dôkladnosť s reáliami...
Frázování má Dočkal pořád skvělé, ve formátu téhle knihy nemůže vyniknout jeho herectví, mluví i trochu rychleji, jakoby ty seznamy jmen, míst a událostí chtěl mít už za sebou. Až ironicky vyznívá jeho citace letopočtů ("rok 11 pé Dé" nebo "rok 2 pé řed Dé").
A pak jsou tu jména a nová terminologie, nelíbí se mi povětšinou anglizovaná výslovnost jmen, zvlášť těch targaryenských, ale možná je to tak správně (já bych místo "Ejgn" četl "Égon" (s lehounkou čárkou nad E)) také ne "Ejnys" ale "Énys", a ne "Mejdžr", ale "Mégor"). V knihách ze Ságy byla ta výslovnost uměřenější. S terminologií samozřejmě Dočkal nic neudělá.
Jinak jako kulisa k práci a k delším cestám autem ideální.