Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1138139140141143

Komentáře

• Pro hrst dukátů (https://www.databazeknih.cz/knihy/pro-hrst-dukatu-487753)
    Tak se Jaroš přece jenom vrátil
  • Byť ne zcela dobrovolně. :D
    A teď se chystá taková sbírka, že v jedné knize tři novely - rozšířené notárovy Mátohy na Krížnej (prvně vyšlo ve Slovensko Noir jako povídka), zastávka všech tří cestou do Košíc na Muráni, Jarošova sólo akce někde u Trnavy. Vyjít by to mělo tak na podzim, když vše pujde jak má. Název Muránska bosorka. Názov inšpirovaný Muránskou Venušou - Máriou Széchyovou.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Hádáte někdo na Martinusu tajemné knihovny? Zatím je to celkem snadné, ale toho 16. :-k
  • Zabíhám se.
  • @MonteKarstark Hádám a zatím mám všechno :).16 má blbé nápovědy... je to postava notoricky známá, častý aktér různých hororů, jméno nemá a často je označován jménem svého tvůrce. Nejvíc asi napoví to šití :).
  • AvivAviv
    upraveno 21. března 2023
    Jo, už jsem se taky zorientovala, ale dalo mi to chvíli. A taky, k mé hanbě, dvacítka. Pak jsem se musela plácnout do čela. Pod lampou největší tma a jedna z knih mě opravdu zmátla a poslala špatným směrem.
  • Ja takisto lúštim Tajomné knižnice, ale v slovenčine. :-) Tam sú také isté postavy, ako v češtine, ale sú iné bonusové postavy. :-)
  • A kde tie bonusy nájdem?
  • @Aviv Bonusy sa objavujú len v sobotu. Treba kliknúť na zelený rámik s nápisom "Tajný bonus" a vyskočí taký zoznam, vďaka ktorému sa dá prísť na nejakú knižnú postavu. :)
    @Lady Ašara Aha, díky. Podle toho šití to byla jediná věc co mě napadla, ale nějak mi tam neseděl ten severní pól a sáně (originál jsem nikdy nečetl) tak jsem to jméno ani nezkoušel zadat =D
  • AvivAviv
    upraveno 25. března 2023
    Z toho sobotního bonusu jsem ne že jelen, ale rovnou sob karibu. :-k
  • Tak už jsem na to přišla.
    upraveno 31. března 2023
    Tak poslední tajenka velmi jednoduchá. Stačilo mi jediné slovo: "koření". :-P

Vtipné, že nejvíce mě potrápilo 27., kde jsem zkoušel všelijaké pohádkové princezny a přemýšlel, kdo má sakra ještě stříbrné vlasy kromě Targaryenů, abych se pak po půl hodině bádání tloukl do hlavy :wall: jak jsem mohl na něco takového zapomenout, když jsem to všechno četl, hrál i viděl.

A 29. mě taky pěkně vypeklo. Hned první věc co mne napadla byla správná odpověď, ale z nějakého důvodu si tenhle romanťák pletu s Pýchou a předsudkem.
    Takže mám celou dobu před očima Miu Wasikovskou v kloboučku a Fassbendera v hořícím baráku, ale do tajenky píšu Elizabeth Bennet a divím se, proč to sakra nefunguje, když je to naprosto jasné. =D
  • Šikula.
    Hehe, taky jsem si lámala hlavu nad tou bustou a zkoušela i Posledního jednorožce a nakonec mi to docvaklo díki slovanským bohum.
  • Dočtena Duna, všech 6, to byla horská dráha, a to už jsem si leccos nechala vyspoilerovat na youtube
  • Práve vyšla Červenákova nová kniha "Ostrov bohýň", ktorá patrí do série o Roganovi. :-) Apropo, celá séria o Roganovi vychádza aj v súborných vydaniach, teda v takých troch tehlách. :-)
  • Hej, preto čakám na tú poslednú tehličku. Ale na nový príbeh som bola zvedavá a tak mám Ostrov digitálne. Akurát čítam. Veľmi pekná prehliadka ľudových ochranných opatrení, exkurz k poľským božstvám, nejaká tá kniežacia politika, do ktorej už Rogan nechce zasahovať, len ju učeným okom pozoruje a tématika podhodencov.
  • Po dvou měsících teď konečně dočítám První Tudorovce od Joanny Hickson. Polovina kapitol je vyprávěná z pozice Jaspera Tudora, strýce Jindřicha VII., zbytek z pozice Jasperovy sestřenice a milenky. Víc než historii se sice knížka věnuje milostnému příběhu a scénkám z dětského pokojíčku, ale cosi se tu taky najde. Dokonce dojde na zmínku o Králotvůrci (Richard Neville, hrabě z Warwicku) a Pavoukovi (Ludvík XI. , přesněji podle Wiki "Světový pavouk - "vládl pomocí sítě diplomatů a špehů".) Sem tam dokonce i nějaká ta bitva nebo kvintána a čte se to příjemně 8-)
  • Z historických románů doporučuji (a nedám na ně dopustit) Prokleté krále od Maurice Druona. Neskutečně promakané, čtivé a člověk se dozví o Stoleté válce.

Čtení jsem teď spíše zanedbávala, ale včera jsem konečně dočetla Nezbytné věci od Stephena Kinga a jako hodně dobrý to bylo :-).
  • Tak já jsem se po opravdu dlouhé době vrátil k cyklu Odkaz dračích jezdců a jsem docela překvapen, jak se mi to i po těch letech líbí. Já vím, že se složitějšími díly nesnese tento cyklus srovnání, ale právě kvůli své jednoduchosti se čte velice pohodlně, je psán nenáročným stylem a jako odreagování skvěle funguje. Navíc ja napsán dostatečně čtivě, aby zabavil a postavy jsou sympatické.
  • @Azrael Tuhle sérii mám na DK v záložce "Chci si přečíst". Tolik knih a tak málo času!
  • Presne, presne. To isté s filmami.
  • Nedávno vyšla už 9. kniha zo série "Stein, Barbarič, Jaroš" od Juraja Červenáka s názvom "Lovec čertov" a odohráva sa v Trnave. :-)
  • @Janulka čekám na český překlad, snad bude pod stromečkem. Myslíte, že po andělovi (v podsvětí) a čertovi (v Trnavě) přijde i Mikuláš? :-)
  • AvivAviv
    upraveno 11. listopadu 2023
    Tak existuje fanart na téma "tři králové". :D

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10209756335822051&set=g.50275229210
    image
  • Škoda jen, že "ten černej" není vzadu (a nevystrkuje bradu) :-).

(Je to náhoda, že mi telefon slovo "nevystrkuje" přepsal na "nevyšetřuje"?)
  • Autorství chtělo mít kam dát ty rostodivné čepelky, tak je vepředu.
    Autokorekt je taky fanda. :D
  • upraveno 28. října 2024
    Práve vyšla desiata detektívka od Juraja Červenáka s názvom Prekliata kniha. :-) No a teraz sa odohráva priamo v Košiciach. :-)
  • @Janulka
    Díky za info. Už ji máš přečtenou?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.