A zrovna Kleopatra je vysloveně nudná postava. Když už, radši bych se soustředil na její sestru Arsinoe, která je mnohem zajímavější a kterou Kleopatra nechala ze sesterské lásky zavraždit :)
A není moc světlá na Kleopatru ? Dnešní trend jde spíše opačně. Nevím jestli v dnešní době jsou zrovna sandálové velkofilmy moc v oblibě, aby diváci přišli na další verzi. Poslední hodně úspěšný film beru Gladiátora možná Troju. Ani mázák Scott s Exodem kde byla částečně egypská tématika moc neuspěl. Alexandr Veliký nebyl taky žádný trhák. A o remaku Ben Hura nebo Pompejích škoda psát. Gal Gadot v hlaní roli, bych si tipnul - nebude v arabském světě přjímána s nadšením. Izraelská herečka, která se rádá chlubí armádním výcvikem v roli nejslavnější egypské královny. Jinak řečeno zvláště dnešní doba si spíše říká, když už ne velkofilm o Boudice, tak klidně seriál. V době seriálové, v době Vikingů, Posledního království, Spartaka, v podstatě i Hry a Zaklínače. V době covidové kdy se nechodí do kina, i když jsou zrovna otevřený, by mě plány na seriál od HBO nebo Netflixu přišli prozíravější.
Přísně vzato Kleopatra pocházela z makedonského rodu Ptolemaiů, takže co se odstínu týče spíš by odpovídala Řekyni než středovýchodnímu typu :) (i když Alina je Tatarka, takže kdo požaduje menšinové zastoupení, měl by být spokojen :-D )
Na druhou stranu mince s jejím portrétem nesvědčí o přílišné kráse (zřejmě na Caesara i Antonia zapůsobila spíš Egyptem než vzhledem :twisted: ).
Ad případný seriál - není to tak dávno co HBO uvedlo seriál z doby římské invaze do Británie, ale dle ukázek a hlavně ohlasů (propadák) to obsahovalo přesně ty nejhorší seriálové nedostatky současnosti.
Kánon krásy se velmi měnil, ve své době mohla být klidně krkatá a nosatá nesmírnou kráskou! Onehdá jsem narazila na popis pana de La Reynie, který byl velitelem policie v době Ludvíka XIV., a protože byl líčen jako velký švihák, našla jsem si jeho dobový portrét. Možná je to tou parukou, ale kapitán Amerika to tedy rozhodně není :).
Obecně tyhle klasické filmy s "praktickou výpravou" na mě působí líp. Před pár týdny jsem si dal s chutí Pád říše římské. A i když to není nejlepší film ani své doby, je to tak krásně udělané co do staveb a výpravy, tak je to takové "vyklidněné" oproti dnešním filmům, kde musí být zvrat každých deset minut, každých pět minut sexuální orgie a snad ještě častěji nějaká ta krev.
Včera jsem v televizi po delší době viděl tak do půlky Alexandera Velikého. A třeba bitva u Gaugamel ve filmu je jedna z historicky nejpřesnějších bitev co byly natočeny ( ze starověkých a středověkých asi nejvíc historicky přesná z těch co jsem viděl). Průběh, taktika a třeba i to, že je tam vidět většina složek makedonského vojska ( včetně vrhačů kamení a ostěpů i štítonoši) A triumfální vjezd do Babylonu vypadá velkolepě. I s tím, že digitální dodělávky tam trochu vidět jsou.
S bitvou u Gaugamely souhlasím, snad až na to, že Parmenión je tam trochu za blbce, díky kterému nedokázali zajmout Dáreia, jenže to, že se ocitl téměř v oblíčení, bylo důsledkem použité Alexandrovy taktiky. A nakonec se jeho křídlo vyprostilo samo dřív, než přišla pomoc. ale jinak zobrazení bitvy dobře odpovídá skutečnosti, což se vidí málokdy.
Jsem samozřejmě smutná, ale připomínám, že umřel v devadesáti letech, ve spánku, doma ve vile na Bahamách a po dlouhé a krásné kariéře. Kdo z nás to tak bude mít...
Kdo rád právnická a politická dramata, tak si nenechte ujít film z produkce Netflixu Chicagský tribunál. Sorkin ve skvělé formě jako scénárista a ve slušné kondici i jako režisér. Herecké obsazení, za které by se nemusel stydět ani film velkého hollywoodského studia.
Komentáře
Na druhou stranu mince s jejím portrétem nesvědčí o přílišné kráse (zřejmě na Caesara i Antonia zapůsobila spíš Egyptem než vzhledem :twisted: ).
Ad případný seriál - není to tak dávno co HBO uvedlo seriál z doby římské invaze do Británie, ale dle ukázek a hlavně ohlasů (propadák) to obsahovalo přesně ty nejhorší seriálové nedostatky současnosti.
:'-( :'-( :'-( :'-( :'-(
Sbohem Viléme z Baskervilu
(Asi si pustím Neúplatné.)
https://www.csfd.cz/film/237309-chicagsky-tribunal/prehled/
https://edition.cnn.com/2020/11/06/entertainment/johnny-depp-fantastic-beasts/index.html