Dokoukala jsem čtvrtou sérii Koruny a musím říct, že tvůrci pořád drží kvalitu. Každý díl má samozřejmě svoje téma, ale protože jsme se posunuli do osmdesátek, v popředí jsou (kromě Železné lady) hlavně Charles a Diana. Trochu jsem měla obavy, že se tvůrci neubrání tomu sklouznout k tomu lacinému bulvárnímu pohledu, že Diana je laskává oběť a Charles studený čumák. Naštěstí je to opravdu složitější. Diana je laskavá, ale seriál nijak nepřikrášluje její ošklivější vlastnosti a psychické problémy. V jejích špatných chvílích byste ji doma asi moc mít nechtěli. Její manželství s Charlesem je na začátku pojaté jako něco, co může mít šanci, ale během série se celkem přirozeně rozpadne z důvodů, které jsou jasné - a není to jenom chyba Charlese. V posledním díle vidíte, že ne, tohle už fakt nejde zachránit. Sledovat poslední sérii bude asi nejzvláštnější, protože se bude věnovat událostem, které si nejen já už osobně pamatuju z dětství a puberty. Čekám ze strany některých členů královské rodiny další vyjádření, že ten seriál je opravdu jenom fikce :)
Souhlasím, že se jim čtvrtá série povedla co do různých pohledů na věc, ale musím říct, že mě to nevtáhlo tolik jako první dvě (a částečně třetí). Asi je snazší u mě jako diváka uspět s tím, co neznám, původně mě na Koruně hodně bavilo objevování neznámé britské historie, teď už mi to přišlo víc jako vztahovka. Resp. ty "zlomové okamžiky", které Alžběta řeší, se častěji točily kolem problémů v rodině. A ačkoli je to přirozené, ty velké události se najednou (některé) opakují, chci říct: postavy jsou jiní lidi, co žijí vlastní životy plné událostí, které jsou pro ně nové (a v tom je to přirozené, protože různým lidem se dějí stejné věci), ale zároveň na to kouká divák, který "velkou zahraniční cestu" nebo "krizi vztahu" řešil už s Alžbětou (takže opakování).
@flanker.27 Reconquista je zajímavé a ne zrovna kulturně profláknuté téma, historický seriál, který se netýká zase znova britské historie... jako je to celkem lákavé. Středověk, bitvy, maurská estetika... Trochu jsem pochybovala, že zrovna tohle téma se v dnešní politicky korektní době objeví a vida ho. Dej prosím vědět, jestli to bude podané přijatelně, nebo to bude jako Království nebeské, kde z křižáků udělali jenom hamižné kokoty, zato Saladin je výkvět ctnoství. Nemám motivaci dívat se, jak si Španělé s moderní útlocitností sypou popel na hlavu za to, že vykopli z poloostrova cizí dobyvatele. Těžko můžou udělat seriál třeba o Cortézovi jako hrdinovi, ale v tomhle případě se nemají zač stydět, maximálně že to trvalo tak dlouho.
Tak na Vánoce jsem si nostalgicky zavpomínala na dětství a stáhla si Merlina se Samem Neillem (ježiši, už je to 22 let). Skoro jsem už zapomněla, jak je tahle verze artušovských legend emotivní. A vidím tam jako dospělá ty občas dost temné přesahy, které mi tendy v tom Hallmarkovském kabátě nedošly. Věčné střídání tyranů na trůnu zdánlivě bez konce. Mab, které je jedno, že ničí zemi, pokud si ji lidi budou pamatovat. Morgana, se kterou od začátku všichni vyjebávají a po které nic nezůstane. No a Artuš, do kterého Merlin vkládal tolik nadějí, ale stejně neunikne následkům jedné chyby (té s Morganou) a jeho vláda skončí v krvi. Líbila by se mi stejně pojatá nová verze nebo předělávka v moderním vizuálním hávu, protože některé triky nebyly dobré ani na tehdejší dobu, a odstranění některých hluchých míst, ale hudba, jo, ta je pořád skvělá:
Myslím, že to tady zatím neproběhlo - His Dark Materials bylo prodlouženo pro třetí sérii, která bude poslední. Oproti některým předpokladům fanoušků bude tedy co série, to adaptace jedné knihy. Viděl někdo už 2. sérii?
@Nevada JJ, to o Cidovi vím, ale není to tím, čím se proslavil. Předpokládám, že v tom seriálu to námezdnictví aspoň zmíněné bude. Reconquista mi prostě přijde zajímavá, protože je to jediný případ, kdy křesťani dobyli zpátky původně křesťanské území. Ta muslimská benevolentnost ostatně přispěla k tomu bleskového rozšíření islámu, ale v praxi to pak samozřejmě fungovalo, jak to fungovalo. Co jsem pochopila, tak Španěláci byli hardcore katolíci taky z důvodu, že vírou chtěli pomoct zemi sjednotit. A u Království nebeského mi právě vadilo, že není ani neutrální, zmatci masakrující civilisty a oportunisti byli na obou stranách. Jestli dneska chtějí tvůrci historické náboženské války zobrazit co možná nejmíň urážlivě, tak staré dobré "válka je peklo" je nelepší řešení.
Upřímně znám El Cida jen jako kampaň z Age of Empires 2. Ono celkově tomuto tématu se nevěnuje v našich končinách téměř nic. Takže taky ukládám do "must see"
K Cidovi. Jsem rád za seriál sledující Reconqiustu, první řada se ale spíše věnuje tomu, co ji předchází. Celý děj je zasazen ještě do období vlády krále Ferdinanda I. Kastilského, kterému je věnováno snad více času než samotnému hlavnímu hrdinovi. Ruy není žádným slavným hrdinou, je stále ještě panošem prince Sancha. Náboženství se prakticky neřeší, střet kultur se objeví jen v 1 díle, který vyvrcholí bitvou o Graus.
Taky se mi na něj konečně podařilo podívat. Opravdu výborný seriál. Mimochodem, všimli jste si, kdo napsal předlohu? Walter Tevis, podle Wikipedie už v roce 1983 (https://cs.wikipedia.org/wiki/Walter_Tevis). Nevím, jestli to jméno ještě někomu něco řekne - ale kdyby se vám náhodou někdy dostal do ruky Zpěv drozda nebo Kroky slunce (případně Muž, který spadl na Zem), tak je to stejný autor.
@Nevada Ahoj, 2. sérii Temných esencí mám za sebou. Víc se mi líbila první řada, ale je fakt, že tak jsem to měl i u knížek. Není to špatné, trochu vláčné. Nejvíc mi bavil Lee a Pantík ;-)
Sjíždíme doma znovu Malého Pitavala z velkého města. V díle Muž s punčochou se muž zcela nechytal u popisu pachatele (štrausky s oranžovým praporkem apod.), našla jsem na tohle téma docela hezký rozbor na webu Módního pekla. Tak jsem se slzou v oku zavzpomínala na šatník mé matky a babičky :-).
Na trochu jinou notu... Všimla jsem si, že na ČT3 reprízují Hry bez hranic. Nemá to být kanál pro důchodce? Jsem hodně stará, když si z dětství pamatuju premiéry? Letní večery, rozhodčí Denis Pettiaux a "Attention, prêts?"
NEKE! Kdy? Jdu naladit ČT3! Kruci, včera byly z HK, pamatuju si, že na stadionu pak nechali nějaké kovové konstrukce, na které jsme chodili lézt. Teď koukám, že tam dávají i Haló, haló! (od 17:50), asi jsem taky hodně stará.
Komentáře
https://www.csfd.cz/film/938268-el-cid/galerie/
Mimochodem, všimli jste si, kdo napsal předlohu? Walter Tevis, podle Wikipedie už v roce 1983 (https://cs.wikipedia.org/wiki/Walter_Tevis). Nevím, jestli to jméno ještě někomu něco řekne - ale kdyby se vám náhodou někdy dostal do ruky Zpěv drozda nebo Kroky slunce (případně Muž, který spadl na Zem), tak je to stejný autor.
Není to špatné, trochu vláčné. Nejvíc mi bavil Lee a Pantík ;-)
Konečně jsem viděl první díl El Cida. Za mě dobrý, doufám, že budu stejně spokojen i nadále.
Teď koukám, že tam dávají i Haló, haló! (od 17:50), asi jsem taky hodně stará.