Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

15354565859144

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Předevčírem jsem dočetl Útesy křiku, a tak nějak... Četlo se to výborně, ale - všechny sympatický postavy vymřou do poloviny knihy a hlavní hrdina je blbec, kterej neni schopnej nikdy udělat nic správně. Vždycky když jsem čekal, že se konečně pochlapí a udělá něco pořádnýho, tak taková scéna končí zhruba větou "sklonil jsem meč" nebo nějak podobně. Když není komu fandit, mám s tím prostě problém.
  • narazil som v kníhkupectve na niečo ako čierna a biela vež... námet je zhruba o tom, že nejaká pani sa prebudí a ma v ruke list, ktorý začína: milá ty, telo ktoré máš, patrilo mne...

čítal to niekto? chvíľu som to pohadzoval v ruke, že to skúsim, ale nakoniec som sa nerzohodol. nejaké odporúčanie by možno pomohlo...
    Ještě bych měl uvést, že právě před Útesy křiku jsem četl Stín modrého býka, což, musím říci, českou fantastiku pozvedlo v mých očích o notný kus výše. Nastudované a výborně zakomponované reálie, dobře odvyprávěný příběh, díky kombinaci mužského a ženského autorského pohledu působí v knize muži i ženy realisticky. Pár výhrad by se našlo, např. k celkové realističnosti prostředí mi moc neseděla postava Elwary/Maary, ale na celkové hodnocení to zas takový dopad nemá. Dal bych tak 80 %.
  • Dal jsem si k vánocům hru Willa Třasooštěpa Richard III zpracovanou jako manga, včera jsem si to i přečetl a potěšilo mě to, dialogy ve hře zpracované jako komiks, působivé ilustrace a hlavního hrdinu v tom komiksu nelze mít nerad :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Já jsem si šňupnul audiobook Posledního mohykána. Docela dost mě překvapilo, jak je kniha odlišná oproti filmu. :-s
    @Montezuma3 To je vážně takový překvapení? :)
    Měl jsem šok z toho, že ve filmu skoro všichni umřeli a v knize naopak skoro nikdo. Byl jsem zvědav, až Magua vyřízne srdce Šedému vlasu. A on byl vlastně Šedý vlas jediný, kdo ten masakr přežil.
    @Montezuma3 Věrnost knižním předlohám není právě to, co by v Hollywoodu frčelo. Aniž bych chtěl snižovat film (resp. tu adaptaci, kterou máme na mysli), tak ten má s předlohou společnou tak základní zápletku a jména postav (nikoli už jejich charaktery).
  • Ahoj lidi, mám dotaz. Jak je to vlastně s knihami od Tolkiena. Ptal jsem se v několika knihkupectvích a nikde se nemohou shodnout na přesném číslu. Takže jednoduše: Mám: Hobit, Pán prstenů 1-3. Zbývá: Silmarillion, Húrinovi děti a co dál? Patří tam kromě těchto dvou knih ještě něco?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. prosince 2012
    @Everett_Young Nedokončené příběhy. A ještě mám nějaké pohádky pro děti od Tolkiena - jdu se podívat do knihovny - jmenuje se to "Dopisy Děda Mráze" a jsou to dopisy, které posílal JRRT svým dětem každé Vánoce od roku 1920.
    @Everett_Young: Nedokončené příběhy
    @flanker.27: To jo, spíš mě překvapilo, že narazím na knihu, která bude o několik řádů horší než film. Mám vsugerováno, že drtivé většině je to přesně naopak.

Ještě tu mám audiobook Čtyři roční doby. Mám se do toho pustit, nebo dostanu na chlup to stejné co ve filmu?
    @Montezuma3 Horší bych neřekl v žádném případě, je absolutně jiná. Film odpovídá vkusu současnýho dováka, Knížka zase době kdy byla napsaná (už někdy kolem cca 1830) a kdy se odehrává. Film má pro mě ten klasickej problém, že jsou v něm postaru oblečení moderní lidi.
  • @Krisa Myslim, ze EY mal na mysli iba Stredozem. Inak existuje aj Legenda o Sigurdovi a Gudrún, ale tyka sa to severskej mytologie
  • Mimochodom, pred 10 rokmi vysli v Mladej fronte extra aj Basne z LOTR - velmi prijemny darcek :)
    Znám Sigurda a Brunhildu (ze Sigurda si pak křesťani udělali sv. Jiřího).
  • @flanker.27 Aj Gudrun aj BrunHILDA vystupuju v pribehu o Sigurdovi.
  • upraveno 25. prosince 2012
    Od Tolkiena rozhodně doporučuju Příběhy z čarovné říše (různé krátké povídky, Nimralův list, básničky atd.) a pro ty, kdo četl Silmarillion a Nedokončené příběhy taky Knihu ztracených pověstí (de facto "původní verze" příběhů o Středozemi atd. - Ardě, chcete-li).

edit: a taky Tuláka Rovera, to je nádherná pohádka :)
    Jo, to byla vlastně ta, co její matka dala Sigurdovi nápoj zapomění, aby zapoměl na Brunhildu. Ty Hildy to maj těžký... :)
  • húrinové deti sú vlastne výcuc zo silmariliona a nedokončených príbehov. myslím, že tam nič nové nebolo, či si to zle pamätám?
  • Bylo tam pár nových věcí (nějaké detaily, trochu upravený sloh, aby to líp navazovalo atd.)
  • Já právě dolouskala vánoční dárek, detektivku od Felixe Francise Spřízněni krví. Synáček převzal po tatíkovi otěže velmi hladce, protože spolupracoval na posledních pěti knihách a ano, líbilo se mi to. Akorát chudák hlavní hrdina dostal od pana autora co se týká neštěstí pěkně naloženo.
  • Blackfish napsal(a):

Dal jsem si k vánocům hru Willa Třasooštěpa Richard III zpracovanou jako manga, včera jsem si to i přečetl a potěšilo mě to, dialogy ve hře zpracované jako komiks, působivé ilustrace a hlavního hrdinu v tom komiksu nelze mít nerad :)

Cyklus Manga Shakespeare je výborný, bohužel to u nás skončilo se Snem noci svatojánské, tedy čtyři díly, Romeo a Julie, Hamlet, Richard III a výše zmíněné. Je to škoda, tohle zpracování se mi moc líbilo.

• Já dostal Soumrak na Worlornu
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hildegarda napsal(a):

@flanker.27 Aj Gudrun aj BrunHILDA vystupuju v pribehu o Sigurdovi.

A to je už aj paródia Siegfried :D
  • Rockovou knihu mrtvých. Mnohem lepší než Malaz. ;-)
  • Rockovou knihu mrtvých
    To neznám...Je to dobrá fantasy?:-)
  • Hodně drog... ;-)
  • Momentálně dočítám Bouři mečů a tolik zvratů a hlavně vražd... Před tím jsem ale četl Zlodějku knih od Marka Zusaka a musím říct, že ta knížka na mě udělala obrovskej dojem. Takže hned jak se pročtu hostinou a tancem, přečtu si od Zusaka i Posla.
  • skúsi niekto novinku Trnový princ? alebo to niekto čítal v originále a pochváli. Talpress to teraz promuje a chváli, tak by ma zaujímalo, či to niekto pozná.
  • sarven napsal(a):

skúsi niekto novinku Trnový princ? alebo to niekto čítal v originále a pochváli. Talpress to teraz promuje a chváli, tak by ma zaujímalo, či to niekto pozná.

Svět se pro něj změnil v den, kdy visel na trnech ostnovníkového keře...
    Hyperion zas a znova :-)
    Když mu bylo třináct, byl vůdcem bandy krvelačných banditů.
    Hm, jak může být taková postava sympatická? Zkusím to, jestli nebudu mít co číst, ale podle popisu se bojím, že se mi to líbit nebude.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.