Předevčírem jsem dočetl Útesy křiku, a tak nějak... Četlo se to výborně, ale - všechny sympatický postavy vymřou do poloviny knihy a hlavní hrdina je blbec, kterej neni schopnej nikdy udělat nic správně. Vždycky když jsem čekal, že se konečně pochlapí a udělá něco pořádnýho, tak taková scéna končí zhruba větou "sklonil jsem meč" nebo nějak podobně. Když není komu fandit, mám s tím prostě problém.
narazil som v kníhkupectve na niečo ako čierna a biela vež... námet je zhruba o tom, že nejaká pani sa prebudí a ma v ruke list, ktorý začína: milá ty, telo ktoré máš, patrilo mne...
čítal to niekto? chvíľu som to pohadzoval v ruke, že to skúsim, ale nakoniec som sa nerzohodol. nejaké odporúčanie by možno pomohlo...
Ještě bych měl uvést, že právě před Útesy křiku jsem četl Stín modrého býka, což, musím říci, českou fantastiku pozvedlo v mých očích o notný kus výše. Nastudované a výborně zakomponované reálie, dobře odvyprávěný příběh, díky kombinaci mužského a ženského autorského pohledu působí v knize muži i ženy realisticky. Pár výhrad by se našlo, např. k celkové realističnosti prostředí mi moc neseděla postava Elwary/Maary, ale na celkové hodnocení to zas takový dopad nemá. Dal bych tak 80 %.
Dal jsem si k vánocům hru Willa Třasooštěpa Richard III zpracovanou jako manga, včera jsem si to i přečetl a potěšilo mě to, dialogy ve hře zpracované jako komiks, působivé ilustrace a hlavního hrdinu v tom komiksu nelze mít nerad :)
@Montezuma3 Věrnost knižním předlohám není právě to, co by v Hollywoodu frčelo. Aniž bych chtěl snižovat film (resp. tu adaptaci, kterou máme na mysli), tak ten má s předlohou společnou tak základní zápletku a jména postav (nikoli už jejich charaktery).
Ahoj lidi, mám dotaz. Jak je to vlastně s knihami od Tolkiena. Ptal jsem se v několika knihkupectvích a nikde se nemohou shodnout na přesném číslu. Takže jednoduše: Mám: Hobit, Pán prstenů 1-3. Zbývá: Silmarillion, Húrinovi děti a co dál? Patří tam kromě těchto dvou knih ještě něco?
@Montezuma3 Horší bych neřekl v žádném případě, je absolutně jiná. Film odpovídá vkusu současnýho dováka, Knížka zase době kdy byla napsaná (už někdy kolem cca 1830) a kdy se odehrává. Film má pro mě ten klasickej problém, že jsou v něm postaru oblečení moderní lidi.
Od Tolkiena rozhodně doporučuju Příběhy z čarovné říše (různé krátké povídky, Nimralův list, básničky atd.) a pro ty, kdo četl Silmarillion a Nedokončené příběhy taky Knihu ztracených pověstí (de facto "původní verze" příběhů o Středozemi atd. - Ardě, chcete-li).
edit: a taky Tuláka Rovera, to je nádherná pohádka :)
Já právě dolouskala vánoční dárek, detektivku od Felixe Francise Spřízněni krví. Synáček převzal po tatíkovi otěže velmi hladce, protože spolupracoval na posledních pěti knihách a ano, líbilo se mi to. Akorát chudák hlavní hrdina dostal od pana autora co se týká neštěstí pěkně naloženo.
Momentálně dočítám Bouři mečů a tolik zvratů a hlavně vražd... Před tím jsem ale četl Zlodějku knih od Marka Zusaka a musím říct, že ta knížka na mě udělala obrovskej dojem. Takže hned jak se pročtu hostinou a tancem, přečtu si od Zusaka i Posla.
skúsi niekto novinku Trnový princ? alebo to niekto čítal v originále a pochváli. Talpress to teraz promuje a chváli, tak by ma zaujímalo, či to niekto pozná.
Komentáře
čítal to niekto? chvíľu som to pohadzoval v ruke, že to skúsim, ale nakoniec som sa nerzohodol. nejaké odporúčanie by možno pomohlo...
edit: a taky Tuláka Rovera, to je nádherná pohádka :)