Ideální vládce

upraveno 23. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Všichni tušíme, kdo má právoplatný nárok na vládu po Robertovi I. Baratheonovi. Ale je tím nejvhodnějším? Komu fandíte vy? Kdo přinese říši mír a sjednotí ji před hrozbou přicházející zpoza Zdi? Který vládce zachrání Západozemí před zkázou?

Jde o vaše osobní preference, žádné "ten je právoplatný a basta", kdo by dle vás byl ideálním vládcem. Omezme se prosím na žijící hráče o trůny a ty, kteří přicházejí v úvahu.
1111214161719

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 3. října 2010
    Flanker.27 píše:
    (teda pokud nezjistíme, že Melisandra byla vlastně Tywinova agentka)

Ta myšlenka se mi líbí! :o))

Flanker.27 píše:
    A jak říkám, kdyby Renly nebyl zavražděn, nejspíš by zvítězil on, protože měl zdaleka nejpočetnější armádu.

Tady lehce nesouhlasím. Jednak by i Renly musel bojovat na dvou stranách, protože Stannis jako první vyjel proti němu. A jednak Tywin stejně snadno rozdělil své armády, a zatímco menší část by nechal ať drží seveřany u Řekotočí, tak s druhou částí by se otočil proti Renlymu. Nezapomeňte, že Lannisterské vojsko zase až tak veliké ztráty nemělo. Nejvíc mužů ztratili rozprášením záložní armády na domovské půdě.

Ale to už jsou zase jen teorie. A Martinova fantazie nám ty teorie často bourá jako :o)

JimJam píše:
    Starkové nevyhráli své bitvy tak, že by nepřátele stříleli do zad.

Pravda, největších úspěchů dosáhli tak, že uprostřed noci přepadli nepřátelské tábory ;o)
  • upraveno 3. října 2010
    Chmur píše:
    Navíc Robb ztratil největší eso v rukávu Jaimeho. Kdyby ho vlastnil, žádná krvavá svatba by neproběhla.

Přesně tak. A proto byla ztráta Jaimeho pro Lannistery katastrofa ve všech ohledech. :-)
    upraveno 3. října 2010
    Chmur píše:
    Navíc Robb ztratil největší eso v rukávu Jaimeho. Kdyby ho vlastnil, žádná krvavá svatba by neproběhla.

Proč by neproběhla? Robba zavraždili Freyové a i v případě Robbovy smrti by z něj pořád bylo cenné rukojmí a vyjednávací prostředek. Brynden by ho nepopravil.
  • upraveno 3. října 2010
    Válku z velké části způsobily Malíčkovi lži, důvěra Cat a Neda v Malíčka a Joffrey...
  • upraveno 3. října 2010
    Tywin by jistě neriskoval smrt svého syna, který v jeho očích jako jediný za něco stál. Už v době války Uchvatitele a Aerysem se hnal na Královo přístaviště hlavně kvůli Jaimemu, o kterého měl strach.
  • upraveno 3. října 2010
    Jaimeho zajetí bylo Tywinovou vyjednávací nevýhodou ale bojovou výhodou.
  • upraveno 3. října 2010
    Píše:
    Jaimeho zajetí bylo Tywinovou vyjednávací nevýhodou ale bojovou výhodou.

Jak to myslíš? Jako že Jaime byl neschopný vůdce?
  • upraveno 3. října 2010
    Robba sice zavraždili Freyové, ale s Tywinovým souhlasným zamručením, a když by se to Starkové dozvěděli (a vlastně na to ani nemuseli čekat), nesázel bych na Jaimeho hlavu ani pětník. O čem chcete vyjednávat, když vám vyvraždí skoro celou rodinu?
  • upraveno 3. října 2010
    Nevada píše:
    Pravda, největších úspěchů dosáhli tak, že uprostřed noci přepadli nepřátelské tábory ;o)

Vzpomněl jsem si na Jaimeho opatrnost v Hostině při postupu na Řekotočí. Pokud je někdo tak blbý, že ani nepostaví hlídky a nemá průzkumníky, kteří mu řeknou co se děje kolem něj, tak si o to dost koleduje. Já v tom nevidím nic neférového.
  • upraveno 3. října 2010
    Chmur píše:
    Jak to myslíš? Jako že Jaime byl neschopný vůdce?

Opakuji svúj příspěvek výše:

Katastrofa z hlediska dynastického, ne vojenského. I Tyrion zmiňuje, že jeho bratr není dobrý taktik (v Hostině se už Jaime poučil a zlepšil) a jeho bezhlavé útočení stálo Lannistery dost mužů (podobnost je u Lorase, když Aurane vypráví, jak byl dobit Dračí kámen). Jaime určitě působil na své muže charismaticky, ale bojovat bych pod ním nechtěl. Z hlediska síly jeho zajetí lannistery neoslabilo.
  • upraveno 3. října 2010
    JimJam píše:
    Z hlediska síly jeho zajetí lannistery neoslabilo.

I já se musím opakovat: z hlediska Jaimeho ztráty to byla pro Lannistery katastrofa. :-)
  • upraveno 3. října 2010
    Jako taky vidím Robbovo vítězství jako férové, stejně jak jsem psal i objednávka vraždy Robba je v rámci války OK (Tywin se dopustil jiných v mých očích nepřijatelných činů). Jaime rozhodně velký taktik není, na to je příliš horkokrevný. Podobně jako Loras a podle mě i král Robert. Na druhou stranu vzbudit ve svých mužích oddanost se také jistě počítá. Když však přišel Jaime o ruku, tak nepřímou úměrou dostal víc rozumu, plus nějaké zkušenosti. Situaci v Řekotočí vyřešil dle mě celkem bravurně.
    upraveno 3. října 2010
    heavy_head píše:
    Robba sice zavraždili Freyové, ale s Tywinovým souhlasným zamručením, a když by se to Starkové dozvěděli (a vlastně na to ani nemuseli čekat), nesázel bych na Jaimeho hlavu ani pětník. O čem chcete vyjednávat, když vám vyvraždí skoro celou rodinu?

Brynden měl pořád zodpovědnost na Robbovu manželku, Řekotočí a vůbec celé říční krajiny. Černá ryba byl zkušenějším "vlkem" než většina seveřanů. Zabitím Jaimeho by nezískal nic, zatímco by mohl hodně získat. Navíc o souhlasu Tywina mohl Brynden nějaký čas jen spekulovat. A Freyové by zradili Robba tak jako tak - chtěli svoji pomstu za porušení přísahy. Jen se z toho Zpozdilý lord rozhodl vytřískat co se dá - tituly, pozemky, a v neposlední řadě hlavně milost, protože původně zradil svého krále taky.

JimJam píše:
    Vzpomněl jsem si na Jaimeho opatrnost v Hostině při postupu na Řekotočí. Pokud je někdo tak blbý, že ani nepostaví hlídky a nemá průzkumníky, kteří mu řeknou co se děje kolem něj, tak si o to dost koleduje. Já v tom nevidím nic neférového.

Ale já o neférovosti nic nepsala.
  • upraveno 3. října 2010
    Píše:
    Katastrofa z hlediska dynastického, ne vojenského.

Tak já myslím, že to byla katastrofa i z hlediska vojenského neboť to Tywinovi zmenšilo manévrovací prostor. Tím, že Cat pro mě zcela nepochopitelně pustila Jaimeho, uvolnila Tywinovi ruce.
  • upraveno 3. října 2010
    Píše:
    Navíc o souhlasu Tywina mohl Brynden nějaký čas jen spekulovat.

Tak Brynden byl o tom celkem přesvědčený, soudím dle rozhovoru Černé ryby a Jaimeho v hostině.

A přece nebudete riskovat život člověka, na kterém vám záleží a spoléhat na Bryndenovu rozumnost. Takhle chladně vypočítavej podle mě nebyl ani velký Lannister.

Píše:
    A Freyové by zradili Robba tak jako tak - chtěli svoji pomstu za porušení přísahy.

To si nemyslím. Potřebovali záruky mocného spojence a tím byl Tywin.
  • upraveno 3. října 2010
    Chmur píše:
    Tak já myslím, že to byla katastrofa i z hlediska vojenského neboť to Tywinovi zmenšilo manévrovací prostor. Tím, že Cat pro mě zcela nepochopitelně pustila Jaimeho, uvolnila Tywinovi ruce.

Myslel jsem to tak, že vojenskou ztrátou by nebylo, kdyby místo Jaimeho velel Lannisterům jiný velitel.
  • upraveno 3. října 2010
    Nevada píše:
    Zabitím Jaimeho by nezískal nic, zatímco by mohl hodně získat.

A Tywin by toho mohl taky hodně získat - anebol ztratit syna/dědice. Ačkoli je mi Tywinovo uvažování a chování mnohdy záhadou, dovoluji si tvrdit - tohle by neriskoval.
  • upraveno 3. října 2010
    Chmur píše:
    To si nemyslím. Potřebovali záruky mocného spojence a tím byl Tywin.

Opět s tebou musím souhlasit. :-) Krvavá svatba by bez Tywina neproběhla.
    upraveno 3. října 2010
    Jsem přesvědčená, že když Tywin počítal s tím, že Robb se po noci strávené s Jeyne okamžitě ožení, tak dokázal odhadnout i muže jako Brynden Tully. Toho dokázal velmi dobře odhadnout i později Jaime, a ten není zdaleka tak dobrý taktik jako byl Tywin.

Jaime byl v zajetí v Řekotočí víc v bezpečí než než kdekoliv na bitevním poli.

JimJam píše:
    ím, že Cat pro mě zcela nepochopitelně pustila Jaimeho, uvolnila Tywinovi ruce.

Catelyn prostě hráblo jen o něco dřív než Cersei. Obě ženy ztráta potomků silně poznamenala.
    upraveno 3. října 2010
    heavy_head píše:
    Krvavá svatba by bez Tywina neproběhla.

Jen by si počkali na jinou příležitost. Ostatně, domluvili se i s Boltonem.
  • upraveno 3. října 2010
    Chmur píše:
    Tím, že Cat pro mě zcela nepochopitelně pustila Jaimeho, uvolnila Tywinovi ruce.

Je vidět, že jsi nikdy nebyl matka. :-)
  • upraveno 3. října 2010
    Píše:
    Myslel jsem to tak, že vojenskou ztrátou by nebylo, kdyby místo Jaimeho velel Lannisterům jiný velite

Souhlas.
  • upraveno 3. října 2010
    Nevada píše:
    Jen by si počkali na jinou příležitost. Ostatně, domluvili se i s Boltonem.

Ale Krvavá svatba by neproběhla. Souhlasíš? :-)
    upraveno 3. října 2010
    heavy_head píše:

Ale Krvavá svatba by neproběhla. Souhlasíš? :-)

Možná ano, možná ne. Možná by proběhla jen později, třeba by se starý Frey zatím spokojil jen se zásnubami a tu vzrušující událost by uskutečnil později. Každopádně chtěli Robbovu porušenou přísahu smýt jeho krví. Na způsobu provedení nezáleží. Frey je vychytralá lasice, dosáhl by svého.
  • upraveno 3. října 2010
    Píše:
    Je vidět, že jsi nikdy nebyl matka. :-)

Ne. Ale jsem otec. Já jen nepochopím, jak se mohla spoléhat na to, že Jaime nebo Tyrion dodrží své sliby. Vždyť to byli Lannisterové, kterými pohrdala a považovala je za lháře. Navíc. Dokud měli Jaimeho, byli i její děti ve větším bezpečí. Samozřejmě nemohla počítat s tím, že to s Robbem tak špatně dopadne. Ale šlo o její dcery.

Cat udělal prostě hodně moc špatných rozhodnutí, i když netvrdím, že to byla nějaká její hloupost.
  • upraveno 3. října 2010
    Dalo by se na to pohlížet i tak, že Catelyn uvolněním Jaimeho kvůli tomu, aby ochránil její dcery, podepsala rozsudek smrti pro sebe a pro svého syna. To se však dá říct jen zpětně. Naděje přebíjí všechno ostatní.
    upraveno 3. října 2010
    btw - nebyla Rudá svatba rozplánovaná ještě v době, kdy byl Jaime v zajetí? Nemůžu si teď rychle uvědomit posloupnost událostí.
  • upraveno 3. října 2010
    To by se ti hodilo, co? :-)
    upraveno 3. října 2010
    Jo, už vím. Nebyla. Catelyn pustila Jaimeho před Robbovým návratem a až teprve po jeho příjezdu pak zasnoubili Edmura.

heavy_head píše:
    To by se ti hodilo, co? :-)

Mno... :o)

Ale nikde není psáno, že Frey neoslovil Tywina s nabídkou ještě dřív než byla svatba domluvená. Protože by měli dost málo času domluvit takovou událost se zapojením tří stran.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. října 2010
    Mno, dobrej taktik se pozná především podle toho, že počítá s více variantami. Plán oženit Robba musel vzejít z Tywinovy hlavy dlouho před Krvavou svatbou, Jeyne k tomu, aby Robba svedla, navedla (hezká slova po sobě) její matka kořenářka, která o tom musela určitě s Tywinem chvíli jednat. Když se v Králově přístavišti koná porada, na níž se objevila informace o přechodu Westerlingů na Robbovu stranu, Tyrion byl přece překvapen, že to jeho otec přijímá s poklidem (ne jako v případě jistého západozemského top ten hitu). Asi možná nepočítal s až takovou reakcí Freyů, ale minimálně čekal, že Freyové změní strany.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.