Ideální vládce

upraveno 23. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Všichni tušíme, kdo má právoplatný nárok na vládu po Robertovi I. Baratheonovi. Ale je tím nejvhodnějším? Komu fandíte vy? Kdo přinese říši mír a sjednotí ji před hrozbou přicházející zpoza Zdi? Který vládce zachrání Západozemí před zkázou?

Jde o vaše osobní preference, žádné "ten je právoplatný a basta", kdo by dle vás byl ideálním vládcem. Omezme se prosím na žijící hráče o trůny a ty, kteří přicházejí v úvahu.
11315171819

Komentáře

• upraveno 3. října 2010
    Flanker.27 píše:
    Mno, dobrej taktik se pozná především podle toho, že počítá s více variantami. Plán oženit Robba musel vzejít z Tywinovy hlavy dlouho před Krvavou svatbou, Jeyne k tomu, aby Robba svedla, navedla (hezká slova po sobě) její matka kořenářka, která o tom musela určitě s Tywinem chvíli jednat. Když se v Králově přístavišti koná porada, na níž se objevila informace o přechodu Westerlingů na Robbovu stranu, Tyrion byl přece překvapen, že to jeho otec přijímá s poklidem (ne jako v případě jistého západozemského top ten hitu). Asi možná nepočítal s až takovou reakcí Freyů, ale minimálně čekal, že Freyové změní strany.

Nemůžu si to teď nějak časově srovnat. Když Robb vytáhl na Západ (kde potkal Jeyne), Tywin byl v Říčních krajích, kde jeho postup zastavil Edmure. Pak Tywin odtáhl za Tyrelly k bitvě na Černovodě a Robb se zatím oženil. Pokud Tywin ještě před Šeptajícím lesem nepředpokládal, že Robb potáhne na Západ, kdy mohl s matkou Jeyne smluvit tento komplot?
  • upraveno 3. října 2010
    JimJam:poslové...
  • upraveno 3. října 2010
    schleitr píše:
    JimJam:poslové...

Jenže Tywin neznal Robbovy plány dopředu (jinak by zachránil svou západní armádu před zničením). Nemohl vědět, že Robb se bude vyskytovat poblíž Jeyne a určitě neposlal posly ke všem západním lordům, kteří měli dcery Robbova věku :-) Já si spíš myslím, že se s Kořenáři/Westerlingy smluvil až potom, co si Robb vzal Jeyne.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. října 2010
    Či ptáci... Tywin určitě nenakráčel do Skaliska aby se tam s matkou Jeyne vesele poplácávali po zádech. V postrkování slečen nezkušeným mužům měl ostatně již své zkušenosti...
  • upraveno 3. října 2010
    Píše:
    Já si spíš myslím, že se s Kořenáři/Westerlingy smluvil až potom, co si Robb vzal Jeyne.

Také si to myslím.
  • upraveno 3. října 2010
    Flanker.27 píše:
    Či ptáci... Tywin určitě nenakráčel do Skaliska aby se tam s matkou Jeyne vesele poplácávali po zádech. V postrkování slečen nezkušeným mužům měl ostatně již své zkušenosti...

Mě jde spíš o ten časový moment. Já spíš věřím tomu, že Tywin nezaranžoval vše předem, ale využil toho, když zjistil o svazku Robba a Jeyne. Westerlingové to pak mohli nenápadně hrát na obě strany - být loajální k Robbovi a přitom zajistit, aby Jeyne neotěhotněla...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 3. října 2010
    Já bych spíš řekla, že Tywin začal jednat s matkou Jeyne v okamžiku, kdy se dozvěděl, že Robb je na západě a hodlá tam zůstat. Muselo mu být jasné, kam bude směřovat a zařídil, aby Skalisko padlo a Jeyne svedla Robba (Robb se matce zmiňoval, že dobýt jejich hrad bylo celkem snadné).
  • upraveno 4. října 2010
    Nevada píše:
    Já bych spíš řekla, že Tywin začal jednat s matkou Jeyne v okamžiku, kdy se dozvěděl, že Robb je na západě a hodlá tam zůstat. Muselo mu být jasné, kam bude směřovat a zařídil, aby Skalisko padlo a Jeyne svedla Robba (Robb se matce zmiňoval, že dobýt jejich hrad bylo celkem snadné).

Nechci upírat Tywinovi inteligenci, ale tohle je podle mě až moc konspirativní. Nikdo přece nemohl tušit, že bude Robb zraněný a už vůbec ne, že se zamiluje do Jeyne. To ho navíc milovala opravdově, takže do toho pravděpodobně zapletená nebyla. Tywin matku Jeyne kontaktoval ale určitě hned potom, co vztah její dcery k Robbovi vyšel na jevo (což bylo záhy)....sakra píšu to tady jak v nějaké telenovele. :-D
  • upraveno 4. října 2010
    Olorin píše:
    Nechci upírat Tywinovi inteligenci, ale tohle je podle mě až moc konspirativní. Nikdo přece nemohl tušit, že bude Robb zraněný a už vůbec ne, že se zamiluje do Jeyne. To ho navíc milovala opravdově, takže do toho pravděpodobně zapletená nebyla. Tywin matku Jeyne kontaktoval ale určitě hned potom, co vztah její dcery k Robbovi vyšel na jevo (což bylo záhy)....sakra píšu to tady jak v nějaké telenovele. :-D

Přesně můj názor. Kořenářové to pak určitou dobu mohli hrát na obě strany a čekat na vývoj situace. Matka Jeyne říká v Hostině Jaimeho o dohodě s Tywinem, která mj. zahrnuje výhodné sňatky. Kdo ví, jaká však skutečná dohoda byla a jak jí ona prezentuje teď, Tywin to už nikomu neřekne :-)
  • upraveno 4. října 2010
    JimJam píše:
    Tywin to už nikomu neřekne :-)

Smůla, že neměl Tywin za kamaráda nějakého R'hlorova kněze. Mohl teď někde jako zombík vesele poskakovat. :-D
  • upraveno 4. října 2010
    Olorin píše:
    Smůla, že neměl Tywin za kamaráda nějakého R'hlorova kněze. Mohl teď někde jako zombík vesele poskakovat. :-D

Myslím, že zas tolik lidí, kteří by litovali Tywinova konce neni
  • upraveno 4. října 2010
    JimJam píše:
    Myslím, že zas tolik lidí, kteří by litovali Tywinova konce neni

Jeho bratr a......Cersei ho asi nelituje, ale byl to její velký vzor. :-)
  • upraveno 4. října 2010
    Kdo si myslí, že ideálním vládcem Západozemí by byl Tywin, ať zvedne ruku. :-)
  • upraveno 5. října 2010
  • upraveno 5. října 2010
    Trochu mě to láká...ale spíš by šlo jen dráždění kobry pozlacenou botou...:-)

Tywin by asi nebyl ideálním vládcem, ale rozhodně k tomu neměl daleko v době, kdy žila jeho žena a neprojevovaly se naplno jeho špatné vlastnosti.

Ono je to těžké zvolit nějaký ideál. Každý z aspirantů na trůn má své přednosti, snad kromě Cersei (když nepočítám její nepřehlédnutelné fyzické vnady:-) a Eurona (který je dle mého názoru psychopat). Tommen (spolu s Kevanem a Jaimem), Daenerys, Stannis...

Má IP není bezpečná? Cože? Je bezpečná....minimálně jako hormonální antikoncepce
  • upraveno 5. října 2010
    Myslím, že člověk, kterému jde hlavně o prosperitu vlastní rodiny, by nebyl nejlepším vládcem.
  • upraveno 5. října 2010
    Z pohledu dnešních politiků, se dá ale říct, že je dobré, pokud tam sedí lidi co si už dost nahrabali:-)) A kdo má víc peněz, než člověk který kadí zlato?:-)) O rodinu jde na prvním místě většině lidí. I Stannis "spravedlivý" kvůli ní zradil Aeryse, Ned Stark se hnal do války kvůli rodině. Takže to bych Tywinovi nevyčítal. Jako pobočník se prosadil a jeho bratr Kevan (zdá se být rozumným člověkem) tvrdil, že dal v této pozici Západozemí mnoho let míru a hojnosti.
    upraveno 5. října 2010
    Chmur píše:
    Z pohledu dnešních politiků, se dá ale říct, že je dobré, pokud tam sedí lidi co si už dost nahrabali

Bohužel ze zkušeností vyplývá, že ti, kteří mají dost, chtějí ještě víc, takže "dost nahrabáno" nemá nikdo nikdy. Krom toho, pro někoho není stimulem ani tak finanční stránka, jako moc samotná.
  • upraveno 5. října 2010
    Souhlas s Flankerem. Kromě toho, Stannis a Eddard jednali tak kvůli rodině, ale proto, aby jí bránili - jistě Stannis šel proti Aerysovi nebo mohl nechat svého bratra na holičkách a dopomoci mu k popravě, navíc při činech šíleného Aeryse už to tak docela ani ze strany Barteronů a spol. nebyla zrada... Tywin sice např. při válce v Říčních krajinách nejprve oficiálně bojoval kvůli tomu, co se stalo Tyrionovi, ale tam šlo spíš o čest a prestiž rodiny než jeho syna. Twinovi šlo vždycky o vzrůst moci a bohatství Lannisterů a o Říši, dokud tomuto účelu mohla sloužit, až druhotně o ostatní (což samozřejmě nevylučuje, že rody, které s ním byly v míru z toho také nemohly mít užitek a prosperitu).
  • upraveno 5. října 2010
    Píše:
    Bohužel ze zkušeností vyplývá, že ti, kteří mají dost, chtějí ještě víc, takže "dost nahrabáno" nemá nikdo nikdy.

Nesouhlasím, aspoň ne úplně. Zrovna včera jsem se díval na hyde park, kde významný politolog a ekonom Petr Robejšek uváděl, že čeští politici jsou "málo sytí", takže mají tendcence ke korupci, která vychází ze zcela logické snahy zajistit sebe a svou rodinu. Je to pouze názor určité osoby, na kterém ale určitě něco bude, řekl bych.

Pro bohatého a zajištěného člověka je "snažší" oddat se nějakým ideálům. Samozřejmě cílem života může být i nahrabat si peníze. Často ale opravdu bohatí lidé vyvíjí i snahy udělat něco pro společnost např. Kellner, Gates atd.

Netvrdím však, že to je nutně případ Tywina. Moc je droga, to máte pravdu.

Píše:
    Kromě toho, Stannis a Eddard jednali tak kvůli rodině, ale proto, aby jí bránili - jistě Stannis šel proti Aerysovi nebo mohl nechat svého bratra na holičkách a dopomoci mu k popravě, navíc při činech šíleného Aeryse už to tak docela ani ze strany Barteronů a spol. nebyla zrada...

Zrada je zrada, můžeš to samozřejmě omlouvat různými ušlechtilými důvody. Je dost subjektivnní posuzovat, kdy už je král hodný sezazení a kdy mu ještě budeme sloužit. Já je samozřejmě neodsuzuji, na jejich místě bych také dal přednost rodině, ale není fér měřit různým metrem.

Tywinovi šlo vždy hlavně o rod Lannisterů, ale na tom není nic špatného. Je to vlastně takový rodinný typ:-))
  • upraveno 5. října 2010
    Shrnul bych to, bohatství člověka a jeho touha po dalším závidí případ od případu. Tywin např. odmítl žádost Tyriona prominout dluhy Koruně, i když de facto Lannisterové a Koruna se stali jedním a tím samým. Spíš mu ale šlo o posílení moci než peníze - i moc je bohatství a to takové, že ho lidé chtějí možná více než peníze.

S názorem zrada je zrada nesouhlasím. Král až na výjimečné excesy nikdy nemohl dělat vše - pak se stal totiž tyranem a všichni se shodli na možnosti ba někdy až povinnosti ho odstranit. Vazal není povinen poslouchat pána, když ho ten chce zlikvidovat či bezdůvodně trestat. Neomlovám nic ušlechtilými důvody, já v tom prostě nevidím žádnou zradu, ale odpověď na kroky vladaře, který porušil právo a vztah mezi lenním pánem a jeho vazalem. Loajalita vždy měla své meze a to potud, dokud si jí vladař zasloužil. Samozřejmě bylo třeba vladaře poslouchat, ale on měl např. povinnost své poddané chránit. Pokud začal jejich životy ohrožovat, nebylo možné po obětech chtít, aby útrpně čekaly na svou smrt.
  • upraveno 5. října 2010
    No Aerys by s tebou asi nesouhlasil:-)). Ono je například dost těžké určit, kdy král ohrožuje život poddaného a kdy ne. Například když král vyhlásí nesmyslnou válku někomu jinému a vyzve své vazaly k následování.

Podle mě se jedná o záležitost, která se dá velice snadno vykládat různými způsoby, aniž by jedná ze stran měla vyloženě pravdu a naopak.

Já osobně si myslím, že se o zradu jednalo. Byla to však situace, do které si Targaryenové vehnali sami a já je nijak nelituji. Tedy abych byl přesný, nelituji Aeryse. Rhaegar si za svou situaci tak mohl sám. Ale jeho děti byli nevinné a těch mi líto je.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. října 2010
    Ale Nedd a Robert nevytáhli do války jen kvůli Lyaně, ale taky aby zachránili vlastní krk. Aerys požadoval jejich hlavy, ale Jon Arryn, u kterého byli ve svěřenectví, odmítl poslechnout. Pokud nechtěli být psanci celý život, tak neměli na výběr (kromě samotné smrti, samozřejmě).
    upraveno 5. října 2010
    Chmur píše:
    Zrovna včera jsem se díval na hyde park, kde významný politolog a ekonom Petr Robejšek uváděl, že čeští politici jsou "málo sytí", takže mají tendcence ke korupci, která vychází ze zcela logické snahy zajistit sebe a svou rodinu. Je to pouze názor určité osoby, na kterém ale určitě něco bude, řekl bych.

Nějak nevidím, v čem by to bylo v rozporu s tím, co jsem řekl, a Robejška docela uznávám. Že někteří bohatí občas něco prospěšného udělají je pravda (ono to ve vyšších kruzích i patří k bontonu), ale obecnější závěry bych z několika konkrétních případů nedělal, nota bene když jde třeba o nějakou specifickou činnost, která nemá nic společného se střetáváním různorodých zájmů, k niž dochází při řízení země.

Co se týče zájmů rodiny, není to samé, když někdo zájem rodiny povýší na zájem říše jako Tywin, tedy vnutí zájem rodiny své všem ostatním a když se někdo brání. Eddard (Robb) ani Stannis nic takového nedělali dopředu, u nich nešlo o útok, ale o obranu. Ti by nepovstávali, kdyby k tomu neměli důvod, kdyby nebyli bezprostředně ohroženi oni nebo někdo blízký.
  • upraveno 6. října 2010
    Chmur píše:
    No Aerys by s tebou asi nesouhlasil:-)). Ono je například dost těžké určit, kdy král ohrožuje život poddaného a kdy ne.

Pochopitelně je to vždy dost relativní a vítez pak určí, kdo měl pravdu. Římané říkali Ex iniuria ius non oritur (Z bezpráví se nerodí právo), ale dějiny nás učí, že právě z násilí a bezpráví často vzešel nový legitimní řád. Když jsme u Aeryse, dejme tomu, že tím, že zajal Brandona Starka a jeho kumpány, kteří chtěli ohrožovat následníka trůnu, ještě to bylo v normě. Když ale popravil jejich otce, kterým slíbil, že budou hájit své syny, bylo to už jasné porušení vazalského vztahu. Pak chtěl bezdůvodně hlavy Roberta a Eddarda. Pravidla feudálního práva upravovala vždy, kdy je možné vypovědět poslušnost pánovi - šlo většinou o extrémní excesy, ale povězme si na rovinu, že Aerys se jich dopouštěl. Čímž zároveň nelze zapřít, že povraždění Targaryenských dětí a Elii nebylo stejně extrémním excesem a kdyby na trůně neseděl Robert, ale třeba Stannis, tak by s Tywinem pořádně zatočil.
  • upraveno 6. října 2010
    Já s tebou souhlasím. Eddarda a některé jiné vidím jako zrádce pouze v aktu obrácení se proti králi. Jejich důvody byly zcela pochopitelné. Pro mě je i pochopitelný důvod snaha získat moc a bohatství nebo pomsta. Netvrdím však, že to jsou důvody ušlechtilé.

Aerys byl šílenec a doplatila na to celá jeho rodina.
  • upraveno 6. října 2010
    Píše:
    kdyby na trůně neseděl Robert, ale třeba Stannis, tak by s Tywinem pořádně zatočil

To bych z jistotou netvrdil. Jednak jsme byli už několikrát svědky, že i Stannis z pragmatických důvod sic nerad ale přesto přetrpí zločiny a zrady lidí, které potřebuje (přeběhlíci z Renlyho armády) a jednak by na to nemusel mít dost sil.

Možná by byl velice rád, že nemusí řešit otázku "Co s malými Targaryeny" podobně jako "hrdina" Robert. To jsou samozřejmě jen moje spekulace stejně jako tvoje.
  • upraveno 6. října 2010
    Píše:
    Chmur:Z pohledu dnešních politiků, se dá ale říct, že je dobré, pokud tam sedí lidi co si už dost nahrabali:-)) A kdo má víc peněz, než člověk který kadí zlato?:-))

Píše:
    Flanker: Bohužel ze zkušeností vyplývá, že ti, kteří mají dost, chtějí ještě víc, takže "dost nahrabáno" nemá nikdo nikdy.

Píše:
    Chmur: kde významný politolog a ekonom Petr Robejšek uváděl, že čeští politici jsou "málo sytí", takže mají tendcence ke korupci, která vychází ze zcela logické snahy zajistit sebe a svou rodinu. Je to pouze názor určité osoby, na kterém ale určitě něco bude, řekl bych.

Píše:
    Flanker: Nějak nevidím, v čem by to bylo v rozporu s tím, co jsem řekl,

Už vidíš?
  • upraveno 6. října 2010
    Chmur píše:
    To bych z jistotou netvrdil. Jednak jsme byli už několikrát svědky, že i Stannis z pragmatických důvod sic nerad ale přesto přetrpí zločiny a zrady lidí, které potřebuje (přeběhlíci z Renlyho armády) a jednak by na to nemusel mít dost sil.

Možná by byl velice rád, že nemusí řešit otázku "Co s malými Targaryeny" podobně jako "hrdina" Robert. To jsou samozřejmě jen moje spekulace stejně jako tvoje.

Stannis měl už dost problém s tím vůbec se králi postavit a podpořit bratra. Zbytečnou vraždu dětí by si na krk nevzal.
    upraveno 6. října 2010
    Chmur: Málo sytí chápu jako nenasytní, nikoli jako chudí (ja to asi vidíš ty), protože chudí mi nepřipadají, rozhodně ne tolik, aby museli zajišťovat rodiny nezákonnou činností. Už jsi někdy viděl člověka, který by řekl "teď jsem si nakradl dost, už krást nikdy nebudu, doteď jsem se nechal korumpovat,a le teď budu rozhodovat poctivě a budu myslet na obecné blaho?" Ta představa je tak směšná, že nechápu, že jí vůbec někdo může uvádět jako relevantní v diskusi.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.