Ideální vládce

upraveno 23. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Všichni tušíme, kdo má právoplatný nárok na vládu po Robertovi I. Baratheonovi. Ale je tím nejvhodnějším? Komu fandíte vy? Kdo přinese říši mír a sjednotí ji před hrozbou přicházející zpoza Zdi? Který vládce zachrání Západozemí před zkázou?

Jde o vaše osobní preference, žádné "ten je právoplatný a basta", kdo by dle vás byl ideálním vládcem. Omezme se prosím na žijící hráče o trůny a ty, kteří přicházejí v úvahu.
11314151719

Komentáře

• upraveno 31. října 2010
    Já osobně bych rád viděl na trůnu Stannise Baratheona,ať už proto,protože na něj má (podle mě) největší nárok,tak taky proto,protože je pragmatik a vidí věci tak,jak jsou,ne jak by mohly být. Tedy tak se mi alespoň jeho postava jeví (i když doteď nechápu,jak mohl prohrát bitvu o Královo přístaviště,nebo jak se to hlavní město jmenuje). A Tyriona jako jeho pobočníka (spolu s jeho speciálním ochrankou v čele s Bronnem, Timmetem,synem Timmetovým a sekerníkem Snaghou,nebo jak se jmenoval:) - se osobně těším,jestli někdy dodrží sllib,který těm barbarům dal,že jim dá údolí Arryn a doufám,že ano,že ho vypálí domrtě. Tihle dva,kdyby se dokázali spojit s Doranem Martellem,by mohli zničit všechny. Jak Daenerys (tu bych rád viděl hořet,nebo napíchnutou na kůlu),tak rozsekání Tyrellů a jim podobných. Tyrellové mě serou nejvíc. Napřed byli věrní Targaryenům,potom Robretovi,pak Renlymu,Stannisovi,Joffreymu a teď Tommenovi,takže kdo přijde další? Ti prostě dělají všechno tak,jak se jim to hodí. A já bych s nimi udělal krátký proces,ale jsou hodně silní,možná nejsilnější frakce v říši. Myslím si,že pokud vznikne jakákoliv aliance (pokud se Kevan s Tyrion dohodnou,že na Cersei budou totálně kašlat,Jaime jim půjde na ruku,tak budou mít všechny Lannistery). A Tyrion,Stannis a Doran (i když mám strach,že ten ne) spolu vytvoří nejmocnější říši.

A Tyrion a Stannis se spojí,to mi věřte,protože kde je teď Tyrion? A kde je teď Stannisův pobočník Cibulový rytíř? Ti dva se zcela jistě potkají,to je podle mě jasné. A Kam Doran poslal svého syna? Bude muset cestovat a v jednu chvíli,všechny 3 je to spojuje do jednoho místa,kde je taky Arya,i když nevím,jaké by mohla ona mít postavení..

Snad se máme na co těšit.
  • upraveno 1. listopadu 2010
    Stannis Pragmatik? Tam bych to neviděl až tak růžově. Je to hodně neohebný člověk, který jedná pouze "podle návodu" a teď podle toho, jak ho ukecá ta jeho ohnivá kněžka. Co se nároku týče, tak je až za Tommenem a dalšími královskými dětmi, než se povede prokázat, že nejsou potomky jeho bratra. Mimo toho ho nemá rád snad nikdo.

Co dělají Tyrellové jiného než polovina rodů v zemi? Dornové a Arrynové zatím také zachovávají věrnost, tedy oficiálně. To že nevíme, jaký mají Tyrellové vnitřní postoj k věci je spíš důsledkem toho, že nemají postavu v ději, která by nám to zatím vyžvanila. Doposud se spíš než patolízalství dopouštěli sebeobohacování na úkor koruny. Nemysli, že by nepočítali kam jejich půjčky jdou a neměli už v merku co za ně požadovat nazpátek. Stará baba Tyrellová je mazaný hráč a jedná hezky ve skrytu. Tyrellové se myslím ještě budou moct vybarvit :)

Důležitá poznámka - Dany se jeví celkem nehořlavá, takže hořet ji asi jen tak neuvidíme.
    Parm píše:
    A Tyrion a Stannis se spojí,to mi věřte,protože kde je teď Tyrion? A kde je teď Stannisův pobočník Cibulový rytíř? Ti dva se zcela jistě potkají,to je podle mě jasné.

Osobně mi setkání Tyriona a Davose v této fázi nepřijde moc pravděpodobné. Tyrion zamíří k Daenerys, kdežto Davos podle mě zůstane v Západozemí a pravděpodobně se bude snažit získat Seveřany (ať už věříme tomu, že je Davos mrtvý nebo ne, jistě minimálně byl u lorda Manderlyho).
    U Stannise bych viděl hlavní problém v jeho neschopnosti dosáhnout politického kompromisu, on tedy ani nějak nevidí důvod proč nějaký hledat. Jeho hlášky typu "Musí mě poslouchat, je to jejich povinnost!" také leccos naznačují o jeho smyslu pro realitu. Vzhledem k tomu, co hlásil, že hodlá do písmene dodržet zákon a kolik lidí má máslo na hlavě, tak jsou jeho koaliční vyhlídky s velkou částí současných mocipánů mizivé.
    Vojtěch píše:
    U Stannise bych viděl hlavní problém v jeho neschopnosti dosáhnout politického kompromisu, on tedy ani nějak nevidí důvod proč nějaký hledat. Jeho hlášky typu "Musí mě poslouchat, je to jejich povinnost!" také leccos naznačují o jeho smyslu pro realitu.
    ¨

Je ale tento jeho rys tak odlišný od jiných vládců, ať už bývalých (Aerys) či potencionálních a současných (Cersei jako regentka, Daenerys)? Nemyslím si, že by třeba Daenerys byla více kompromisní a nevyžadovala od poddaných bezvýhradnou poslušnost. Koneckonců i Stannis dokáže vyslechnout radu a zvážit jí. Kdyby byl ale Davos opravdu mrtev,spolu s Melisandřiným vlivem by to pro Stannise asi znamenalo katastrofu.
    Ještě doplním, že ideální vládce, který by mohl udržet říši, by neměl být ignorant jako Robert, měl by být dostatečně autokratický (tzn. netrpět podobnými vlastnostmi jako Eddard), ale zároveň nebýt tyranem jako Aerys. Bohužel si myslím, že jak Stannis tak Daenerys mají sklony k tomu, aby byly více absolutními a autokratickými vládci, než by bylo záhodno.
    Ještě ke spojení Tyriona a Stannise, myslím si, že nabíledni je spíš koalice Malíček - Stannis, protože

1. Malíček chce očividně dosáhnout toho, aby Sansa vládla Severu a skrze sňatek s dědicem i Údolí

2. Na Severu jsou Lannisterům loajální Boltonové - dřívě či později se jim Petyr bude muset postavit a tím zradí i Lannistery, kteří navíc Sansu podezřívají z účasti na smrti Joffreyho

3. Stannis chce na Severu Starky jako jednotící prvek a opozici proti Boltonům, s Jonem ale nepochodil - Sansa by byla tudíž řešení i pro něj

4. Lordi Údolí v čele s Roycem chtěli zasáhnout do války, ale Lysa byla proti - kdyby je Malíček nechal připojit se ke Stannisovi na Zdi, dopřál by jim co chtějí a zároveň se zbavil opozice

5. Se Stannisem daleko na Zdi a Lannistery a Tyrelly zaujatými vlastními problémy by si Malíček mohl v Údolí a na Severu dělat co chce
    Parm píše:
    A Tyrion a Stannis se spojí,to mi věřte

Hmm, pěkná teorie. Těžko s ní bojovat, poměřovat koaliční potenciál Stannise a Dany je dost těžký. :-) Každopádně mi tam ale nesedí Doran, ten si zdá se stranu již vybral. Navíc píšeš, že všechny ty vyslance spojuje "místo" - na místě až tak nezáleží, to hlavní co je spojuje, je Daenerys a draci. Nicméně pokud se opravdu stane, že Davos bude vyjednávat za Stannise, koaliční potenciál u něj mnohonásobně vzroste.
    Tak Davos byl někam vyslán jako Stannisův vyslanec. A ve městě,kam byl poslán,ho doměle popravili,alespoň to tvrdí Koruně. A tudíž (za předpokladu,že je to jen klamavé tvrzení) se s Davosem (a tudíž i se Stannisem) nějak dohodli.

Celou dobu jsem přemýšlel,jak by se kdokoliv mohl zbavit Daenerys a na nic jsem ale nepřišel:( má vojsko,které poslouchá jenom ji. A jsou to nadrogovaní otroci,kteří necítí žádné přírodní vlivy,takže ani změna podnebí by je nemusela zpomalit,nebo demoralizovat. S ní bude velký problém. Buďto vyhraje a nebo snad konečně přijdou na řadu Můži bez tváře a bude po Daenerys,v tu chvíli by mě zajímalo,co by se stalo s vojskem a s draky,když všichni poslouchají jenom ji.

A spojení Dorana s Daenerys prostřednictvím jeho syna mi moc reálné nepřipadá,protože je to moc naplánované a naplánované věci v Písni moc nevycházejí.
    Dany se teprve učí a postupně se, doufejme, pod vlivem Barristana Selmyho snad zbaví růžových brýlí o vlastní rodině a pomstychtivosti vůči šlechtě. Zjistí, že prostě nejde porazit všechny, že je to sebezničující. pomstít se může klidně až časem, po tichu a až bude mít jistou pozici na trůně. Stannis se toho zdá být neschopen.

Mě osobně připadá, že to co bude hodně míchat korunou budou ti, na které se nejvíc kašlalo. Ono je hezké, že se někdo prohlásí králem, ale nezapomínejte, že první je důležité mít co do huby. A hodně bodů u poddaných dostane někdo, kdo před příchodem zimy nebude pálit, ale křečkovat úrodu! Kde jinde jsou zásoby než v sýpkách rodových sídel? A těch už několik padlo spolu se slušnou částí úrody. Co budou dělat hladovějící davy, když zabraní je všude plno a už teď jsou vrabčáci problém.
    stanis má bližšie k tywinovi ako tyrionovi. osobne by som uprednostnil niekoho ľudskejšieho
    Parm píše:
    Tak Davos byl někam vyslán jako Stannisův vyslanec.

Pokud vím, popravit ho měl lord Manderly. Z toho je zřejmé, že Davos má získat pro Stannise seveřanské lordy, což je logické, protože ti jistě nebudou projevovat velkou příchylnost k Boltonovi, který je zradil. Třeba se Davos dostane až do Údolí, kdo ví... Tyrionova cesta teď ale jistě vede jinam.
    Mno, co se Boltona týče, tak bych řekl, že je to další hráč na vlastním písečku. Podrazí Lannistery jakmile se to bude hodit a nedivil bych se, kdyby se dostal do spojenectví se solnými ostrovy a Freyovými za účelem urvat co nejvíc ze severu pro sebe.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 1. listopadu 2010
    Jakmile se Bolton dostane na sever, tak je na dlouhou dobu svým pánem. Jak už řekl Jaimemu. Mezi Casterlyovou skálou a jeho hradbami leží (několik) tisíc líg. Než si pro něj Lannisteři přijdou bude ještě dlouho trvat, jestli se k tomu vůbec odhodlají. Co se jeho pozice týče, nezapomínejte, že má domnělou dceru Nedda Starka. Seveřané ho sice rádi mít nebudou, ale nevsázela bych na to, že mu rovnou vypoví poslušnost. Dokud se neobjeví Sansa nebo její bratři, a pokud se mu podaří přejít přes Kailinkou držbu, tak bude zatím v pohodě. Navíc má zřejmě (podle náznaků v knize) ještě pořád největší vojenskou sílu ze všech seveřanů. Ve spojenectví se Železnými nevěřím, protože ti chtějí získat "jeho" území a vládne tam tisíciletá nevraživost. Navíc Železní nemají spojenectví ve zvyku.

Co se týče Davose, imho dřepí pořád v Bílém přístavu ve vězení a Manderlyhové si ho drží jako pojistku pro případnou spolupráci se Stannisem - prostě čekají jak se situace vyvrbí.
    Mno, ono vrána k vráně... Na severu velí Boltonův bastard, ale sám Bolton má v drápech Harrenov a nevypadal, že by se ho chtěl vzdát. Aby udžel, co má tak potřebuje aby železní při nejmenším neotravovali a alespoň částečně ho někdo podpořil tam, co zrovna sedí.
    upraveno 2. listopadu 2010
    Ty asi ještě nemáš dočtenou Hostinu pro vrány, co?
  • upraveno 2. listopadu 2010
    Já myslím, že důležité bude, jestli budou zajatí seveřanští lordové propuštění. V Hostině si Jaime vyžádal od Freye všechna rukojmí. Kdyby ale byli propuštěni (Manderlyho syn byl propuštěn za to, že Manderly zabil Davose) nebo se jinak dostali na svobodu (třeba by mohli pomoci psanci, kteří jdou Freyům po krku), bylo by to pro Boltona nepříjemné. Třeba Davos rozjede s Manderlym nějakou hru, aby tyto lordy osvobodili a spojili se proti Boltonům. Co se týče Železných, zde bych viděl potenciál u Aši. Ta jevila ochotu domluvit se s Seveřany a po korunovaci Eurona nemá moc možností, navíc pokud se nepletu, v další knize má být POV postavou.
  • upraveno 2. listopadu 2010
    Ale jo, jen už je to dlouho asi... *kouká významě směrem G. R. R. Martin*
  • upraveno 21. listopadu 2010
    Určitě Stannis. Má právoplatný nárok a byl by dobrým králem. Ale tipuju spíš královský pár Jon Sníh (jako syn Rhaegara a Lyany) + Daenerys
    Stannis jako ideál? To je něco jako ultrakonzervativec :D Horší jak Franz Josef koncem své vlády :D
    Stannis určitě není ideál, ale to není nikdo. Pokud zohledním, kdo má legitimní nárok a kdo má jaké schopnosti, vychází z toho Stannis nejlépe, ne ideálně. Kromě toho myslím, že by byl částečně hodnocen jinak, kdyby byl POV postavou. Koneckonců i na Jaimeho se dost změnil pohled, co jsme se podívali "do jeho hlavy". Já osobně bych např. Daenerys hodnotil mnohem hůř, kdyby nebyla POV postavou a viděl bych její činy jen z pohledu 3. osob.
    Stannis by to opravdu potřeboval, ale nevím nevím, co z něho vypadne na zdi.
  • upraveno 22. listopadu 2010
    Ideálním vládcem, kdybychom pominuli nároky na trůn, by byl určitě Malíček. Má skvělé schopnosti diplomacie, intriky i "množení peněz". To on je nejlepší hráč té jediné Hry.

P.S. - Vím, že tady Malíčka moc nemusíte, takže, aby nedošlo k nedorozumnění, tohle je jen můj názor.
    upraveno 22. listopadu 2010
    Malíčkova schopnost množení peněz nebude tak žhavá. Maximálně tak množení svých peněz na úkor království ;o)
    U Malíčka postrádám aspoň minimální zájem o někoho jiného, o takové povrchnosti jako země, království, lid. Já vim, že ani ostatní nejsou lidumilové, ale aspoň náznaky tam jsou. Nebo se mejlim?
    To je asi pravda. Nicméně, nejlepší hráč Hry je, ne? No jo, ani taťka mu zrovna nefandí, když jsem řekl, že Catelyn je v Hostině divná, odpověděl: "Od tebe to nic neznamená, když se ti líbí Malíček" :-)
    Na tom něco bude :-)
    politik, ktorý to vie s politikou nemusí byť dobrý vládca. mohol by byť, ale... (viď predošlé riadky)

samozrejme, že Eddard je vzor, aj keď je otázka, či by takáto fér jednoduchosť fungovala celosvetovo, vo vyspelých (rozumej, rafinovanešjích) častiach krajiny.

ja to vidím na Tyriona v prvom rade.
    Dovolím si náhlou myšlenku, možná nedomyšlenou. Malíček je druhý pól Neda. Oba by byli mizerní vládci, jen u jednoho by prosperovalo království a u druhého by byl spokojen lid, jenže by se hroutilo vždy to druhé. Tyrion je jasný střed :-)
    Tyrion ovšem nebyl u lidu zrovna oblíbený :-(. Ale je fakt, že s Malíčkem tvoří intelektuální elitu Západozemí...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.