U Stannise bych viděl hlavní problém v jeho neschopnosti dosáhnout politického kompromisu, on tedy ani nějak nevidí důvod proč nějaký hledat. Jeho hlášky typu "Musí mě poslouchat, je to jejich povinnost!" také leccos naznačují o jeho smyslu pro realitu. Vzhledem k tomu, co hlásil, že hodlá do písmene dodržet zákon a kolik lidí má máslo na hlavě, tak jsou jeho koaliční vyhlídky s velkou částí současných mocipánů mizivé.
Ještě doplním, že ideální vládce, který by mohl udržet říši, by neměl být ignorant jako Robert, měl by být dostatečně autokratický (tzn. netrpět podobnými vlastnostmi jako Eddard), ale zároveň nebýt tyranem jako Aerys. Bohužel si myslím, že jak Stannis tak Daenerys mají sklony k tomu, aby byly více absolutními a autokratickými vládci, než by bylo záhodno.
Mno, co se Boltona týče, tak bych řekl, že je to další hráč na vlastním písečku. Podrazí Lannistery jakmile se to bude hodit a nedivil bych se, kdyby se dostal do spojenectví se solnými ostrovy a Freyovými za účelem urvat co nejvíc ze severu pro sebe.
Mno, ono vrána k vráně... Na severu velí Boltonův bastard, ale sám Bolton má v drápech Harrenov a nevypadal, že by se ho chtěl vzdát. Aby udžel, co má tak potřebuje aby železní při nejmenším neotravovali a alespoň částečně ho někdo podpořil tam, co zrovna sedí.
Já myslím, že důležité bude, jestli budou zajatí seveřanští lordové propuštění. V Hostině si Jaime vyžádal od Freye všechna rukojmí. Kdyby ale byli propuštěni (Manderlyho syn byl propuštěn za to, že Manderly zabil Davose) nebo se jinak dostali na svobodu (třeba by mohli pomoci psanci, kteří jdou Freyům po krku), bylo by to pro Boltona nepříjemné. Třeba Davos rozjede s Manderlym nějakou hru, aby tyto lordy osvobodili a spojili se proti Boltonům. Co se týče Železných, zde bych viděl potenciál u Aši. Ta jevila ochotu domluvit se s Seveřany a po korunovaci Eurona nemá moc možností, navíc pokud se nepletu, v další knize má být POV postavou.
Stannis určitě není ideál, ale to není nikdo. Pokud zohledním, kdo má legitimní nárok a kdo má jaké schopnosti, vychází z toho Stannis nejlépe, ne ideálně. Kromě toho myslím, že by byl částečně hodnocen jinak, kdyby byl POV postavou. Koneckonců i na Jaimeho se dost změnil pohled, co jsme se podívali "do jeho hlavy". Já osobně bych např. Daenerys hodnotil mnohem hůř, kdyby nebyla POV postavou a viděl bych její činy jen z pohledu 3. osob.
U Malíčka postrádám aspoň minimální zájem o někoho jiného, o takové povrchnosti jako země, království, lid. Já vim, že ani ostatní nejsou lidumilové, ale aspoň náznaky tam jsou. Nebo se mejlim?
To je asi pravda. Nicméně, nejlepší hráč Hry je, ne? No jo, ani taťka mu zrovna nefandí, když jsem řekl, že Catelyn je v Hostině divná, odpověděl: "Od tebe to nic neznamená, když se ti líbí Malíček" :-)
Dovolím si náhlou myšlenku, možná nedomyšlenou. Malíček je druhý pól Neda. Oba by byli mizerní vládci, jen u jednoho by prosperovalo království a u druhého by byl spokojen lid, jenže by se hroutilo vždy to druhé. Tyrion je jasný střed :-)
Komentáře