Ideální vládce

upraveno 23. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Všichni tušíme, kdo má právoplatný nárok na vládu po Robertovi I. Baratheonovi. Ale je tím nejvhodnějším? Komu fandíte vy? Kdo přinese říši mír a sjednotí ji před hrozbou přicházející zpoza Zdi? Který vládce zachrání Západozemí před zkázou?

Jde o vaše osobní preference, žádné "ten je právoplatný a basta", kdo by dle vás byl ideálním vládcem. Omezme se prosím na žijící hráče o trůny a ty, kteří přicházejí v úvahu.
11314161819

Komentáře

• upraveno 6. října 2010
    Málo sytí byla určitě matafora pro dostatek či nedostatek peněz. Samozřejmě pod pojmem dostatek se může skrývat různá hranice a může to být spojeno s velkou nenasytností.

Píše:
    Už jsi někdy viděl člověka, který by řekl "teď jsem si nakradl dost, už krást nikdy nebudu, doteď jsem se nechal korumpovat,a le teď budu rozhodovat poctivě a budu myslet na obecné blaho?

To jsem neviděl. Jde o to, že bohatí lidé (peníze získali poctivě) nejsou tolik zkorumpovatelní. Myslím si, že to pro ně není tak lákavé. Nemyslím tím lidi, kteří zbohatli nepoctivostí a korupcí, jak to bohužel často vidíme u nás. Tak to nebylo myšleno. Možná jsem použil trochu nešťastný termín nahrabat a došlo k nedorozumění Nikdo přece netvrdí, že zloděj krade do nějaké prahové hodnoty a pak přestane.

Tywinovi taky nešlo v první řadě o peníze ale o moc. Já osobně na tom nevidím nic nenormálního.

Píše:
    Stannis měl už dost problém s tím vůbec se králi postavit a podpořit bratra. Zbytečnou vraždu dětí by si na krk nevzal.

Tak ona zas tak zbytečná nebyla. Minimálně v tom, kdo bude Západozemí vládnout.

Rozhodně ale není nijak ospravedlnitelná.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. října 2010
    O tom, že pro mnoho lidí není stimulem ani tak finanční prospěch, jako moc, jsem už psal. V reálné historii je ideálním příkladem Robbespierre, nezkorumpovatelný penězi, ale zkorumpovaný vlastní mocí.

Ale můj osobní názor (částečně podepřený tím, co do mě bylo nahučeno během studia) je, že výše příjmu zloděje nedělá.
  • upraveno 7. října 2010
    Stejně to bude Jaime :)
  • upraveno 20. října 2010
    Je asi blba otazka, ale kde jste vzali, ze Tyron ma neco spolecneho s Dany? Asi jsem predchozi 4 knihy necetl moc pozorne:)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 20. října 2010
    V knize to přímo není. Ale jedna z teorií je, že Tyrion je jejím nevlastním bratrem (synem šíleného Aeryse).
    Tak to už by bylo hodně překombinovaný.
    upraveno 20. října 2010
    Ne nutně. Tywin popřel, že je Tyrion jeho syn, dokonce i pod přímou hrozbou smrti. A už předtím zdůraznil, že Tyrion jeho dědicem nebude, i když Jaime už na dědictví kvůli Královské gardě nemá nárok.

Tyrion je jedním z nejžhavějších kandidátů na jednu z hlav draka v onom proroctví (nebo co to bylo).
    upraveno 20. října 2010
    Začíná to připomínat společenský seriál.

Android KRYTON kouká na televizi. Na obrazovce spolu mluví dva stříbrní androidi, KELLY a BROOK.

BROOK: Co máš na srdci, Kelly?

KELLY: Ten večer jsem nebyla se Simone. Strávila jsem noc s Garym.

BROOK: Se svým bývalým manželem Garym, mým obchodním rivalem? O čem to mluvíš?

KELLY: Mluvím o Brookovi mladším.

BROOK: Co je s naším Brookem?

KELLY: Není to tvoje androidě.
    Mě už by se víc líbila pointa, že dětmi Aeryse jsou Cersei a Jaime. Bylo by to zajímavé, že jediným skutečným dítětem Tywina by byl syn, kterého za syna nepovažoval. Kromě toho u Cersei (a koneckonců i Joffreyho) by se našly známky šílenství tak typického pro příslušníky rodu Targaryenů. I ten incest mezi Lannisterovic dvojčaty by pak působil řekněme kulturně akceptovatelněji.
    upraveno 20. října 2010
    Šílenství u Joffreye ano (a není divu), ale u Cersei? Je ve své blbosti přesvědčená o své neomylnosti a nadřazenosti. Řada špatných rozhodnutí je výsledkem duševních otřesů, kterými prošla, ale vyloženě šílená mi nepřipadla.
    Nevada píše:
    Šílenství u Joffreye ano (a není divu), ale u Cersei? Je ve své blbosti přesvědčená o své neomylnosti a nadřazenosti. Řada špatných rozhodnutí je výsledkem duševních otřesů, kterými prošla, ale vyloženě šílená mi nepřipadla.

A co její paranoia? Vzhledem k Tyrionovi, Tyrellům, jejich vazalům, Dornům, Kevanovi. Takhle přeci začínalo Aerysovo šílenství a nakonec už nevěřil nikomu a všude viděl nepřátele.
    upraveno 20. října 2010
    JimJam píše:
    A co její paranoia? Vzhledem k Tyrionovi, Tyrellům, jejich vazalům, Dornům, Kevanovi. Takhle přeci začínalo Aerysovo šílenství a nakonec už nevěřil nikomu a všude viděl nepřátele.

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mně nejdou ;o)

Na jejím místě bych taky viděla nepřítele za každým stéblem trávy. Syna jí zavraždili (pravděpodobně právě Tyrellové); otce jí zavraždili (Tyrion, kterého se bála); její strýc (na kterého spoléhala) si myslí, že na trůnu nemá co dělat (že má pravdu je teď vedlejší); její bratr se od ní odvrátil a změnil své názory a chování; její nejbližší poddaní, kterým svěřila důvěru, ji zklamali; nemluvě o jejím proroctví - fakt se jí nedivím.

Že si hodně způsobila sama i tím, že nemá čisté svědomí a automaticky očekává od ostatních, že se budou chovat jako ona, je věc jiná.

Ale to všechno pořád ještě neznamená, že je šílená. Nebo že se šílenou stane. Pokud se nezcvokne během věznění. To se těžko odhaduje.
    Aqwarty píše:
    Je asi blba otazka, ale kde jste vzali, ze Tyron ma neco spolecneho s Dany? Asi jsem predchozi 4 knihy necetl moc pozorne:)

Co máš přesně na mysli? My se spíš opájíme tou vidinou královny Daenerys a pobočníka Tyriona. Vývoj v Hostině a první kapitole Tyriona z Tance tomu nahrává, ale pořád je to jen spekulace. No a obecně vycházíme z proroctví o třech dračích hlavách. Tyrion by se nám tam všem jistě líbil. Ano jsou tu teorie o tom, že Tyrion je Targaryen (např. jeho uchvácení dračími kostrami v podzemí Rudé bašty), ale já už jim moc nevěřím, kór poté, co GRRM řekl, že ta třetí dračí hlava vůbec nemusí být Targaryen.
    upraveno 20. října 2010
    U Tyriona to vidím tak 50:50. Můj tip na třetí hlavu je Bran. Jednak je spřízněný pro změnu s Jonem, jednak má spojení s jiným "nadpřirozeným zvířetem" a hlavně je schopný vstupovat do všech živých bytostí, takže by mohl relativně snadno ovládnout i draka.

Nebo Martin v dalších dílech vytáhne úplně novou postavu.
    upraveno 20. října 2010
    Ech, kdyby se věci v životě přihodily dle proroctví, už dávno bych si prorokoval nějaký slušný dědictví...
  • upraveno 21. října 2010
    Myslím, že Tywin jako drsný nezlomný chlapák Skřeta odmítá hlavně proto, že je skřet.
    upraveno 21. října 2010
    Flanker.27 píše:
    Ech, kdyby se věci v životě přihodily dle proroctví, už dávno bych si prorokoval nějaký slušný dědictví...

Kdo mluví o životě? Řeč je pořád o Martinově sáze, tam se přece může stát fakt cokoliv :o)))

JAIME píše:
    Myslím, že Tywin jako drsný nezlomný chlapák Skřeta odmítá hlavně proto, že je skřet.

To je nechutně obyčejné. Dopřej nám trochu spekulování a fantazírování ;o)
    Vždyť ani sám Tywin nemusí tušit, že není Tyrion jeho (v případě že by to tak bylo). Já bych obecně řeči Tywina "ty nejsi můj syn" či třeba mé oblíbené Gennino Píše:
    "Znám tě od doby, co jsi byl kojeňátkem u Joannina prsu. Usmíváš se jako Geron a bojuješ jako Tyg, a je v tobě něco z Kevana, jinak bys nenosil ten plášť, jenže Tywinovým synem je Tyrion, ne ty. Jednou jsem to řekla tvému otci do tváře a on se mnou kvůli tomu půl roku nemluvil."

Tyhle průpovídky imo nic neznamenají, jen reflektují to, co všichni vidíme.
    Nevada píše:
    To je nechutně obyčejné.

Miluju tohle spojení :)
    Alek píše:
    Vždyť ani sám Tywin nemusí tušit, že není Tyrion jeho (v případě že by to tak bylo). Já bych obecně řeči Tywina "ty nejsi můj syn" či třeba mé oblíbené Gennino Píše:
    "Znám tě od doby, co jsi byl kojeňátkem u Joannina prsu. Usmíváš se jako Geron a bojuješ jako Tyg, a je v tobě něco z Kevana, jinak bys nenosil ten plášť, jenže Tywinovým synem je Tyrion, ne ty. Jednou jsem to řekla tvému otci do tváře a on se mnou kvůli tomu půl roku nemluvil."

Tyhle průpovídky imo nic neznamenají, jen reflektují to, co všichni vidíme.

Aehm... já bych řekl, že právě Tyrion je jediný pravý zbývající potomek Tywina a dědic Lannisportu. A až to praskne, tak Jamie to asi přečká někde v gardě, nebo na Zdi (to podle toho, co všechno praskne) a Cersei narazí na kůl (takový přející člověk to jsem :) )
  • upraveno 22. října 2010
    Vojtěch: Cersei snad nabodnou na kůl tak jako tak, kacířku. :-)
    Já bych se obával spíš toho, co všechno z ní vypáčí než to udělají...
    upraveno 22. října 2010
    Snad Tyrell a Tarly vezmou ty zatracené pánbíčkáře útokem a zlikvidují je dřív, než naberou příliš sil a začne další občanská válka. Doufám, že vládu náboženských extremistů si Martin odpustí.
    ale tak zrovna ti souvisí s rudou kněžkou, ohněm, prostě vším proti ledu, to mi nijak nevadí
    upraveno 22. října 2010
    Cože?
    Co mají vrabčáci společného s bojem proti ledu (Jiným?)? Návrat vojenských mnišských řádů situaci v říši podle mě ještě více destabilizuje. Samozřejmě pokud se nejvyšší Septon rozhodne poslat tyhle všechny "příživníky" (jak si všiml Jaime) na Zeď pomoct Hlídce, tak budu rád, ale zatím toho kromě zatčení Cersei moc dobrého nevykonali, tedy kromě volání po mravní čistotě, což je obvykle jen krok k tyranii.
    Jo, ti pánbíčkáři kopou za jinou církev. Ty s ohněm nespojuj JAIME.
  • upraveno 23. října 2010
    no možno sa ešte kráľovstvu nejakí tí templári hodia, uvidíme...
  • upraveno 24. října 2010
    No určitě se jich tak lehce nezbavíme, GRRM se o tom zmínil v diskuzi na Octoconu, že role náboženství v sáze poroste. Taky z toho nejsem úplně nadšený, ale tak uvidíme, jaké náboženství má přímo na mysli - snad ne přímo ty vrabčáky :-)
  • upraveno 24. října 2010
    Mno, ono obecně krize lid radikalizuje a co se nám děje na Westerosu? já myslím, že není všem problémům konec ani zdaleka.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.