Mě už by se víc líbila pointa, že dětmi Aeryse jsou Cersei a Jaime. Bylo by to zajímavé, že jediným skutečným dítětem Tywina by byl syn, kterého za syna nepovažoval. Kromě toho u Cersei (a koneckonců i Joffreyho) by se našly známky šílenství tak typického pro příslušníky rodu Targaryenů. I ten incest mezi Lannisterovic dvojčaty by pak působil řekněme kulturně akceptovatelněji.
Šílenství u Joffreye ano (a není divu), ale u Cersei? Je ve své blbosti přesvědčená o své neomylnosti a nadřazenosti. Řada špatných rozhodnutí je výsledkem duševních otřesů, kterými prošla, ale vyloženě šílená mi nepřipadla.
Snad Tyrell a Tarly vezmou ty zatracené pánbíčkáře útokem a zlikvidují je dřív, než naberou příliš sil a začne další občanská válka. Doufám, že vládu náboženských extremistů si Martin odpustí.
Co mají vrabčáci společného s bojem proti ledu (Jiným?)? Návrat vojenských mnišských řádů situaci v říši podle mě ještě více destabilizuje. Samozřejmě pokud se nejvyšší Septon rozhodne poslat tyhle všechny "příživníky" (jak si všiml Jaime) na Zeď pomoct Hlídce, tak budu rád, ale zatím toho kromě zatčení Cersei moc dobrého nevykonali, tedy kromě volání po mravní čistotě, což je obvykle jen krok k tyranii.
No určitě se jich tak lehce nezbavíme, GRRM se o tom zmínil v diskuzi na Octoconu, že role náboženství v sáze poroste. Taky z toho nejsem úplně nadšený, ale tak uvidíme, jaké náboženství má přímo na mysli - snad ne přímo ty vrabčáky :-)
Komentáře