Tanec s draky

upraveno 21. května 2011 v Píseň ledu a ohně
27. dubna 2011 - Kong je mrtev!

Číst celý článek zde
1373840424349

Komentáře

• upraveno 24. června 2012
    Možná je toto spam byt se to týká Hry o trůny a George Martina le to prostě musíte vidět :-) je mi ho líto musí to být strašný tlak ovšem tato písnička nemá chybu :-) http://www.videacesky.cz/hudebni-klipy-videoklipy-hudba/pis-jako-o-zavod-georgi-r-r-martine
  • upraveno 24. června 2012
    Nevada napsal(a):

Na co se ptáš nebo o čem to mluvíš?

jestli to teda je reakce na můj příspěvek.
    Reaguju na to, jak se řešilo, že možná Děti lesa táhnou s Jinými. Prostě mi to tam nějak nesedí.
    A další věc. Nemyslím si, že Jon Snow umře. Podle mě ho Melisandra ještě bude chtít využít a ona určitě umí oživovat ohněm jako Thoros z Myru.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. července 2012
    Maggie: Oživovanie nie je povinná výbava kňazov, Thoros nevedel oživovať, ako tvrdí sám, oživoval R'hllor. On použil úplne bežný rituál, ktorý vie každý kňaz Rlóra a ktorý robil nastokrát - len náhodou pri Bericovi sa stalo toto.
  • upraveno 6. července 2012

Maggie: Oživovanie nie je povinná výbava kňazov, Thoros nevedel oživovať, ako tvrdí sám, oživoval R'hllor. On použil úplne bežný rituál, ktorý vie každý kňaz Rlóra a ktorý robil nastokrát - len náhodou pri Bericovi sa stalo toto.

No začalo to fungovat třeba proto, že se na svět vrátila magie (v důsledku oživení draků). Zřejmě by to fungovalo vždy, ale bez magie zjevně ne....teda to je mé vnímání této změny. Třeba existuje mnohem lepší vysvětlení.
    To je tiež pravda, ale zase v Ašaji je docela veľa takých kňazov a teda ak by to malo túto príčinu, z Ašaja by sa na nás valili armády nemŕtvych a Jiní by mali konkurenciu :)
  • upraveno 6. července 2012
    Třeba o to jde - armáda ledových nemrtvých proti armádě ohnivých nemrtvých...to dává smysl. Vypadá to, že rozdíl je v tom, že ledoví nemrtví podle dostupných dat ztrácí svou osobnost a svou vůli, zatímco ohniví nemrtví si přinejmenším značnou část tohoto zachovávají....
    Ale opět - je to jen úvaha - nechytat za slovo :-)
    No, ale zmysel by to mohlo dať.

Ašaj je stále spomínaný a prd sa v ňom robí. Buď autor potreboval mostík k Thorosovi a Melisandre alebo s tým niečo plánuje. Aj o Astapore sme od Joraha počuli veľa dve knihy a v tretej sa tam Dany vybrala, v prvej knihe sa hovorilo o tom svete za Zdí a v druhej sa tam vydávajú, o Dorne sa rozpráva a už ho tu jakž-takž máme od Hostiny, železné ostrovy a Theonove bláboly taktiež - v druhej knihe sme na ne zavítali.

Rovnako verím, že toto autorove omieľanie o Ašaji má istý zmysel. Ako to bolo u Starého mesta, čakám nejaký Prológ a prídu Ašajci s armádami oživených ohnivých do Západozemia, aby sa spojili s Melisandrou a bojovali proti oživeným ľadovým. Možno, že Melisandra je akýsi ich začiatok, nasadená tam schválne.

A potom dôjde k veľkému boju medzi ohňom a ľadom a nejaký bard zloží pesničku s názvom Pieseň ľadu a ohňa...
  • upraveno 12. července 2012
    no tak som DwD cez vikend docital....autor stale 'umi', kniha je putava, ale osobne nemusim ako sa pribeh posuva. v zasade sa velmi neposuva a v pripade Dany, Tyriona i Jona ide postupne od 10 k 5. Dany/autor nevie ako dalej, prekvapuje ma ze sa vobec nesnazi drakov nejak ovplyvnovat resp. vychovavat a zaobera sa vsetkym moznym naokolo. dost nechapem ani jej dilemu ohladne drakov a jedenia ludi, pripada mi to take 'netargaryenovske'

Tyrionov vyvoj scasti chapem, sluzi najma na zoznamenie s realiami Essossu a predstavenim Aegona a Jona C. a som zvedavy ako to cele bude pokracovat. linka nicim neprekvapila, skor nudila co je po predchadzajucich knihach takmer kacirske vyhlasenie

Naopak Jon cely cas tesil, myslim ze sa snazil uspesne vybudovat obranu aj ked to bola sizyfovska praca o to viac nemilo prekvapil zaver jeho linky. uplne nelogicka zrada Nocnej Hliadky a prisahy co je uplne mimo jeho charakter. snad najnelogickejsi Martinov pocin aky som vobec cital. proste ho potreboval mrtveho (co som trosku ocakaval, kedze bol 998 commanderom). velke minus.

Arya, Bran, Connington, Jaime, Cersei, Davos, Stannis, Theon potesili a naplnili ocakavania. Cely Meeren vcetne Quentyna a Victariona a Barristana slabsi. Epilog nemal chybu.

Tesim sa v dalsej knizke ako sa budu dalej vyvijat Arya, Bran i Davos snad najde Rickona. Zvedavy som ako nakoniec dopadla bitka Boltona so Stannisom, kedze Bastardovi neverim ani nos medzi ocami. Mimoriadne potesil Manderly. Sklamala ma Brienne, snad to s Jaimim nebude take zle ako sa bojim. Ak by sa Varysovi podarilo odkraglovat este Tarlyho, Aegon ma cestu k tronu viac ako otvorenu. urcite si vezme Ariannu Martel. KL s cersei a Tyrellmi nema sancu nic normalne zorganizovat. Na Meeren sa moc netesim, dufam ze sa odtial konecne pohneme. zvedavy som len ako Dany presvedci Dothrakov aby boli loajalny, kedze draka vobec neovlada. dufam ze sa dockam :-(
  • upraveno 12. července 2012
    duny: To, že se Jon rozhodne zachránit Aryu mi nepřišlo proti jeho charakteru, spíš mi vadilo to, že ho k tomu popožene dopis, u kterýho si může domyslet, že jsou to všechno kecy. Ale od kdy dělají Starkové moudrý rozhodnutí? ;) Nesouhlasím ohledně Barristana, jeho POV kapitoly byly rozhodně z těch silných v Tanci. Martin holt v Hostině a Tanci jenom šoupe postavama, kam potřebuje. Trochu mě mrzí, že moje oblíbený Starčata v tomhle dvojboji hrajou tak malou roli (vyjma Jona), ale Martin pro ně holt nemá uplatnění. U jinýho spisovatele bych řekla, že to uplatnění pro ně najde, tady si tím ale zdaleka nejsem jistá :/
  • upraveno 13. července 2012
    s tym Jonom silne nesuhlasim. podla mna tento boj davno vybojoval pri otcovej smrti, robbovej vzbure, robbovej smrti ci s Ygritte. z mojho pohladu uplne mimo misu.
  • upraveno 14. července 2012
    Wow. Mám za sebou kapitolu Princ Zimohradu. Takové pochmurno, smutek, nostalgie... úžasné a smutné zároveň. Neměl jsem daleko k slzám...
    omlouvám se jestli rušim nějakou diskuzi, chci se zeptat na to jak je to se samem, mistrem aemonem a fialkou, tak nějak si nemůžu vzpomenout jak to je, četl sem kapitolu o tom jak se plavily a mistr aemon umřel ale nevím jestli to bylo tady na webu nebo v hostisně pro vrány a teď když jsem četl tanec tak tam je kapitola Jona jak je teprve vypravuje na cestu, jak to je je to způsobeno tím časovým nesouvladem obou knih? nebo to tu bylo jako ukázky dalších dílů?
    kapitoly z tanca boli sa odohrali skôr ako tie z hostiny.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 14. července 2012
    Tady je nahoře vidět timeline, (Hra-modrá, Střet-oranžová, Bouře-zelená, Hostina-červená, Tanec-šedá)
    ice fire timeline
  • upraveno 15. července 2012
    už je to úplne jasné :)
  • upraveno 1. srpna 2012
    Tak dneska jsem to dočetl a můžu říct, že se mi mísí zklamání s nadšením.
    Nadšení hlavně díky stylu, jakým to GRRM napsal. Líbí se mi to.
    Ale mírně zklamaný jsem hlavně z příběhu. Celou knihu jsem se těšil na vyvrcholení Johna, jen abych se potom dozvěděl, že mu vrazí kudlu do břicha. Upřímně doufám, že to není jeho konec a že bude v ději dále pokračovat. Přeci-jen těch kladných postav, které se v příběhu vyskytují od samého počátku moc nezbývá. :)
    A další co mě štve je vyvrcholení příběhu Daenerys. Mereenu už bylo dost a celou knihu jsem si říkal, že na konci už se z toho města musí pohnout a konečně se vydat na cestu do Západozemí. Bohužel to zatím vypadá na dalších tisíc stránek v té díře.

Ale co mě štve úplně nejvíc je to, že na pokračování si budeme muset počkat aspoň 4 roky. Za tu dobu ten předchozí děj dokonale zapomenu. :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 2. srpna 2012
    Bergham: Co do břicha, ale do zad!?! :)
  • upraveno 2. srpna 2012
    Montezuma3 napsal(a):

Tady je nahoře vidět timeline, (Hra-modrá, Střet-oranžová, Bouře-zelená, Hostina-červená, Tanec-šedá)
    ice fire timeline

Fasa
  • upraveno 5. srpna 2012
    Takže kniha konečně dočtena, níže popíšu své dojmy k vybraným POV (SPOILERY) :)

Tyrion - jedním slovem skvělé. Ten začátek, kdy se Tyrion dostal do Pentosu, a jeho cesta do Meereenu - bylo skvělé navštívit ruiny dávných valyrijských měst... a nakonec Volantis byl opravdu exotický. Jen mi připadalo, že se Tyrion docela změnil... nicméně u jeho humoru jsem mnohdy skvěle bavil. Jen ta poslední kapitola mě zklamala, čekal jsem něco trochu víc epického :/ Ale jinak super :)

Daenerys - postava, na kterou jsem se vedle Tyriona těšil nejvíce, mě zprvu trochu zklamala. Trochu mě unavovalo sedět stále v pyramidě a bylo mi líto, že draci zůstavají nevyužití kdesi v kobce. Nicméně když se blížilo k svatbě, začalo to být zajímavé. Následný zvrat v Daznakové jámě, Dothracké moře a konečný cliffhanger mě dostali a proto jsem spokojen :)

Jon - Jon to opravdu neměl snadné a při vyjednávání příměří mezi Hlídkou a Svobodným lidem mu ani nikterak nepomáhali jeho bratři. Jeho kapitoly mě celkem bavily, ale je mi líto, že nedošlo k onomu výzkumu Jiných a že jsme se o nich nedozvěděli trochu více. Finální cliffhanger mě ale dostal a tak se nemůžu dočkat další knihy :)

Bran - musím ihned říct, že je mi líto, že jeho kapitol nebylo více. Protože s Branem to prostě bylo úžasné. Potyčka s Jinými, setkání s Dětmi lesa a Tříokou vránou a následné vize... Ty vize mi po přečtení změnily náladu. Takže Bran luxus :)

Theon - přestože je Theon zrádce, musím říct, že mi ho bylo líto. Změnil se a hodně. Jeho kapitoly opravdu skvělé a originální. Pobyt na Zimohradu po dlouhé době byl jedním z nejsmutnějších okamžiků Tance, zvlášť pak s Theonem.

Arya - mistrovská práce. Filozofie a metody Mužů jsou skutečně zajímavé a moudré. Zajímalo by mne, jestli bude mít Arya nějakou důležitou úlohu v dalším ději. Jinak skvěle zpracované.

Quentyn - rod Martellů je můj oblíbený a Quentyn není není vyjímkou. Jeho cesta do Meereenů byla epická, ale to, jak skončil... R.I.P.

Barristan - události po zmizení Daenerys byly zajímavé, zvlášť z pohledu Barristana Selmyho. Následné konspirace byly neuvěřitelné. Nemůžu se dočkat bitvy ve Vichrech.

Epilog - Kevanův konec byl epický a šokující. To, co říkal Varys, mě jen utvrdilo v tom, že je něčím víc. Nakonec řeknu jen, že se tedy po tom všem nemůžu dočkat Vichrů zimy :) :D
  • upraveno 5. srpna 2012
    Konečně dočteno... ach ta svoboda :D. Už se nemusím bát spoilerů :D.

Jon - nic moc, jeho kapitoly mě příliš nebavily. Jen ta jedna, kdy zjistí, že Mance je Mance :D.
    Davos - jako vždy super. Mám ráda jeho kapitoly a jeho charakter. Patří k mým oblíbeným postavám.
    Melisandra - sice měla jen jednu kapitolu, ale byla skvělá. Mel je super :D.
    Daenerys - ze začátku taková pohodička, prostě ani hrůza, ale ani nic světoborného. To se změnilo svatbou. Od svatby byly její kapitoly opravdu skvělé. V kapitole, kde se bojuje v BJ, jsem si celou dobu říkala, jestli Barristan pozná Tyriona. Nu, nepoznal, ale to nevadí :D. Danyina poslední kapitola byla prostě epická a rovnala se téměř té poslední v GoT.
    Tyrion - Tyriona zbožňuju. Jeho kapitoly byly svižné a zajímavé. Navíc má super smysl pro humor. Akorát Grešle byla tak hloupá a naivní, že i Sansa na Zimohradu by vedle ní vypadala jako moudrá žena s mnoha zkušenostmi.
    To, že Lemore je Ašara mne taky napadlo, takže uvidíme :).
    Quentyn - oblíbila jsem si ho. Bylo mi ho dost líto a ta poslední věta v jeho poslední kapitole... Psycho. Martin je prostě génius, když dokáže jedinou, zdánlivě obyčejnou větou, popsat milion pocitů - zklamání, strach, očekávání smrti, ztrátu naděje, naštvání... do jedné věty... skvělá práce.
    Barristan - Barristan je super. V kapitole, kde šel zajmout krále, jsem se o něj hoodně bála. Naštěstí to přežil :).
    Areo - pro mne trochu zbytečná postava.
    Victarion - nic moc. Kromě Aši a Theona Greyjoye moc nemusím. A Victarionovy kapitoly, kde bylo víc jmen lodí, než příběhu, jsem více méně přešla tak nějak "jakoby se nic nestalo".
    Aša - Ašiny kapitoly mám docela ráda. Sice s ní občas nesouhlasím, ale to, co se kolem ní děje, se mi líbí. Resp. to, jak to popisuje a vnímá.
    Theon - není třeba jiného slova než: dokonalost. Theonovy kapitoly byly prostě to nejlepší v celém Tanci. Rozklad osobnosti, mučení a návrat k Theonovy... mistrovské.
    Bran - Brana nemusím, ale jeho kapitoly byly tentokrát vcelku zajímavé. Hlavně jsme něco zjistili o Dětech lesa. V té kaši bylo určitě lidské maso, protože takhle by teoreticky mělo chutnat - zprvu trpké, ale jakmile ho začnete jíst, tak nemůžete přestat.
    Arya - masakr. Konečně jsme zjistili, jak si mění ty obličeje. Líbí se mi popis toho společenstva a všecko okolo. Přesto mě Arya štve. Nikdy z ní nebude pravý/á Muž/Žena bez tváře. Nedokáže se oprostit od rodiny a Nymerie. Prostě ne.
    Jaime - No, nic moc se kolem něj nestalo. Potěšil mne jen návrat Brienne :).
    Cersei - Její kapitolu o průchodu městem bych zařadila mezi TOP kapitoly této knihy.
    Jon Connington - Drsné. To, že bude mít šedý lupus jsem nečekala. Uvidíme, jestli se z toho vyvrbí něco většího (epidemie...).
    Kevan - Varys mi vždycky připadal Targaryensky. Už jen tím jménem... Varys, Viserys, Aerys, Arys... moc, moc podezřelé... Každopádně to, že slouží Targaryenům mne potěšilo, ale chudák Kevan, měla jsem ho ráda :/

Celkové hodnocení - společně s Bouří je tohle nejlepší díl ságy.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. srpna 2012
    Tak po dočtení české verze zhodnotím znovu:

Arya - Ta nezklame nikdy. Obě kapitoly naprosto úžasné, další přiblížení "Facebook Menů", k tomu ty její vzpomínky, to byly asi úplně nejdojemnější části tance. Moc se těším na Vichry. 125%

Jon - No konečně nám chlapeček začal něco dělat. Kapitoly na zdi byly povedené i když někdy zbytečně natahované, Tormund Obrozhouba zazářil a o další postavách ze zdi ještě napíšu. Ten útok na něj se ovšem dal očekávat a Jon si asi chtěl zahrát na svojí seriálovou verzi a zachovat se jako trubka (ignorovat varování Mel a Ducha). 70%

Davos - Pašerák nám přivezl napětí v podobě vyjednávání s Lordem Příliš-tlustým-než-aby-mohl-sedět-na-koni a odhalil zajímavá fakta o Chundeláčovi, pardon o RIckonovi. 85%

Melisandra - Velice zajímavá kapitola a škoda že jen jedna. Ukázalo se že tu svojí víru nehraje a to je dobře. Akorát začínám mít trochu strach jak to s těmi rudými je. Viděli jsme umřít septona, slyšeli jsme o smrti potopených kněží, staroušci taky nic moc nepředvedli a ostatní "božstva" jsou opravdu jen k smíchu. Ale ne Rohlík. Všichni Rudí kněží se zatím dostali ze všech větších problémů (Moqorro, Thoros) a trochu se začínám mít pocit že mockrát viděli film "těžko ho zabít" 90%

Daenerys - královna všehomíra, Daario, matka draků, Daario, krev draka, Daario, Uchvatitelovi psi, Daario... Taky vám tam ten Daario vadí? Jo a mimochodem: Vy všichni jste blázni jenom já jsem letadlo! 30%

Tyrion - Líbili se mi kapitoly na lodi s (?) Aegonem (?). Jinak to jeho fňukání je už dost otravné a jeho kapitoli jsou o dost horší než dříve 60%

Quentyn - Celou dobu dobré, pravý Martell, dost jsem mu držel palce. Ale ten nápad s drakem byla přece jenom blbost... Doran by možná udělal lépe kdyby za Dany poslal Arianne. (některým fanouškům Daenerys by se to jistě líbilo) 80%

Barristan - Mistr Yoda jak má být. Jeho kapitoly jsou plné napětí a obav ze stáří. 90%

Aero - Nemám ho rád. Je postava která mi vůbec nesedí ale Doran a Písečné zmije, to už je něco jiného. Mám rád Dorne, jejich přístup a strategii a nahlédnout do plánů Ó přemocného stratéga který v trávě schovává hady je prostě super 95%

Victarion - Promiňte ale to je blbec. Prostě blbec. Jeho postižený "železný" přístup ho přivede do hrobu. Doufám. 40% - za to že měl Moqorra

Aša - Skvělé kapitoli se Standou. Bitva skvělá. Nález Theona - skvělý. Jen jsem se bál že mi zabijou Tristana. Nezabili :wink: 85%

Theon - Dokonalost sama. Kapitoly které jsem hltal jak jen jsem mohl. Obzvlášť ty na Zimohradu jsou skvělé. Jeho převrat osobnosti Smraďoch - cesta tam a zase zpátky je něco nad čím by i pan Tolstoj kroutil hlavou. 100%

Bran - Jestli ta lidská hyena Martin zabije další oblíbenou postavu (Meeru) tak mu to už neodpustím. Haranti lesa budou asi svině ve stylu Ramsay. 80%

Chajme (ano český překladatelský kousek (v seriálu)) - Pan vtipný nezklamal. Jen ty jeho myšlenky na Cersei byly na pěst. A jak to tak vypadá tak si zachvíli také bude zpívat pověste ho vejš ať se houpá. 60%

Cersei - Veselé kousky Josefa Menge...teda vlastně Qyburna. Copak nám asi citadela nechce říct? Královna Coura konečně dostává čočku jak si zaslouží. 80% - Za doktora.

Griff - Tak jako proč ne. Jeho myšlenkové pochody se pohybují někde mezi Victarionem a Standou. Zlaté společenstvo a Aegon jsou pro mě velice zajímavá témata, ale obávám se že si mistr ukousl příliš velké sousto. 70%

Varamyr - konečně prolog který mě nenudil. 85%

Kevan - plány Varyse jsou opravdu zajímavé ale jak nám už několikrát GRRM ukázal tak se může pos*at to se taky pos*re. 95%

Tak a nakonec tu máme postavu která neměla PoV ale zaslouží si vlastní hodnocení.

Bolestínský Edd - Nejzábavnější postava celé ságy. Hláškuje v každé kapitole kde se objeví, 150%
  • upraveno 5. srpna 2012
    Everett Young napsal(a):

Theon - Dokonalost sama. Kapitoly které jsem hltal jak jen jsem mohl. Obzvlášť ty na Zimohradu jsou skvělé. Jeho převrat osobnosti Smraďoch - cesta tam a zase zpátky je něco nad čím by i pan Tolstoj kroutil hlavou. 100%

čo si čítal od Tolstoja?
    upraveno 5. srpna 2012
    čo si čítal od Tolstoja?
    Sarven: To bylo jen obrazné přirovnání k Ruským psychologickým románům jako například Anna Kareninová. Proměna Theona v Tanci je naprosto neskutečná, opravdu cesta tam a zase zpátky (bilbo by měl radost)
  • upraveno 5. srpna 2012
    aha... chvíľu som bol milo prekvapený :)
    upraveno 6. srpna 2012
    od Tolstého jsem četl akorát Vojna a mír.
  • upraveno 12. srpna 2012
    zdravím, jsem zatím v polovině třetího dílu a zajímalo by mě, zda má Tanec uzavřený konec. Díky :) M.
    Série má mít sedm dílů tudíž, to není uzavřené.
    Řekla bych, že je to otevřenější než slova Ježíšova Svědků Jehovových před dveřima.
    upraveno 12. srpna 2012
    A IMHO to úplne zavreté nebude, možno nejaký ten Kill-frost ale inak veľa čo sa týka uzavretia neočakávam... Arya asi zomrie keď bude na úteku z Domu čiernej a bielej, pričom ju budú chcieť zabiť chcieť obdarovať práve muži bez ksichtu... Bran si prihnije k stromčeku a bude ovládať veci na svojom tróne svojou mysľou, plus Hodorom zničí VJ (teraz si nerobím prdel, niekde tu Jarla spomínala, že podobná vecička sa stala v severskej mytológií, z ktorej veci tu máme, teda prosto tá symbolika, že niekto ovláda niekoho a ním zabije niekoho :D)... Tí dvaja to budú mať akurát tak ,,uzavreté" :D
    upraveno 12. srpna 2012
    Arya asi zomrie
    To neříkej ani jako vtip
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.