TV seriály

upraveno 23. ledna 2011 v Film a televize
Hra o trůny se chystá do vysílání na jaře roku 2011. Jaká bude její konkurence? Poradí si HBO s vycházející hvězdou na produkčním poli stanicí Starz a jejími projekty Spartacus, Pillars of the Earth a zejména pak fantasy Camelot? V pozadí bude jistě číhat i projekt od tvůrců Tudorovců Borgias. Nebo bude největším oříškem sesterský projekt Boardwalk Empire? Či překvapí někdo jiný?

Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
1348349351353354362

Komentáře

• Když to takhle shrneš... Ta incel mentalita ještě má jistou schodnost ve smyslu tragických okolností, zoufalých lidí, ale jo, no...
    Jinak reddit má k epizódam dvě vlákna - no book spoilers, book spoilers.
    V tom druhém se do toho někdo obul s tím, jak se ze znásilnění stal ultimátní zločin a je to nekonzistentní s přistupem k jiným špatným věcem. Taky ale ten komentátor došel k názoru, že to raději měli vypustit, aby se nevmanévrovali do pozice, kdy to musí byď poslušně ičernit, nebo riskovat kontroverzi (za mně - jestli oni ale nebyli spíš nadšení, co...).
  • @Tyrion Lannister
    Už jenom čekám, kdy se Geralt bude muset probojovat zmutovanými kojenci,
    No moment! Třeba na potracenku jsem se těšil a nedostal ji zatím :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @sfik
    sfik napsal(a):

@Tyrion Lannister

Už jenom čekám, kdy se Geralt bude muset probojovat zmutovanými kojenci,
    No moment! Třeba na potracenku jsem se těšil a nedostal ji zatím :D
    Potřebuji si zahrát Witcher 3 :-D Každopádně kdyby to adaptoval netflix tak Geralt udělá Arthase a povraždí kojence v celém městě, aby nezmutovali :twisted:
  • Taky řešení. :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Aviv
    Aviv napsal(a):

Když to takhle shrneš... Ta incel mentalita ještě má jistou schodnost ve smyslu tragických okolností, zoufalých lidí, ale jo, no...
    Jinak reddit má k epizódam dvě vlákna - no book spoilers, book spoilers.

V tom druhém se do toho někdo obul s tím, jak se ze znásilnění stal ultimátní zločin a je to nekonzistentní s přistupem k jiným špatným věcem. Taky ale ten komentátor došel k názoru, že to raději měli vypustit, aby se nevmanévrovali do pozice, kdy to musí byď poslušně ičernit, nebo riskovat kontroverzi (za mně - jestli oni ale nebyli spíš nadšení, co...).
    No přinejmenším to Nivillen neměl až na konci, kdy už to pro něj nemělo význam, když kletba byla zlomená. Pokud ano tak to mohl zmínit a Ciri by na to mohla reagovat tím, že by chtěla odejít atd. Ale je vidět, že někdo hrozně chtěl udělat Castelvania season 3 konec 2.0 na konci téhle epizody. S tím, že je to nekonzistetní s dalšími věcmi to mi mluví duše. Jestliže Nivellena Geralt opustil, tak by z celá logicky měl opustit i Yennefer ale ta má morální plot armou, i kdyby spálila celý kontinent tak se k ní furt vrátí.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 22. prosince 2021
    Tak k Zaklínači, zkratkovitě, něco málo i za mne:
    Ep1:
    Mě se první epizoda líbila. Vyznění je sice jiné než v povídce a Nivellen je tu víc za hajzla, ale má to atmosféru a vypadá to pěkně. Hlavně Bruxa a to čarovné prostírání. I ta zvířecí maska je super. Mučení Cahira efektní ale na toho herce si stále nemohu zvyknout. Linka s Yenn divná.

Ep2:
    Francesca fajn. Filavandrel hrozný. Takový přitloustlí strejda. Kaer Morhen zjevně více dle hry inspirovaný. I ta hudba se tomu trochu podobá. Více zaklínačů mě nevadí, jen ten Eskel to kazí. Děvky na Kaer Morhen... wtf? Zapracovaní Baby Yagy do seriálu je sice pěkný fanservis pro nás slovanstvo, ale tak trochu na hovno. Nepochytil jsem kdo byla ta holka co mluvila s Yenn v té chalupě? A vůbec, proč se s ní Fringilla dobu táhne na jih lesem a pak ji jen tak pustí?

Ep3:
    Moje představa Vilgefortze je dosti odlišná a trochu mě to sralo v první sérii. Ale už si na tohohle slizáka, budoucího superzáporáka, začínám zvykat. Linka mezi čaroději mě vlastně docela dost baví. Už se těším na ten převrat co přijde asi v třetí sérii. Jen tam trochu postrádám Keiru a zkurvysyna Terranovu. Výcvik Ciri fajn. Závěrečný úprk Yenn s Cahirem docela wtf. Ale aspoň jsme viděli korunované hlavy severu, včetně Meve a Vizimira.

Ep4:
    Patřím nejspíš k jedněm z mála lidí, kterým tahle Triss nevadila ani v první sérii. Teď má dokonce zrzavější hlavu a u večeře účes podle té herní. Ale ani tím se honibrkům nezavděčí. Marigold se snaží, ale nový Toss a Coin z toho asi nebude. Dijkstra docela zajímavý chlapík, ale jako tlustého ožralu ho mám radši. Philipa zatím jen v soví podobě :-(

Ep5:
    Rience a Lydia jsou super. Vesemir je v poho, ale ta jeho posedlost novými zaklínači mi na něho nějak nesedí.

Ep6:
    Rience na KM? Jak se tam do prdele dostal? Na venek španělský, uvnitř indický chrám Melitele uprostřed Slovenské krajiny mě pobavil. Jen tak dál. Už se těším na samuraje z Toussaintu.

Ep7:
    Začíná to být divoký hon dříve než jsme čekali. Postavy cestují z jednoho konce světa do druhého během pár minut. Sice rád vidím Yarpena a spol, ale jsou tam dost zbytečně navíc. Frigilla už mě docela nebaví. Nejhorší epizoda.

Ep8:
    Nabušená epizoda. Spousta akce. Vypadá to pěkně. Philippa zajímavá, ale zatím neměla moc prostor se ukázat. Proč šel Istredd všechno vyzvonit elfům jsem asi nepochopil a závěrečný twist s Emhyrem už vůbec ne.

btw. taky vás tak rozptyluje, jak ve všech zimních scénách mají ve vlasech polystyrén? :-D
  • Polystyrén je to poslední, co jsem registrovala. :D

Cahiruv herec mi nevadí. Je zajímavý. Akorát o něm nemohu přemýšlet jako o Cahirovi. Nejaká OC postava. Když tak nad tím přemýšlím, to už v něm spíš vidím Pomurnika z Husitské trilogie.

Francesca mi přišla jako zmoklé ptáče vedle knižní zlatisté pumy. Ale pak jsem viděla jak v dalších dílech pusobí vyrovnaněji, jistěji, vznešeněji a řekla si, že nám ukazují, jak se z ní stala Francesca, co známe. Tipuji, že k lóži by se mohla dostat skrz Fringilu, jen nevím, zda bude vhodná prezentátorka starostlivě manipulovaného genetického experimentu, když zjevně nebylo při moci. Istredd je s ní a zkoumá to, ale ten se do toho taky připletl teď, takže to nespískal. Uvidíme.
    Eskel je něco, na čem se fandom zjednotil. Dodrbali to a vubec nevidím za jakým účelem, proste nie nula bodov, ale päťdesiat mínus.
    Taky netuším, kdo byla ta holka v chalupě.
    Jaga skvělá, jen ta integrace do příběhu drobet pokulhává. A nejsem si jistá - fakt je jen zatoulaná bytost, nebo ty jiskérky letící k Honu a následné zhmotnění jezdce mají naznačovat, že šlo o vudce Honu lapeného v podobě Jagy?
    Proč ji pustila? Protože má lepší sousto. Chtěla ji dotáhnout, aby si jakžtakž vyžehlila prohru, ale teď ji chce žehlit spojenectvím s elfy, takže Yen nepotřebuje. Cítí se na koni, věří, že si muže dovolit říct "pojď se mnou, nebo si jdi kam chceš".

Za mně si Vilge polepšil oproti první. Vidět jak postupuje vpřed. A v pozdější epizodě ten jeho výbuch a následní manipulace Tissaye "mám tě za duvěrnici, ach kdybys jen ty měla mě za duvěrnika taky a řekla mi vše, na co si prstem ukážem", to bolo mňám, to bol Vilge. Divnej duel s Cahirem se snažím zapomenout.
    Jo, ti dva tam chybí.
    Taky mé čarodějnická linka bavila. Stregobor o Falce, to byla ješté lepší expozice než Nivellen o Laře.
    Úprk jako takový je wtf, ale své pochopení duvodu jsem už přednela a za mně míň wtf než technické provedení - to se je nik nepokusil chytit? Máme tam mágy a královské pruvody a všichni jen stojí? Alespoň, že ta krátká rozmluva vladařu byla dobrý foreshadowing. A Cahir s Yen mají zajímavou chemii.

Pri Triss oceňuji to gesto, snahu a proto nemám chuť vyhazovat jim na oči, že na téhle herečce ty vlasy vypadají divně. Přeobsazení by zafungovalo líp, ale jako ok. Asi by líp ukázalo, kdyby ošetřovací scénu dali s popálenou hlavou a pak, že ty zrzavé vlasy jsou novinka, ale jako ok. A hraje ji se sladkostí, která osobnostně Triss sedí.
    B-B-B je dobrá a herec se jde zpřetrhat při komunikování vnitřního rozpoložení, ale víc si mě získala vězeňská. Takový hudební autoportrét -
    No jo, Dijkstra není úplně Dijkstrovatý, ale jeho nástup na scénu byl fakt stylový a má vyzařovaní někoho, kdo překážky válcuje. A fakt nevím, co je popadlo ukázat Phillipu až na konci.

Za mně knižní Lydia lepší, nepusobila samolibě, její je tragická oddanost, ušlechtilý kov zbytečně zničen pro muže, jež toho nebyl hoden. Ale dobrá, stejně to není podstatní pro příběh. Rience na jedničku ovšem.

No tak to taky nepobírám jak se tam dostal. Plothole, že by se přes ní přepchala i kikimora.
    Při chrámu mě neťukla exotičnost, ale jesti Touisssant nebude Francie, tak se asi rozbrečím.

Já su za ogary ráda, ale opravdu trestuhodně málo využití.
    Fringilla mě ale tady bavila. Nilfgaardská linka jako taková. Jen je na zvážení, jak se od dohody "azyl výměnou za poskytnutí vojáku" dalo dojít k "víš co, mi bychom rádi nic neopláceli", komu tohle jako skrslo v hlavě. Ano, linka s rodinou, ztrátou a mstou dojemná, ano, pletichy kolem poutavé, ale že jsme se vubec dostali do situace, kdy je třeba něco vymáhat...

Istredd je přeci na jejich straně. Pomáhal jim v emigraci a teď našel něco, díki čemu by mohli doufat v obrodu. Proč by za nimi nešel?
    Celé je to o tom, kdo co o kom ví a jak to zaonačí. Někdo zabil Francescino dítě. Francesca usoudí, že Redanie a odtáhne válčit a hrajíc si na mytologickou Lilith započne zabitím cizích novorozeňat. Fringille pořád záleží, takže se jí ta ztráta dotkne. Cahir na to, že "nefňukej, udělal jsem to, aby se věci pohli kýženým směrem tak, jak si po mně žádala, tak polkni zpusob, který se ti nelíbí a příště si rozmysli, kde jaký nátlak vyvineš." Oči mám jak talíře. Na tohle se nám odhodlal? Takhle o tom mluví? Do háje, co mám od tohto člověka čekat příště? No a pak se ukáže, že nic neudělal, jen se chopil příležitosti a nalhal Fringille, že jsou to jeho zásluhy, aby na něj už znova nevyskakovala. Nejspíš myslel, že to byla fakt práce Redanie. Emhyr nám ale vyjevil, že o všem dění měl moc dobrý přehled, ztratil trpělivost s jejich kulhaním, poslal ty vrahy sám, aby dal elfum duvod jít do války a pak se šel podívat, jak jeho dva služebnicí zareagují a když vidí, co na něj hrají, má jen další duvod, takové utvrzení, že nejlepší bude je zatknout a najít si někoho spolehlivějšího. A celé je to o to pikantnější, že někomu provedl ještě tvrdší a trvalejší ekvivalent ztráty než jakou on sám zná skrz dočasnou rozluku s dcerou. Takhle tu situaci čtu já.
    Ještě jsem se nerozhodla, zda vytřískali z toho odhalení všechno drama, jaké se jen dalo, nebo by bylo bývalo lepší, kdyby si to odhalení nechali na závěr seriálu audělali to tak, jak to Sapkowec napsal. A ne, nejde o to, že známe obličej, protože ty flashbacky a sen počas posednutí dělat nemuseli.
    K flashbackum a snu... Moc hezký detail, jak se vše obrátilo na prach, ale otec ne - protože žije, dobrý foreshadowing. A taky, jak Pavetta tušila, že by Ciri na loď brát neměla? Protože jejich magická nadání prolnuli jejich mysli počas demoverzie cestování časoprostorem. Sice nedostala chrobáka o čestnosti svého chotě, ísto toho o nehodě, ale mohla si říct, že jej nejde přemluvit a než aby riskovala, že dcerku odveze proti jeí vuli a utone s ní, raději se ona za dcerku obětuje a utone s ním.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ze druhé série Zaklínače jsem viděla tři díly a další mě nějak nelákají. Je to skoro nuda. Knihy mám ráda, ale není to srdcovka jako Píseň, takže mě nepobuřuje markantní odklon a nevadí přidané dějové linky. Jen to není zajímavé. Yennefer je furt nesympatická čůza.
  • Nevada napsal(a):

Yennefer je furt nesympatická čůza.

Tak takhle na mne působila i ta v knižní předloze.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Lady Ašara napsal(a):

Nevada napsal(a):

Yennefer je furt nesympatická čůza.

Tak takhle na mne působila i ta v knižní předloze.
    Na mě taky. Neměla jsem ji ráda celou dobu.
  • Zaklínač je v těchte dnech téměř všude Toss a coin to your Witcher - Anacreon. Tady je teda patrná inspirace spíše polským seriálem -šermíř hrající Geralta je celý Zebrowski. Část klipu je v podstatě boj s bandou Renfri i když bez ní - asi šermířům chyběla nějaká amazonka.
  • Hmm... Asi to u mně vyhráva Karlienin cover, ale tohle je taky něco. A videoklip skvelý. Len tá tmavá brada vedľa tých bielych vlasov jauvajs, jauvajs...
  • upraveno 27. prosince 2021
    OK, mám za sebou šest dílů druhé série Zaklínače, takže nejspíš ještě něco následně dodám.

Co to je, tohle? Tohle opravdu není nic víc než "volně na motivy". Knihy jsem už dost pozapomněla a ani bych na důsledné adaptaci netrvala, ale nepoznávala jsem skoro nic.

Jestli v první sérii nebyl skoro znát slovanský vliv, tak tady už není vůbec. Ta variace na babu Jagu tím asi měla být, jenže má úplně jiný smysl. Nemluvě o tom, že ve slovanském folklóru je mnohem víc stejně zajímavých postav. No jo, ale to by tvůrci nesměli (typicky pro dnešní dobu) chtít nejnižší společný jmenovatel, tedy něco, co bude znát co nejvíc diváků.

Jestli mě ale něco opravdu nakrklo, tak to je téma utlačování minorit. Západní diváci jsou na to dneska zvyklí a jestli to tvůrci takhle nedělali dobrovolně, tak jejich korporátní vládci jim tu agendu stejně vnutili. Opět - nejnižší společný jmenovatel pro co nejvíc diváků. Co to pořád mají s elfy? Pro úplnost dodávám, že elfy mám ve fantasy ráda a jde na nich zkoumat spousta otázek a problémů z reálného světa. Ze Sapkowského elfů ale ne každý uchcává tak jako tvůrci seriálu. Téma oprese menšin u Sapkowského samozřejmě je, ale rozhodně ne takhle primitivně a nikdy by netvrdil, že někdo je věčná oběť nebo že je v právu jenom proto, že patří k menšině. Sapkowského elfové se sami izolují a ignorují fakt, že by se měli mnohem líp, kdyby spolupracovali s ostatními rasami. Když Marigold zmínil, že elfům pomáhá, protože "oni" si nakonec přijdou pro každého, kdo je jiný, už jsem se fakt zasmála a úplně čekala, že z něj na férovku udělají gaye.

No, co pořád funguje, tak to jsou souboje. A Henry Cavill, samozřejmě, pro něj mám jenom slova chvály. Geraltovu interakci se sympatickou Triss zahrál vážně dobře a spíš bych ho v páru viděla radši s ní než s Yennefer.
  • Mám to čerstvejší. Padání ze zaklínačské prolézačky se konalo, akorát žlutoocí týpci v knize poskytovali instruktáž a ne jen zírali, co holčina vymyslí. Triss a výlet do hlavy se konal. Akorát, že se nepolekala Ciri, ale ji někdo z venčí dal po nose. Spíš se bála O Ciri. Že potřebuje někoho schopnějšího, kdo ukočíruje tenhle potenciál. Za mně... Asi není marné, jak u ní i u Yenny zdurazňují elský puvod, ale jinak kvalitní přísady spíš jen ubírají. K Nenneke šla, Jarreho okouzlila a ze svatyně odešla s Yennefer, která ji začala učit, ale to je vše, co se dá považovat za styčný bod. U toho slavného dubu, co tam Marigold vystupoval, se lidé hádali, ale žádný přepad se nekonal. Rience jej sebral hned poté a to se odehrává prakticky shodně. Musím ocenit, co vymysleli pro Yennefer při absenci její magie i jak okecávají fungování ohnivé. Následní prchání je už zase fikce. Sformovali se Scoiatael terorističtí odbojáři, ale Francesca je zcela v jiné pozici, ta měla být krteček mezi mágy spolu s Vilgefortzem a Terranovou, ktorý neexistuje. Vladaři neduvěřující mágum taky, ovšem Tissayina přítomnost na radě poza Vizimirova záda to celé staví na hlavu. Yarpen cestuje s Geraltem, jen za zcela jiných okolností a se tam mihne asi jen aby se neřeklo. No a Cahir ke konci míří do vězení. Tím výčet totožných věcí asi končí.

Estetika Jagy mi přišla skvělá, slušivě atmosférické, ty tři pláště jako tři jezdci. Ale to jádro je poněkud jiné. Hmm... Na jedné straně Sapkowski sám rád představoval v jiném světle, viz Sněhurka Renfri nebo Malá mořská víla, na její jméno se mě neptejte... Na druhou... To o povrchní stylizaci a hlubším naprostém minutí by krásně shrnovalo celou jejich snahu. A Sapkowski to dělal s tím, že jen pomrkává, odkazuje. Oni na Zaklínače neodkazují, oni tvrdí, že jej adaptují. Trochu sakra rozdíl, no.

Koťata to uhrála na volnomyšlenkáře, což je cosi, co si taky umí říct o problém, ale fakt by mě nepřekvapilo, kdyby podsouvali obavy ze zatčení kvuli orientaci, protože celá ta scénka je napsána tímhle stylem. Geraltovi ex, co se předtím štěkali, teď spolu popíjejí a vylévají si navzájem srdíčka. Tumblr má ještě jednu interpretaci a to že seriálový Marigold není zcela člověkem. Což je takovž poloviční vtip na téma, že furt vypadá stejně jako před dvaceti lety, když se s Geraltem setkal, byť teda Yen kdesi cosi zmiňovala o vráskach kolem očí, takže asi si máme domyslet, co maskéři neudělali. Jako... Relativně úspěšně vykonávaná tajná činnost, protože cosi mu dělá starosti do budoucna, a trocha rozezlenosti mu podle mně sluší. Ale souhlas, že celý ten spor rozdílných kultur vykřeslují hodně jinak, míň kvalitně a nadržují. Su zvědavá jak tedy provedou to odhalení o elfech Olše, že skrz Divoký hon otrokaří a po invazi jiného světa došista vymítili zdejší lidské obyvatelstvo.

Jinak jaké slovanské entity bys tam ráda viděla místo nejnižšího společního jmenovatele?
  • upraveno 27. prosince 2021
    @Aviv Á, díky za upozornění. Je tam teda víc styčných bodů, ale právě že jsou to jenom body. Je to až děsivě podobné tomu, co se víc a víc dělo ve Hře o trůny.

Taky bych se neodvážila říct, jestli tvůrci ukáží, že elfové jsou stejně schopní genocidy jako kdokoliv jiný. Pro Ciri by to nebylo žádné překvapení. Pro elfy z kontinentu by to ale byl hezky dramatický moment, kdyby to viděli. To je ale na tvůrce seriálu trochu moc složité...

Vlastně ano, Marigolda s Yennefer taky musím pochválit, byli skoro až komediální duo :D Společně s variací na Krásku a zvíře byli jejich momenty jediné, co mě vytrhli z takové letargie.

Docela ráda bych v seriálu viděla mavku:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mavka

Ale jsem si jistá, že ještě přijdou na řadu aspoň upíři. Sapkowského upíři sice nejsou ta původní balkánská/východoevropská tradice (to byli žraloci v jakési humanoidní formě), nicméně moderní upíři z ní prostě obecně vycházejí.
  • Och, to by vôbec nebolo zlé, veru vôbec. Rusalkovitô, bludičkovitô, sem s tým.
    Na mňa ešte silno zapôsobilo zobrazenie poludníc v Prísahe of Pavelkovej. Podobne to pojal aj Červenák vo Vojne s besmi. Taková letní žhnoucí téměř neviditelní poletucha, co nemuže do stínu a v pruběhu pár sekund sežere cokoli, čemu v žilách teče krev. Ale klidně i tradičnější pojetí.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Polednice

Jestli škrtnou Regise, tak je já roznesu v zubech jako humanoidní žralok.
    Jinak v podstatě už přišli na řadu,
    viz bruxa Vereena a Nivellen.
  • upraveno 28. prosince 2021
    Takže Zaklínač kompletní a konec dojem jenom zhoršil.

Moje slova o elfech schopných genocidy byla zpětně docela vtipná... To, co Francesca udělala (a co její společníci podporovali), by byl dobrý "villain origin story". Dobrá věc na tom je, že tihle elfové opravdu připomínají ty od Sapkowského. Špatná věc je, že tvůrci určitě žijí v tom, že ten akt byl oprávněný. Jak odlišně se dá vidět kolektivní vina, že jo.

Nevím, mám chuť fandit Emhyrovi. Je to sice taky mamrd, ale na rozdíl od jiných aspoň efektivní mamrd. Seveřani jsou podaní jako banda bigotů. Jejich vládci jako dekadentní hovada, co si nedokáží udržet špeha a z nějakého důvodu si nevšimnou party ozbrojených elfů, co se vrátila na sever. Parta zaklínačů předvádí ubohý výkon proti několika monstrům.

Emhyre, chlape, můžeš to tam zrubat? Elfy taky, jsou arogantní, nespolehliví a ani neumí bojovat.

Vzhledem k tomu, jak vtipně všem vykecá, že Ciri je jeho dcera, tak předpokládám, že v seriálu ani neuvažuje o tom vzít si kvůli nárokům na Cintru vlastní dceru. To by asi američtí diváci neunesli. Incest ve Hře o trůny byl "sexy". Ale chráň bůh, nebudeme sexualizovat šestnáctiletou dívku, heh?

Celkově velké zklamání a další řadu dám jedině, jestli budu mít čas a náladu. Na internetu vidím skoro výhradně kritiku téhle série, ale kritizovaná byla i Hra o trůny a nic to nezměnilo.
  • Myslíš, že jsou? To sakra doufám ne. Protože chápu logiku za její reakcí, ale snad je do očí bijící, že tihle lidé s tím nic neměli. Ani si nemuže být jistá, že kdyby se jich někdo ptal, souhlasili by s tím. A ano, její dítě jaksi ehm bylo bránou k nové generaci jako takové, takže na jeho smrt je vázáná trošku širší ztráta, zatímco smrt těchhle se demograficky až tak neukáže, ale furt je to nevím kolik děsítek nevinných za jednoho. To už i Daenerys a její Mereenske ukřižování spíš, ta alespoň žádala ten samý počet, co potkala cestou do města. A pak se setsakra snažila změnit nótu. Vždyť i pár elfu kolem ní bylo krapet nervózních. To je villain origin story. Tragic villain od hlavy po paty, ale je. Věříc, že jí byla vyhlášená vyhazlovací válka a není kam prchnout, ji ona začala a neumím si představit, jak by se tohle dalo deeskalovat. Ať nezkoušejí tvrdit, že to, co se tam teď děje, je nastolení spravedlnosti. To by bylo odhalit Emhyra, urvat mu hlavu a pak stejný počet dětí nějak zachránit a ještě něco navíc na vynahrazení. Jestli Francesca chápe rozdíl a uvědomuje si, že zub za zub by bylo zabít Vizimirovo potomství, takže jestli jde po jeho poddaných, je to buď čirý pragmatizmus decimace zdroju nepřítele, kterého začala považovat za netolerovatelného, nebo jde o běsnění, které se vykašlalo na spravedlnost, tak ždibeček respektu, že neztratila sebe-reflexy zcela. Jestli ne, tak fakt doufám, že ji někdo na plátně rozdíl vysvětlí, nebo aspoň někdo jinde okomentuje, že tam rozdíl je.

Cestování v téhle sérii je haluzní. Yen s Ciri to vzala přes portál do blízkosti Sodennu, budiž, to by mohli zmáknout. Ale nějak mi uniklo, jak je dohnal Geralt vyzvedávající Marigolda. No a pak Elfové do Redanie.

Tak prý to byla speciální monstra. Zajímavé, že Geralt to bílé dal úplně sám.

Diváci sem a tam, jediný precedens, co máme, je, že Foltest s Adou z toho měli prušvih. Nad eférkami se potŕese hlavami, ale aby bylo možné zesobášit přímé příbuzné... Filmaři by si asi ale byli schopni přimyslet i takovou reálii. Že se tam dost kecá o genetice, tak by to pusobilo divněji než v ASOIAF (a to tam byli takové svazky těžce vyválčeny, byť z religiózních duvodu a nepamatuji, že by si někdo kromě Krastera bral vlastní děti). Možná ji plánuje sezdat s někým jiným ze své linie? Sicek furt povážlivě blízko, ale už tam není to rodič-dítě. Chápu proč táhle rovina je těžší ke skousnutí než sourozenecká. Nebo možná ji plánuje využít jinak? Nebo ho nechají zkusit prosadit svou i přes nelibost okolí, které se mohl ušetřit, kdyby nevyzrazoval? Uvidíme, co teda vymyslí. Předvídat to fakt nejde.

Tedy že nic menší než bojkot je nedonutí? Se mi nelíbí jak realisticky to zní.
  • Inak mám otázku. Keď Jaga odletela, tie jej iskry leteli k Divokému honu. A následne sa tam tiež za sprievodu nejakého iskrenia zmaterializoval vodca jazdcov. Mám to chápať tak, že Jaga bola vlastne podoba, v ktorej bol zaseknutý Eredin a Hon jazdil bez neho a teraz, keď sa vrátil, tak bude elfská kavaléria nebezpečnejšia? Geralt to videl inak, ale to nemusí nič znamenať. Spájam si veci, medzi ktorými spoj nie je, alebo by na tom podľa teba mohlo niečo byť?
  • @Aviv
    Tak já samozřejmě nemluvím o tom, jak důležité to dítě bylo, jenom o tom, že by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby tvůrci ignorovali, že si hněv vybyla na nesprávných. Ano, pokud věřila, že Vizimir nechal zabít její dítě, tak by smysl dávalo jít po jeho potomstvu. Jak říkáš, vraždit děti poddaných nijak zvlášť jejich vládcům neuškodí. Co mě napadá a mohlo by být zajímavé, tak by se mohla dozvědět, že to byl Emhyr. A jít po jeho potomstvu.

Já chápu, že tyhle potvory jsou silnější, než se kterými obvykle zaklínači bojují. To byly i ty z nedávného animáku s Vesemirem a přesto tam zaklínači předvedli lepší boj proti převaze.

Obávám se, že Netflixu bude prozatím stačit reklama zdarma, protože lidi na internetu baví ten homo podtext některých scén. Jinak - zase typicky - se snaží seriál každou chvíli zavděčit jiné divácké skupině a podle toho to taky vypadá.
  • @svoa00
    Tak to by byl mazec, kdyby to zjistila. Třeba od Fringillčata. Nějak by se Vigo mohla z vazby vysmeknout a pak... Ale když si jeden vezme, že Istredd Francesce řekl, že Ciri je vlastne posledním výhonkem dávných elfských sil, tak to by bylo zajímavé dilema, že je zároveň Emhyrovou dcerkou. To místo zabití ukrást. Anebo ukrást, využít a pak mu před očima zabít, nebo mu ji poslat mrtvou. Takové něco. To by šlo.

Jo, ten animák se povedl líp. Myslím, že drobet tam ty zaklínače upgradely, ale tak nebo onak mi jaksi nenapadají výtky, kdežto tady se nám hromadí. Ikdyž teda je třeba uznat, že tam šlo o jednohubku, ne o vleklejší složitější příběh.

Keď je reč o podtexte... Cahir a Yennefer??? Mimo to, že tí dvaja herci sa o plátno delili slušne... Tá scéna, kde z nej vyletí frustrácia nad všetkým, čo stratila, jeho reakcia je pekne WTF. Nevím, jestli chtějí mezi nima něco stavět (ona teda pusobila, že spíš ne), nebo jestli to má naznačovat, že na Ciri jej upoutá i její apokalyptický potenciál. Nebo jen další udička na diváctvo.
  • @Aviv Jo, přesně tak jsem to myslela.

Cahira a Yennefer jsem si taky všimla, ale dám ruku do ohně, že to tam bylo jenom kvůli "shipování", aby měli lidi nějakou zábavu.
  • Diskusi o seriálech si čtu ráda, ale s ohledem na to, že Zaklínače jsem ještě neviděla, v poslední době jsem si tu moc nepočetla :D.
  • Lady Ašara napsal(a):

Diskusi o seriálech si čtu ráda, ale s ohledem na to, že Zaklínače jsem ještě neviděla, v poslední době jsem si tu moc nepočetla :D.

Tak tobě mohu říct, že jsem si tyhle Vánoce udělala radost s Queen's Gambit. Nádherná práce s kamerou, solidní příběh, Anya Taylor Joy bezva herečka. O šachu nevím nic, ale ta utkání jsou napínavá díky střihu a herectví zúčastněných.
  • @Aviv Dámský gambit nyní vyšel i knižně, se seriálovou obálkou ;). Tento seriál mi doporučila kamarádka a když jsem si pustila první díl, začalo mne lehce mrazit: osiřelé dítě, sirotčinec, psychofarmaka a setkání se zasmušilým údržbářem ve sklepě... Jak už jsem zkažená současnou seriálovou produkcí, čekala jsem nějakou hnusárnu, a nakonec byla velice příjemně překvapená, že je to o hře šachu + navíc poutavě podané. Od určitého momentu mi přestala vadit i hlavní herečka a její kostýmní kreace jsem jí upřímně záviděla. Mimochodem:
    Všimla sis toho, že je v závěrečném díle oblečená tak, že vypadá jako bílá královna (šachová figura)?
  • Ano, všimla. Má tam fakt hezkou evoluci vyzáže.
  • Jinak sranda, mně žádná podezřívavost nepřepadala. Jakože vnímala jsem napětí z toho pohybu po budově a z tabletek, ale ani údržbář, ani zbytek personálu, ani starší kámoška mě nijak neznervóznili, nečekala jsem podraz.
    Jo a pokud přestala vadit, tak ji mohu doporučit ještě v Thoroughbreds. To už je trochu ošklivější ve smyslu zobrazených charakteru a rozuzlení, ale zneužívání se bát nemusíš.
  • Dobrý vězeňský drama je Čas. Je to 3 dílná miniserie kde hraje Sean Bean. Nezvykle nehraje žádného tvrďáka, ale učitele co se dostane do vězení, protože opilý srazí cyklistu, který zemře. Druhým hlavním hrdinou je dozorce, který se dostane do těžké pozice. Na ČSFD hodnocen za rok 2021 jako čtvrtý nejlepší seriál. Divák se např. dozví, jak se dají využít ve vězení kulečníkové koule, nebo že je důležité osladit vodu v rychlovarný konvici než se na někoho vylije. Je to dost o tom co zažívá slušný člověk ve vězení a zároveň jaký ho sžírá pocit viny. Taky krtitika vězeňského prostředí a třeba co dělají drogy s vězni.
  • @derfel Jak moc je to drsné? Ty kulečníkové koule mne trochu děsí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.