TV seriály
Hra o trůny se chystá do vysílání na jaře roku 2011. Jaká bude její konkurence? Poradí si HBO s vycházející hvězdou na produkčním poli stanicí Starz a jejími projekty Spartacus, Pillars of the Earth a zejména pak fantasy Camelot? V pozadí bude jistě číhat i projekt od tvůrců Tudorovců Borgias. Nebo bude největším oříškem sesterský projekt Boardwalk Empire? Či překvapí někdo jiný?
Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jinak reddit má k epizódam dvě vlákna - no book spoilers, book spoilers.
Ep1:
Ep2:
Ep3:
Ep4:
Ep5:
Ep6:
Ep7:
Ep8:
btw. taky vás tak rozptyluje, jak ve všech zimních scénách mají ve vlasech polystyrén? :-D
Eskel je něco, na čem se fandom zjednotil. Dodrbali to a vubec nevidím za jakým účelem, proste nie nula bodov, ale päťdesiat mínus.
Taky netuším, kdo byla ta holka v chalupě.
Jaga skvělá, jen ta integrace do příběhu drobet pokulhává. A nejsem si jistá - fakt je jen zatoulaná bytost, nebo ty jiskérky letící k Honu a následné zhmotnění jezdce mají naznačovat, že šlo o vudce Honu lapeného v podobě Jagy?
Proč ji pustila? Protože má lepší sousto. Chtěla ji dotáhnout, aby si jakžtakž vyžehlila prohru, ale teď ji chce žehlit spojenectvím s elfy, takže Yen nepotřebuje. Cítí se na koni, věří, že si muže dovolit říct "pojď se mnou, nebo si jdi kam chceš".
Jo, ti dva tam chybí.
Taky mé čarodějnická linka bavila. Stregobor o Falce, to byla ješté lepší expozice než Nivellen o Laře.
Úprk jako takový je wtf, ale své pochopení duvodu jsem už přednela a za mně míň wtf než technické provedení - to se je nik nepokusil chytit? Máme tam mágy a královské pruvody a všichni jen stojí? Alespoň, že ta krátká rozmluva vladařu byla dobrý foreshadowing. A Cahir s Yen mají zajímavou chemii.
B-B-B je dobrá a herec se jde zpřetrhat při komunikování vnitřního rozpoložení, ale víc si mě získala vězeňská. Takový hudební autoportrét -
No jo, Dijkstra není úplně Dijkstrovatý, ale jeho nástup na scénu byl fakt stylový a má vyzařovaní někoho, kdo překážky válcuje. A fakt nevím, co je popadlo ukázat Phillipu až na konci.
Při chrámu mě neťukla exotičnost, ale jesti Touisssant nebude Francie, tak se asi rozbrečím.
Fringilla mě ale tady bavila. Nilfgaardská linka jako taková. Jen je na zvážení, jak se od dohody "azyl výměnou za poskytnutí vojáku" dalo dojít k "víš co, mi bychom rádi nic neopláceli", komu tohle jako skrslo v hlavě. Ano, linka s rodinou, ztrátou a mstou dojemná, ano, pletichy kolem poutavé, ale že jsme se vubec dostali do situace, kdy je třeba něco vymáhat...
Celé je to o tom, kdo co o kom ví a jak to zaonačí. Někdo zabil Francescino dítě. Francesca usoudí, že Redanie a odtáhne válčit a hrajíc si na mytologickou Lilith započne zabitím cizích novorozeňat. Fringille pořád záleží, takže se jí ta ztráta dotkne. Cahir na to, že "nefňukej, udělal jsem to, aby se věci pohli kýženým směrem tak, jak si po mně žádala, tak polkni zpusob, který se ti nelíbí a příště si rozmysli, kde jaký nátlak vyvineš." Oči mám jak talíře. Na tohle se nám odhodlal? Takhle o tom mluví? Do háje, co mám od tohto člověka čekat příště? No a pak se ukáže, že nic neudělal, jen se chopil příležitosti a nalhal Fringille, že jsou to jeho zásluhy, aby na něj už znova nevyskakovala. Nejspíš myslel, že to byla fakt práce Redanie. Emhyr nám ale vyjevil, že o všem dění měl moc dobrý přehled, ztratil trpělivost s jejich kulhaním, poslal ty vrahy sám, aby dal elfum duvod jít do války a pak se šel podívat, jak jeho dva služebnicí zareagují a když vidí, co na něj hrají, má jen další duvod, takové utvrzení, že nejlepší bude je zatknout a najít si někoho spolehlivějšího. A celé je to o to pikantnější, že někomu provedl ještě tvrdší a trvalejší ekvivalent ztráty než jakou on sám zná skrz dočasnou rozluku s dcerou. Takhle tu situaci čtu já.
Ještě jsem se nerozhodla, zda vytřískali z toho odhalení všechno drama, jaké se jen dalo, nebo by bylo bývalo lepší, kdyby si to odhalení nechali na závěr seriálu audělali to tak, jak to Sapkowec napsal. A ne, nejde o to, že známe obličej, protože ty flashbacky a sen počas posednutí dělat nemuseli.
K flashbackum a snu... Moc hezký detail, jak se vše obrátilo na prach, ale otec ne - protože žije, dobrý foreshadowing. A taky, jak Pavetta tušila, že by Ciri na loď brát neměla? Protože jejich magická nadání prolnuli jejich mysli počas demoverzie cestování časoprostorem. Sice nedostala chrobáka o čestnosti svého chotě, ísto toho o nehodě, ale mohla si říct, že jej nejde přemluvit a než aby riskovala, že dcerku odveze proti jeí vuli a utone s ní, raději se ona za dcerku obětuje a utone s ním.
konečně
Jestli v první sérii nebyl skoro znát slovanský vliv, tak tady už není vůbec. Ta variace na babu Jagu tím asi měla být, jenže má úplně jiný smysl. Nemluvě o tom, že ve slovanském folklóru je mnohem víc stejně zajímavých postav. No jo, ale to by tvůrci nesměli (typicky pro dnešní dobu) chtít nejnižší společný jmenovatel, tedy něco, co bude znát co nejvíc diváků.
Jestli mě ale něco opravdu nakrklo, tak to je téma utlačování minorit. Západní diváci jsou na to dneska zvyklí a jestli to tvůrci takhle nedělali dobrovolně, tak jejich korporátní vládci jim tu agendu stejně vnutili. Opět - nejnižší společný jmenovatel pro co nejvíc diváků. Co to pořád mají s elfy? Pro úplnost dodávám, že elfy mám ve fantasy ráda a jde na nich zkoumat spousta otázek a problémů z reálného světa. Ze Sapkowského elfů ale ne každý uchcává tak jako tvůrci seriálu. Téma oprese menšin u Sapkowského samozřejmě je, ale rozhodně ne takhle primitivně a nikdy by netvrdil, že někdo je věčná oběť nebo že je v právu jenom proto, že patří k menšině. Sapkowského elfové se sami izolují a ignorují fakt, že by se měli mnohem líp, kdyby spolupracovali s ostatními rasami. Když Marigold zmínil, že elfům pomáhá, protože "oni" si nakonec přijdou pro každého, kdo je jiný, už jsem se fakt zasmála a úplně čekala, že z něj na férovku udělají gaye.
No, co pořád funguje, tak to jsou souboje. A Henry Cavill, samozřejmě, pro něj mám jenom slova chvály. Geraltovu interakci se sympatickou Triss zahrál vážně dobře a spíš bych ho v páru viděla radši s ní než s Yennefer.
Estetika Jagy mi přišla skvělá, slušivě atmosférické, ty tři pláště jako tři jezdci. Ale to jádro je poněkud jiné. Hmm... Na jedné straně Sapkowski sám rád představoval v jiném světle, viz Sněhurka Renfri nebo Malá mořská víla, na její jméno se mě neptejte... Na druhou... To o povrchní stylizaci a hlubším naprostém minutí by krásně shrnovalo celou jejich snahu. A Sapkowski to dělal s tím, že jen pomrkává, odkazuje. Oni na Zaklínače neodkazují, oni tvrdí, že jej adaptují. Trochu sakra rozdíl, no.
Koťata to uhrála na volnomyšlenkáře, což je cosi, co si taky umí říct o problém, ale fakt by mě nepřekvapilo, kdyby podsouvali obavy ze zatčení kvuli orientaci, protože celá ta scénka je napsána tímhle stylem. Geraltovi ex, co se předtím štěkali, teď spolu popíjejí a vylévají si navzájem srdíčka. Tumblr má ještě jednu interpretaci a to že seriálový Marigold není zcela člověkem. Což je takovž poloviční vtip na téma, že furt vypadá stejně jako před dvaceti lety, když se s Geraltem setkal, byť teda Yen kdesi cosi zmiňovala o vráskach kolem očí, takže asi si máme domyslet, co maskéři neudělali. Jako... Relativně úspěšně vykonávaná tajná činnost, protože cosi mu dělá starosti do budoucna, a trocha rozezlenosti mu podle mně sluší. Ale souhlas, že celý ten spor rozdílných kultur vykřeslují hodně jinak, míň kvalitně a nadržují. Su zvědavá jak tedy provedou to odhalení o elfech Olše, že skrz Divoký hon otrokaří a po invazi jiného světa došista vymítili zdejší lidské obyvatelstvo.
Jinak jaké slovanské entity bys tam ráda viděla místo nejnižšího společního jmenovatele?
Vlastně ano, Marigolda s Yennefer taky musím pochválit, byli skoro až komediální duo :D Společně s variací na Krásku a zvíře byli jejich momenty jediné, co mě vytrhli z takové letargie.
Docela ráda bych v seriálu viděla mavku:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mavka
Ale jsem si jistá, že ještě přijdou na řadu aspoň upíři. Sapkowského upíři sice nejsou ta původní balkánská/východoevropská tradice (to byli žraloci v jakési humanoidní formě), nicméně moderní upíři z ní prostě obecně vycházejí.
Na mňa ešte silno zapôsobilo zobrazenie poludníc v Prísahe of Pavelkovej. Podobne to pojal aj Červenák vo Vojne s besmi. Taková letní žhnoucí téměř neviditelní poletucha, co nemuže do stínu a v pruběhu pár sekund sežere cokoli, čemu v žilách teče krev. Ale klidně i tradičnější pojetí.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Polednice
Jestli škrtnou Regise, tak je já roznesu v zubech jako humanoidní žralok.
Jinak v podstatě už přišli na řadu,
Nevím, mám chuť fandit Emhyrovi. Je to sice taky mamrd, ale na rozdíl od jiných aspoň efektivní mamrd. Seveřani jsou podaní jako banda bigotů. Jejich vládci jako dekadentní hovada, co si nedokáží udržet špeha a z nějakého důvodu si nevšimnou party ozbrojených elfů, co se vrátila na sever. Parta zaklínačů předvádí ubohý výkon proti několika monstrům.
Emhyre, chlape, můžeš to tam zrubat? Elfy taky, jsou arogantní, nespolehliví a ani neumí bojovat.
Vzhledem k tomu, jak vtipně všem vykecá, že Ciri je jeho dcera, tak předpokládám, že v seriálu ani neuvažuje o tom vzít si kvůli nárokům na Cintru vlastní dceru. To by asi američtí diváci neunesli. Incest ve Hře o trůny byl "sexy". Ale chráň bůh, nebudeme sexualizovat šestnáctiletou dívku, heh?
Celkově velké zklamání a další řadu dám jedině, jestli budu mít čas a náladu. Na internetu vidím skoro výhradně kritiku téhle série, ale kritizovaná byla i Hra o trůny a nic to nezměnilo.
Cestování v téhle sérii je haluzní. Yen s Ciri to vzala přes portál do blízkosti Sodennu, budiž, to by mohli zmáknout. Ale nějak mi uniklo, jak je dohnal Geralt vyzvedávající Marigolda. No a pak Elfové do Redanie.
Tak prý to byla speciální monstra. Zajímavé, že Geralt to bílé dal úplně sám.
Diváci sem a tam, jediný precedens, co máme, je, že Foltest s Adou z toho měli prušvih. Nad eférkami se potŕese hlavami, ale aby bylo možné zesobášit přímé příbuzné... Filmaři by si asi ale byli schopni přimyslet i takovou reálii. Že se tam dost kecá o genetice, tak by to pusobilo divněji než v ASOIAF (a to tam byli takové svazky těžce vyválčeny, byť z religiózních duvodu a nepamatuji, že by si někdo kromě Krastera bral vlastní děti). Možná ji plánuje sezdat s někým jiným ze své linie? Sicek furt povážlivě blízko, ale už tam není to rodič-dítě. Chápu proč táhle rovina je těžší ke skousnutí než sourozenecká. Nebo možná ji plánuje využít jinak? Nebo ho nechají zkusit prosadit svou i přes nelibost okolí, které se mohl ušetřit, kdyby nevyzrazoval? Uvidíme, co teda vymyslí. Předvídat to fakt nejde.
Tedy že nic menší než bojkot je nedonutí? Se mi nelíbí jak realisticky to zní.
Já chápu, že tyhle potvory jsou silnější, než se kterými obvykle zaklínači bojují. To byly i ty z nedávného animáku s Vesemirem a přesto tam zaklínači předvedli lepší boj proti převaze.
Obávám se, že Netflixu bude prozatím stačit reklama zdarma, protože lidi na internetu baví ten homo podtext některých scén. Jinak - zase typicky - se snaží seriál každou chvíli zavděčit jiné divácké skupině a podle toho to taky vypadá.
Jo, ten animák se povedl líp. Myslím, že drobet tam ty zaklínače upgradely, ale tak nebo onak mi jaksi nenapadají výtky, kdežto tady se nám hromadí. Ikdyž teda je třeba uznat, že tam šlo o jednohubku, ne o vleklejší složitější příběh.
Keď je reč o podtexte... Cahir a Yennefer??? Mimo to, že tí dvaja herci sa o plátno delili slušne... Tá scéna, kde z nej vyletí frustrácia nad všetkým, čo stratila, jeho reakcia je pekne WTF. Nevím, jestli chtějí mezi nima něco stavět (ona teda pusobila, že spíš ne), nebo jestli to má naznačovat, že na Ciri jej upoutá i její apokalyptický potenciál. Nebo jen další udička na diváctvo.
Cahira a Yennefer jsem si taky všimla, ale dám ruku do ohně, že to tam bylo jenom kvůli "shipování", aby měli lidi nějakou zábavu.
Jo a pokud přestala vadit, tak ji mohu doporučit ještě v Thoroughbreds. To už je trochu ošklivější ve smyslu zobrazených charakteru a rozuzlení, ale zneužívání se bát nemusíš.