TV seriály

upraveno 23. ledna 2011 v Film a televize
Hra o trůny se chystá do vysílání na jaře roku 2011. Jaká bude její konkurence? Poradí si HBO s vycházející hvězdou na produkčním poli stanicí Starz a jejími projekty Spartacus, Pillars of the Earth a zejména pak fantasy Camelot? V pozadí bude jistě číhat i projekt od tvůrců Tudorovců Borgias. Nebo bude největším oříškem sesterský projekt Boardwalk Empire? Či překvapí někdo jiný?

Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
1349350352354355362

Komentáře

• Na dnešní seriály není míra zobrazovaného násilí velká. Nic hrozného. Spíše se to snaží ukázat prostředí věznice, který je drsný. Když tam někdo dostane rány pěstí, tak je pak oteklý. Ale násilí, tam není samoúčelný. Seriál rozhodně nestojí na nějakých rvačkách nebo mučení.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Je to sice už docela vousaté, ale právě jsem dokoukala 1. sérii seriálu The Fall a musím říci, že byla skvělá. Doufám, že druhá i třetí si kvalitu udrží.
    Pokud někdo chcete seriál o chytrém sériovém vrahovi (Jamie Dornan hraje jako bůh), kterého chytá "ledová mrcha Scullyová" (ta je taky skvělá), můžu doporučit.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Zaklínače S2 jsem dokoukala, ale i když je druhá polovina série o chlup lepší (až na poslední díl, ten byl veskrze debilní), tak pořád žádná hitparáda. Prostě další promarněná příležitost.
    Nově jsem rozkoukala western 1883. Po třech dílech to vypadá dobře, jen mě trochu štvou blonďaté monology, ale jako celek fajn a má to dobře rozjeto do dalších dílů.

https://www.serialzone.cz/serial/y-1883/
  • Druhý Zaklínač byl docela hezký dárek k Vánocům. Nicméně doma jsme si při jeho sledování užili asi nejvíc Geraltovy souboje.
    A ještě scénu, kdy Yen zachraňuje Marigolda ;-)

Když jsem si četla recenze jinde, tak moje pocity asi nejvíc vystihl fanoušek, který napsal, že Sapkowski je mistr krátké povídky a knihy od té třetí v pořadí už nejsou tak úplně to, co člověka chytlo za srdce, takže to bude poznat i v adaptaci.
    Už je to pár let, co jsem měla Zaklínače naposledy v ruce, tak jen ještě přemýšlím nad pár detaily (vynechme pár přehozených věcí a útěk Yennefer). Zaklínačský výcvik měl být trošku delší, ne? Tady Ciri zvládla výcvikovou dráhu za jedno odpoledne a ještě k tomu bez Geraltových rad. A jak na Vás působila matka Nenneke? Opravdu používala tak drsné výrazy a mluvila, jako když jí máte odezírat ze rtů?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Po té co Arcane prolomil prokletí videoherních adaptací se zdá, že by se to mohlo povést i Cuphead :-o
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

Vzhledem k tomu, že jsem si začal jako historik dělat soukromý výzkum pro zábavu o devadesátkách, tak se mi Česká televize trefila do nálady. Perfektní kriminálka, která zároveň poučuje skvěle o historii a kterou nemůžu nic než doporučit.
  • Akorát včera mi ji taky někdo doporučoval.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Samozřejmě absolutně doporučuji. Mimo jiné mě to vrátilo do časů mládí nejen časově, ale v roce 1997 jsem nastoupil na Policejní akademii a všechny tyto případy byly ještě čerstvé, některé ještě běžely a byly horkým tématem hovorů i rozborů.Ostatně nárůst zločinnosti ještě trval, z asi 80 tisíc ročně v roce 89 na více než 400 tisíc kolem roku 2000, nárůst brutality a celkově takové neomalenosti, výklad svobody stylem "vše je dovoleno" a tak dále.
  • Hodně dobrý seriál. Některý lidi v mém okolí si trochu stěžují, že těch jmen a případů je v těch dílech moc. V případě
    Orlických vrahů docela pomáhá kdo viděl Sametové vrahy tak se v tom lépe orientuje
    Úplně mě taky nepříjde, že Plíšek z 1. oddělení a Devadesátek je stejná postava.Jinak tohle se dá brát jako doplněk Polosvet. I když některý verze a teorie Kmenty, třeba že vraždu Mrázka si objednal Gross - no nevím.
  • derfel napsal(a):

Úplně mě taky nepříjde, že Plíšek z 1. oddělení a Devadesátek je stejná postava.

Případy 1. oddělení mám hodně ráda, takže když běžel první díl Devadesátek, museli jsme se na něj dívat. Další díly nám utekly, protože jsme na ně ve víru každodennosti zapomněli, a navíc teď sledujeme ze záznamu Místo zločinu Ostrava, takže máme předsevzetí, že to pak skoukneme celé najednou. Mí rodiče, kteří orlické vraždy pamatují díky své profesi, říkají, že je to natočené hodně věrně. Dnes už to mnoha lidem nic neřekne, ale pamětníci to chválí. Jak padlo několikrát, je dobré podívat se na Sametové vrahy nebo nějaké dokumenty, aby se člověk víc rozkoukal. Co se týče postav, tak mohu posuzovat jen podle 1. dílu, kde mladý Kozák působí ještě trochu jako jeliman, u Sokolovy postavy nevím, jestli se z něj nevyklube nějaký šmejd, a Plíšek... no, v mladším podání je ostrý jako břitva, ale taky mi to k budoucímu Polívkovi moc nesedí. Moje máti argumentuje tím, že lidé se vyvíjí, ale připadá mi, že koukám na dvě odlišné figury. Možná je to ale jen hereckým představitelem, mně tenhle chlapík moc nesedí.

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tak z Devadesátek už zbývá jeden jediný díl. Stupňují to tak skvěle, že je mi až líto, že to za týden skončí.Ale taková pecka snad nezůstane osamocena.
  • upraveno 6. února 2022
    Trochu mě mrzí že jsem devadesátky zažil jen jako dítě. Doufám že se fialový sako v kombinaci mokasíny a bílý ponožky vrátí... Do trvalé asi nepůjdu..

Seriál je to fakt dobrý. Hlavně se mi líbí že seriál vysílají zároveň i s Polosvětem:

Dokoukala jsem včera Mayor of Kingstown a doporučuji všemi deseti. Drsné drama, které se nebojí násilí a krve, ale nestaví na tom. Staví na příbězích lidí, popisu jejich beznaděje a marné snaze uniknout danému osudu a prostředí.
    https://www.csfd.cz/film/1076848-mayor-of-kingstown/prehled/

Pro některé bude třeba pozvánkou, že tvůrcem seriálu (primárně scénárista) je Taylor Sheridan, který stojí např. za filmy Sicario, Wind River, nebo seriálem Yellowstone.
    Mimochodem, další jeho dílo western 1883, prequel k Yellowstonu, rozhodně taky stojí za to.
  • Znám lidi, co pějí chválu na 1883. Mám to na seznamu.
  • @derfel @flanker.27 @sfik Do trvalé taky nepůjdu, byť jsem to párkrát zvažovala :-D. Během týdne jsme doma sjeli všechny dostupné online díly, takže nedělní program je jasný. Vcelku jsem zvědavá, jestli závěrečný díl bude mít delší stopáž, protože pokud by do něj chtěli nacpat vylovení dalších sudů, výslechy, soud a další věci, bylo by to na hodně dlouho... Po předposledním díle jsme mrkli i na Polosvět, Černý byl fakt dobrý magor... Co se seriálu týče, zajímalo by mne,
  • derfel napsal(a):

Úplně mě taky nepříjde, že Plíšek z 1. oddělení a Devadesátek je stejná postava.

Souhlas. Hodlám si po skončení znovu pustit 1. oddělení a porovnávat.
    Mně tedy i vadí mladý Kozák, jak motal hlavu prostitutce. Jsem zvědavá, zda takhle aférka nějak způsobí smrt Kozákovy manželky.

• @Lady Ašara Osobně si myslím, že
    S Tůmou to nijak řešit nebudou není to dokument. Maximálně tam bude titulek, že jeho předobraz nebyl zkorumpovaný. Docela mě překvapuje, jak uvadí že ho kritizují lidé i policisté z příbuzenstva, že tomu tolik lidí tak moc věří.

Na ČT to vymysleli docela dobře, po posledním dílu asi půl hodiny po konci v 22:05 vysílají film Sametoví vrazi, takže si to může divák případně porovnat za jeden večer.
    Jinak v březnu se vrací Uhtred. Škoda že v poslední serii po který má být ještě závěrečný film.
  • @derfel Doufám, že scénáristé nezvolí oblíbené schéma,
    kdy si zkorumpovaný policista před kolegy prožene hlavu kulkou. Tím se vše zamete pod koberec, navenek zůstane zachován obraz slušného a dobrého policisty - aneb kde není žalobce, není soudce. Tohle mi přijde jako takové klišé a podvod, kdy se prostě jen autorům scénáře nechtělo promýšlet důsledky hrdinova jednání. Snad toto nebude ten případ :).
  • derfel napsal(a):

Na ČT to vymysleli docela dobře, po posledním dílu asi půl hodiny po konci v 22:05 vysílají film Sametoví vrazi, takže si to může divák případně porovnat za jeden večer.

Na ty už jsem kouknout nestihla, protože jsem byla groggy, ale plánuji to.

Devadesátky se povedly, ale pokud mám srovnávat s Případy 1. oddělení, tak ty se mi líbily víc. U Devadesátek mi totiž hlavně chyběla informace, že jde o autorskou licenci, že nejde o 100% věrnou rekonstrukci. Ono to sice z podstaty vyplývá, protože ústřední postavy jsou fiktivní, ale kupa lidí seriál opravdu pochopila jako rekonstrukci.
    Kupříkladu kamarádka mi vyprávěla, že sledovala paralelně běžící dokument a po posledním díle seriálu si říkala, že ten odvážný kriminalista, co šel do Kopáčova domu neozbrojený, je vlastně ten středočeský šmejd, co jim ten případ vyfoukl.

Komu se libilo Downton Abbey, na HBO teď začali vysílat The Gilded Age od stejného autora. Jiná doba, jiné město, základní atributy podobné. Trable a "trable" bohatých i chudých. V prvních dvou epizodách je pozornost o něco víc upřená na bohaté.
    Shodou okolností se to odehrává přibližně ve stejné době jako dříve zmíněný western 1883. Je to jako srovnávat den a noc, ale asi i kvůli tomu kontrastu mi to připadne zajímavé. (Samozřejmě nesrovnávám kvalitu, Gilded Age je limonáda.)

A pak mě na tom osobně ještě baví sledovat Christine Baranski. Je sranda vidět ji tady v roli upjaté a nepřívětivé snobky, v The Big Bang Theory (kterou mám občas jako zvukovou kulisu v TV) jako neempatickou sucharskou matku a pak jako cílevědomou právničku v The Good Wife (pozvolným maratonem dávám už x-té opakování).
  • @Lady Ašara U posedního dílu mě moc nesedlo, jak dopadnul Tůma
    Na konec to zkoulel pro sebe hodně dobře a že by ho ještě přikryli no nevím. Ještě si sehnal lépe platícího zaměstnavatele. Asi to je příprava na další serii kde může jako fiktivní seriálová postava donášet na Mrázka. Stejně jak tam někdo donáší na Bělu. A ten naznačený přerod v Plíška z Případů 1. oddělení je taky dost uspěchaný.
    Linka Orlických vrahů se povedla.
  • @derfel Co se Tůmy týče,
    ono to asi elegantně(ji) vyřešit nešlo. Buď by se zkompromitoval a odešel od policie, což by jako policajt tělem a duší nezvládl, takže se obávám, že by došlo k oblíbenému klišé, že by se zabil. Nebo by ho zabili v akci, čímž by se to vyřešilo taky. To, že nakonec najdou nějaké páky na Alexeje jsem tak trochu čekala, když se Kozák v případu pořád šťoural. Kolegové se ukázali jako kámoši, že chápali jeho uklouznutí, a Tůma se zas projevil jako charakter, když stejně od policie odešel. Mně ovšem nesedělo to, že se dal najmout jako ochranka Mrázka, když věděl, že je to šmejd... Že by to dělal z ušlechtilých pohnutek, aby mohl donášet bývalým kolegům, mi ze seriálu nepřišlo. Nechce se mi moc věřit, že by natočili další mikrosérii - vzpomeňme na prohlášení tvůrců Případů 1. oddělení, že se k tomu vracet nebudou. Devadesátky ovšem měly takový úspěch, že by se možná přesvědčit dali.
    Tak uvidíme :-).
    upraveno 22. února 2022
    Čučím na The Green Planet. Myslel jsem že to bude nuda, když je to jen o kytičkách. Ale naštěstí je tahle planeta plná divných a fascinujících zelených věcí, takže se to bez problému vyrovná i ostatním sériím.
  • Tak ono z toho nesešlo. Hmm... Mohla bych tomu dát šanci.
  • Něco, něco... temnota... něco, něco... naděje... něco, něco... Jediové a soucit (LOL). Vidím, že Disney opravdu chce tu krávu ždímat, dokud žije. Žijeme v roce 2022. Naši popkulturu se kabelkovy a filmová studia snaží vytrvale změnit v nostalgickou zombie, kdy by nám mělo stačit, že je to barevné, nablýskané a hýbe se to. Chovají se jako doktor Frankenstein. Přijdou na hřbitov, vykopou pár mrtvol a je jim jedno, že jejich dílo nebude plné života a že rozhodně nebude žít věčně.
  • Když už mám kousavou náladu:

image

Tohle je jarl Haakon ze seriálu Vikings: Valhalla. Nepyšnil se kdysi seriál Vikingové historickou věrností? Podotýkám že Haakon byl ultimativní viking, obránce Norska a kurevník. OK, je to historická fikce. Znova se teda ptám, proč byl teda kdysi problém s bílými Bohy Egypta. Černí herci dneska už hrají skutečné historické postavy a dokonce se objevili v dokumentech BBC.

Jako kdybych byla ze Skandinávie, tak mě to těžce uráží. Převeďme si to na české prostředí. V minulém roce někde na Mělnicku či kde objevili kostru ženy, která byla černoška nebo přinejmenším míšenka. Pravděpobně sem přišla mezi obchodníky. Ano, Evropa rozhodně nebyla odříznutá od světa, ani naše část Evropy.

Teď si ale představte, že někdo obsadí černého herce jako Přemysla Otakara II. Byl přece popisovaný jako snědý. Když budete argumentovat, že přece z vyobrazení víme, jak Přemyslovci vypadali a máme i jejich DNA, tak vás odrazí s tím, že je to přece jenom fikce. Tak takhle to musí připadat lidem ze Skandinávie.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.