Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
1356716

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. října 2010
    Mimochodem teď zcela beze srandy, v sobotu jsem poslouchal v rádiu Meteor, a zrovna mluvili o tom, že pravděpodobně právě dochází k přepólování, tedy změně orientace. K menšímu přepólování dochází asi jednou za 200 000 let, k velkýmu cca za 500 000 let, ale od posledního přepólování už došlo před cca 750 000 let, takže severní magnetickej pól dost přesluhuje. Ale v posledních letech dost rychle klesá jeho intenzita, takže jsme zřejmě v období přepólování. Ono to samozřejmě pár tisíc let trvá, takže se asi ještě nedočkáme toho, že by nám buzoly ukazovaly na jih.
  • upraveno 19. října 2010
    Zcela beze srandy, znám jednoho, co taky změnil orientaci. (Kchkch.)
    upraveno 19. října 2010
    Z praváka na leváka?
    Olorine! Sarkasmus se píše [sarkasmus]takhle[/sarkasmus]!
    Vojtěch píše:

Quid?
    heavy_head: Z TOP 09 do KSČM? :-)
    Olorin píše:
    Vojtěch píše:

Quid?

Bylo v reakci na

Olorin píše:
    Ale vždyť si z toho dělám taky srandu! Já už nevím jak to napsat, aby lidi ten sarkasmus pochopili. :-D
  • upraveno 20. října 2010
    Aha. :-) Takhle by to mohlo být u všeho. [urážka][/urážka], [vtip][/vtip], [dotaz náhodného kolemjdoucího, kde jsou veřejné WC][/dotaz náhodného kolemjdoucího, kde jsou veřejné WC]. :-D
    upraveno 20. října 2010
    [otázka]O čem to tu sakra meleme?[/otázka]
    aby to bol sarkazmus, musel by si sa pridať k hre. čiže nespochybňovať statemant, ale pridať svoj "jo, videl sem 300 a ted vím vše o ř-P válkach".

to je caro neosobnosti písomnej komunikácie.
    sarven: Proč bych se měl "přidávat ke hře", nebo to na sebe vztahovat? "Přidal" jsem se k ní na začátku, a nic jsem nezpochybňoval, jen jsem to rozvedl sarkastickou poznámkou. [otázka]Proč se o tom ještě bavíme?[/otázka]
    nehaj tak. o nič nejde. len som vysvetľoval ako funguje pochopenie písaneho textu, kde nemôžeš intonovať a pritom robiš takú zložitú operáciu ako je sarkazmus.
    Vlado, někdy se budem muset spolu zlískat a já tě naučím, co je to ten sarkasmus. :-)
  • upraveno 21. října 2010
    rozhodne som za
    Co se týče přehánění, mě osobně v určitých fázích vadily jisté prvky béčkových high fantasy, které tu a tam George při psaní použil. Já sice chápu, že je to jiný svět než náš, částečně magický svět, ale nelíbilo se mi to velké množství modrých, zelených rtů, modrých vousů, modrých stromových listů apod. Připadá mi to přehnané a nějak mi to nesedí k jinak poměrně realistickému zbytku.

Dále mi často přišla přehnaná Arya. Jasně, budete tvrdit, že v dávných dobách děti dospívali daleko dříve než nyní apod. Ale i tak mi její kapitoly někdy připadaly přehnaně "superhrdinské" nebo jak to nazvat.

Teď si nejsem jistý, jestli to bylo u Písně, nebo u jiné ságy co jsem četl, ale mám pocit, že u písně - a sice mi připadalo, že drtivá většina populace Georgova světa má nohy do O. Snad každá druhá popisovaná osoba (převážně mužského pohlaví) měla nohy do O :-))) Našlo by se asi i dalších pár věcí, ale teď si nevzpomenu.

A když tu byla řeč o audioboocích (zvláštní slovo :D ) nebo o čtení z monitoru atd. Tak já už si nedovedu představit čtení bez Sony PSP (Playstation Portable - pro neznalé taková kapesní herní konzole, která navíc umí přehrávat filmy, hudbu, fotky a dá se s ní dělat vše možné. A mimo jiné i číst knížky v elektronické podobě.) No a právě to je na tom dnes už asi jediná věc, kterou používám. Mám v PSP nahráno tisíce a tisíce knih, skvěle se z toho čte a to naprosto kdekoliv a kdykoliv, samozřejmě jdou dělat záložky apod. Knihy, které mám rád mám samozřejmě i v tištěné knižní podobě, ale čtu už v podstatě jen přes PSP. Opravdu doporučuji.
    upraveno 21. října 2010
    Koukám, že e-čtečky se opravdu budou šířit velmi rychle. Osobně to nechápu, ale asi je to jako snažit se rukama zastavit protrhlou přehradu...
    Já taky nejsem zastáncem někdy až přehnaného modernizování naprosto všeho. Ale toto je skutečně velmi dobrá věc. Kdekoliv sebou mohu mít v kapse více knih, než mají všechny naše knihovny a knihpupectví ve městě :D a kdykoliv mám chuť nebo potřebu, mohu číst cokoliv se mi zamane. A jak už jsem psal, knihy, které mám nejraději mám samozřejmě i v klasické knižní podobě, protože kniha je prostě kniha.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 21. října 2010
    Néé, knížku jedině v papírové formě!
    Tohle je přehnané dámy a pánové. Připomíná mi to to neustálé zpátečnické zbrojení církevních hodnostářů proti potratům a antikoncepci. Neodsuzujte něco, co jste nevyzkoušeli.

Protože pokud uvažujete takto, tak to by jste se rovnou mohli přesídlit do jeskyní a žít jako pravěcí lidé, protože téměř všechno v současném světě jsou jen "hrozivé výdobytky moderní doby" - "pryč s nimi, my si vystačíme s flákotou masa, ohněm a prostornou jeskyní"

Vše řečeno s mírným úsměvem na rtech, nehledejte v mých slovech útok na Vaše osoby
  • MIlMIl
    upraveno 21. října 2010
    to Molda: Pokud vycházíme z předpokladu, že každá druhá postava je rytíř, který se už od dětství učí jezdit na koni, potom počet osob s nohami do O je zcela adekvátní.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 21. října 2010
    Molda píše:
    Protože pokud uvažujete takto, tak to by jste se rovnou mohli přesídlit do jeskyní a žít jako pravěcí lidé, protože téměř všechno v současném světě jsou jen "hrozivé výdobytky moderní doby" - "pryč s nimi, my si vystačíme s flákotou masa, ohněm a prostornou jeskyní"

Kecy (velké kecy) ;o)
    Já to viděl s e-bookama dost podobně, ale do toho novýho levnýho Kindlu asi pudu :-), ten se mi líbí - iPad je třeba taky hezkej, ale neni to primárně přístroj pro knihy jako Kindle.
    Molda: Co pak ty čtečky knih mi nevadí, sám si občas přečtu něco na počítači (pokud není zbytí), ale audiobooky mi vůbec nepřirostli k srdci.
    Molda píše:
    mě osobně v určitých fázích vadily jisté prvky béčkových high fantasy, které tu a tam George při psaní použil. Já sice chápu, že je to jiný svět než náš, částečně magický svět, ale nelíbilo se mi to velké množství modrých, zelených rtů, modrých vousů, modrých stromových listů apod.

To jako jiné barvičky než reálné jsou znakem béčkového fantasy? Chudák Bílý strom Gondoru. :-) Navíc je to pořád jiný svět, fantasy svět, i když má středověkých prvků sebevíc. Kdyby to bylo na základě Co by, kdy by?, třeba že v Anglii 13. století budou čarodějnice skutečné, tak by to asi bilo do očí, ale tady jsem si ničeho takového nevšim. :-)
    Olorin: chtěl jsem ti odepsat, napsal jsem dost dlouhý příspěvek, jenže jsem zapomněl opsat kód, dal jsem příspěvek odeslat a samozřejmě se mi vymazal, protože jsem neopsal kód, a sepsat to celé znovu, na to momentálně nemám nervy :)))) Pokusím se o to zítra.

PS: úplně jsme se nepochopili, myslel jsem to trochu jinak. Zítra vysvětlím :)
    Budu se těšit. :-) Jinak jsem to samozřejmě špatně pochopit mohl, jen to na mě tak z tvého textu působilo.
  • upraveno 22. října 2010
    Molda píše:
    Co se týče přehánění, mě osobně v určitých fázích vadily jisté prvky béčkových high fantasy, které tu a tam George při psaní použil. Já sice chápu, že je to jiný svět než náš, částečně magický svět, ale nelíbilo se mi to velké množství modrých, zelených rtů, modrých vousů, modrých stromových listů apod. Připadá mi to přehnané a nějak mi to nesedí k jinak poměrně realistickému zbytku.

No tak to máme na věc docela opačný názor - pro mě jsou právě tyhle roztroušené odkazy na svět dávno vyhořelé magii v sáze jednou ze zásadních věcí, ve kterých si velice libuju. Jistě, Martinova sága by asi mohla klidně fungovat jako historický román, odehrávající se v paralelní (ne tedy zeměpisně) Evropě - jsem však toho názoru, že bez onoho magického koření, které nás neustále provokuje a vyvolává hlad po hlavním chodu by byla Píseň... méně barevná.
    Čím méně magie, tím lépe. Líbí se mi hlavně ty nejasnosti, kde se neví, zda to kouzla byla, nebo ne. Nelíbí se mi pouťová stínová kouzla Rudé kněžky. To je na Martina moc.
    JAIME píše:
    Čím méně magie, tím lépe.

To sis vybral špatný literární žánr. :-) Na Písni je sympatické, že je magie spíš třešnička na dortu, ale rozhodně bych ji nezatracoval, vzhledem k blížícímu se střetu (Velký Jiný vs R´hllor?) bude magie spíše přibývat.
  • upraveno 24. října 2010
    Přesně, GRRM používá magie málo, ale když už, tak nešetří silou. On říká, že se v tomhle inspiroval u Tolkiena, kde taky Gandalf šel do skřetů mečem, než aby do nich pral firebally (tohle neberte úplně doslova a vůbec to neni důležitý). Magie nadále poroste, spolu s draky, přirozeně. :-)))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.