Kdy to mistr přehnal
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Olorine! Sarkasmus se píše [sarkasmus]takhle[/sarkasmus]!
Quid?
Vojtěch píše:
Olorine! Sarkasmus se píše [sarkasmus]takhle[/sarkasmus]!
Quid?
Bylo v reakci na
Olorin píše:
Ale vždyť si z toho dělám taky srandu! Já už nevím jak to napsat, aby lidi ten sarkasmus pochopili. :-D
to je caro neosobnosti písomnej komunikácie.
Dále mi často přišla přehnaná Arya. Jasně, budete tvrdit, že v dávných dobách děti dospívali daleko dříve než nyní apod. Ale i tak mi její kapitoly někdy připadaly přehnaně "superhrdinské" nebo jak to nazvat.
Teď si nejsem jistý, jestli to bylo u Písně, nebo u jiné ságy co jsem četl, ale mám pocit, že u písně - a sice mi připadalo, že drtivá většina populace Georgova světa má nohy do O. Snad každá druhá popisovaná osoba (převážně mužského pohlaví) měla nohy do O :-))) Našlo by se asi i dalších pár věcí, ale teď si nevzpomenu.
A když tu byla řeč o audioboocích (zvláštní slovo :D ) nebo o čtení z monitoru atd. Tak já už si nedovedu představit čtení bez Sony PSP (Playstation Portable - pro neznalé taková kapesní herní konzole, která navíc umí přehrávat filmy, hudbu, fotky a dá se s ní dělat vše možné. A mimo jiné i číst knížky v elektronické podobě.) No a právě to je na tom dnes už asi jediná věc, kterou používám. Mám v PSP nahráno tisíce a tisíce knih, skvěle se z toho čte a to naprosto kdekoliv a kdykoliv, samozřejmě jdou dělat záložky apod. Knihy, které mám rád mám samozřejmě i v tištěné knižní podobě, ale čtu už v podstatě jen přes PSP. Opravdu doporučuji.
Protože pokud uvažujete takto, tak to by jste se rovnou mohli přesídlit do jeskyní a žít jako pravěcí lidé, protože téměř všechno v současném světě jsou jen "hrozivé výdobytky moderní doby" - "pryč s nimi, my si vystačíme s flákotou masa, ohněm a prostornou jeskyní"
Vše řečeno s mírným úsměvem na rtech, nehledejte v mých slovech útok na Vaše osoby
Protože pokud uvažujete takto, tak to by jste se rovnou mohli přesídlit do jeskyní a žít jako pravěcí lidé, protože téměř všechno v současném světě jsou jen "hrozivé výdobytky moderní doby" - "pryč s nimi, my si vystačíme s flákotou masa, ohněm a prostornou jeskyní"
Kecy (velké kecy) ;o)
mě osobně v určitých fázích vadily jisté prvky béčkových high fantasy, které tu a tam George při psaní použil. Já sice chápu, že je to jiný svět než náš, částečně magický svět, ale nelíbilo se mi to velké množství modrých, zelených rtů, modrých vousů, modrých stromových listů apod.
To jako jiné barvičky než reálné jsou znakem béčkového fantasy? Chudák Bílý strom Gondoru. :-) Navíc je to pořád jiný svět, fantasy svět, i když má středověkých prvků sebevíc. Kdyby to bylo na základě Co by, kdy by?, třeba že v Anglii 13. století budou čarodějnice skutečné, tak by to asi bilo do očí, ale tady jsem si ničeho takového nevšim. :-)
PS: úplně jsme se nepochopili, myslel jsem to trochu jinak. Zítra vysvětlím :)
Co se týče přehánění, mě osobně v určitých fázích vadily jisté prvky béčkových high fantasy, které tu a tam George při psaní použil. Já sice chápu, že je to jiný svět než náš, částečně magický svět, ale nelíbilo se mi to velké množství modrých, zelených rtů, modrých vousů, modrých stromových listů apod. Připadá mi to přehnané a nějak mi to nesedí k jinak poměrně realistickému zbytku.
No tak to máme na věc docela opačný názor - pro mě jsou právě tyhle roztroušené odkazy na svět dávno vyhořelé magii v sáze jednou ze zásadních věcí, ve kterých si velice libuju. Jistě, Martinova sága by asi mohla klidně fungovat jako historický román, odehrávající se v paralelní (ne tedy zeměpisně) Evropě - jsem však toho názoru, že bez onoho magického koření, které nás neustále provokuje a vyvolává hlad po hlavním chodu by byla Píseň... méně barevná.
Čím méně magie, tím lépe.
To sis vybral špatný literární žánr. :-) Na Písni je sympatické, že je magie spíš třešnička na dortu, ale rozhodně bych ji nezatracoval, vzhledem k blížícímu se střetu (Velký Jiný vs R´hllor?) bude magie spíše přibývat.