Kdy to mistr přehnal
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Magie nadále poroste, spolu s draky
A proto očekávám, že se ani jeden nedožije konce ságy. Ani my ne. Muhehe *hustopekelně vysmátý smajlík*
Mě nejde do hlavy,jak mohl Stannis baratheon prohrát bitvu o Královo přístaviště. Měl mnohonásobnou přesilu. A proč zaútočil jen s jízdou a loďstvem? (tj. asi 1/5 celé jeho armády). Co by mu uteklo,kdyby počkal na to,až přijde celá jeho armáda? Celou ságu mi připadá jako člověk,který všechno (někdy možná až moc dlouho) promýšlí dopředu a najednou je z něj skoro až úplně blbec,který jedná neuváženě.
Po bitvě je každý generál :-) Stannis měl nadvládu na vodě a se svými loděmi mohl lehce ovládnout minimálně řeku a záliv u Králova přístaviště. Nemohl vědět, že Tyrion ho nalákal do pasti. Při načasování musel brát v potaz i to, že nevěděl, co udělá Tywin. Kdyby Tywin nepřišel včas, město by i přes Tyrionovu snahu padlo. Z tohoto pohledu tak Stannis objektivně vlastně zaútočil příliš pozdě.
Stannis podle mě zaútočil příliš brzo. Pokud správně počítám,město mohlo mít posádku 12-15000 mužů,z toho skoro polovina nebyli vojáci,ale strážní. A Tywin mohl mít kolik? 15? 20? 30000 mužů? A Stannisova armáda,spolu s tou Renlyho a Tyrely,kteří se k němu po vraždě Renlyho přidali, mohli mít Stannis přes 100000 vojáků a kdyby nespěchal,mohl zabít 2 mouchy jednou ranou a to tak,že by se zbavil jak Joffreyho,tak jeho dědečka Tywina a přístaviště by dobyl už pouhou silou a počtem svých mužů.
Zapomínáš ale, že většina Tyrellů, kteří měli nejvytší armádu se k němu nepřipojila. Kdyby Stannis dlouho otálel, mohli na něj zaútočit Tyrellové. Nejjistější bylo dobýt Královo přístaviště a v klidu čekat, co Lannisterové a Tyrelloví udělají. Tyrionův brilantní plán tomu ale zaránil. Někdo musí být vždycky ten nejchytřejší, to ještě neznamená, že ten druhý je blbec :-)
A vůbec, ale vůbec se mi nelíbí myšlenka, že Citadela zničila draky.
Tak takhle myšlenka se mi naopak líbí velmi. Vždyť pomineme li Pycella, jsou všichni mistři v zemi vzdělaní, moudří, loajální vládcům, jejich jediným cílem je sloužit a ne získat moc. Tím, že Citadela má i jiné cíle dostává z hlediska děje nový potenciál.
Nevim, ale asi mi zase neco uniklo.... ale jak jste prisli na to, ze Citadela znicila draky? A jaky ze ma Citadela mocenske cile?:) ASi jsem to necetl moc pozorne:)
Pokud si vzpomínám, tak okrajových zmínek bylo v knize víc ale naplno je to řečeno v poslední Samově kapitole, kde arcimistr Marwyn říká, že kdyby Aemon dorazil do Citadely, byl by asi zabit a zmiňuje i smrt posledních draků v souvislosti s Citadelou.
Počítal bych celkem odliv z první do druhé. Mě vyznívalo, že ta první frakce se tak chová ne pro ideologii, ale pro to, že magie do teď nefungovala a tak se ji snažili vytěsnit z poznaného jako pověry.
Magie fungovala až moc dobře, proto taky nebylo mistrů z Citadely potřeba. Všechno zastali alchymisti a čarodějové. Magie začala upadat až s vymíráním draků, nejprve se zkázou Valyrie a pak definitivně s vymřením draků v Západozemí. Nevíme, kdo nebo co stálo za tím prvním, ale to druhé způsobili mistři. Důvodem byla jednak touha po moci, kdy by mistři zaujali místo alchymistů, a taky jednoduše xenofobní strach racionálně uvažujících mistrů z magie a jejího nadpřirozena. Možná je v tom něco víc, ale takhle jsem to v Hostině pochopil.
(Taky zřejmě záleží na tom, v jakém věku došlo jaksi k... oeunušení. Tu postavu neznám, tak je těžké o něčem polemizovat. Nicméně pokud k něčeu takovému došlo na již vyvinutém organismu, neměl by být vous problém.)
Každopádně potomek je u eunucha nesmysl - leda s nějakou černou magií :o))
Jak naznačoval už Chuckie, nebyl bych si stoprocentně jist, že Varys je opravdu eunuch, u něj si asi nelze být jistý ničím.
Jak naznačoval už Chuckie, nebyl bych si stoprocentně jist, že Varys je opravdu eunuch, u něj si asi nelze být jistý ničím.
Jasně, my si myslíme, že to je eunuch, a on zatím každej večer obšťastňuje všechny nevěstky v Králově přístavišti - takovej Tyrion^2. :-D