Kdy to mistr přehnal
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ono křížení znaků pro zdůraznění významného původu obou manželů - a z toho vzniklých rodových linií - nebylo nic neobvyklého ani v evropské historii.
V tom vzít si setru nebo sestřenici, je dost velký rozdíl. Vždyť děti svého strýce či tety si můžete vzít i u nás, pokud se tedy nepletu.
Souhlasím s tím, že Jaime shodil Brana z okna bez nějakého přemýšlení. Prostě se zachoval instinktivně, aspoň tak to vidím já. Že by mu to ale bylo vlastní? To nevím. Podle mě nemá a neměl v sobě bezbřehou krutost a nemilosrdnost , která je typická pro Horu nebo Chrabré kumpány. Miluje, byť je to zvrhlé, svou setru, má rád Skřeta, kterým jiní opovrhují, nepřetáhl Brienné pádlem, když mohl atd. Není to dobrý člověk, ale není ani do morku kostí zlý. Je to rozporuplná postava. Možná i proto je tak oblíbená. Mě od začátku fascinoval. Jeho arogance, odvaha, upřímnost mě prostě baví.
Jaime není zvrácená krutá postava jako Gregor Clegane nebo Kumpáni, ale je to nemilosrdný a nekompromisní válečník. Zabíjení je pro něj přirozenou součástí řešení problémů a nijak zvlášť se nepozastavoval nad tím, jestli je to správné nebo ne. Podle něj prostě je.
škoda že Stanis nepodpořil svoje tvrzení důkazem.
Malíček to věděl též minimálně od té doby co mu to řek Ned ,ale myslim že to tušil dávno.
Zas bych Kevana moc nepřechválil, Tyrion o něm prohlásil že málokdy přijde s vlastní myšlenkou ,ale papouškuje jen to na co přišel před tím Tywin. Nemůžu si vzpomenout na nic čím by se Kevan sám něčím vyznamenal. Každopádně byl by lepší vládce než Carsey.
PS: Nečet jsem ještě tanec
Varys to věděl, potvrdil to Nedovi během jeho pátrání. Neměl zájem na tom, aby se to rozkřiklo, protože chtěl v říši klid. Proto o tom nikomu neřekl.
Malíček to věděl taky - aktivně pomáhal Nedovi při pátrání a přitom předem věděl koho Ned hledá. Nepotvrdil to přímo sám, ale naznačeno to tam je a i on mlčel, protože mu daný stav v království vyhovoval: O tom, že to věděl nebo tušil Barristan je zmínka až později. Tuším v jedné Jaimeho kapitole, ale nedaří se mi to najít.
Zajímavější je reakce bouřlivých lordů. Tyrellům a Martellům nemanželský původ vadit nebude (dokud budou mít naději na trůn), incest možná ano (zvkové právo je dost jednoznačné a "veřejné mínění" by ještě pořád mělo být víc než majetek). Ale bouřlivým lordům by mělo vadit obojí, a to moc. Ověřit si nemanželský původ Robertových dětí by nemuselo být tak těžké...
A že dělá něco jen kvůli pragmatickým důvodům? Třeba, v tom jak se zastává Brienne (která je dávno někde v čudu), nebo jak se zachoval k Brackenům žádný extra pragmatismus nevidím.
Proč by Jaime nebo Cersei riskovali, že se Bran probudí a bude povídat?
Jenže kdyby vrah neměl lanisterskou dýku, příběh se tak hezky nezkomplikuje...
Add Malíček - víme, že rozehrál velkou partii a prostě se přizpůsobuje situaci. Ani on není vševědoucí a doufám, že na to dojede jako tolik jiných, zmetek jeden.
brbr: To byl odkaz na to, co řek Jeyne Westerling (pokud teda budeme počítat s tím, že to byla ona). Na jejím místě bych mu v tu chvíli jednu střihla bez ohledu na následky.
Pro mě zůstává nepochopitelné a divné chování Cat, která Jaimeho pošle jen s Brienne do Králova přístaviště. Vím, že byla zlomená žalem, ale stejně je to ujetý. Vždyť Lannisterům nevěřila. Mezi Řekotočím a K. P. se válčilo. Mrtvý Jaime znamenal konec šancí na navrácení dcer atd.
Chmur: Martin se prostě rozhodl psát o Jaimem a potřeboval ho zachránit. Udělal to prostě skrz Catelyninu blbost (nemohla vědět, že ve skutečnosti pro něj čest přece jenom něco znamená). A Cat si ho teď chce trochu ironicky podat za něco, v čem prsty neměl... chudáček Jaime :)
V ČR máme tříletou rodičovskou dovolenou, takže děti jsou zase naopak příliš závislé na matce (Zpravidla - například děti od švagra nechtějí být ani u prarodičů bez matky).