Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
13468916

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. ledna 2012
    Kromec napsal(a):

Spíš mě hodně zaráží že nikdo z lordů se nepozastavuje nad tím že Jofrey používá půlenou zástavu jelen/lev , správně by měl používat jen jelena, jak je to běžné u drtivé většiny ostatních králů a lordů.

Tak zase všichni věděli, že Robert jako otec nestojí za nic a hlavně že Cersei je ultrapyšná mrcha, která si na svém původu zakládá, na synáčka nedá dopustit a protežuje lannistery jak to jen jde. Taky věděli jak si na svém rodu zakládají Lannisteři obecně. Takže nikoho asi moc nepřekvapilo, že syn je víc Lannister než Baratheon a tak taky změna znaku.

Ono křížení znaků pro zdůraznění významného původu obou manželů - a z toho vzniklých rodových linií - nebylo nic neobvyklého ani v evropské historii.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. ledna 2012
    BTW když už je téma "sympatickej Lannister," tak to bych si vybral Kevana. Myslí docela státnicky, je slušnej diplomat a není krutej (nebo spíš chladnej) jako Tywin. Myslim, že jako pobočník krále by byl ideální.
  • upraveno 22. ledna 2012
    Souhlasím, Kevan by byl skvělý pobočník, je to střed mezi krutým a chladným Tywinem a dobrosrdečným, ale někdy pošetilým a důvěřivým Tyrionem. Kdyby si to ta děvka blonďatá jenom uvědomila...
    Tywin to samozřejmě tušit mohl, ale i Jona Arryna to napadlo po mnoha letech. Respektive, možná o cizoložství dvojčat věděl, ale o původů jejich dětí začal pátrat dost pozdě. A to byl v jejich bezprostřední blízkosti.
    V tom vzít si setru nebo sestřenici, je dost velký rozdíl. Vždyť děti svého strýce či tety si můžete vzít i u nás, pokud se tedy nepletu.
    Souhlasím s tím, že Jaime shodil Brana z okna bez nějakého přemýšlení. Prostě se zachoval instinktivně, aspoň tak to vidím já. Že by mu to ale bylo vlastní? To nevím. Podle mě nemá a neměl v sobě bezbřehou krutost a nemilosrdnost , která je typická pro Horu nebo Chrabré kumpány. Miluje, byť je to zvrhlé, svou setru, má rád Skřeta, kterým jiní opovrhují, nepřetáhl Brienné pádlem, když mohl atd. Není to dobrý člověk, ale není ani do morku kostí zlý. Je to rozporuplná postava. Možná i proto je tak oblíbená. Mě od začátku fascinoval. Jeho arogance, odvaha, upřímnost mě prostě baví.
    upraveno 22. ledna 2012
    Jona Arryna to napadlo až poté, co ho na to upozornil Stannis. Ale jako pobočník měl mnoho jiných starostí k řešení, než sledovat milostný život královny.
    Jaime není zvrácená krutá postava jako Gregor Clegane nebo Kumpáni, ale je to nemilosrdný a nekompromisní válečník. Zabíjení je pro něj přirozenou součástí řešení problémů a nijak zvlášť se nepozastavoval nad tím, jestli je to správné nebo ne. Podle něj prostě je.
    Upřímnost ale je často krutá. A Jaime byl upřímný opravdu hodně.
    Věděli to Varys, Malíček, prý i Barristan. Zjistili to Ned s Jon Arryn. Myslím že Tywinovy a Kevanovy to taky došlo. Vypadá to jako veřejné tajemství :) Mezi Targeryeny byl incest normálka (taky důvod navíc ten prokletej rod nesnášet) ale o to tak nešlo, horší bylo že jeho sestra je schodou okolností manželka krále a on rytíř jeho gardy. To by myslím neprošlo ani kdyby jim ten styk uznali.
    Jaktože to vědělo tolik lidí? To se mi nezdá. Věřil bych tomu že to věděl Varys a ten to potom pošeptal Stannisovi. Malíček akorát hraje chytrýho. Barristan možná, ale nepamatuju se, že by o tom kdy mluvil.
    Myslím že po dopisu který rozeslal Stanis(že Jofrey je bastard) si mnoho lidí dalo dvě a dvě dohromady.
    škoda že Stanis nepodpořil svoje tvrzení důkazem.
    Malíček to věděl též minimálně od té doby co mu to řek Ned ,ale myslim že to tušil dávno.

Zas bych Kevana moc nepřechválil, Tyrion o něm prohlásil že málokdy přijde s vlastní myšlenkou ,ale papouškuje jen to na co přišel před tím Tywin. Nemůžu si vzpomenout na nic čím by se Kevan sám něčím vyznamenal. Každopádně byl by lepší vládce než Carsey.

PS: Nečet jsem ještě tanec
    Všechno hrozný, co se v sáze stalo, jde zpátky k Lannisterům a Malíčkovi, takže tenhle rod jako celek nikdy litovat nebudu. Tyriona Martin nezabije, pro Jaimeho brečet nebudu a ostatní jsou mi víceméně ukradení a v případě Cersei udělám vítěznej taneček, až jí konečně Martin nechá roztčtvrtit, zmrzačit, pošle někam do bordelu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. ledna 2012
    Kromec: Třeba jeho rozhovor s Jaimem v Hostině je velmi zajímavej. No a v Tanci...
    upraveno 22. ledna 2012
    Stannis to zjistil sám, to on nakopl Arryna k pátrání.
    Varys to věděl, potvrdil to Nedovi během jeho pátrání. Neměl zájem na tom, aby se to rozkřiklo, protože chtěl v říši klid. Proto o tom nikomu neřekl.
    Malíček to věděl taky - aktivně pomáhal Nedovi při pátrání a přitom předem věděl koho Ned hledá. Nepotvrdil to přímo sám, ale naznačeno to tam je a i on mlčel, protože mu daný stav v království vyhovoval:
    „Ne,“ připustil Ned. „Znám tajemství, kvůli kterému byl zavražděn Jon Arryn. Robert po sobě nezanechá žádného právoplatného dědice. Joffrey a Tommen jsou bastardi Jaimeho Lannistera, narození z cizoložného spojení s královnou.“
    Malíček zvedl obočí. „Šokující.“ řekl tónem, který naznačoval, že vůbec není šokován.
    O tom, že to věděl nebo tušil Barristan je zmínka až později. Tuším v jedné Jaimeho kapitole, ale nedaří se mi to najít.
    Ale rozhodně to nebylo žádné veřejné tajemství. Stannis, Jon Arryn a Ned to vypátrali až poměrně dlouho po narození dětí. Původně o tom asi věděl jen ten Varys, který ví skoro o všem, a posléze i Malíček . Jestli o tom věděl Tywin je nejistý, ale i kdyby ano, tak myslím, že by celkem nic nedělal. Ono taky co by s tím mohl dělat. A ohledně Kevana, ono je někde v knize o tom, že by to věděl už před Stannisovou dopisovou propagační akcí? Já měl za to, že dal Cersei najevo, že to ví až potom.
    Je otázka, kdo vlastně o tom, že dědicové trůnu jsou výsledkem krvesmilstva, původně věděl. Jistě to věděl Varys, ale ten měl v "popisu práce" vědět. Možná to věděl Malíček, chytrý je dost, ambicí má na rozdávání a špehů rozhodně víc než kdokoli vyjma Varyse. Ned na to přišel shodou náhod (Sansa cosi plácla o tom, že Joffrey vůbec není podobný tomu ožralovi + měl popis rodů, ve kterém předtím cosi hledal lord Arryn + "věděl", že Lannisterové kvůli něčemu zabili lorda Arryna). Věděli o tom Jon Arryn a Stannis Baratheon - ale je otázka, kdo to komu řekl. Klidně to mohl být Malíček, který se rozhodl se svými znalostmi vyřídit si účty se Starky a ještě udělat trochu chaos, ve kterém by si mohl pomoci k moci. Věděl to Kevan - ale odkdy? Klidně mu mohly věci dojít až poté, co Stannis rozeslal svůj list. Tywin? Rodiče bývají ohledně svých milovaných dětí dost slepí (třeba takový Karel IV. vůči prvorozenému). Po Stannisově akci mu to třeba došlo - a možná taky ne. To, že dvojčata mají navzájem velmi intenzivní vztahy, není nic divného. A že se v mocenském boji použijí všechny prostředky taky ne.

Zajímavější je reakce bouřlivých lordů. Tyrellům a Martellům nemanželský původ vadit nebude (dokud budou mít naději na trůn), incest možná ano (zvkové právo je dost jednoznačné a "veřejné mínění" by ještě pořád mělo být víc než majetek). Ale bouřlivým lordům by mělo vadit obojí, a to moc. Ověřit si nemanželský původ Robertových dětí by nemuselo být tak těžké...
    Ovšem lannisteři nezabily Jona Arryna, dá se říct že jeho smrt byla začátkem všeho a jak víme tak ji způsobil náš milý Petřík. Myslíte si že je takový super-villain že jede od začátku podle plánu a celé západozemí je pro něj šachová partie ? Btw. teď mám výpadek - koho myslíš těmi bouřlivými lordy.
    svoa00 napsal(a):

Jaime získal fanoušky hlavně proto, že se ukázal jako o něco lepší, než se na začátku zdálo. Jeho fanoušci ale pragmatismem obhajují něco, co lidsky obhájit nejde - chtěl zabít malýho kluka, i když víme, jaký k tomu měl důvody. Jaime "je mi líto tvojí ztráty, ale nečekáš náhodou dítě, který bysme mohli poslat za hradby trebuchetem" je zkrátka pořád Lannister. U Tyriona aspoň vidím, že ne vždycky má pro to, co dělá, jenom pragmatický důvody.

Ta výhrůžka Edmurovi před Řekotočím - Jaime musel udělat něco radikálního, aby se mu podařilo přinuti Řekotočí ke kapitulaci. A výhrůžka zabrala.
    A že dělá něco jen kvůli pragmatickým důvodům? Třeba, v tom jak se zastává Brienne (která je dávno někde v čudu), nebo jak se zachoval k Brackenům žádný extra pragmatismus nevidím.
  • upraveno 23. ledna 2012
    Když už jsme u tématu, když to mistr přehnal, myslím, že právě ty události kolem shození Brana jsou přitažené za vlasy. Jaime ho shodí, aby ho umlčel, ale Bran přežil. Logické by bylo poslat vraha, ať ho dorazí, protože "Viděl jsem královnu a jejího bratra" není ta hrozné jako "viděl jsem královnu a jejího bratra, který mě shodil".
    Proč by Jaime nebo Cersei riskovali, že se Bran probudí a bude povídat?
    Jenže kdyby vrah neměl lanisterskou dýku, příběh se tak hezky nezkomplikuje...
    Ben Nevis: A tobě nepřijde přitažený za vlasy, že vraha na Brana pošle Joffrey, protože je to malej psychopat, co to považuje za super promyšlenou akci? :D Ale to prostě Martin občas dělá, ne vždycky mají všechny činy racionální podklad.

Add Malíček - víme, že rozehrál velkou partii a prostě se přizpůsobuje situaci. Ani on není vševědoucí a doufám, že na to dojede jako tolik jiných, zmetek jeden.

brbr: To byl odkaz na to, co řek Jeyne Westerling (pokud teda budeme počítat s tím, že to byla ona). Na jejím místě bych mu v tu chvíli jednu střihla bez ohledu na následky.
    svoa: aha, měla jsem za to, že chtěl nechat vystřelit Edmurovo dítě, u Jeyne jsem to nějak nepostřehla (hlava děravá - to jsem to četla letos :-)
  • upraveno 24. ledna 2012
    Jaime ovšem říkal Cat, že si byl jistý Branovou smrtí. Lehkovážný Jaime by to možná nechal být, ale že neřešila smrt Brana paranoidní Cersei je fakt divné. Zvlášť, když jim Tyrion řekl, že mistr Luwin si myslí, že to chlapec přežije.
    Pro mě zůstává nepochopitelné a divné chování Cat, která Jaimeho pošle jen s Brienne do Králova přístaviště. Vím, že byla zlomená žalem, ale stejně je to ujetý. Vždyť Lannisterům nevěřila. Mezi Řekotočím a K. P. se válčilo. Mrtvý Jaime znamenal konec šancí na navrácení dcer atd.
    brbr: Neřekl jí to takhle, ale volně jsem to přeložila.

Chmur: Martin se prostě rozhodl psát o Jaimem a potřeboval ho zachránit. Udělal to prostě skrz Catelyninu blbost (nemohla vědět, že ve skutečnosti pro něj čest přece jenom něco znamená). A Cat si ho teď chce trochu ironicky podat za něco, v čem prsty neměl... chudáček Jaime :)
    Catelyn byla šílená, a šílenci mají nejenom vlastní logiku, ale rovněž častěji než jiní něco přehlédnou.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 24. ledna 2012
    Cat měla vlastní logiku už od začátku.
    Tak šílená jistě zpočátku nebyla. Měla smůlu na jednoho člověka a to byl Malíček. Díky důvěře v tuhle vypočítavou svini přivedla sama sebe do neštěstí. Jednalo se podle mě o takový lavinový efekt. Zmrzačili jí nejoblíbenějšího syna, manžel byl popraven, později dokonce žila celkem oprávněně v domněnce, že přišla o dvě děti, ostatní se nacházeli permanentně v nebezpečí života. Já bych mezi náma taky zešílel.
    Cat měla zůstat na Zimohradu, přece jen tam měla zmrzačeného a nejmladšího syna a to ona ne. Ostatně mám za to (teď mě opravte), že to byla ona, kdo chtěl, aby Ned vzal úřad pobočníka a ať vezme holky sebou (hlavně se jí líbilo, že ze Sansy jednou bude královna). A ano, nemám ji ráda.
    brbr: JJ, v knížce ho přesvědčuje, ať do toho jde, v seriálu dělá přesnej opak.
    U mě si to pohnojila svoji nenávistí k Jonovi (jako by za to mohl, jak se narodil) a její kapitoly byly ve Hře nejnudnější. Ale nevyčítám ji, že opustila dvě děcka, aby se vydala na podivné dobrodružství, protože u šlechtických rodů nebylo zvykem, aby rodiče tolik lpěli na dětech a naopak.

V ČR máme tříletou rodičovskou dovolenou, takže děti jsou zase naopak příliš závislé na matce (Zpravidla - například děti od švagra nechtějí být ani u prarodičů bez matky).
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. ledna 2012
    Ben Nevis: Souhlas, Cat je mrcha!
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 24. ledna 2012
    Cat patří mezi nenáviděné postavy od začátku její kapitoli se vždy táhli a byly naprosto nudné. Měla raději než jít s Robem s Jonem na Zeď.....
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. ledna 2012
    Everett Young: Chudák Jon, to by měl ještě peklo :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.