Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
1568101116

Komentáře

• upraveno 26. ledna 2012
    Aqwarty: Myslím, že Martin je realista v tom, že nic hroznýho není vina jenom jedný postavy. Nejde třeba říct, jestli všechno začal Malíček nebo spíš Jaime a Cersei se svojí aférkou. Souhlasím ale, že Catelyn svým vměšováním rodině fakt nepomohla. BTW Pokud se Martin bude držet svojeho kurzu, tak Freyové v Řekotočí vykrvácej. Stejně jako Lannisterové tam aplikujou silovou politiku bez ohledu na to, že lordové, co by jim v ideálním případě měli být věrní, jim (po tom, co udělali, vlastně pochopitelně) při nejbližší příležitosti vrazej kudlu do zad.
    V hlavě Lorase a slabinách Renlyho se zrodil plán přesvědčit Roberta, aby zapudil Cersei a oženil se s Margaery. Robert po nějaký době vypadal, že by se dal přesvědčit.
    Že se ale schylovalo ke skutečné akci ze strany Roberta nikde není psáno.
    Tomu se mělo zabránit především tím, že Tywin poslal plenit říční krajiny ne kvuli Tyrionovi, ale protože předpokládal, že Eddard vytáhne s trestnou výpravou a bude zajat.
    I o tomhle se nikde nepíše. Je to jen tvá domněnka. Pokud se mýlím, napiš stránku, kde se o tom jasně Martin zmiňuje.

Zároveň ale souhlasím s tím, že za válku rozhodně nemůže Catelyn, i když posloužila jako určitý katalyzátor. Může za ni především Robert, Lannisterové a Malíček.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 26. ledna 2012
    Asi tak. Lannisterové by se se Starky střetli tak jako tak. Vždyť je k tomu postrkoval nejen Malíček, ale navrhoval to už i Varys (Illyriovi). Catelynino zajetí Tyriona to jen rozpoutalo dřív. A ani to není jisté. Ned krátce poté konfrontoval Cersei a ta se spakovat za moře rozhodně nehodlala. Catelyn zcela jistě nemůže za smrt svého manžela. Za to může ten blonďatý debílek. Eddard by skončil v zajetí i bez únosu Skřeta - a vlastní vinou. A je docela možné, že by ho rovnou zabili s jeho muži, protože bez únosu by Robb ještě nebyl na pochodu s armádou. Catelyn nemůže ani za vypálení Zimohradu, ani za "exil" Brana a Rickona. Naopak Robbovi doporučovala, aby Theona nepouštěl z dohledu - ale ani to by stejně nepomohlo. Balon už synka odpískal a na Sever by zaútočil tak jako tak, protože věděl, že je slabý a nechráněný. A Robb se vydal na pochod z vlastní vůle. A jakým způsobem by měla Catelyn být zodpovědná za svatbu Sansy a zmizení Arye si nedovedu představit ani v nejdivočejších fantaziích. Pokud si odmyslím to, že vyzvala Eddarda, aby se vydal na jih jako Pobočník. Ale to měla úplně jiné informace a dosah budoucích událostí nemohla ani tušit, natož odhadnout.

A na závěr prosím ještě jednou o trochu tolerance. Mám dojem, že tady někteří už naznačují/zmiňují události z Tance. Tak prosím případně do spoileru. Díky moc.
    navrhoval to už i Varys (Illyriovi).
    Já myslím, že mu nic nenavrhoval. Pouze se mu situace zdála z pohledu míru neudržitelná.
    Balon už synka odpískal a na Sever by zaútočil tak jako tak, protože věděl, že je slabý a nechráněný.
    To si nemyslím. Balon chtěl spíš plenit pobřeží.

Každopádně Cat se dopustila tragického a osudového selhání v úsudku (a pro mě nepochopitelného), když propustila Jaimeho. To že zajala Tyriona, byla Malíčkova práce. A ten dokázal zmanipulovat i opatrnější hráče.
    upraveno 26. ledna 2012
    Chmur napsal(a):

navrhoval to už i Varys (Illyriovi).
    Já myslím, že mu nic nenavrhoval. Pouze se mu situace zdála z pohledu míru neudržitelná.
    Ano, zdála. A proto navrhoval válku uspíšit:
    ... Nejvíc ze všech mi přesto za nocí nedává spát lord Stark. Má toho bastarda, má knihu a brzy bude znát pravdu. A jeho žena teď unesla Tyriona Lannistera, díky Malíčkově neprozřetelnému zásahu. Lord Tywin to bude považovat za těžkou urážku a Jaime chová ke Skřetovi podivnou náklonnost. Pokud Lannisterové vyrazí na sever, pohnou se zároveň s nimi i Tullyové. Pozdrž to, říkáš ty a já odpovídám uspiš to. Dokonce ani ti nejšikovnější žongléři nedokáží udržet ve vzduchu stovku koulí navěky.“
    Z čehož mně vyplývá, že válku plánovali. Potřebovali lordy rozdělené a oslabené v okamžiku, až se Targaryeni měli vrátit do Západozemí. Jenže Viserys se nechal korunovat moc brzy a Daenerys ještě nebyla připravená - a ani nebude ještě několik let.
    Chmur napsal(a):

Balon už synka odpískal a na Sever by zaútočil tak jako tak, protože věděl, že je slabý a nechráněný.
    To si nemyslím. Balon chtěl spíš plenit pobřeží.
    Ano, to taky. Tím, že zaútočí na Sever. Měl přesný plán, ve kterém figurovala Aša, a do kterého zapojil i Theona. Že ten měl přehnané ambice je věc druhá. Aša měla za úkol nejdřív obsadit menší pevnosti. Zimohrad by bez nich už byl bezmocný. Drancování mělo odvést pozornost od Ašy a jejího přepadu.
    ženská, děláš ty i něco jinýho, než že se učíš nazpaměť Píseň...?
    Prostě si jen trochu víc pamatuje než ty, Quentyne...ehm, Chmure :-)))
    Quentyne?
    Ale jinak máš pravdu. Nevada si pamatuje tady na foru Píseň asi nejlíp:-))
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. ledna 2012
    No všichni mrtvý nejsou. Černá Ryba utekl před tím než Řekotočí padlo. Ale radši než dítě (jak navrhoval Jaime) bych přes hradby katapultoval právě Cat. Třeba by dostala rozum.....
    upraveno 26. ledna 2012
    Tak mám výhodu, že jsem ji celou četla teprve před necelými dvěma roky (začala jsem předloni v dubnu) a první díl jsem si přečetla ještě jednou loni před seriálem :)

Ale obecně co mě hodně baví a zajímá, to si dobře pamatuju velmi dlouho.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. ledna 2012
    Znám ze stargate pamatuju si skoro všechny epizody a že jich je dohromady přes 350
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. ledna 2012
    Že se ale schylovalo ke skutečné akci ze strany Roberta nikde není psáno.
    Píše se, že o tom vážně uvažoval. O Margaery mluvil i s Nedem. Krom toho se obrázek doplňuje, když je Catelyn na jihu u Renlyho. Vyhledem k Robertově povaze to musel Tywin považovat za vážnou hrozbu. Musel logicky udeřit preventivně, nikoli
    I o tomhle se nikde nepíše. Je to jen tvá domněnka. Pokud se mýlím, napiš stránku, kde se o tom jasně Martin zmiňuje.
    Přesnou citaci momentálně nedodám, páč mám všechny díly rozpučovaný, ale vyplývá to celkem jasně z několika rozhovorů s Tywinem (ono nejde o citaci jedný věty, ale řady scén s ním, plus co se dozvíme u Renlyho). Koneckonců ani si nedovedu představit jinou logiku věci. To, že bude Ned raněnej rozhodně nemohl Tywin předpokládat (rozhodně ne najisto co se stalo u nevěstince byla čistě Jaimeho iniciativa), stejně jako Robertovu smrt .
    upraveno 26. ledna 2012
    Je fakt, že Tywin poslal vojáky do Říčních krajin hodně rychle. Jakoby je měl už předem připravené.
    Na druhou stranu jestli se nepletu, tak v Západozemí neexistuje něco jako rozvod. Neumím si moc představit, jak by se Robert Cersei zbavoval. Jedinou možností by byla asi poprava, pokud by se dozvěděl, že Cersei ho podvádí s Jaimem. A to určitě nevěděl. Z tohoto pohledu byla pozice Cersei celkem neotřesitelná. Robert mohl Margarey pojmout maximálně jako milenku a zplodit s ní bastardy. Otázka je, jestli o incestu svých dětí věděl Tywin a zahrnul to do svých politických plánu.
    Nejsem si teď úplně jistý časovými rovinami, ale nemohl opravdu Tywin reagovat pustošením říčních krajin pouze kvůli zajetí Tyriona Catelyn?
    upraveno 26. ledna 2012
    Tak to se dalo zařídit. Neznám sice celou nauku v Sedm, ale určitě by tam existovalo něco, na základě čeho bys e důvod pro krále našel, podobně jako u Jindřicha VIII. Tomu taky biskup Cranmer nejdřív zdůvodnil, proč si může vzít Annu Boleynovou (přičemž si jí vzal vlastně dřív, než se formálně rozvedl s Kateřinou Aragornskou), aby mu za pár let zdůvodnil, proč se s ní může rozvést. K tomu stačí dostatek odhodlání a nějaký důvod už se najde...
    Ostatně Jindřich v tom nebyl sám, i náš Přemysl Otakar I. se rozvedl s Adlétou Míšeňskou, aby se oženil s Konstancí Uherskou, pak se na nějakou dobu vrátil k první ženě a pak ji opět zapudil. Vše právně ošetřeno...
    flanker: Tak Přemysl se aspoň moh vymlouvat na vzdálený příbuzenství, ale co dělal Jindra, to je byla fakt tragikomedie :D Divorced - beheaded - died - divorced - beheaded - survived...
    Pochybuji, že Tywin věděl o mileneckém poměru svých dětí. Pokud jo, dal by jim tak za vyučenou, že by se od sebe drželi na lígy daleko. Tywin zrovna nevypadá na všeodpouštějícího tatíčka.
    No vypadá to, že za válku může Malíček, který vířil vody plánovitě, zatímco ostatní jenom reagovali.
    upraveno 26. ledna 2012
    svoa00 napsal(a):

flanker: Tak Přemysl se aspoň moh vymlouvat na vzdálený příbuzenství, ale co dělal Jindra, to je byla fakt tragikomedie :D Divorced - beheaded - died - divorced - beheaded - survived...

A co třeba taková Eleonora Akvitánská, která si prosadila rozvod s francouzským králem právě kvůli blízké příbuznosti, aby si vzápětí vzala stejně spřízněného Jindřicha II., budoucího anglického krále :)

btw - Jindřich VIII. taky u Kateřiny Aragornské využil "příbuznosti", byť byli příbuzní jen podle náboženských zákonů ;o)
    upraveno 26. ledna 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Pochybuji, že Tywin věděl o mileneckém poměru svých dětí. Pokud jo, dal by jim tak za vyučenou, že by se od sebe drželi na lígy daleko. Tywin zrovna nevypadá na všeodpouštějícího tatíčka.
    No vypadá to, že za válku může Malíček, který vířil vody plánovitě, zatímco ostatní jenom reagovali.

IMHO věděl a jen dělal že nevidí.
    Řešili jsme to v tomhle vlákně před pár dny :)
    Nevada: A přečetla si jí jen jednou?? Sorry, že se nezapouju do tématu, ale jak je na tom kdo s pamětí mě zajímá:)
    upraveno 26. ledna 2012
    Hru o trůny dvakrát. Střet králů, Bouři mečů a Hostinu pro vrány jednou.
    Hmm..tichá závist.
  • upraveno 27. ledna 2012
    Tak to se dalo zařídit. Neznám sice celou nauku v Sedm, ale určitě by tam existovalo něco, na základě čeho bys e důvod pro krále našel, podobně jako u Jindřicha VIII.
    To nevím. Je zde malý háček. Cersei je dcera nejmocnějšího a nejbohatšího lorda v Západozemí. A myslím, že ani Robert nebyl tak hloupý a nadržený, aby riskoval jeho hněv. Navíc Tywinovi dlužil obrovské množství peněz.
    Chmur: JJ, ještě to spolu můžou probrat :D
    upraveno 27. ledna 2012
    Spíš Tywin nechtěl riskovat ztrátu vlivu a moci. Co se týče Roberta, tak historicky už bylo pár případů útoku na věřitele. Naposledy to zkusil jistej Saddam.

Ještě k Catelyn. To že sebrala Tyriona byl spíš výsledek nešťastnejch okolností než záměru. V daný chvíli neměla moc na výběr. Eddard jí poslal na sever s tím, že měla říct Robbovi, aby svolal vazaly (což je třeba věc, kterou v seriálu vypustili úplně). Proto se taky nejdřív nechtěla dát poznat.
    nevada je ďábel, ja som kažú knihu okrem tanca čítal 3-4 krát, ale pamätám si omnoho menej. :(

btw:
    Pozdrž to, říkáš ty a já odpovídám uspiš to. Dokonce ani ti nejšikovnější žongléři nedokáží udržet ve vzduchu stovku koulí navěky.“
    táto veta ešte neznamená, že si Varys prial vojnu. To "uspíš to" mohlo aj smerovať k illyriovi, aby urýchlil dianie za morom, útok Dothrakov.
    Já jsem čet Píseň dvakrát česky a dvakrát anglicky a ted´ čtu podruhý Tanec, protože už se mi začaly podrobnosti z něho ošklivě vytrácet. První čtyři díly si už pamatuju dost dobře, ale toho času, kolik jsem tim strávil...
    upraveno 27. ledna 2012
    sarven napsal(a):

nevada je ďábel, ja som kažú knihu okrem tanca čítal 3-4 krát, ale pamätám si omnoho menej. :(

:o))
    sarven napsal(a):

btw:

Pozdrž to, říkáš ty a já odpovídám uspiš to. Dokonce ani ti nejšikovnější žongléři nedokáží udržet ve vzduchu stovku koulí navěky.“
    táto veta ešte neznamená, že si Varys prial vojnu. To "uspíš to" mohlo aj smerovať k illyriovi, aby urýchlil dianie za morom, útok Dothrakov.
    Kdepak. To navazovalo na větu, ve které Illyrio požadoval, aby Varys střetu Starků a Lannisterů prozatím zabránil (zlovlk a lev si brzy skočí po hrdle). Až budu doma, tak doplním citaci.
    Ned i Robb měli na jih vzkázat "Sežerte se navzájem" ;)
    svoa00 napsal(a):

0:14 - 0:42 :)))
    http://www.videacesky.cz/skece/nabozenstvi-podle-eddieho-izzarda
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.