Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
1235716

Komentáře

• upraveno 9. listopadu 2010
    No, zase by taková postava byla originální, takže proč ne? :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. listopadu 2010
    To ani nemluvim o Jacku Přeřezávači...
  • upraveno 20. ledna 2012
    Nevím, jestli se to už někde neřešilo, ale přišel jsem na jistý zajímavý fakt o Oberynu Martellovi:
    - v první Areově kapitole v Hostině se dočteme, že Doranu Martellovi je 52 let a Oberyn byl o 10 let mladší. Umřel tedy ve věku 42 let.
    - ve stejné kapitole se dočteme, že Obaře Písek, nejstarší Písečné Zmiji, je třicet let.
    - Výsledek: Oberyn zplodil Obaru ve svých 12 letech. Nějak se mi to nezdá...
  • upraveno 20. ledna 2012
    To jsem taky řešila, ale je tam psáno, že jí je "blízko ke třicítce", což může klidně znamenat 27 28 let, takže Oberynovy bylo nějakých 14 15, což už je pro mě celkem reálný věk pro zplození dítěte. Navíc Oberyn byl celkem... kanec.
  • upraveno 21. ledna 2012
    No mě se zdá že mistr přepískl situaci v králově přístavišti po smri joffreyho, tywina a exilu tyriona zkrátka za vlády cersei, zdá se že tam byli tyrion a tywin jediné dvě inteligentní postavy, které měli jakž takž ponětí o vládě (nepočítám malíčka), prostě tolik špatných, protichůdných,posobějdoucích rozhodnutí nemůže udělat žádnej vladař ani jeho poskoci a udržet se na trůnu, tywin se musí z politického nadání své dcery v hrobě obracet. Cersei si dokáže proti sobě poštvat všechny i vlastní rod, důvěřuje idiotům a odstraňuje schopné lidi, doporučil bych ji knížku od Machiavelliho - Vladař. Naproti tomu že na začátku ságy je popsána jako schopná intrikánka....
    No já to bral tak, že Cersei prostě po Joffreyho smrti přeskočilo, a sežrala jí její paranoja vůči Tyrionovi.
    Brynden: Mno, v prvním dílem o ní moc nevíme, hlavně to, že má schopnost podpásových kopů, na což žádnou velkou inteligenci nepotřebuje. V druhým dílem už je z pohledu Tyriona jasnější, že je arogantní a blbá.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 21. ledna 2012
    No problém je ale v tom že Cersei není jenom dokonalou encyklopedií nejhorších ženských vlastností ale navíc je neuvěřitelně hloupá. Je to vidět už když Tywin jednal s Kevanem, Malíčkem a Tyrionem o znovu-provdání Cersei. Ona začne na sál plný spojenců ( Mace Tyrell, Randyl Tarley atd. ) řvát že to už nikdy neudělá a spoustu dalších kravin. Cersei je psychicky labilní a nevypočitatelná. Pokud si pamatuju tak Ygeritte řikala něco o tom že z incestu se rodí jen slabí, nemocní a zrůdy. To přece sedí ne ( slabí Tommen, nemocná Myrcella a zrůda Joffrey ). Jinak bych se ještě chtěl zeptat co všicni vidíte na tom Tyrionovi. Jediný Lannister který mi přijde trošku sympatický je Jaime protože Tyrion je vlastně uplně stejný intrikánský vůl jako jeho sestra kdežto Jaime dělá všechno z přesvědčení a s "Dobrým Úmyslem", Královražda ( CO si budem nalhávat nic špatného to nebylo), Hození Brana z okna (Záchrana sebe, Cersei i všech jejich dětí) a konečně perlička na závěr jeho vztah k Cersei ( Zatím co s ním je jenom proto aby měla výhody (když jej přesvědčila aby se dal do královské gardy získala dědičné právo na Casterliovu skálu) on jí opravdu od začátku miloval) Tak co na tom Tyrionovi všichni vidíte??? BTW co si myslíte o Králokatovi?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 21. ledna 2012
    Jaime je jedna z mých oblíbených postav (samozřejmě hlavně až se zhodnil)). On je taky takovej trotl, protože všechno co dělá (s "dobrým" úmyslem) se proti němu otočí a vyjde z toho jako šmejd, syčák a lotr.
    Everett Young napsal(a):

Jinak bych se ještě chtěl zeptat co všicni vidíte na tom Tyrionovi.
    Třeba to, že se chová slušně i k těm lidem, u nichž mu to nepřináší žádné výhody. Třeba k Sanse - co by mu bránilo si s ní prostě užít, vždyť ta holka není pro nikoho důležitá - leda jako dědička Zimohradu, ale rozhodně v době jejich svatby se v politice Západozemí viditelně nepohybuje nikdo, u koho by si slušným zacházením s ní mohl šplhnout. Nebo k Branovi - předání informací o sedle, které by mu umožnilo jezdit na koni.

upraveno 21. ledna 2012
    protože Brana řadí do stejné kategorie jako sebe, navíc tuší že za tím budou jeho sourozenci.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 21. ledna 2012
    Tyrion se choval dobře třeba i k Jonovi. Nemusel, byl to jen další z bastardů, kterých běhá po Západozemí hafl. Taky byl ochotný pomoc Noční hlídce - že pro ně nemohl udělat nějak moc, je věc druhá. Tyriona mám docela ráda, ale pořád je to taky Lannister...
    Jaime si sice polepšil, ale pořád je to u mě arogantní hajzlík, který si myslí, že může všechno. I když si pod vlivem okolností začíná uvědomovat, že není všechno zlato, co se třpytí. Brana mu prostě neodpustím. Toho neshodil z "dobrého" důvodu, ale proto, že pro něj neznamenal víc než otravný hmyz.
    Nevada: Kdyby ti nekdo deti ohrozoval na zivote, co udelas? Kdyby tebe nekdo ohrozoval na zivote, budes se branit? Nebo se nechas proste zabit, protoze ti to prijde spravny? Bran mel holt opravdu jen neskutecnou smulu. Byl ve spatnej moment na spatnym miste.
    Jaime získal fanoušky hlavně proto, že se ukázal jako o něco lepší, než se na začátku zdálo. Jeho fanoušci ale pragmatismem obhajují něco, co lidsky obhájit nejde - chtěl zabít malýho kluka, i když víme, jaký k tomu měl důvody. Jaime "je mi líto tvojí ztráty, ale nečekáš náhodou dítě, který bysme mohli poslat za hradby trebuchetem" je zkrátka pořád Lannister. U Tyriona aspoň vidím, že ne vždycky má pro to, co dělá, jenom pragmatický důvody.
    To co udělal Jaime nebylo správné, to je jasné, ale jistě mu to nečinilo žádnou radost a nepovažoval Brana za otravný hmyz. To je nesmysl. Dostal se, jak píše Aqwarty do situace, která přímo ohrožoval život jeho i Cersei. Zachoval se dle mého názoru instinktivně a možná trochu zbrkle. Později svého činu litoval. Jaime jistě není dobrý a zásadový člověk jako např. Eddard, ale má i několik sympatických vlastností. Nejvíce na něm oceňuji, že jako jeden z mála neviděl v Tyrionovi zrůdu, ale měl ho dokonce rád. Skoro dojemné mi přišlo, když v Casterlyově skále při návštěvě Ellarie s Oberynem napomene Cersei, která novorozenému Tyrionovi kroutí pindíkem.
    Určitě patří mezi Lannistery mezi ty laskavější.
    upraveno 21. ledna 2012
    Aqwarty napsal(a):

Nevada: Kdyby ti nekdo deti ohrozoval na zivote, co udelas? Kdyby tebe nekdo ohrozoval na zivote, budes se branit? Nebo se nechas proste zabit, protoze ti to prijde spravny? Bran mel holt opravdu jen neskutecnou smulu. Byl ve spatnej moment na spatnym miste.

Nesouhlasím. Prostě ho bez uvažování sejmul, protože to pro něj bylo nejjednodušší. Na (svoje) děti si ani nevzpomněl. Ostatně, v té době je ani za své nepovažoval. Ohrožení sebe a Cersei, to už možná. Ale ani s tím si hlavu nedělal: "zabiju Neda Starka a když budu muset, zabiju i Roberta" (volná citace).

ostatně - Brana sice Jaimemu neodpustím, ale za hlavního viníka celé té události stejně považuju tu blonďatou čubku (ale tu nenávidím celkově, takže...)
    upraveno 21. ledna 2012
    Já těmi Jaimeho "dobrými" důvody nemyslela důvody morální nebo lidsky správné (proto bylo slovo dobrý v uvozovkách). Jaime měl pro své činy "dobré" důvody z jeho pohledu (chránil SEBE, Cersei a své děti), což neznamená, že házení malých dětí z věží schvaluji.
    upraveno 21. ledna 2012
    Nevada: souhlasím, taky pevně věřím, že Jaime byl manipulovanej sestrou a tím pádem ve skrytu duše hodnej kluk :)
  • upraveno 22. ledna 2012
    Hele když píchal ségru za což by mu hrozily dost šeredný důsledky protože to ještě navíc byla králova žena a král nebyl nějakej mouchy snězte si mě, a jedinej svědek se náhodou nachomítnul v okně v nesprávnou chvíli tak rozumím že nejjednodušší bylo ho vyhodit tama z kama přišel i když o tom c o ti dva dělali neměl nejmenší tušení- určitě ho vidím před Nedem a Robertem jak stojí vedle Brana a vysvětluje jim situaci. Co jak by jste se zachovali čistě hypoteticky vy. Jinak s tím že je Cersei blbá kráva souhlasím.
    upraveno 22. ledna 2012
    zabiju Neda Starka a když budu muset, zabiju i Roberta
    V té době byl bohužel tak zmanipulovaný že kdyby na ně přišel starej Tywin, zabil by Jaime i jeho.
    Everett Young napsal(a):

V té době byl bohužel tak zmanipulovaný že kdyby na ně přišel starej Tywin, zabil by Jaime i jeho.
    A neříkal to náhodou jen v seriálu, kde z něj chtěli udělat super-záporáka?
    upraveno 22. ledna 2012
    ne. V knížce je to psaný ale až v bouři jako Jaimeho vzpomínka.
    Jaime rozhodně neshodil Brana z okna v důsledku nějakého zkratu.
    A kupodivu ani proto, že by měl pocit, že ho nějak ohrožuje. Jemu bylo přece jedno, kdo se o jeho vztahu s Cersei dozví. On chtěl, aby to věděl celý svět.
    Udělal to proto, že se chtěl před Cersei předvést. Ohromit ji, dát jí důvod, aby jej ještě víc milovala.
    Takový zkrátka byl.
    upraveno 22. ledna 2012
    heavy_head: souhlas
    Everett Young napsal(a):

Tywin to imho věděl, i když to Martin nikdy nenapsal.
    Samozřejmě, že Tywin to věděl. Myslím, že od chůvy, ta je jednou přistihla v okamžiku, kdy "ruka byla nastřelena" nebo tak nějak. Jaime na to někde vzpomíná, nevím přesně kde. Vlastně měl docela "štěstí" (Tywinova otcovská péče), že byl odvelen k Bílým plášťům tak brzy - koho by jinak netrklo do očí - mladý, zdravý, atraktivní a sebevědomý Jaime nemá žádnou milenku, nikoho, za kým by v noci docházel. Není to trochu divné?
    Nevěřím tomu, že Tywin o incestu Jaimeho a Cersei věděl. Tušil, že něco se děje od chůvy, ale to byly ještě děti a navíc se jednalo o relativně "nevinnou" záležitost. Určitě nepředpokládal, že manželka Roberta a Jaime, člen královské gardy, spolu plodí děti. Nezdá se mi, že kdyby skutečně věděl o tom, že Joffrey a ostatní jsou děti jeho dětí, seděl by v klidu na zadku v Casterlyově skále. Samozřejmě se jedná o domněnku, protože jasný a průkazný odkaz na to, že to ví nebo naopak neví, v sáze není.
    Jaime rozhodně neshodil Brana z okna v důsledku nějakého zkratu.
    A kupodivu ani proto, že by měl pocit, že ho nějak ohrožuje. Jemu bylo přece jedno, kdo se o jeho vztahu s Cersei dozví.
    Samozřejmě, že mu to nebylo jedno. Před Cersei se sice holedbal, že klidně půjde do války s Robertem o její kundičku, ale to byly jen takové silácké řeči. Jaime byl sice zbrklý, vznětlivý a unavený věčným předstíráním a skrýváním, ale ani on nemohl být tak hloupý, aby nevěděl, že by to prakticky znamenalo konec Lannisterů. Kdyby ještě v době Robertovy vlády vyplula pravda na povrch, znamenalo by to jejich konec. I kdyby nakrásně zabil Roberta, spojené síle Starků, Tullyů a Robertových bratrů by nemohli ani mocní lvi odolat.
    upraveno 22. ledna 2012
    Já si myslím, že to věděl a radši se tvářil, že nic nevidí. Myslím tím vztah Jaimeho a Cersei. To o dětech těžko říct, možná ne. Ale zase nebyl idiot a pohled na Joffa mu musel být dost jasný. A když to věděli 'Varys, Malíček a tuším i Barristan, tak je celkem logické předpokládat, že to věděl i muž jako je Tywin. A ani si nemyslím, že by mu ten vztah zase nějak moc vadil. Neříkám, že z toho skákal nadšením, ale nemyslím si, že by kvůli tomu řádil jako nepříčetný. Vždyť si sám vzal svou přímou sestřenici (a velice ji miloval). A v Jaimem se viděl a kvůli tomu nechtěl vidět jeho chyby.
    Je zajimave ze to věděl Kevan, Tywinův věrný bratr, defakto jeho pravá ruka. Že by se se s bratrem o tuto informaci nepodělil.
    Je klidně možné že to Tywin věděl ,ale vyhovovala mu skutečnost že král je 100 % "Lanister" a ne napůl syn "ožraly". Na svém rodu si hodně zakládal.

Spíš mě hodně zaráží že nikdo z lordů se nepozastavuje nad tím že Jofrey používá půlenou zástavu jelen/lev , správně by měl používat jen jelena, jak je to běžné u drtivé většiny ostatních králů a lordů.
    Nevada mě předběhla ;)
    Pokud se bavíme o chvíli, kdy se rozhodl shodit Brana z okna, jen těžko mohl mít na mysli nějaké myšlenky o konci Lannisterů. Z toho ho nepodezírám. :-)
    Nezapomínejme, že měl ve zvyku nejdřív konat a až pak promýšlet důsledky svých činů.
    A pokud by se ho na to někdo zeptal přímo - jestli spí se svou sestrou - jedno jestli Robert nebo Tywin, tak by mu to podle mě - s impulzivností sobě vlastní a hrdostí sobě vlastní - přiznal.
    Ano, nikde to neroztruboval - z ohledu na Cerseinu smtrelnou úzkost z toho, že se to provalí - ale ani se za to nestyděl. Tak jako se nestyděl za nic, co udělal.
    O tom, jestli Tywin věděl, že Joffrey je "bastard", se můžeme jenom dohadovat, to je fakt. Přímý důkaz neměl. (nejspíš ho ani nechtěl mít) Ale pokud to napadlo Jona Arryna i Neda Starka, nechce se mi věřit tomu, že Tywina by to nenapadlo. Nechci nijak snižovat jeho podezřívavost a schopnost úsudku - ale jestli ho to nenapadlo, tak byl pitomec, za kterého ho v tomto ohledu nepovažuju.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.