Hra o trůny 1x01 - Zima se blíží

upraveno 18. května 2011 v 1. řada
Je to tu. Po letech čekání a dychtivého hltání informací z natáčení nadešel den D. V zahraničí již mají premiéru za sebou a nás čeká dnes večer. Na HBO od 22 hodin a v kině Atlas od 19:30 a to hned dvě epizody.

Každý týden se tu objeví podobný příspěvek, který bude fungovat jednak jako upoutávka na seriál, ale hlavně pak jako diskuzní prostor o aktuální epizodě. Pro spoilery máte v editoru speciální...

Číst celý článek zde
1246789

Komentáře

• upraveno 19. dubna 2011
    Uff, to je postů, večer už jsem se k tomu nedostal, tak snad dneska. Stihl jsem jen posledního Chmura, a díky za report od člověka, co nečetl předlohu. Je to zajímavý. Myslím, že malé zmatení je po jednom dílu normální, mě se to stává u seriálů často. Docela by mě zajímalo, jestli člověka neznalý předlohy a mapy pochopil tu titulkovou sekvenci. Když pominu ozubený kolečka, je vlastně skvělá, ale čím dál víc nabývám pocitu, že kdo to nezná, stejně vůbec nepochopí to základní rozestavení, chybí mi tam nějaký celostí pohled, do kterého by se obraz vždy vracel...

Bruce Willis je jeasnej Stannis, jen by si musel odpustit ty úšklebky :-)
    Konečne som našiel jednu vec, ktorá sa mi v prvej epizóde fakt že nepáči - je to prvý pohľad na Ohaře. Keď ho vidíme nadskakujúceho na konskom chrbte s natriasajúcou sa prilbou, pôsobí trochu ako... nuž, ako kretén :)
    Btw. ani si neviete predstaviť, ako sa modlím za vysoké ratingy. keď som si ráno rpečítal o tých nevalných 1,6 miliónoch, skoro ma porazilo.
    Ještě bych dodal, že ta kniha je příliš dobrá. Zatím to vypadá, že skvělou předlohu udělali v lepším případě průměrní režiséři. A najít pro seriál režiséra, zvládajícího svou profesi stejně dobře, jako Martin píše, je skoro nemožné. Nevím o tom, že by HBO mělo na to zaplatit Nolana nebo Mendese (ten by byl mimochodem s ohledem na komplikované vztahy, charaktery a motivy postav naprosto geniální).

Jo na příjezd Ohaře jsem zapomněl, to je stejně vtipný jako helmy Lannisterů.

Jinak podle reakcí nefanoušků předlohy, které znám já, celkem spokojenost, nejvíc se asi nelíbily hrady.
    Mne se především líbili:
    Dany - Překvapivě skvěle zahraný a je tam na ní vidět jak je zničená a rezignovaná když jí prodávají jak děvku...
    Bran a Arya: děti jsou prostě boží a zdá se mne, že svým výkonem a roztomilostí zastiňují Sansu.
    Tyrion a Jon :-)

Kdo naopak trošku zklamal je Bean... není špatnej, ale pořád vypadá na Seveřana strašně na měkko

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. dubna 2011
    A najít pro seriál režiséra, zvládajícího svou profesi stejně dobře, jako Martin píše, je skoro nemožné. Nevím o tom, že by HBO mělo na to zaplatit Nolana nebo Mendese (ten by byl mimochodem s ohledem na komplikované vztahy, charaktery a motivy postav naprosto geniální).
    Jo, s tím naprosto souhlasím. Není to bohužel Broadwalk Empire, za kterým stál Scorsese, ale u něj jde o srdeční záležitost (naopak mě to moc nebavilo, mafiánský prostředí je mi celkem ukradený, a BTW tam jsem se občas v postavách ztrácel já).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 19. dubna 2011
    Doufám, že budete mít všichni z těch zubatých koleček noční můry!
    Tak, přiznám se, že jsem knihy zatím nečetl. Jsem student a mám momentálně rozečtenou (a rozkupovanou) Malazskou knihu padlých, takže s Písní ledu a ohně otálím. Navíc, abych se přiznal, se mi vůbec nelíbí české zpracování coverů. Třeba s Malazskou knihou si nemůžu stěžovat, jsou to víceméně originální covery jen s jiným fontem a překladem, no prostě rozdíly minimální. Navíc uvažuji, že bych si ASOIAF pořídil v originále, abych se vyhnul přeloženým jménům. Ne že bych měl běžně něco proti překladu, ale tak nějak se to všechno sešlo. Radši bych Jona Snowa než Jona Sněha :D

Jinak k samotné první epizodě, byl jsem opravdu celkem nadšený. Vypadá to na dospěláckou fantasy hrubého zrna a prostředí a pozadí příběhu na mě udělalo veliký dojem. Mám rád motivy zimy, meče a vlky, intriky a spletitosti. Začínám o těch knihách uvažovat víc a víc :)

Mám dotaz na Vás, kolegové čtenáři, zejména na ty, kteří dobře rozumí anglicky. Co říkáte na ASOIAF v češtině? Jak je to přeložené atd? Jsem totiž opravdu na vážkách.
    Lukáš: Přečti si diskusi pod hlavičkou Diskuse s překladatelkou. Z toho ti asi vyplyne, že kup originálu, pokud umíš anglicky, je lepší varianta.
    kašli na obálku. vnútro je najvyššia kvalita aká je k dostaniu
    ad režiséři - no první 2 díly dělat van Patten, po něm to pak zase vzali jiní. Zahraniční recenze se shodují na tom, že absolutně nejlepší z prvních 6 epizod je 5. a 6., ono tam se odehraje konečně asi i větší drámo...

ad překlad - já nemám s českým překladem problém, první 3 díly jsou naprosto ok (jen drobnosti), ve 4. byl úlet s překladem jmen a názvů, ale to by mělo být v druhém vydání opraveno. Víc asi najdeš v diskuzích o překladu, ale chápu, že do nich možná nechceš lézt kvůli spoilerům...
    Kolego Lukáši, knihy rozhodně doporučuji, a jako říkávám všem, pokud máš možnost a schopnost přečíst si ji v originále, tak to rozhodně udělej. ;)
    Tak Vám děkuju všem za odpovědi :) Je to tak, spoilerům se snažím vyhnout, i když několika málo jsem se bohužel již neubránil :-/ Tak to bývá, když je nějaká série slavná, informace o ní jsou všude a když se chcete něco dozvědět, občas za to zaplatíte tak, že se dozvíte moc. No, přiznám se, že literární angličtina je vždycky trochu oříšek, přeci jen je to jako s češtinou, občas člověk narazí na knižní termín, s kterým se ještě nesetkal, ale četl jsem třeba Stopařova průvodce po galaxii, komplet v angličtině a paráda. Tak dám asi na rady a pustím se do těch originálů. I když kvůli přítelkyni hlavně mě láká i česká verze, jen bych si chtěl počkat na nějaký ucelený design těch knih :) Chápu, že když série ještě není dokončená, tak se nějakých setů a provedení člověk ještě moc nedočká. Rád bych s koupí těch českých počkal na nějakou pěknou vázanou edici, tak holt jen doufám, že se jednou dočkám :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 19. dubna 2011
    Tak se taky trochu vyjádřím k obsazení postav. Myslím si, že se velmi povedlo.
    Starkové jsou vybráni době: Sean Bean je jako Eddard (vznešený, ušlechtilý...) Catelyn je zahraná přesně tak nepřijemně, jak na mě v knihách působí. Robb na mě působí vznešeně, což se do dalšího děje hodí. Sansa je divná, ale ona je taková i v knize. Arya a Bran jsou skvělí, nemám co vytknout. Jon je má nejoblíbenější postava a i výběr herce se povedl, je to sympaťák (jak někdo řekl, že by vymenil Robba za Jona, to si vůbec nedokážu představit a IMHO by se to nehodilo).
    Jaime je dobře zahranej prevít. Král Robert se taky povedl.
    Dany a Viserys mě velmi nadchli - Viserys je ještě větší úchyl než jsem si představovala. Khala Droga zatím nemohu moc hodnotit, ale myslím, že to byla celkem dobrá volba (nevím, kdo jiný by ho měl hrát).
    Ostatní postavy fajn, ale zatím na ně nemám nějaký jasný názor.
    Vázaně knihy právě vycházejí.
    Díky Aleku, na tohle výdání jsem už trochu koukal na fantasyshopu. Možná by to nebyla špatná volba, vzhledem k finanční situaci, pořídit si zatím Hru o trůny a potom pokračovat dál, určitě to zvážím.
    teď jsem zrovna dokoukal a super! Jsou tam sice nějaký chybky, ale fakt jen takový malý detaily. Třeba ta Ohařova přilba je směšná, pak ty přilby králových (nebo Lannisterských?) stráží jsou taky divný.
    Skřet je tam dobrej děvkař :-))
    A asi mám první oblíbenou postavu. Tak jako jsem Deny v knize až tak moc nebral tak tady mě uchvátlia. Jak herecky tak ale spíš svým vzhledem :-))
    Jen ty červy na tom jelenu a zlovlku nemusely bejt zrovna když obědvám :-)
    Po druhém zhlédnutí prvního dílu konečně můžu hodnotit.úvodní intro s Jinými skvělé,festovně mě mrazilo.Některé scény by si zasloužili trochu rozvést(vlci),flashbacky do minulosti mě nechybí,aspoň bude co odhalovat v dalších dílech.
    Pokuď jde o postavy tak Starkové a Lannisteři jsou dobří,Targaryeni výborní.Stejně tak král Robert.Zklámáním byl magistr Ilyrio,kterého jsem si představoval podstatně tlustšího a zženštilejšího.Podobné pocity mám s Droga i když z opačných důvodů.Rozhodně na mě nepůsobil jako tvrdý válečník a vůdce desetisíců.Dále příjemně překvapil ser Jorah....
    Podle toho co čtu o dalších dílech tak to vypadá,že to má vzestupnou tendenci.Tak už aby tady ty další díly byly.
    thule: jesť pri filme a nebodaj v kine je obrovský nešvár. to máš za to! :)

nabudúce pozeraj bez jedla, ten seriál si zaslúži plnú pozornosť. a koniec koncov jedlo a žalúdok tiež.
    Tak po druhém shlédnutí je mi vážně líto, že Joseph Mawle hraje Benjena, kterého uvidíme jen krátce, protože mě hodně zaujal, hraje skvěle.
    Mimochodem když tu byla řeč o tom, že skřet Jonovi neřekl tu druhou část "ale ne každý bastard musí být trpaslíkem" - nepadla tahle hláška náhodou až při jednom z jejich pozdějších rozhovorů na zdi?
    Thule: Jo to seš snad jedinej komu se nelíbala Ohařova helma... Je hrozná :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. dubna 2011
    Expendable: Nemám teď knihu u sebe, ale myslím, že ne, pamatuju si závěr, když pak Tyrion otevře dveře do síně a jeho stín doroste velikosti obra, je to taková narážka na dojem, kterej právě tou poslední větou v Jonovi vyvolal.
    Podľa najnovšej správy bol rating prvej epizódy 2,2 milióna. Zrejme domácností. Originálny tweet: https://twitter.com/badgate/status/60328382663102464
    expendable: tak ako vraví flanker. btw to, že vynechali tú hru tieňa mi naznačuje, že som od tej metafory asi očakával priveľa. napr. znamenie, že Tyrion bude nakoniec jednou z troch hláv draka
    Macejko: na IMDb jsou z toho čísla docela na větvy, takže předpokládám, že to není až tak špatný.
    Ten stín mi tam taky chyběl no, ale nic bych z toho nevyvozoval.

No po třech otočeních je to hodně solidních 4,2 milionu, viz
    http://insidetv.ew.com/2011/04/19/game-of-thrones-premiere-ratings/
    tak to je rozhodně lepší, než to vypadalo po prvních odhadech. Snad další díly půjdou ještě výš nebo aspoň nenastane nějakej propad
    O akom tieni to tu hovoríte?
    O stínu vrženém Tyrionem, když vchází do hodovní síně Zimohradu. V tu chvíli se zdá Jonovi jako obr.
    Aha, to. Ja som to vnímal "iba" ako metaforu toho, že aj keď vzrastom malý, Tyrion duchom prevyšuje všetkých ostatných. Žiadny ďalší význam som v tom nehľadal.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.