Hra o trůny 1x01 - Zima se blíží
Je to tu. Po letech čekání a dychtivého hltání informací z natáčení nadešel den D. V zahraničí již mají premiéru za sebou a nás čeká dnes večer. Na HBO od 22 hodin a v kině Atlas od 19:30 a to hned dvě epizody.
Každý týden se tu objeví podobný příspěvek, který bude fungovat jednak jako upoutávka na seriál, ale hlavně pak jako diskuzní prostor o aktuální epizodě. Pro spoilery máte v editoru speciální...
Číst celý článek zde
Každý týden se tu objeví podobný příspěvek, který bude fungovat jednak jako upoutávka na seriál, ale hlavně pak jako diskuzní prostor o aktuální epizodě. Pro spoilery máte v editoru speciální...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
btw - líbí se mi nápad těch rodových znaků u jmen herců. Jen tam mají chybu:
u Emilie Clark/Daenerys je znak Lannisterů (zřejmě) a u Sophie Turner/Sansy je drak.
A u Roryho McCanna/Ohaře mají znak Baratheonů, o čemž by se dalo minimálně polemizovat.
diki
Aktualizace: Jo teď už je to v cajtku
Je 16.5. 2009 a ja sa dozvedám, že stanica HBO plánuje zadaptovať mne neznámu fantasy ságu Pieseň ľadu a ohňa. Prejdú dva roky, kedy som sa do knižnej ságy zamiloval a pozorne sledoval každú jednu drobnú informáciu o seriálovej adaptácii. A zrazu je tu sedemnásty apríl roku 2011 a ja mám za sebou prvú časť seriálu Game of Thrones. Najprv si pripomeniem geniálne atmosférický a mrazivý úvod v Začarovanom hvozde. Následne sa mi oči zalejú slzami, keď mi pri sledovaní originálnej titulkovej sekvencie uši pohladí skvostná hudba môjho obľúbenca Ramina Djawadiho. A potom sa už veziem. Hľadím na skvelé herecké obsadenie, ktoré prináša milované knižné postavy k životu... Dobre, dosť poetiky. Sean Bean jednoducho JE Eddard Stark, Peter Dinklage JE Tyrion Lannister a som náramne zvedavý, čo povedia ľudia, ktorí frfľali na obsadenie Marka Addyho v úlohe Roberta Baratheona a Michelle Fairley ako Catelyn Stark. Obaja sú totiž absolútne skvelí (hlavne Addy kráľov charakter vystihol bez najmenšej chybičky). Ďalej tu máme Harryho Lloyda ako Viserysa Targaryena (opäť dokonalé vystihnutie) a krásnu Emiliu Clarke ako jeho sestru Daenerys, ktorá aj napriek vyššiemu veku stvárnila prvé krôčky svojho knižného predobrazu vynikajúco (povie síce iba pár viet, avšak hrá hlavne emóciami). Atmosféra a tempo je skvelo držané počas celých 60 minút a nenašiel som jedinú scénu, ktorá by brzdila alebo nudila. Čo sa týka autentickosti, nemám absolútne čo vytknúť - krv, črevá, zhnité a zmrzačené telá, nadávky, kozy a prdelky. Precízne. Vravím vám, takmer som plakal. Dokonalé. Ak by som sa neriadil zásadou, že seriál hodnotím až po zhliadnutí všetkých častí, naparil by som z fleku 5 hviezd ako lusk. (10/10)
plusy: Zeď, je najepickejší obraz prvého dielu, paráda. charaktery super, posledná scéna veľmi dobre filmovo zadaptovaná
mínusy: prirodzená rozťahanosť predstavovačky, svadba. tá podľa mňa nemala gule, bola trochu odbytá, bitka aj všetko okolo. otázka, či by sa mohlo ísť ešte ďalej vo výrazu, samozrejme.
výsledok: je to fajn, hodnotiť celkovo budem až po konci, ale priebežne 4/5 - je jasné, že to bude lepšie a lepšie. a to je dobré.
Paráda
Se vším spokojenost velká
Pár zajímavostí přece jen je ....
1) Něčemu lehce přidali komediální nádech
2) Některý drsnější scény vynechány
3)Kontrast mezi Daenrys a Drogem (jak si všimli známý) je úžasná
4)Joefrey je fakt hnusnej
5) Dothrakové jsou slabší
6) Snow je borec a zeď je parádní
7) velký mínus = vynechán souboj Roba a Joffa
Jinak jsme si vzhledem k reklamám dělali prdel Kdo že ten seriál vlastně dělal?
Je tam pár drobností co mi vadí, ale ty celkový dojem nezkazily. Nemůžu se dočkat dalšího dílu. Nejsou. Na titulky.com je dělal člověk, který Píseň četl a jsou moc dobré. Názvosloví je ponecháno tak, jako je v prvních třech českých knihách.
Dalším plusy jsou hudba a lokace. Seriál nepůsobí levně, což je super.
Ukončení prvního dílu bylo excelentní.
Mínusy
Místy jsem se kupodivu nudil. Nevím, jestli to bylo málo akčním dějem nebo (a to spíš) znalostí děje. Kostýmy působí někdy prazvláštně. Třeba Jaimeho světlý civilní komplet by se spíš hodil na molo než do temného středověku. Brnění lannisterských vojáku bylo zřejmě zapůjčeno z posledního samuraje.
Některé repliky byly nedotažené, viz rozhovor Jon a Tyrion. Tyrion zakončuje rozhovor, "všichni trpaslíci jsou bastardi v očích svého otce" podle mě měl ale ještě dodat podle knihy "ale ne všichni bastardi musí být trpaslíky", jinak to trochu ztrácí dech.
Zatím bych to hodnotil asi 80%.
EDIT: Nevada odpověděla ;-)
BTW jak vtipně poznamenal bratr... V první dílu... S pohledu běžného diváka, buďto padají hlavy nebo se souloží šuká :-D.. Nevím nevím jestli to lidi chytne