Hra o trůny 1x01 - Zima se blíží

upraveno 18. května 2011 v 1. řada
Je to tu. Po letech čekání a dychtivého hltání informací z natáčení nadešel den D. V zahraničí již mají premiéru za sebou a nás čeká dnes večer. Na HBO od 22 hodin a v kině Atlas od 19:30 a to hned dvě epizody.

Každý týden se tu objeví podobný příspěvek, který bude fungovat jednak jako upoutávka na seriál, ale hlavně pak jako diskuzní prostor o aktuální epizodě. Pro spoilery máte v editoru speciální...

Číst celý článek zde
2456789

Komentáře

• upraveno 18. dubna 2011
    takže, Dany určite vedie nad Sansou po prvom diely :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 18. dubna 2011
    Tak jsem si taky pustila úvodní znělku. Hudba pěkná, vizuálně to není prohra, ale vypadá to fakt divně. Havran by byl mnohem lepší.
    btw - líbí se mi nápad těch rodových znaků u jmen herců. Jen tam mají chybu:
    u Emilie Clark/Daenerys je znak Lannisterů (zřejmě) a u Sophie Turner/Sansy je drak.
    A u Roryho McCanna/Ohaře mají znak Baratheonů, o čemž by se dalo minimálně polemizovat.
    Tak ja jsem intrem zhnusen a hudbou zklaman, ale jak to tak ctu, asi jsem jediny :)
    Tak tlačítko pro spoilery hotovo, snad funkční i pro vás :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. dubna 2011
    thr: Já jsem trochu rozpačitý, představoval jsem si to jinak, ale o intro tu koneckonů tolik nejde.
    poslite mi pls. niekto link odkial by som mohol stiahnut serial na duny08@gmail.com

diki
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 18. dubna 2011
    Tak si to rovnou vyzkoušíme. Líbil se mi moment ve scéně kdy přijíždí Král do Zimohradu. Všichni tam stojí nalajnovaní vedle sebe a Cat se ptá: "Where is Arya? Sansa! Where is your sister" a Sansa udělal gesto tipu: Nevím, a je mi to celkem u prdele! :D Naopak se mi v této scéně nelíbila hudba. Nebo spíše hudební střih.
    Lidi, vždyť ty linky jsou úplně všude (rlslog.net, filestube.com, i na českém uloz.to, nemluvě o studnici jménem google)...
    A co teď? :-)
    upraveno 18. dubna 2011
    Tlačítko Spoiler mi nefunguje, nebo to já jako autor vidím normálně?
    Aktualizace: Jo teď už je to v cajtku
    flanker.27: O tom zadna, intro je to posledni, co me na tom serialu zajima. Nicmene mi to prijde jako chaba reklama. V mych ocich to intro vypada jako upoutavka na nejakou PC hru.
    Môj komentár z ČSFD (snáď sa vám to bude chcieť čítať:)):
    Je 16.5. 2009 a ja sa dozvedám, že stanica HBO plánuje zadaptovať mne neznámu fantasy ságu Pieseň ľadu a ohňa. Prejdú dva roky, kedy som sa do knižnej ságy zamiloval a pozorne sledoval každú jednu drobnú informáciu o seriálovej adaptácii. A zrazu je tu sedemnásty apríl roku 2011 a ja mám za sebou prvú časť seriálu Game of Thrones. Najprv si pripomeniem geniálne atmosférický a mrazivý úvod v Začarovanom hvozde. Následne sa mi oči zalejú slzami, keď mi pri sledovaní originálnej titulkovej sekvencie uši pohladí skvostná hudba môjho obľúbenca Ramina Djawadiho. A potom sa už veziem. Hľadím na skvelé herecké obsadenie, ktoré prináša milované knižné postavy k životu... Dobre, dosť poetiky. Sean Bean jednoducho JE Eddard Stark, Peter Dinklage JE Tyrion Lannister a som náramne zvedavý, čo povedia ľudia, ktorí frfľali na obsadenie Marka Addyho v úlohe Roberta Baratheona a Michelle Fairley ako Catelyn Stark. Obaja sú totiž absolútne skvelí (hlavne Addy kráľov charakter vystihol bez najmenšej chybičky). Ďalej tu máme Harryho Lloyda ako Viserysa Targaryena (opäť dokonalé vystihnutie) a krásnu Emiliu Clarke ako jeho sestru Daenerys, ktorá aj napriek vyššiemu veku stvárnila prvé krôčky svojho knižného predobrazu vynikajúco (povie síce iba pár viet, avšak hrá hlavne emóciami). Atmosféra a tempo je skvelo držané počas celých 60 minút a nenašiel som jedinú scénu, ktorá by brzdila alebo nudila. Čo sa týka autentickosti, nemám absolútne čo vytknúť - krv, črevá, zhnité a zmrzačené telá, nadávky, kozy a prdelky. Precízne. Vravím vám, takmer som plakal. Dokonalé. Ak by som sa neriadil zásadou, že seriál hodnotím až po zhliadnutí všetkých častí, naparil by som z fleku 5 hviezd ako lusk. (10/10)
    Je to fajn. typický prvý diel, keď sa kreslí pôdorys seriálu. prvé dva - tri diely budu kritické pre neznalcu predlohy.
    plusy: Zeď, je najepickejší obraz prvého dielu, paráda. charaktery super, posledná scéna veľmi dobre filmovo zadaptovaná
    mínusy: prirodzená rozťahanosť predstavovačky, svadba. tá podľa mňa nemala gule, bola trochu odbytá, bitka aj všetko okolo. otázka, či by sa mohlo ísť ešte ďalej vo výrazu, samozrejme.

výsledok: je to fajn, hodnotiť celkovo budem až po konci, ale priebežne 4/5 - je jasné, že to bude lepšie a lepšie. a to je dobré.
    a chválim aleka za spoiler tlačítko. páči sa mi to.
    upraveno 18. dubna 2011
    České titulky jsou hotové. Na titulky.com a serialzone.cz.
    Nejaké info o sledovanosti?
    upraveno 18. dubna 2011
    České titulky jsou hotové. Na titulky.com a serialzone.cz.
    Už? Tak to je fofr :)
    Tak kolečka nebo ne (taky mi přijdou mimo), alespoň je díky znělce vidět na chvíli i za Úzké moře. Jen pro zvědavost, jestli GRRM pro seriál svojí představu východu anebo jestli si to autoři takhle vymysleli.. Až vyjde Tanec s mapou Essosu, chci vidět jestli před Pentosem bude ta zátoka nebo ne :D
    No právě díky seriálu máme konečně část mapy s východem a vězte, že u toho GRRM byl, to jsem si stopro jistej.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 18. dubna 2011
    Skvělé! Nevím, jak vydržím celý týden do dalšího dílu. Myslím, že se každý den budu znovu a znovu koukat na pilot :)
    Tak dva díly zkouknuty v kině a
    Paráda
    Se vším spokojenost velká
    Pár zajímavostí přece jen je ....
    1) Něčemu lehce přidali komediální nádech
    2) Některý drsnější scény vynechány
    3)Kontrast mezi Daenrys a Drogem (jak si všimli známý) je úžasná
    4)Joefrey je fakt hnusnej
    5) Dothrakové jsou slabší
    6) Snow je borec a zeď je parádní
    7) velký mínus = vynechán souboj Roba a Joffa

Jinak jsme si vzhledem k reklamám dělali prdel Kdo že ten seriál vlastně dělal?
    titulky.com jsou shodné s titulkama z HBO? A jakým stylem je to překládáno, doufám, že ne ve stylu Hostiny pro vrány :-)) Bylo by možná dobré udělat v tomto pořádek a vyhodnotit "nejlepší" titulky. Určitě je rozdíl, když to překládá člověk, který Hru četl, anebo člověk pro kterýho je to jen další překlad. Co vy na to??
    BTW Cersei mluvila o svém dítěti s Robertem, který mělo černý vlásky a zemřelo velmi brzy... že by Martin něco dodal co nám prozradí v knihách později?
    HBO titulky jsou dobrý... Sice jsem si všiml části ,který šlo přeložit líp.. Ale to už je detail...
    upraveno 18. dubna 2011
    Tak jsem se taky konečně podívala. Od Hry o trůny jsem čekala hodně, protože jsem věděla o co jde. A jsem víc než spokojená. Jsem nadšená :o)
    Je tam pár drobností co mi vadí, ale ty celkový dojem nezkazily. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.
    titulky.com jsou shodné s titulkama z HBO?
    Nejsou. Na titulky.com je dělal člověk, který Píseň četl a jsou moc dobré. Názvosloví je ponecháno tak, jako je v prvních třech českých knihách.
    Cersei mluvila o svém dítěti s Robertem, který mělo černý vlásky a zemřelo velmi brzy... že by Martin něco dodal co nám prozradí v knihách později?
    Jo, to mě taky napadlo, jestli s nimi Martin spolupracoval do tý míry, že jim říkal jak korigovat chování postav podle plánovaného děje. :)
    upraveno 18. dubna 2011
    Nevada odpověděla ohledně amatérských titulků. Co titulky HBO by ji taky zajímalo ;o)
    Plusy - Výkony některých herců. Moc se mi líbili Targaryeni....Emilia Clarke je moc pěkná, s krasným melancholickým výrazem a Harry Lloyd je správnej ubohej uchyl, kterého od počátku nesnáším ještě víc než v knize. Lannisterové se mi také pozdávají, i když zatím mě kupodivu nejméně zaujal Peter Dinklage a naopak Waldau je jako Jaime naprosto skvělý. Starkové jsou také docela dobří, všichni až na Brana mi ke svým postavám sedli jako hrnec na prdel. Podle očekávání jsem nejvíce zklamán z představitelů Jona a Roberta. Což je zejména u Jona škoda.
    Dalším plusy jsou hudba a lokace. Seriál nepůsobí levně, což je super.
    Ukončení prvního dílu bylo excelentní.
    Mínusy
    Místy jsem se kupodivu nudil. Nevím, jestli to bylo málo akčním dějem nebo (a to spíš) znalostí děje. Kostýmy působí někdy prazvláštně. Třeba Jaimeho světlý civilní komplet by se spíš hodil na molo než do temného středověku. Brnění lannisterských vojáku bylo zřejmě zapůjčeno z posledního samuraje.
    Některé repliky byly nedotažené, viz rozhovor Jon a Tyrion. Tyrion zakončuje rozhovor, "všichni trpaslíci jsou bastardi v očích svého otce" podle mě měl ale ještě dodat podle knihy "ale ne všichni bastardi musí být trpaslíky", jinak to trochu ztrácí dech.
    Zatím bych to hodnotil asi 80%.
    Amaroun: a co jména rodů, bez překladu nebo doslovný překlad (viz. příklad: Hightower vs. Vysokověžský) ?

EDIT: Nevada odpověděla ;-)
    Jo, to mě taky napadlo, jestli s nimi Martin spolupracoval do tý míry, že jim říkal jak korigovat chování postav podle plánovaného děje. :)
    Tak jako producent proč ne :-)

BTW jak vtipně poznamenal bratr... V první dílu... S pohledu běžného diváka, buďto padají hlavy nebo se souloží šuká :-D.. Nevím nevím jestli to lidi chytne
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.