Hra o trůny 1x01 - Zima se blíží
Je to tu. Po letech čekání a dychtivého hltání informací z natáčení nadešel den D. V zahraničí již mají premiéru za sebou a nás čeká dnes večer. Na HBO od 22 hodin a v kině Atlas od 19:30 a to hned dvě epizody.
Každý týden se tu objeví podobný příspěvek, který bude fungovat jednak jako upoutávka na seriál, ale hlavně pak jako diskuzní prostor o aktuální epizodě. Pro spoilery máte v editoru speciální...
Číst celý článek zde
Každý týden se tu objeví podobný příspěvek, který bude fungovat jednak jako upoutávka na seriál, ale hlavně pak jako diskuzní prostor o aktuální epizodě. Pro spoilery máte v editoru speciální...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jinak Dothrakové mi nesedli, přechody mezi nima a západozemím působili divně, ale snad si zvyknu..
Ale tak ještě není nic prohráno. Některé seriály mají na první epizodě malou sledovanost a pak se to teprve začne zvedat. Až když se začnou šířit zvěsti: "A už jsi viděl ten seriál?"... Úspěšnost seriálů se počítá spíš podle celých sérií.
ale teď k e01:
strašně mě mrzí, že mám knihu celou přečtenou a tak mě vlastně seriál nemůže překvapovat. Je sice pravda, že si ji téměř nepamatuji, ale když jsem to viděl, tak mi furt v hlavě vyskakovalo "a teď přijde tohle, a pak tohle" - úděl fanouška...
Jinak klasickej představovaci dil - z tohoto "stavu" vystoupila jen Dany. Všechny znám z fotek či videí, takže nikdo další mě nepřekvapil - vlastně jo, Theon, když odsekl Robbovi.
Geniální cliffhanger pro další díl - už jsem dostal zprávu: "ten malej umře nebo ne?" :)
Jsem spokojen
Hlavně všichni poviině koupit DVD nebo Blue-Ray, na to prý HBO po zkušenostech s Římem hodně hledí.
btw - Theona a Viseryse nesnáším hned od začátku jako v knihách!
Druhá věc je, že u HBO je sledovanost při prvním vysíláni zpravidla jen několik desítek procent, protože hodně lidí se na to kouká později při reprízách nebo na HBO Demand a to všechno by do té konečné sledovanosti dílu mělo být započítáno.
rozhodně zajímavé - jednoznačně výtečná výprava, co jsem tak poslouchal na závěrečné recepci, je to prý dosti složité na orientaci pro lidi co nečetli knihu
Názory se ale zdály být překvapivě pozitivní...
Uvidíme - i pro mě se to zdálo složité a to mám knihy přečtené několikrát.
Úvodní mapa se rozhodně nepovedla - divák si z ní o prostředí/zemi obrázek příliš neudělá
Začnu úplně mimo. Po tom co Amíci provedli Defying Gravity mě 1,6 milionu až tak nepřekvapuje. Chystám se do božího háje poprosit staré bohy o druhou sérii, protože utnout tohle by mi bylo moc líto. Jsem zvědav, jaká čísla budou z Evropy. Myslím, že tady mají podobná témata mnohem větší šanci na úspěch.
Co jinak napsat? Chvála bohům za klidné tempo a "špinavé" kostýmy. Klidně bych přidal ještě 20 minut a mohla být delší Daenerysina svatba i hostina na Zimohradě. Chvála bohům za obsazení vhodných typů, namísto slavných tváří. I když Tyrion i Jamie jsou vykresleni trošku jinak než v Písni, Robba a Theona zatím neumím rozlišit a zlomový okamžik knihy - nalezení štěňat - trošku odflákli.
Každopádně 5/5. Chyby se najdou na všem, ale koukatelnost a zábava na maximu.
jinak intro se mi líbí čim dál víc, obzvlášť hudba je úžasná
a pokud si dobre vzpominam, tak pote co jsme si "ztezovali" na tento preklad tady, tak v dalsim cz traileru uz bylo "zima se blizi"... mame vliv!
Já jsem spokojený taky asi tak na 4,5/5. Asi je to tím, že moje spokojenost je hlavně, že se to vůbec dostalo na obrazovky. Lokace mi přijdou v pohodě a například King's Landing z dálky mi přisel pěkný a ne jako Hemův žleb z Pána Prstenů, který z dálky vypadal hrozně uměle a trapně, jako kdyby to byla nějaká zídka pro vrabčáky. Co se postav týče, nemůžu hodnotit, protože po prvním dílu si prostě obrázek neudělám. Scéna, jak najdou malá vlčata mi přišla nějak hrr hrr, prostě střich a hele máme tu vlky. Zabij. Ne. Ok vem si je a starej se o ně a jdeme dál. Nevím, každý to vidí asi jinak. Hostina mi přisla v pohodě. Tyrion a šlapky taky. Uvodní znělka zatím nevím,ale pod kůži se mi nedostala. Mapa jak už zde někdo kritizoval je fakt divná a divák, který nezná knižní předlohu si neodnese skoro nic a hrady, které vypadají jako vnitřek hodinek, kde se točí samá kolečka mi taky přijde divné,ale je to seriál, tak to asi nevadí. Uvodní scéna se mi líbila až na tu hoodně umělou hlavu, kterou Jiný hodil k nohám ).Targaryeni mi přijdou fajn. Vyseris je už od pohledu pošuk, což je fajn. Dany je taky v poho a očekávám, že z nevinosti se bude klubat pěkně drsná dračice ))).Dothraci si myslím, že celkem v poho. Některé scény a lokace mi přijdou levně,ale to u prvních dílů bývá, protože se zde hlavně popisují názvy postav, což opět pro diváká neznajíce předlohu bude z prvu počátku drsné, protože jich je opravdu hodně.Nejvíc mě okouzlila z postav Arya. Tu holku prostě žeru. Bude a je úžasná ))).Mno a z konce jsem trošku zklamaný, neboť jsem čekal, že divák bude uštědřen toho, kdo tam v té věži provozoval "to" a kdo strčil do Brana z okna.Prostě taková menší záhada,aby si dívák na to přisel dedukcí při sledování dalších dílů.Ale je fakt, že to je výpravný fantasy seriál a ne žádná detektivka,takže asi je to tak správně s tím, že dívák si teď říká, tak co sakra. Přežil, nepřežil nebo co )).
Winter is coming
Edit - Začerňovat spoilerama nic nebudu, protože si myslím, že diskuze o dílu, který vyšel ho tu stejně všichni viděli co sem píší, takže se s tím nebudu pachtit ).
Kdyby hrál Droga Danny Trejo tak bych asi dobrovolně odešel s toho kina... Typický mexičan a Drogo ? :-)
Scény s Dany mně připadali dobré... Docela jsem jí litoval
každopádne po druhom pozretí, presne rovnaká spokojnosť. ani neskočila hore, ani dole. stále 8/10 a na predstavenie postáv slušné. súhlasím, že réžia je trochu striedmejšia, a niektoré scény trochu "z rýchlika", ale inak to asi nešlo.
danny a arya zatiaľ veľmi fajn.
První epizoda 85%
Kladů je dost, ale některé výhrady bych přecejen měl.
Vlčata - ani bych neprodlužoval scénu nalezení, spíš bych přidal scénu pojmenovávání, aby divák věděl, kdo má Šedého větra, kdo Chundeláče a že Bran ještě svého vlka nepojmenoval.
Jon vs. Tyrion - jak už kdosi poznamenal, chybí závěr "ne všichni bastardi musí být trpaslíky"
Druhá epizoda 90%
Tady mi chyběla snad jen Robertova věta ke královně při odsouzení Lady "To je kvuli tobě, ženo" nebo tak nějak. Vrah, Branovo probuzení (i když bez věty "bude se jmenovat Léto", to bylo výborný.
Drogo a Trejo? No fuj, Trejo možná zapadá do Rodriguezovejch úchyláren, jako Drogo by byl k smíchu.
- Mé dojmy z včerejší projekce kazily hlavně právě šíleně přeložené věty, namátkou: "Chci, abys odešel" (z místnosti) místo "Chci, abys to byl ty, kdo zemře" nebo asi třikrát přijel noční posel (místo havran, byla to metafora), atd.
+ úvod s mapou se mi líbil, diváky ale může odradit, komický zombistický prolog nikoliv
+ hudba
+ dali mi tričko, to se mi taky líbilo
+ herecké výkony většinou super (Arya, Tyrion, Robert, Catelyn), jen pár slabších postav (Ohař, z kterého vůbec nejde strach, Illyn Payne, z kterého nejde vůbec nic, Droga, chalpa který ovládal destiticíce lidí a přežil drsné bitvy a souboje, bych si představoval hodně krutě - třeba jako Dannyho Treja, ne nalíčeného mládence z posky; Robb se mi zpočátku pletl s vrstevníky)
+ krajina super, prostředí taky
- výprava jinak úsměvná, když odjížděl královský dvůr o síle cca šesti jezdců a pěti pěšáků ze Zimohradu, přistihl jsem se, že se za tvůrce stydím (tady výmluva na rozpočet neuspěje)
- scény s Dany obecně podobně nepůsobivé, hlavně svatba chabá, její pohledy na/za moře jako z Playboye
- slabá režie, vůbec nedokázali dramatizovat situace, které si o to říkaly; jeden příklad z mnoha: to, jak Arya odežene jedním kamenen Nymeriu a je vyřízeno, nebo naprosto nevyužité scény konfliktního Joffreyho či rvačka Catelyn s vrahem, tam bych se ho měl leknout, ne rovnou vidět jakéhosi nerozhodného dědulu, naopak Jaime byl v tomhle ohledu dobrý, ale to je už věc připsaných scén, ne režie; když o těch Targaryenech Robert pořád mluví, nechápu, proč to nedoprovodily stylizované flashbacky z minulosti, je to film, ne pouhý přepis knihy; vůbec nějaká nápaditá stylizace, kterou tak dobře zvládli v trailerech, mi tam chyběla hodně, režie v tonhle ohledu fakt konzervativní
- přilbice lannisterské stráže ze Star Wars jsou kapitolou samy o sobě, nešlo se nesmát, Jaime měl taky pěkný obrozenecko-nacistický kabátek; Starkové se naopak povedli
+ scénář se drží naštěstí velice pietně předlohy
celkový dojem je ale více méně dobrý, na seriál to šlo, druhý díl byl mnohem lepší rozvleklého prvního... ****/5
Arya (tu postavu v knize vůbec nemám rád, ale ta holčina v seriálu je fakt skvělá)
Dany (jsem její fanoušek v knize i v prvním díle seriálu, moc se mi líbí)
Viserys (velmi přesvědčivě zahraný uchylák)
Jaime (výbornej floutek)
Robb (ten kluk má charisma, škoda že nehraje Jona)
Díval jsem se na to s partnerkou, která předlouhu nečetla a musel jsem jí některé věci vysvětlovat. Přece jen to není na orientaci úplně nejsnadnější.
Když jsem se jí ptal, kdo se jí líbil, určila jednoznačně podle očekávání Neda. Pak se skoro se mnou nebavila, když jsem jí řekl, že mou oblíbenou postavou je Jaime. Nedokázala pochopit, jak můžu mít rád člověka, který spí s vlastní sestrou a háže malé děti z věže. Samozřejmě to vychází z toho, že nečetla knihu. I když myslím, že spousta fanoušků ságy neodpustila Jaimemu to, co udělal Branovi. No a pak se jí taky celkem pochopitelně nelíbil Viserys.
Seriál hodnotí kladně, i když nemá ráda fantasy.
Lundgren - Jaime, Stalone - vodní tanečník, Willis - Jorah Mormont....a van Damme? Co třeba mistr Luwin:-)