Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1468469471473474581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Dreamer I když si koleduju o cenu ropáka roku, přiznávám, že též nejsem stoupenec zelené politiky :)
  • @flanker.27 k té politice dříve nebo později dojde každá země :-) Neříkám, že všechna opatření jsou ok, ale na druhou stranu vývoj jde kupředu a je třeba myslet na budoucnost, i Číňanům dochází, že doba drancování přírodních zdrojů se chýlí ke konci, protože nejsou nevyčerpatelné a pociťují důsledky "nezeleného" přístupu (znečištění zdrojů vody, eroze zemědělské půdy, nebo ekologická katastrofa Tři soutěsky). A myslet si, že člověk nemůže ovlivnit klima, je poněkud krátkozraké, globální klima dokázali změnit v minulosti i jiní živočichové, ale my si narozdíl od nich dokážeme uvědomit, že následky pro nás nemusí být vyhovující a můžeme se snažit to zpomalit, místo udržování rychlého růstu průměrných teplot. Škoda, že tohle téma pohřbívá spousta hysterických výkřiků a žvásty arogantních politiků a tím pádem dojde k odsunu palčivějších témat, protože se to smete do jedné zelené škatulky a rozumná debata končí.
    upraveno 9. února 2017
    @Dreamer Já se obávám, že důsledky "zeleného" přístupu pocítíme mnohem dřív. Pole osázená řepkou (podotýkám, efektivnost je menší než 1, tedy na jednu jednotku energie takto získanou je třeba vydat více než jednu jednotku energie) nebo solárními panely, motory ničené biopřísadami, výroba katalyzátorů obsahujících platinu je možná neekologičtější než výfuky bez nich. Zkrátka "bezohledné drancování přírodních zdrojů" je jedna věc, "zelená politika" druhá. Nevím, co je horší.

A jak říká ministr sportu v Jistě pane premiére se žvárem v ruce, chrchlaje: "žádná příčinná souvislost mezi kouřením a rakovinou nebyla nikdy prokázána." :twisted:

image

• @flanker.27 Jenomže přesně to je jak říká Dreamer ten rozdíl který nikdo nerozlišuje a smete to do jedné zelené krabičky.
    @sfik Jenže ten problém je v tom, že prakticky veškerá "ekologická" opatření z podobných "kjótských protokolů" a pařížských dohod mi přijdou postavená na vratkých základech a ještě otočená hlavou dolů. A nebuďme naivní, jsou na to napojené obrovské peníze tak jako na cokoli jiného. Takže proč bych se měl v boji dvou a více mocných lobby stávat pěšákem na šachovnici.
  • upraveno 9. února 2017
    @flanker.27 co se solárů a řepky týče, tady je problém někde úplně jinde, řekla bych, že se to týká především naší republiky. Nebo snad v Rakousku a Německu se také osazují nekonečné lány polí řepkou a kukuřicí, nebo v Polsku? Solární elektrárny u nás stojí často na těch nejúrodnějších zemědělských půdách, stejně jako průmyslové zóny a satelity. Problém je, že u nás se všechno dělá na poslední chvíli, proto naprosto selháváme i v efektivitě čerpání oněch aktuálně nenávidění hodných dotací. Politici rychle schválí nějaké to dobro, ať se můžou prsit před veřejností a získávat bodíky u voličů. Nevěřím, že těmto rozhodnutím předchází nějaká skutečná diskuze s odbornou veřejností nebo studie, které by k něčemu byly. Kromě toho, že tyto studie potvrdí, to co naši zákonodárci chtějí slyšet a to sice, že to můžou odrbat, hlavně když to navenek zatím bude vypadat dobře.
  • upraveno 9. února 2017
    Sečteno podtrženo, myslím, že debata kolem environmentalismu a zákonů z něj vyplývajících je nutná a důležitá (třeba by pak nedocházelo k propadákům jako je právě podpora solární energie v podání našich zákonodárců), ale rozhodně to nejde s černobílým viděním ekologie a enviromentálního přístupu, jaké u nás prosazují například naši drazí prezidenti a hrdí eko-skeptici.
    @Dreamer Obávám se, že problém čerpání dotací na všemožné, často nedomyšlené plány je zcela celoevropský. jako tuhle ve Francii, když dostali dotace na chov prasat někde u moře, do kterého pak vylívali tu agresivní močku, což vyhubilo místní mořské živočichy, což zas zruinovalo rybáře, což se muselo zamáznout další dotací a tak dále.
  • upraveno 9. února 2017
    @flanker.27 hmm, to jsou teda frajeři, za podobné úlety by snad mělo být nařízeno dotace vrátit a ještě navýšené o nějakou mastnou pokutu, stačí když to občas vidím u nás, tolik promrhaných prostředků, kdybychom nebyli idioti, mohlo nás to slušně nakopnout kupředu, ale asi je to přirozené, že každý myslí na vlastní kapsu až na prvním místě.
  • upraveno 9. února 2017
    @Dreamer Tak to prrr ohledně evropských dotací. Jo, zneuživaly si i na nějaké hotely atd., ale to je opravdu stejné všude. Naprosto většina těch peněz něčím prospěla (největší položka byla a je oprava památek). Co se týče zdlouhavých procesů a pomalého čerpání dotací, tak o tom něco vím, protože moje sestra pracuje... na dost vysokém místě jistého úřadu. Problém je v tom, že na každý prd potřebují deset podpisů a výběrové řízení, kvůli podmínkám mají málo lidí a kvalita zaměstnanců je občas pochybná. To všechno je problém státní správy obecně. Ale hlavně je část výzev na čerpání dotací špatně vymyšlená (úzké zaměření) nebo má moc přísné podmínky.
  • upraveno 9. února 2017
    @svoa00 je fakt, že mediálně známé je spíše to nepovedené čerpání dotací :-k samozřejmě znám ze svého okolí i spoustu případů, kde dotace byly využity smysluplně a také chápu, že i zadání může mít celkem střelené podmínky (focení s vlaječkama a podobně).
    Spíš jsem narážela na ty kauzy, kde se provalí, že spousta peněz skončila v kanále a to zabolí. Napsala jsem to blbě a blbě to vyznělo, vím, že dotace mnohde pomáhají, ale taky vím, že se to v nemálo případech celkem šidí (taky pár případů z okolí a nejsou to jen dotace z EU).
  • Nuž, ohľadom solárnej energie a úrodnej pôdy...

Ale nepíše sa tam aká trvanlivosť a výška vstupnej investície by bola.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Já bych řekl, že největší problém co se týká ekologie, je zastavování úrodné půdy různými sklady a továrnami, tohle by za pár let mohl být větší problém než drancování surovinových zdrojů. Ona se ta ropa nahradit dá, ale kvalitní a vysoce úrodná černozem?
  • @Achileus k tomu si můžeš přičíst, že víc než dvě třetiny naší zemědělské půdy jsou ohroženy erozí (zejména vodní), což je obrovský problém a to řešení co navrhla naše vláda, tedy nějaké kontroly a pokuty, nevidím jako účinné. Nejvíc mě děsí ty obrovské souvislé lány polí, bez mezí a remízků, osázené řepkou a kukuřicí.
  • Navyše chemická údržba repky je príšerne toxická.
  • Dejte pokoj s politikou.. Radši mi řekněte jestli basta fidli nebo basta fidly :D
  • Dreamer napsal(a):

@Achileus k tomu si můžeš přičíst, že víc než dvě třetiny naší zemědělské půdy jsou ohroženy erozí (zejména vodní), což je obrovský problém a to řešení co navrhla naše vláda, tedy nějaké kontroly a pokuty, nevidím jako účinné. Nejvíc mě děsí ty obrovské souvislé lány polí, bez mezí a remízků, osázené řepkou a kukuřicí.

Teď si možná naběhnu, protože jsem líná to dohledávat, ale loni jsem postřehla, že v koncepci zemědělství do roku 2030 je omezení řepky a podpora toho, co naopak tradičně na pole patří a co normálně vidím třeba v Rakousku. Což samozřejmě ještě nemusí nic znamenat (protože slova jsou vítr :))
  • Hrá tu niekto Betu For Honor?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    jo
  • https://www.novinky.cz/ekonomika/427204-cesko-ma-nejnizsi-nezamestnanost-v-evrope-brzdi-to-rust-prumyslu.html

Správně článek uvádí, že momentálně je sice nedostatek pracovníků problém, ale do budoucna to firmy přinutí k investicím do automatice a přidané hodnotě - tudíž k vyšší ceně výrobku a vyššímu platu zaměstnanců. Celkově je to příležitost vydělat víc i pro lidi z vedení, pokud nezaspí. Nemám nic proti Ukrajincům (a myslím, že si zaslouží zájem charit a ekonomickou pomoc stejně jako africké země, z nichž ty nejbohatší mají vyšší HDP na hlavu než Ukrajina), ale vozit je sem po desetitisících by nakonec přispělo k podobným problémům, jako mají Britové s Poláky.
  • upraveno 13. února 2017
    flanker.27 napsal(a):

Pole osázená řepkou (podotýkám, efektivnost je menší než 1, tedy na jednu jednotku energie takto získanou je třeba vydat více než jednu jednotku energie)

Zavádějící, řekl bych až chybné. EROEI (Energy returned on energy invested) se v Evropě pohybuje na číslu 2,2. Záleží ale na spoustě proměnných...
    upraveno 13. února 2017
    @Amaroun Mno, podle knihy Nejistý plamen autorů Cílka a Kašíka je to (s ohledem na ony proměnné typu doba a intenzita osvětlení, úrodnost země apod.) konkrétně pro ČR 0,9 (přičemž z toho vynecháváme takové faktory jako opotřebování motoru či nutnost dovážet obilí z větší dálky), takže bych řekl, že zavádějící až chybný jsi v tomto případě ty =D
    Ono je klidně možné, že průměr pro Evropu je takový, i to je v té knize myslím uvedeno, jenže tohle je přesně ten případ, kdy nelze průměrovat dejme tomu Sicílii a Finsko. Rozdíly v podmínkách už jsou zkrátka příliš veliké.
  • @flanker.27 Aaah Cílek to je ten sociologeolog kterej rozumí všemu? :D
    @sfik V tomto případě geolog, ať je však jeho osoba vnímána jakkoli, zde jde o čistě technický údaj. Pokud máš přesný údaj opravující chybu v publikaci, sem s ním, jinak se obávám, že tato poznámka nemá význam. :)
  • upraveno 13. února 2017
    Cílka mám rád jako popularizátora vědy, ale pokud si mám vybrat tak budu věřit kolegům z univerzity Twente z Holandska. Cílkův přínos do reálné vědy je podle mne nulový, aspoň na mezinárodní úrovni.

Na druhou stranu pokud se výnos pohybuje mezi 2650kg/ha - 4400 kg/ha tak na tom ČR celkově není zas tak špatně. Území s EROEI pod 1 je minoritní. Ale zase všechno tohle jsou odhady (I ty Cílkovy), které mají zvýšit produktivitu. Aby byly přesnější, tak by to potřebovalo například remote sensing (dálkový průzkum), ale vzhledem k tomu, že byl vypuštěn druhý evropský satelit sentinel, tak se časem třeba i dočkáme. Rozhodně dobrá inspirace na vědeckou práci - dík.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.